12 ani- prima tigare
Raspunsuri - Pagina 2
Alina spune:
Belleane,nu cred ca relevant ca parintii fumeaza sau nu.Si parintii mei au fumat si eu nu am fumat niciodata,dar nici macar din curiozitate.Pur si simplu,nu m.a tentat,nu a insemnat nici un fel de curiozitate si nici cool nu mi se pareau cei care o fac.
Isabela,eu i-as spune sa fumeze cind va avea ea salariul ei,sa-si "fumeze" banii cistigati personal adica nici in ruptul capului nu as finanta asta.Bineinteles ca filmuletele si explicatiile cu cit poate fi de daunator tutunul sunt bune dar depinde in ce masura mai au efect.
viviana spune:
Aseara am vorbit cu cativa copii (intre 11 si 13 ani) si i-am intrebat daca au colegi care fumeaza.
Bineinteles ca au...
Apoi i-am intrebat: "stiu ca nu fumati si ca nu va veti apuca de fumat, dar daca ar fi sa o faceti de ce ati face-o?"
Raspunsul a fost acelasi pentru toti 4:
"din curiozitate si sa arat ca si eu pot"
"Si daca parintii, ar prinde de veste ce ar trebui sa va spuna ca sa va faca sa nu mai incercati?"
1: Pai, e de ajuns sa-mi spuna sa nu o mai fac. Imi place s-o ascult pe mama
2: Ar trebui sa-mi povesteasca ca e daunator si mi se strica plamanii
3: Ar trebui sa-mi interzica si sa-mi spuna ca ma pot imbolnavi. E om mare si o cred
4: Daca m-ar obliga sa fumez 3 tigari deodata, mi s-ar face rau, si nu as mai incerca. Asa a facut cu sora mea.
Pe cand eu si soru-mea aveam vreo 16-17 ani si ne apucasem de fumat soru-mea s-a gandit ca trebuie sa o corupem pe aia mica - sa nu ne parasca. Cu toate ca nu avea decat 11 ani...
Dupa o perioada, am observat ca le cam tragea la modul serios si ca se ingroasa gluma. Nestiind cum sa procedam am parat-o mamei.
Mama si tata au chemat-o, s-au asezat toti 3 in fotolii au pus pe masa un pachet de tigari. Si-au aprins tigarile, i-au intins si ei pachetul si i-au spus: "Nu ne miscam de aici, pana nu fumezi tot pachetul. Hai, ia tigara si aprindeti-o..."
Nu a indraznit nici macar sa ia tigara. Apoi nu mai fumat pana dupa terminarea facultatii. Azi fumeaza ocazional.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
belleane spune:
Atunci cand cineva la care tii si pe care il consideri un model (tata/mama/bunic/...) fumeaza toate argumentele contra nu mai conteaza. Se spune ca fumatul ar fi inscris in codul nostru genetic. Trebuie sa ai multa rabdare si tact. Iti urez multa bafta.
rrox3 spune:
Isabela abordarea sugerata de Marius cred ca-i cea mai potrivita in prima instanta si pe termen scurt. Este calea rationala.
Dupa aceea ar trebui sa vezi daca a fost doar o curiozitate (fireasca dealtfel) care o data satisfacuta, nu mai prezinta interes, sau, daca, e vorba de o lipsa de incredere in ea insasi pe care vrea sa o acopere cu atitudini "cool".
In general mai intra in joc si vulnerabilitatea la dependente. Unii dintre noi o avem mult mai mare decat ceilalti. E o vulnerabilitate emotionala si poate fi abordata prin consiliere psihologica, indiferent de dependenta in cauza. Aici apare diferenta despre care ne povesteste giani. Ea a incercat, nu i-a placut si cu asta basta. Prietena a devenit dependenta, fiindca psihicul ei era mai vulnerabil la dependente.
Succes! Si nu te panica, nu inseamna neaparat ca ai gresit tu undeva.
isabela spune:
Am reusit dupa doua zile sa stau de vorba cu ea. A recunoscut ca au fumat, trei colege, dar ca nu i-a placut. Mi-a spus ca nu o va mai face, dar sincera sa fiu, nu cred.
I-am arata si imaginile trimise de Marius.
Poate ca eu ma agit mai mult decat e cazul, dar , sincera sa fiu sunt tare dezamagita.
In fine vom vedea ce va mai fi.
EllaX spune:
Aveam cam 9-10 ani cand am incercat prima (si ultima) tigara - si nu era Snagov (ca din ala fumau ai mei), ci ceva mai bun - sa ma bata daca-mi aduc aminte ce! Ai mei fumau amandoi (aproape un pachet/zi fiecare), prietenii lor toti fumau - exemple aveam. Stiam, de inainte de a-mi aprinde tigara, ca n-o sa-mi placa (de fapt, eram eu hotarata ca n-o sa fumez). Mi s-a parut REA - cu gust cumva iute si amar, m-au usturat limba si obrajii o ora dupa alea vreo 3 fumuri. Desi mi se parea, in continuare, foarte "cool" sa tii tigara in mana si sa fumezi, n-am repetat experienta, in ciuda faptului ca, la adolescenta, eram singura care nu fuma dintr-un grup de 10 oameni. Ai mei au incercat chiar sa-mi ofere cate o tigara: "uite, asta nu-i tare, e mentolata!" - nu stiu nici azi daca era test sau vroiau sa ma corupa.
Ce m-a facut pe mine sa nu vreau sa fumez: ma afumau ai mei in fiecare seara, la TV, de-mi dadeau lacrimile de la atata fum; imi era rusine pentru mama si tata, cand se hotarau sa nu mai fumeze, nu mai cumparau tigari, rezistau pana seara, apoi se certau pe chistoacele de tigara ascunse cine-stie-pe-unde; imi era urat de disperarea fumatorilor de a iesi la o tigara sau cand li se terminau tigarile, in general; prima data, m-am sarutat cu un fumator si a fost groaznic , comparativ cu alte sarutari; gustul tigarii era rau; felul in care miroseau fumatorii era rau; am aflat ce face fumatul (stiu sigur si ce face fumatul pasiv, am tusit toata copilaria, mi-a trecut cand am plecat de-acasa la facultate). Primele trei motive au fost esentiale, la adolescenta, adica in perioada cea mai susceptibila la incercari diverse. Stiu sigur ca nu am vrut eu sa ma apuc, ca tentatii au fost muuulte, uneori aproape de genul "fumezi sau pleci".
Tata a fost alcoolic. Am fost in medii diverse, unele cu multa, diversa, de calitate bautura. Nu m-am imbatat niciodaa, beau numai ce-mi place la gust (putine) si beau putin si rar.
Cred ca fetei mele o sa-i povestesc exact ce simteam eu cand fumau ai mei si cand tata bea, pe langa ce efecte nocive au fumatul si alcoolismul. Ea "simte" ce traiesc altii si poate o sa o convinga, daca ma vede pe mine asa (inca ma doare ce am vazut si trait).
Clipele mele de vara (am poze in concurs!): www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe de vara 2010&page=11" target="_blank">elx-1, elx-2
rrox3 spune:
Isabela de ce nu o crezi? E foarte posibil sa fie adevarat ce spune. E firesc sa fie curioasa, nu inteleg de ce esti atat de dezamagita de asta. Tu nu ai incercat niciodata o tigara, sa vezi cum e? A fost curioasa, a incercat si ti-a spus ca nu i-a placut. De ce nu ai incredere in ea?
Stii, lipsa asta de incredere poate fi mai nociva decat fumatul pana la urma si poate alimenta o nevoie care sa se manifeste inclusiv prin fumat.
Marina spune:
isabela dar de ce esti mama dezamagita?
daca ma pui sa aleg as prefera o tigara decat o etnobotanica sau ceva droguri. Oricum ccuriozitati o sa tot aiba, undeva trebuie sa-i lasi o supapa.
denizel spune:
Isabela, nu fi dezamagita de copila!!! Cum se poate asa ceva????
Io am fumat pentru prima oara pe la 7 ani. Un pachet .
Stateam cu o batranica si, cat mergea ea la piata dimineata (inainte ca eu sa plec la scoala), fumam o tigara si beam apa din cescuta pentru cafea :)))))
De ce fumam?
Fiindca aveam o vecina fumatoare care venea la noi si imi placea mult de tot cand o vedeam ca scoate fumul ala din gura si din nas :))
Odata a venit tata acasa cand lipsea batranica si m-a gasit in baie.
Pe gaura cheii iesea fum .
S-au prins ca eu fumez , au cautat sa vaza in ce stadiu e pachetul de tigari pentru musafiri (ai mei nu fumau), au vazut ca pachetul era gol :)).
Tata mi-a zis intr-o seara ca ar vrea sa fumeze o tigara si m-a rugat sa ii aduc una din pachetul pt. musafiri.
M-am dus, i-am zis ca nu mai sunt , el mi-0a zis ca trebuie sa fie (era aproape plin), eu am zis ca s-au terminat, el a zis ca n-avea cum sa se termine, eu simteam ca-mi vajaie capul, el s-a uitat la mine zambind cu subinteles si n-am mai vrut sa fumez .
M-am apucat de fumat abia cand eram in facultate.
Tot asa, din placerea de a scoate fum :))))
M-am lasat cand mi-am dat seama ca imi face rau.
M-am mai apucat o data pentru vreun an, iar acum m-am lasat defintiv :).
Daca baietelul meu ar veni mirosind a tutun acasa, i-as spune ca e naspa sa fumezi (oricum i-am spus, stie si pare convins ca el n-o sa fumeze) si l-as ruga frumos ca, daca mai vrea sa incerce vreodata, sa o faca acasa.
Mai bine acasa decat la coltul strazii si in pericol sa capete cine stie ce porcarie de pe la vreun traficant.
Before
After
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~