Nasterea acasa (in cada)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui EllaX

Citat:
citat din mesajul lui escu

Hai s-o zic pe repede inainte:
Daca nasti acasa, in cada, cu barbatul langa tine, cine iti mai coase fofoloanca? Ca daca o lasi asa, pe la 50 de ani, faci pe tine la orice stranut. Scuze pentru limbaj, este liber (adica hipiot.

Nu trebuie cusuta intotdeauna, pentru ca nu intotdeauna se rupe. De cele mai multe ori, nu s-ar rupe, dar ginecologilor romani le este mai confortabil (lor!) si mai deresponsabilizant sa faca epiziotomie din oficiu - nu trebuie sa supravegheze indeaproape, nu risca rupturi. In (mult) mai putin de jumatate din nasterile naturale chiar trebuie epiziotomie. Oricum, se foloseste fir resorbabil care se resoarbe mai repede decat se "inchide" taietura, asa ca tre' sa te rogi sa nu ramai cu un sant pe perineu.

EllaX cu Ana (30 iunie 2006)

Clipele mele de vara (am poze in concurs!): www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe de vara 2010&page=11" target="_blank"> elx-1, elx-2

-ce anume nu trebuie sa supravegheze de aproape?
-pe baza carei experiente faci aceste afirmatii?
-stii de ce se fac atatea peiziotomii si perineotomii?
-stii ce inseamna sa "supraveghezi" si sa nu faci gestul acesta?
-cate nasteri ai vazut la care nu era nevoie si s-a facut, cate ai vazut la care nu era nevoie si nu s-a facut?

***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui Jasmin012

femeile au nascut singure, acasa sau pe camp (aici ma refer la femeile de la tara) de cand e lumea, chiar si in zilele noastre. Nu au fost considerate niciodata inconstiente si nici blamate. Ana Maita nu mi se pare deloc inconstienta, ci curajoasa. Eu nu as fi avut curajul sa nasc singura, dar da cu o moasa buna. Nu mi se pare nimic iesit din comun.

Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)

www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es

Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...

Da, dar de mortalitate vad ca nu pomenesti nimic.
Iar asta cu 5 minute de spital nu e o scuza, la spitalele de ginecologie din TM nu stau ambulante sa astepte, exista sediul ambulantelor de unde pleaca la solicitari. Si la spital nu cred ca o cara sotul in brate in caz ca se intampla ceva, si nu cred ca mergea cu ea la masina daca ar fi fost capul copilului in stramtoarea vaginala, daca iti straingi picioarele cand e acolo nu e chiar bine pt. copil.
Asa ca nu prea conteaza ca era la 5 minute de spital.

Bird, in functie de medici se face chiuretajul. Si pe bune ca la fiecare femeie e pe viu, pana acum nu am vazut pe nimeni care sa lesine de durere sau sa tipe. Si dupa fiecare nastere intrebam mama cum a fost, daca a durut samd.
La a doua e si normal sa nu ai nevoie de epizio, majoritatea femeilor nu intampina probleme.

***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mindy spune:

Minunat Vikinga!

eu am fost la un pas sa nasc acasa, neasistata.
eram singura in casa, totul s-a intamplat atat de repede. de la ruperea apei dupa ce facusem un dus am trecut brusc contractii f dureroase la distanta de minut. eram in tranzitie atunci cand te ia cu panica si stari de greata, nu poti vorbi. aveam doar instinctul acela de mamifer care isi cauta un loc propice pt a naste.
nu imi gaseam telefonul, eram la etaj si nu imi imaginam cum pot sa ajung la el in durerile alea. primul instinct a fost sa pun apa in cada apoi mi-am intins niste prosoape curate pe jos in baie.
eram acolo in agonie pe vine cand am auzit usa de la garaj, intrase sotul meu cu fetita mai mare. ea nu a reusit sa ma vada, a plasat-o imediat ce a realizat ce se intampla unei vecine. am reusit sa ajung intre contractii la masina intr-o viteza gen Edward din Twilight intr-un capot de casa si cu un prosop dupa mine, si am galopat inspre spital. drumul mi s-a parut atat de lung (mai putin de 15 min) eram ingrozita sa nu nasc in masina sotului care nu era atatd e curata ca a mea dar nu puteam vorbi, oricum nu mai avusesem timp sa schimbam masinile. in spate stateam in genunchi nu puteam sta pe bancheta.

la spital am nascut singura, cum am ajuns la masa aceea care se ajusteaza cum vrei. o nurse lucra cu mare viteza la ajustatul patului, stia ca sunt aproape, era la partea aceea unde rabateaza o portiune extra de pat pt bebe si una vorbea cu sotul si ii lua datele mele, asigurare etc. probabil alta cauta un doctor.
in camera era intuneric (ah, surdiuna care mi-o dorisem :)) pt ca nu apucasera sa aprinda luminile. bb a iesit din doua impinsaturi ca un dop. atat de repede, atat de neasteptat. intr-o liniste deplina fara sa imi zica nimeni 'impinge acum!'

daca as fi stiut cat de usor o sa nasc as fi planuit sa nasc acasa asistata de o moasa, asta daca o moasa ar fi mai ajuns la timp. :)

dupa ce am nascut mi-au adus un scaun cu rotile ca sa ma mute in alta camera si am vrut sa il refuz pt ca puteam umbla foarte bine, nu avusesem nici o anestezie, dar mi-au zis ca asa e cel mai safe ca sa imi pot tine copilul in brate in timpul cand ma transporta. nu m-au despartit deloc de bebelus. a fost minunat. in salon le-am zis sa nu ma deranjeze si au fost foarte dragute, nimeni nu ma deranja din alaptat, am fost totusi deranjata pt luare tensiune si temperatura dar faptul ca erau atat de blande si dragute nu ma deranja. in acel spital, cum se simte mama si bebelusul e top priority.

din experianta asta am invatat ca femeia e capabila sa nasca! ca sarcina si nasterea nu trebuie tratate ca niste boli. ca daca o femeie naste asa cum isi doreste ea sa nasca tot urmeaza dupa e minunat, se poate bucura pe deplin de bebelus inca din primele zile, si probabil isi mai doreste sa mai faca si alti copii. la nasterea asta nu am avut nici o depresie postnatala, anxietate sau alte probleme. alaptatul a decurs minunat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulix spune:

Mindy . Eu zic ca acasa, in cada, in masina sau la spital o nastere e unica singura si cred ca fiecare femeie simte ce are de facut in acele momente.
Si zau ca pana o sa am eu un copil mi-ar placea ca in toate marile spitale sa fie macar o sala de nasteri cum a povestitit Vikinga.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO
Bird, in functie de medici se face chiuretajul. Si pe bune ca la fiecare femeie e pe viu, pana acum nu am vazut pe nimeni care sa lesine de durere sau sa tipe. Si dupa fiecare nastere intrebam mama cum a fost, daca a durut samd.

Tu scapi din vedere ceva ESENTIAL, faptul ca eu i-am CERUT medicului sa se opreasca. Oriunde in lumea civilizata daca un pacient nu consimte la tratament se numeste assault si este foarte grav. Atat timp cat eu sunt constienta AM DREPTUL sa spun NU la tratament, nici macar daca viata mea e in pericol nu imi poate fi incalcat acest drept.

Nu stiu cum e la alte femei dar pe mine atunci m-a durut cumplit. Mi s-a mai intamplat asta recent, probabil ca are de-a face cu evenimenntele care implica multa adrenalina. Am avut o operatie majora si cand m-au trezit in ICU aveam o branula intr-o mana si una in picior, o linie arteriala in cealalta mana si un cateter. Ei bine, toate ma dureau foarte tare. Nu stiu de ce, ca branule am mai avut gramada si nu m-a deranjat niciiuna pana atunci. Cel mai rau ma durea cateterul, dar era asa insuportabil, plus ca salteaua cu aer pe care eram mi se parea cumplit de inconfortabila. Am spus ca trebuie sa ma ridic din pat, ca trebuie sa-mi scoata toate liniile si cateterul ca nu pot sa le suport. Nu puteau sa ma sedeze ca eram operata la cap . Mi s-a explicat cat de important este sa monitorizeze in fiecare ora cantitatea de urina. Stiam foarte bine dar nu puteam sa ma relaxez, ca ma innebunea cataterul ala. In final au scos cateterul (pentru ca legal nu puteau sa mi-l impuna), am negociat sa ma deconecteze de la aparate (fara sa scoata linia arteriala si branulele) si sa ma lase sa stau intr-un fotoliu. Am avut nevoie de 20-30 minute sa ma linistesc si senzatia aia de durere a disparut. M-am intors in pat, m-au conectat la toate aparatele si nu am mai avut nici o problema de atunci. Am fost asa cuminte ca am facut pipi la ora fixa, in fiecare ora, ca sa poata sa monitorizeze cantitatea de urina eliminata .

Citat:
La a doua e si normal sa nu ai nevoie de epizio, majoritatea femeilor nu intampina probleme.

Nici la prima nastere nu am avut nevoie si doar faptul ca am nascut atat de rapid m-a salvat. Cand a venit doctorul tot ce a putut sa spuna a fost: mai impinge o data si gata. Si asta a fost tot. In salon cu mine mai erau 8 femei si eu eram singura netaiata. Pe etaj am mai intalnit o mamica netaiata dar ea nascuse in salvare in drum spre spital .

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui Jasmin012

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Jasmin,tu cam confunzi merele cu perele,cred ca Romania este cam singura tzara unde se naste cu medic,eventual comandat dinainte,faptul ca ai fost nascuta intr-un dispensar d etzara este un lucru absolut normal!Dar avea mama ta asistentza specializata!Pentru ca inainte asa se nastea la tzara cel putzin,cu moasa linga tine!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Andacos, ba nu confund nimic, stiu sa fac diferenta si intre mere si intre pere. Dimpotriva, confuzia iti apartine (vad ca spui exact ce spun si eu, doar ca nu intelegi): ce vreau sa spun cu totul este ca poti sa nasti foarte frumos si sigur acasa, fara a te duce la spital, daca nu e absolut necesar si nu intervin complicatii. Si ca o moasa adevarata e perfect capabila sa aibe grija de o gravida si de bebelus, fara ca parintii (adica gravida, respectiv proaspata mamica in special) sa fie acuzati de inconstienta. Tocmai, ca ce afirm eu aici este dreptul femeii de a-si alege felul si locul nasterii. Peste tot in lume incep oamenii sa se prinda de chestiile astea numai in Romania nu. In Romanica inca mai murim de grija altora.
Deci unde vezi confuzia?

Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)

www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es

Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...

Pai confuzia este ca eu nu sustzin nasterea acasa neasistata,in timp ce tu dai in continuare cu dreptul femeii!Adica eu intzeleg ca tzie tzi se pare absolut normala actziunea duduii aleaia,ba mai mult esti in e xtaz de admiratzie !

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Mindy ce frumos! Linistea, relaxarea fac minuni. Dana eu am intilnit mame care au nascut acasa si initial nu intelegeam nici eu de ce una ca asta! Si uite ca din discutiile cu ele si mai ales dupa a doua nastere, acum dupa a treia nu mai zic:), altfel inteleg si simt motivatiile respective. Sunt unele femei asa facute, iau pur si simplu nasterea ca un lucru mai firesc, si acum dupa bb3 chiar si eu am reusit sa-l vad asa. Eu care la primul ma rugam de dr sa-mi faca cezariana sa nu ma lase sa nasc ca in epoca de piatra ori ca o sateanca vai de ea si le ziceam ca degeaba o fi germania asta mai moderna, femeile in romania nasc mai omeneste, ca niste ladies, anesteziate, operate, da da nu rideti, inaintea nasterilor intotdeauna am fost galagioasa si enervanta . Am trecut de perioada aia cu bine. Ah da, am amintit si de zgircenie, ca vb aia costa de citeva ori mai mult decit o nastere normala si ii ziceam dr ca doar is asiguarata privat, sa nu faca economie:)) si chiar si-ar fi luat onorariu gras dupa o interventie si de fiecare data dr a zis NEIN, nici nu se discuta. Si am nascut cu dr diferiti deci nici unul din trei!Si de fiecare data bebe mare peste 4kg.Abia acum le pot intelege pe deplin pe mamicile respective.Am intrebat si cum decurge totul si pare a fi ok.din ce vad in jur multe mame mai ales la bb2 ori bb3 vor sa nasca acasa, ca imediat dupa sa fie alaturi de copii, dupa nasterea naturala care a decurs bine, fara taieturi si alte cusaturi si asa se face aici in marea majoritate, ei bine dupa, e o stare asa de bine si de liniste si de fericire.Mie mi-au lipsit copiii, familia si casa mea. Ok a fost f bine si in spital, ceva liniste e iar binevenita si totusi abia asteptam sa ajung acasa. Plus ca e un stres cu bagaj de spital, bagaj pt copil, bagaje borsetute si alte prostioare de iti o groaza de timp sa le pui si sa le re-pui la loc:)E o internare la urma urmei.Pt ca de ex aici nu te poti externa imediat dupa nastere, 3 zile macar trebuie sa ramii, nu obligata acum dar is deranjati daca pleci de nebun.Pt ca daca patesti ceva dupa, chiar de tu pleci acasa pe riscul si semnatura ta, lor tot le ramine ca spital, clinica, renumele patat.nasterile acasa sunt suportate de asigurare, sunt moase care lucreaza numai cu spitalul, si moase numai la domiciliu. Pe urma tot ele urmaresc copilul, greutate si ce ami trebuie.daca mai doresti amanunte mai aduc, dar imposibil sa nu fi intilnit pina acum nicio mama care sa fi nascut asa. Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO
-stii de ce se fac atatea peiziotomii si perineotomii?

Se fac atatea pentru ca mediciii romani fie nu se informeaza fie prefera sa practice ce au invatat acum 20-30 de ani. Mai este o varianta mai trista si anume ca se grabesc sa termine mai rapid cu nasterea, ca doar ei traiesc din 'cadouri' si nu platiti la ora, asa ca se grabesc.

In tarile dezvoltate nu se fac epiziotomiii de rutina. Un studiu arata ca in Australia se fac in 15% din nasteri, si la 55% din nasteri femeia nu are nici o ruptura sau este foarte mica si nu necesita sutura. Un alt studiu arata ca in Boston in 2006 rata era de 9% iar in unele spitale chiar de 6%. Asta este comparabil cu tarile scandinave unde tot asa rata este de 6-9%. Numai tarile subdezvoltate din America Latina, Asia si Europa de est au rate care ating 90%.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui vikinga

Eu am taiat cordonul la ultimul copil.
Sala de nasteri cu lumina difuza de amibient, muzica in surdina, cu ciripit de pasarele, valuri molcome si susurit de riuri, pentru travaliu un fel de scaun scund rotund pentru impins, cu un sal agat de tavan pina jos in dreptul lui, de care mama in travaliu se putea sprijini ori sustine.
Psicina micuta pentru travaliu, relaxre ori chiar nastere, halat alb impecabil alaturi, teancuri de prosoape albe pufoase.
Eu am nascut totusi pe patul de nasteri, pat care butonat de asistenta isi schimba pozitia in fel si chip de in mom cel mare, partea din spate era pe verticala, partea de sub fund a ramas stabila insa intre picioare din ea s-a lasat ca o trapa in jos. Si moasa tot ma incuraja sa-mi gasesc pozitia ca scaunul minune vine si el dupa mine:) si uite asa nascui in conformitate cu legea gravitatiei si nu impotriva ei. Moasa cu bratele dedesubt cu prosoape si stergarele specifice si gata.
MINUNAT de simplu!
Am vazut-o iesind, i-am taiat cordonul ombilical si am tinut-o la piept!

Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo

Minunat! Uite, asa visez eu nasterile! In spitale, in case de nasteri, in sanatorii, acasa... unde-o fi, numai sa fie asa! Na, mai ia o floare de la mine si un pupic. Am avut si eu pat din ala minune la ultimele doua, dar atmosfera nu...

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui olympia

Din pdv juridic, pentru mama nu-i ilegal sa nasca acasa, exista o lege care permite asta, dar legea respectiva ar trebui completata cu niste norme clare care sa reglementeze activitatea moaselor ce asista nasterile. Normele nu exista inca, din pacate.

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Ei, da, Olympia, dar atunci se mai ingusteaza buzunarele medicilor si asistentelor.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput