Bananele... si alte alimente benefice
Raspunsuri - Pagina 20
maru spune:
o iau din magazin, unde is cele n feluri de sare
uite, eu o folosesc pe asta:
http://www.windsorsalt.com/food_salts/kosher_salt.html.htm
sunt tare multumita de gust, pot face acum diferenta dintre mancarea sarata cu sare normala si cea kosher
Mindy spune:
si kosher salt imi place. imi place sa o rasnitez eu cand mai adaug sare la final, la fel fac si cu piperul, parca e mai bun si miroase minunat cand e rasnitat pe loc.
despre condimente ca tot pomenea Iulix de ele, in articolul de mai jos. eu folosesc cantitati mari de ierburi. de ex pt salata imi fac eu un vinegarette din ulei de masline, otet balsamic, usturoi, piper, sare si multe multe ierburi uscate.
-
Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studii realizate recent sustin ca mirodeniile promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltatea bolilor degenerative.
Despre condimente si mirodenii se stie ca au un continut mai ridicat de antioxidantiin comparatie cu fructele si legumele. Antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovascularedar se implica si in pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii.
Adaugarea condimentelor poate suplimenta gustul oricarui tip de mancare. De exemplu, daca pregatiti piure de cartofi sau orez puteti adauga ardei iute, chimen sau sofran; la salate se pune maghiran sau rozmarin.
Vegetarienii sunt cei care beneficiaza din plin de proprietatile curative ale condimentelor, deoarece, in general, dieta vegetariana se bazeaza pe utilizarea generoasa a condimentelor.
In cele ce urmeaza va prezentam beneficiile oferite de condimente si mirodenii... .mai mult sau mai putin cunoscute!
Scortisoara
Numai 1 lingurita cu scortisoara administrata zilnic ajuta la scaderea cu 30% a factorilor de risc care conduc la aparitia sindromului metabolic. Mai concret, scortisoara ajuta la scaderea glucozei, trigliceridelor, colesterolului LDL, chiar si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2.
De asemenea, sunt studii care au demonstrat ca scortisoara previne rezistenta la insulina, chiar si in cazul persoanelor care au o dieta bogata in fructoza. Totodata, acestea sustin ca scortisoara este cea mai bogata sursa de antioxidanti, si stimuleaza buna functionare a creierului.
Scortisoara are si proprietati antimicrobiene, stopand dezvoltarea bacteriilor, ciupercilor, proprietati antiinflamatorii, anticoagulant care reduce angregarea trombocitelor. Adesea, scortisoaraeste utilizata si ca antidot pentru diaree dar si pentru disconfortul gastric.
Ghimbirul
Ghimbirul provine din Asia si India si se estimeaza ca acesta este utilizat de mai bine de
5000 ani. Acesta poate fi folosit cu incredere la prajituri, biscuiti si alte deserturi.
Ghimbirul este un puternic antioxidant care ajuta la relaxarea vaselor de sange, stimuland circulatia si calmand durerile. De asemenea, ghimbirul calmeaza spasmele si reduce flatulenta sistemului digestiv, dar este un remediu naturist excelent si impotriva greturilor asociate calatoriilor, sarcinasau mahmureala.
Datorita proprietatilor antiinflamatorii, ghimbirul este recomandat si pentru prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare, cancerului, bolii Alzheimer sau artrita.
Oregano
Frunzele de oregano, ca si uleiul de oregano, au proprietati antibacteriene si antivirale,
ajutand la distrugerea organismelor care contribuie la aparitia infectiilor pielii. Aplicat local pe piele, uleiul de oregano ajuta la tratarea mancarimilor si a iritatiilor pielii, la nivelul cavitatii
bucale uleiul de oregano este eficient in tratarea gingivitelor.
Mai mult oregano, poate fi utilizat si la tratarea sinuzitei: se administreaza zilnic 2-3 picaturi ulei de oregano (de preferat acestea se introduc intr-un pahar cu suc proaspat de legume sau fructe), timp de 10-15 zile. Primele efecte le veti simti dupa 3-5 zile de la inceperea tratamentului.
Oregano contine o cantitate considerabila de vitaminesi minerale, fiind o sursa excelenta de fier, magneziu, calciu, vitamina Csi vitamina A, dar si de acizi grasi omega-3. Frunzele uscate de oregano pot fi utilizate pentru tratarea durerilor aparute din cauza artritei sau reumatismului, acestea se aplica local pe zona dureroasa, dupa care se panseaza.
Rozmarin
Un buchet de rozmarin tinut in casa actioneaza ca un odorizant de camera, putand fi utilizat in acelasi timp si pentru diferite preparate culinare.
Despre rozmarin se stie de stopeaza mutatiile genetice care ar putea conduce la aparitia cancerului, si ajuta la prevenirea deteriorarii vaselor de sange si a circulatiei sanguine, prevenind astfel riscul aparitiei atacului de cord.
Uleiul de rozmarin stimuleaza cresterea parului, activitatea mentala si previne aparitia afectiunilor respiratorii.
Curcuma (sofran indian)
Bogat in antioxidantisi in antiinflamatori denumiti curcuminoizi, cercetatorii au descoperit ca sofranulvine in ajutorul organismului in lupta impotriva cancerului. Potrivit studiilor, curcuminoizii ajuta la prevenirea bolii Alzheimersi a inflamatiei articulatiilor, dar si la tratarea afectiunilor hepatice si digestive.
Astfel, curcuma contribuie la prevenirea si tratareabolilor intestinaleinflamat orii, boala Crohn, colita ulcerativa, artrita reumatoida, fibroza chisticaetc. Studii recente sustin ca curcuma poate fi utilizata si pentru prevenirea afectiuni hepatice si cardiovasculare.
In combinatie cu alte crucifere, sofranul de India previne cancerul de prostatasi stopeaza dezvoltarea tumorilor de prostata existente. Mai mult, se preconizeaza ca acesta impiedica metastazarea mai multor forme de cancer, insa pentru atestarea acestui lucru sunt necesare studii suplimentare.
Curry pudra
Curry este o mixtura formata din mai multe condimente: coriandru, schinduf, predominant fiind insa sofranul de India. Pudra de curry este larg utilizata in bucataria indiana la prepararea puiului si a crevetilor.
Praful de curry contine antioxidanti si compusi antiinflamatori, despre care se stie ca imbunatatesc functia cognitiva, previn aparitia cancerului de pielesi stimuleaza buna functionare a creierului, prevenind astfel aparitia bolii Alzheimer.
Boia de ardei
Boiaua contine o cantitate neobisnuit de mare devitamina C. Ardeiul folosit la boia contine de 6-9 ori mai multa vitamina C decat o rosie obisnuita. Ca si chili, boiaua contine capsaicina, substanta cu actiune antiinflamatorie si antioxidanta care reduce riscul aparitiei cancerului.
De asemenea, boiaua este un agent antibacterian si stimulant care ajuta la reglarea presiunii sanguine, imbunatatind circulatia sanguina, si creste cantitatea de saliva si acizi gastrici, ajutand la imbunatatirea digestiei.
Cuisoare
Cuisoarele sunt bobocii de flori uscate din arborele de cuisoare, un copac vesnic verde care creste in climele tropicale. In timp de cuisoarele sunt intens folosite astazi in scopuri culinare, proprietatile curative sunt cunoscute de secole. De exemplu, in China se folosesc cuisoarele de mai bine de 2000 ani pentru tratarea respiratiei urat mirositoare. Iar in alte tari, cuisoarele erau folosite pentru tratarea alcoolismului.
Cuisoarele au proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si antiseptice. De asemenea, acestea sunt si un anestezic natural, motiv pentru care cu secole in urma era folosit in timpul
procedurilor stomatologice, iar in prezent mai sunt folosite de unele culturi ca remediu impotriva durerilor de dinti.
De asemenea, cuisoarele sunt condimente care ajuta la vindecarea afectiunilor sistemului digestiv, ameliorand flatulentele si accelerand metabolismul. Totodata, acestea sunt de mare ajutor in cazul mai multor tulburari digestive, printre care si varsaturilesi diareea.
Chimenul
Chimenul contine cantitati importante de magneziusi fier. Semintele de chimen au si proprietanti anti-cancerigene, in acest scop fiind indicat mai ales ceaiul din seminte de chimen.
Beneficiile chimenului in cazul afectiunilor digestive sunt cunoscute de sute de ani, acesta ajutand in caz de flatulenta,indigest ie, diaree, greturietc. Pentru prevenirea afectiunilor
digestive se recomanda mai ales ceaiul din seminte de chimen, care trebuie servit caldut.
Datorita proprietatilor sale antiseptice, chimenul este indicata in tratarea formelor usoare de raceala.
Busuiocul
Busuiocul este o sursa excelenta de vitamina A,magneziu, potasiu,fier si calciu. Beneficiile aduse de busuioc sanatatii sunt: tratarea greturilor, a raului de miscare, indigestia, constipatia, probleme respiratorii sau chiar diabetul.
Boabele de mustar
Mustarul stimuleaza apetitul alimentar si digestia, si ajuta la decongestionarea sinusurilor. De asemenea, mustarul stimuleaza circulatia sanguina si actioneaza ca un pansament in zonele inflamate ale corpului.
Mustarul din comert ofera o aroma extraordinara cu putine calorii, nu contine colesterolci doar urme de grasimi vegetale si intre 25-32% proteine. Frunzele de mustar contin calciu, fosfor, magneziu si vitamina B.
Uleiul de mustar poate fi folosit la masaj, dar si ca tratament impotriva caderii parului. Acesta contine acizi grasi omega-3si este o excelenta sursa de fier, zinc, magneziu, calciu, proteine etc.
Hreanul
Hreanul face parte din familia mustarului si actioneaza ca un stimulent digestiv. Din punct de vedere medical, radacina de hrean are numeroase proprietati curative: puternic antibiotic, expectorant, antibacterian, diuretic, bronhodilatator, vasodilatator coronarian, stimuleaza cresterea tensiunii arteriale, si sistemul imunitar al organismului etc. Tinand cont de proprietatile enumerate mai sus hreanul este util in tratarea bronsitei, sinuzitei, reumatismului, anemiei, stomatitei etc.
Cimbrul
Cimbrul este bogat in timol, un ulei esential puternic antiseptic, antibacterian si antioxidant. Datorita proprietatilor acestui ulei esential cimbrul poate fi utilizat in tratarea infectiilor gatului, inflamatiilor, bronsitei acutesi cronice si tusei convulsive.
De asemenea, cimbrul stimuleaza actiunea cililor din interiorul bronhiilor, actionand direct asupra mucoasei bronsice, fapt care previne inflamatia tractului respirator.
Toti membrii familiei mentei, inclusiv cimbrul, detin terpenoide, substante recunoscute pentru prorietatile anti-cancerigene. Pe langa utilizarea cimbrului in bucatarie, acesta poate fi consumat si sub forma de ceai.
La o cana de apa se adauga 1 lingura de cimbru, se infuzeaza, iar dupa 10 minute se strecoara si poate fi consumat. Ceaiul poate fi consumat de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei.
Mararul
Atat frunzele cat si semintele demarar pot fi folosite la pregatirea a diferite retete culinare. Pe langa faptul ca ofera o aroma si un gust speciale, mararul este eficient in ameliorarea, prevenirea si tratarea mai mult afectiuni.
Mararul este eficient pentru reglarea tractului digestiv, tratarea insomniilor, dizenterie, diaree, tulburari menstruale, afectiuni respiratorii, dar lupta si impotriva cancerului.
Piperul
Piperul negru detine mai multe proprietati medicinale decat isi pot imagina oamenii. Piperul negru nu este ca sareacare daca este consumata in exces dauneaza sanatatii, ci proprietatile
sale curative cresc direct proportional cu consumul. Printre proprietatile medicinale detinute de piper se regasesc: stimularea tractului digestiv, prevenirea gazelor intestinale, prevenind astfel flatulenta si balonarea, creste cantitatea de acid hidrocloric din stomac si inhiba dezvoltarea bacteriana mai ales la nivelul tractului intestinal.
Deci, pentru a beneficia de toate aceste proprietati nu trebuie decat sa adaugati putin piper la cat mai multe preparate culinare... de preferat la toate.
Leusteanul
Leusteanul este utilizat mai ales pentru proprietatile sale diuretice: creste fluxul urinar, ajuta la tratarea dificultatilor de urinare si a cistitei.Datorita cresterii fluxului urinar, leusteanu ajuta si la eliminarea nisipului si a pietrelor de la rinichi.
Leusteanul este considerat un agent care intareste si imbunatateste functia stomacului. Alte proprietati ale acestuia sunt: prevenirea indigestiilor, a colicilor, dar in mod special leusteanul este eficient in ameliorarea flatulentelor. Ca si expectorant, leusteanul elimina mucusul de la
nivelul sistemului pulmonar, fiind de mare ajutor pacientilor cu pleurezie.
Sofranul
Substantele continute de sofranau actiune citotoxica asupra carcinoamelor umane si celulelor leucemiei. Acest efect se datoreaza componentelor carotenoide, in mod special demil-crocetin, care creste difuzia de oxigen in plasma cu pana la 80%.
Aceasta actiune ajuta la prevenirea ateroscrelozei secundare. Consumul de sofran este contraindicat femeilor insarcinate deoarece creste riscului avortului spontan
iulix spune:
M-am uitat azi la sarea de mare si am vazut ca e din aia fina, iodata, ca cea de masa. Nu trebuia sa fie mare si grunjoasa, ca aia de se pune la acritul varzei si la muraturi?
mianna spune:
ramasesem datoare, din pomelnicu' meu de fructe exotice, cu mango si granadilla.
gustul de mango mi s-a parut mult prea puternic ca sa-l mananc asa, gol, prin urmare l-am pus in tortul de fructe, alaturi de portocale, mandarine, piersici, mure si strugurei. in combinatia asta mi-a placut mult gustul lui dulce, pe langa citricele acrisoare. o sa mai incerc totusi un mango, sa vad daca-l pot manca simplu.
granadilla ... are un gust ciudat. initial pare dulce, dar in momentul in care inghit am senzatia ca e medicament am incercat-o si pe asta, a doua oara n-o mai iau.
prin urmare, din lista mea de 5 exotice, doar carambola e cea pe care-o s-o mai cumpar, cand o mai gasesc.
aa, si azi am gasit guave. intrucat in Egipt am baut litri de suc de guave, fiind innebunita dupa el, abia asteptam s-o gust - insa deocamdata nu m-a incantat prea mult, nu e asa parfumata cum imi imaginam ca va fi. ce-i drept, sunt cam verzi - incerc sa le las pe celelalte doua sa se coaca, sa vad daca intr-adevar vor deveni galbene si parfumate.
Asculta, priveste si taci!...
Din brate fa-ti aripi de fier
Si zboara cu ele spre cer!...
Mindy spune:
vai fetelor ce m-am ingrasat in luna decembrie. am inceput cu bananele care sunt destul de calorice si am ajuns la cozonaci si paine alba facuta in casa. ma detest.
sa trecem la alimente sanatoase. ce ati mai consumat sanatos si usor caloric?
sunt foarte hormonala, cu dureri de bazin, inainte de CM (care intarzaie big time) si cu mari pofte de ciocolata. am nevoie sa ma molipesc de la voi care manancati sanatos.
ina.click spune:
Eu am petrecut sarbatorile la socri si am mancat fix pe dos.
Dupa fiecare vizita din asta de sarbatori sunt cat pe-aci sa ajung vegetariana. Printr-a 3'a zi deja visam la verdeturi, salate, o supa chioara, ORICE numai nu porc!
Din pacate nici eu n-am mancat sanatos...porc, porc, porc si iarasi porc, maioneza, salata boeuf, bors pasare, inca niste porc, placinte....hm, am mentionat porcul?
Nici nu-i de mirare ca de cand am ajuns stau si rod seminte.
Daca as avea curaj sa ma balansez cu tot cu burta pana la magazin uite ce mi-as face acum totusi, f sanatos: o salata mare, cu :
- salata verde
- poate niste rucola
- un pic de ton
- un pic de porumb
- ulei masline
Mi-e frica sa deschid frigiderul ca sare porcul pe mine. Evident, tot aia am adus si la pachet.
30 +
iulix spune:
Ma alatur si eu porcului vostru pentru ca asta am papapt si eu insa printre el am avut timp si chef de o salata de fructe asezonata ce-i drept cu frisca, dar atat de racoritoare si diferita la gust de mancarurile traditionale incat a picat chiar bine. Si am mancat cu ocazia asta pentru prima data minole. Sunt atat de bunneeee incat o sa mai iau cu siguranta. M-a cucerit gustul lor acrisor, desi cautand informati despre ele am vazut ca trebuie sa fie dulci insa ale mele erau acrisoare si coapte si mi s-a parut ca gustul e undeva intre o portocala si lamaie, dar vad ca e o incrucisare intre mandarin si grapefruit.