12 ani- prima tigare
Raspunsuri - Pagina 19
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui nelia Mie aici nu-mi este clar, ce fac cu un copil de 12 ani care isi doreste lucruri care mi se par 'normal' sa fie gindite la 16 si facute chiar un pic mai incolo. Care este realitatea de astazi de la 12 ani? |
Ii explici ca ceea ce isi doreste nu este ok la 12 ani, ii dai argumente, discuti problema frumos fara sa te ennervezi. Eventual ii ceri copilului sa aibe incredere in tine, sa mearga pe mana ta pentru ca tu ai mai multa experienta de viata si ii doresti binele. Daca nu ajungi niciunde cu vorba buna, ii spui ca la 12 ani nu are capacitatea de-a face decizii si tu ca adult responsabil trebuie sa intervi si sa iei deciziile pentru ea.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
Sabina spune:
lady :)), eu am zis Copilul; CREDE cu tarie, nu copilului I SE SPUNE cu tarie :P
adica ma refeream la faptul ca atunci cand ai convingeri puternice, mai greu te schimba anturajul.
Si depinde si cum esti crescut, ce aspiratii ai.
ca eu stiu destui copii care au copilarit cu fel de fel de anturaje :), si s-au pastrat ...hai sa-i spun cuminti, adica si-au vazut de treaba si scopul lor. Nu toti fiind cine stie ce genii sau tocilari, ci pur si simplu simtindu-se bine in pielea lor, sentiment inoculat de o educatie frumoasa acasa.
ps, am uitat. Bird, eu nu stiu pe nimeni care-si lasa copilul in fata blocului;)
iar playdates ca in Australia mai greu la romanii care traiesc in cutiile de chibrituri, asemenea si activitatile extrascolare comune cand esti megahaituit la job....mie sincer abia imi ajunge timpul sa ma vad cu prietenii mei vechi, daramite sa ma mai conversez cu alti parinti ore si ore?
la voi sunt acele distante f mari care aranjeaza altfel societatea (unde sa-l lasi sa se joace singur?) plus programul mai normal de munca plus casele care au curte!!! de unde curte in bucuresti?
Eu ii las pe ai mei afara relativ singuri doar la munte, unde e o strada pe care o vad din casa si unde e un mediu mult mai sigur. Si stiu in ce curte se duc (vin si ma anunta mandri, mama ma duc l x, y etc)
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
nelia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui accept92
Copiii simt imediat o minciuna si orice minciuna spusa copilului il intoarce impotriva noastra. Nu se poate exprima acuzandu-ne ca il mintim dar va acumula frustrare. Acele exemple video nu sunt realiste cand e vorba de fumat. Cand copilul vede in jurul sau adulti sanatosi, frumosi, rosii in obraji, femei cu incheietura fina scotand fum cu capul usor inclinat si barbia putin ridicata...si tu adult ii pui filmulete 'educative' cu tumori grotesti...tu adult te faci de rahat dand dovada ca nu stii pe ce lume traiesti. Daca explicam ceva copiilor hai sa o facem realist. O tigara de exemplu nu a ucis fulgerator pe nimeni. Cauzele dezvoltarii de celule canceroase nu se cunosc exact, cert este ca ele se inmultesc pe fondul unui sistem imunitar slabit...de exemplu de stres sau oboseala. Daca tigara alunga stresul...tigara te poate feri de cancer. Hai sa prezentam toate variantele. Nu exista bau-bau si noi parintii ne facem de ras cand pretindem contariul. |
Sint pentru! Asa este, cu cit o faci mai cinstit de mic, prezentind toate variantele, cu atit esti mai credibil. Adica pe linga filmulete, nu putem ignora totusi ca numai in familia mea sint trei morti (destuld e tineri), din cauza cancerului la plamin si in git, toti trei fumatori inraiti, care au inceput sa fumeze de pe la 14-15 ani... Ca si la droguri, mie mi se pare periculos sa insisti pe linga un copil de 8-12 ani ca pufaitul de tigari sau de iarba nu face rau... sau ca nu exista riscuri daca incepi viata foarte devreme... ca doar sexul nu a omorit pe nimeni.
Da, sint pentru prezentarea corecta a faptelor, dar ca modalitate de preventie, pe a insista pe partea malefica, decit pe cea benefica. Si asta pentru ca scopul meu este sa nu se apuce de fumat sau de sex la o virsta frageda, lucru pe care il consider benefic pentru viata lui, si nu sa vind tigari, marijuana sau prezervative...
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
ladyJ spune:
citat din mesajul lui Sabina lady :)), eu am zis Copilul; CREDE cu tarie, nu copilului I SE SPUNE cu tarie :P adica ma refeream la faptul ca atunci cand ai convingeri puternice, mai greu te schimba anturajul. |
Ok. Daca crede cu tarie, da cu tarie , asa-i.A, si anturajul care nu corespunde va fi schimbat, cel mai probabil.
Dar ce ne facem cu experimentatul?
EDIT- nu cred ca asta cu ´´tigara e caca´´ repetata robotic ii va trezi vreo convingere(adevarata) copilului. Si decat o atitudine din asta care, asa cum zice Accept, te face pe tine ca parinte de kakao, mai bine pas.
Sabina spune:
Nici eu nu cred , convingerile se formeaza altfel, eu nu mi-am dat seama cum...:)
dar are si educatia un rol, macar in stabilirea unor repere pe care indiferent de curiozitatile inerente, copilul cu incredere in sine si in parinti nu le va pierde.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Mediajust spune:
Cum poate capata un copil/adolescent convingeri axiomatice? Ca astea nu vin din cer! Prin educatie, prin repetare, prin imitatie, din interdictie, prin incercare, din curiozitate, din teama?
"Crezutu' cu tarie" nu cred ca este o consecinta a respectului de sine. Daca ar fi asa, cei cu respect de ei insisi n-ar mai fi atenti la argumente - ori a asculta si a admite ca uneori nu este chiar cum crezi tu este chiar respect de sine.
Eu zic ca este vorba mai repede despre incredere. Fiul meu, de exemplu, 14 ani jumate (varsta grea) nu crede (deocamdata) pe nimeni inaintea mea. Si are respect de sine o gramada (uneori peste masura, justificat, de altfel). Partea proasta aici este ca nu prea are prieteni totali - doar doua fete cu care-si mai face confidente, alea plang pe umarul lui si el le consoleaza - dar fara complicitatile alea vinovate din copilaria mea. Pe de alte parte - si eu am o groaza de amici, dar o singura prietena de peste 30 de ani, deci o fi si imitatie.
Am reusit sa ne construim o relatie in care eu am dovedit ca-l sprijin neconditionat si ca - cel mai important - orice problema are cel putin o solutie, in schimbul sinceritatii lui totale. Cand are de marturisit ceva, expresia este "constiinta mea vrea sa-ti spuna ca...". Deci nu el, ci constiinta-l impinge . Toleranta mea insa este la fel de mare ca si regula - impingem lucrurile, dar fixam o limita peste care chiar nu mai este loc de negociere. In timp, aceste limite intra in carne, si pana la urma se dovedesc convenabile si se asuma "cu tarie". (Unul dintre ele este, de exemplu, limbajul, altul controlul total al relatiilor. Imi reprosez uneori ca l-am pagubit poate de acel atat de tineresc "mama, ies cu fetele/baietii", pe care eu il strigam din usa. Nu, eu trebuie sa stiu unde pleaca, cat sta, cu cine. Dar voi renunta la acest tip de control atunci cand voi fi convinsa ca stie sa-si poarte total de grija - or inca n-as zice).
Pe de alta parte - sunt foarte relaxata in alte privinte, asa ca pe medie nu rezulta frustrare. Cand simt ca freamata - mai dau drumul intr-o parte, dar pastrez la fel de strans acolo unde stiu ca ar putea fi (inca) periculos de experimentat, neinteles in consecinte.
anca_a spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ladyJ
Inteleg, si daca tot ai pomenit de asta, sa ne intrebam ce l-ar opri pe un adolescent care are incredere in sine,se simte bine in propria piele, sa fumeze, de exemplu?Sau sa faca sex? Ca exista si un revers al medaliei, adica ma pot simti atat de bine in propria mea piele incat sa ma cred capabil la 15 ani de o relatie sexuala.Pot avea atata incredere in mine incat sa fiu convins ca voi avea experiente placute, ce m-ar putea, asadar, opri? Sa ne intrebam aceste lucruri exact raportat la fraza scrisa de tine: ´´eu stiu cine sunt,sunt valoros ca individ indiferent de ce mi se intampla´´ - acest ´´indiferent´´ include tigarile, alcoolul si sexul,nu? |
Pai tocmai ca stima aia de sine despre care vorbea Sabina il opreste. Mai precis, imaginea foarte buna despre propria persoana (inclusiv dpdv fizic) il impiedica sa-si faca rau singur. In plus nu vrea sa atraga atentia asupra lui (nu are de ce) si nici nu simte nevoia sa imite comportamentele care i-ar dauna. In decizia de a nu fuma, ma gandesc ca ajuta mult faptul ca i-au fost lasate in sarcina de mic responsabilitatile personale legate de cat si cum se imbraca, ce si cat mananca, cand doarme, ce simte, ce anume ii face placere si ce nu, samd fara ca adultul sa intervina intruziv.
Si daca totusi ajunge sa aprinda cateva tigari din curiozitate, nu cred sa faca un obicei din asta si nici sa mearga atat de departe incat sa ajunga dependent. Pentru ca orice aplecare spre depedenta are mare legatura cu violarea repetata a integritatii in copilarie. Eu asa cred.
Cat priveste anturajul, sunt de aceeasi parere cu Accept.
In rest, observ din nou doua tabere care vorbesc in paralel...perfect normal as zice, din moment ce sistemul unora de valori e cladit pe concepte precum autoritate si control iar al celorlalti pe acceptare, intelegere si exemplul propriu...
Denizel, sa inteleg ca parerea mea nu te interesa, ha?
denizel spune:
In sfarsit, Accept!!!!
Deci , ma scuzati ca sunt impertinenta si am observat :)), dar e exact cum am presupus: tot tam-tam-ul in legatura cu cateva biete tigari e in stransa legatura cu trio-ul tigari-droguri-sex .
Chiar sunt incapabila sa inteleg cum de a pufai o tigara (chestie pe care am facut-o cu placere la 7 ani ) e pus pe acelasi plan cu a face sex (chestie pe care am putut sa o fac abia laaa.... destul de tarziu dupa gusturile unora ).
Mai, oameni buni, NU e nicio legatura intre a face sex si a fuma!!!!
Before
After
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
denizel spune:
citat din mesajul lui anca_a Denizel, sa inteleg ca parerea mea nu te interesa, ha? www.youtube.com/watch?v=Efc0p0GASFY" target="_blank"> Children see |
:))))))))))))))) hahahahahahahaaa!!!!!
Sa vezi acuma de cate ori o sa ti se spuna "tovarasa mama" fiindca ai indraznit sa pomenesti despre integritatea nestirbita si legatura acesteia cu dorinta de a fuma/sau a nu fuma .
Before
After
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
viviana spune:
citat din mesajul lui denizel Mai, oameni buni, NU e nicio legatura intre a face sex si a fuma!!!! |
Oh, ba da. Se cheama tigara "de dupa"
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi