12 ani- prima tigare

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maru spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Mai, eu nu sunt nutritionist si nici medic , dar din ceea ce stiu eu mancarea nesanatoasa, care inclide chipsurile cu toate aromele lor, poate aduce la fel de multe pagube organismului.
Sincer, in ultima vreme , mai ales de cand cu nebunia asta anti-fumat, parca asa li s-a casunat tuturor ca fumatul e cel mai mare bau bau al sanatatii, asta in timp ce lui chiochips ii creste cifra de afaceri .Curat murdar ce ti-e si cu moda asta.

Am vazut aici mai mult (sau numai) parinti de fete ingrijorati ca fiica a venit acasa mirosind a fum de tigara.
Presupunand ca in familiile respective se mananca foarte sanatos (adica fara gratare si chiftele si cascaval pane, da' cu multe smoothies la micul dejun :)), nu pot pune groaza asta (ca este un soi de groaza daca judecam dupa reactii :) decat pe seama urmatoarei scheme logice: azi vine mirosind a tigari, maine spune ca ea vrea sa se marite si ca renunta la scoala, eeeee dracie... :D.

Nu e nici cea mai mica legatura intre fumat si alte alea, dar na, parintii tind de cele mai multe ori sa-si faca rau singuri cu fel de fel de scenarii catastrofale si cat se poate de fanteziste .

Before
After
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

acu cu grataru ce-ai avut? asta ce ti-a facut?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Rufus, eu cred c-ai inteles ce voiam sa zic cu sportul. Sportul o ajuta sa ramana sanatoasa, presupun ca-i face placere sa alerge, e mandra de rezultatele ei si atunci i-as spune ca fumatorii nu mai pot face asta... pur si simplu isi reduc singuri anumite capacitati. Adica-n loc sa zic "n-ai voie , esti inconstienta", as spune "stii ca tigara face asta si asta", i-as explica foarte calm intai primele efecte, nu m-as duce direct la alea grave ca de obicei alea par asa indepartate. Fumatul strica dintii, tenul, ca fetita poate-i sensibila la asta. I-as arata ca fumatul inseamna si sa-ti dai singur foc la bani, ca nici nu-ti dai seama cand se instaleaza dependenta si te trezesti ca-n loc sa-ti iei ceva ce ai nevoie sau iti face placere faci loc in buget pentru tigari. Da cred ca venind de la mama ei, astea-ar fi mai convingatoare decat de la un tatic fumator.
Pe de alta parte, uneori nu-i usor sa fi mijlociul intre copii. Nu esti nici ala mare care deschide drumul si nici ala mic de care au toti automat grija. O dori si ea ceva mai mult de la voi... Zic asta fiindca, poate, teribilismul cu tigara si vulnerabilitatea ei la influentele anturajului arata undeva o nesiguranta , o dorinta de afirmare intr-un grup, o cautare a unui loc mai vizibil.

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ilia_99 spune:

hai ca mi-am aprins o tigara sa vb cu voi la topicul asta
fumez din liceu.. bine, prima tigara am incercat-o pe la vreo 12 ani, cred.. ai mei fumau Kent, din ala lung, necartonat, din care puteai sa scoti tigari ca nu se vedea.. da' nu m-am tinut de sportul asta pina n-am inceput liceul, unde o gramada fumau, asa ca.. trebuia sa intru si eu in rind cu lumea, nu? ai mei nu stiau, tata m-a "mirosit" prin clasa a zecea, cred si i-a spus maica-mii, nu mie. mie nimic. mama nu l-a crezut, asa ca n-am avut discutii. prima tigara cu mama am fumat-o dupa ce am intrat la facultate, cind nu mi-a zis nimeni nimic. dar e adevarat ca nici nu era atunci discutiile acerbe din ziua de azi despre efectele nocive ale fumatului.
acuma... daca se apuca si fii-mea, care are 11 ani, deci e aproape de virsta incercarilor, habar n-am ce o sa-i spun. ce stiu sigur e ca m-as simti ipocrita sa-i spun nu fuma, cind si eu si sotul si taica-su fumeaza... probabil ca o sa-i explic inca o data toate efectele negative ale fumatului si o s-o rog sa temporizeze aceasta alegere, pt o virsta cit o sa aiba mai multe argumente pt a face o alegere in privinta asta.
as vrea sa mai fac o observatie apropo de responsabilitatile parintilor si "esecul" lor in meseria de parinti, resimtit in urma alegerilor pe care le face copilul. copilul este un individ separat de noi, cu o istorie personala diferita de a noastra, care are dreptul de a face alegeri. acestea sunt, de multe ori, unele inconstiente si diferite ce cele pe care i le-am dori pt copiii nostri. dar NU sunt responsabilitatea noastra!
eu consider ca nu sunt responsabila de alegerile copiilor mei, cita vreme le-am explicat plusurile si minusurile acelor alegeri.

aseara, fii-mea mi-a spus ca a luat 4 la desen, pt ca a uitat sa duca o lucrare. mi-a picat cerul, copil cu FB pe linie si numai 9 si 10 de cind a inceput clasa a 5 a. intre timp imi spusese ca, in rma unor discutii cu colegii, unii si-au exprimat optiunea pt liceul Lazar. si m-a intrebat ce stiu despre el. i-am spus ca e unul din liceele cu traditie in Buc si, in continuare, un liceu f bun. si ea mi-a zis "da' iti trebuie media 9.50 sa intri acolo" da, e un liceu bun, deci se intra greu. asta a ambitionat-o si a zis, "ok, atunci acolo ma duc". dupa care i-am spus "minunat, dar uitarile care iti atrag cite un 4 la cite o materie iti vor strica media generala si o sa te trezesti intr-a opta ca nu poti sa aplici la Lazar. deci, vezi, micile greseli au repercursiuni asupra a ce faci mai incolo. " asta e tipul de discurs care cred eu ca merge, cel putin la ea, fiindca am vazut cum s-a schimbat la fata si a cazut pe ginduri. nu cred ca era mai bine sa incep sa urlu si s-o pedepsesc pt un 4 la desen, da-l naibii de desen.. n-as fi facut decit s-o ostilizez si le-ar fi spus colegilor, probabil, ca ma-sa a innebunit brusc de-o intereseaza notele la desen... cred ca asta e genul de discurs care poate fi aplicat si la fumat si la alte subiecte.
noi am avut multe discutii legate de viata sexuala, cu intrebati fff detaliate din partea ei, na, ce vb si ei la scoala... ca n m-a auzit pe mine vb cu sotul de sex anal si eu am insistat f mult pe faptul ca viata sexuala vine nu doar cu placeri, ci cu o multime de probleme si responsabilitati, sarcina, boli, etc, ca sa-si asume si partile bune si alea rele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:

Remarc ca majoritatea parintilor fumatori sunt mai relaxati in ipoteza ca unul din copiii lor s-ar apuca de fumat. Nu-i o tragedie pentru multi dintre ei.

Nu stiu cum sa mai spun asta, nu e normal ca un parinte sa zica "ei si ce, toti copiii incearca, mai devreme sau mai tarziu, un fum, doua... Si noi am facut la fel la varsta lor".

Subliniez, nu toti copiii au facut asta in trecut. Si este tragic ca un parinte sa tolereze asemenea comportament cand se stie clar ce consecinte dezastruoase pentru sanatate are fumatul in timp.

In fine, asta este parerea mea. De nefumatoare convinsa.
Fiecare face ce vrea cu propriul copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui anca74
Dupa care as sta in coasta ei in permanenta si nu as scapa-o 1 secunda din priviri. As fi umbra ei pana as sti cu certitudine ca a inteles ca pentru ea nu exista fumatul.

cum? la propriu, cum crezi ca vei fi umbra unei adolescente? sau crezi ca-i trece cheful intr-un week-end?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Si eu am fumat. Ca era la moda. Intr-a 11-a si a 12-a, fix dupa ce m-am lasat de baschet definitiv ...
Ai mei mi-au lasat un pachet de tigari acasa, in caz de ceva ... sa nu mi vand ficatu` pt o tigara
Ei nu fumau niciunul
Dar ... nu mi-a palcut niciodata gustul de tigara, efectiv nu mi-a placut deci oricat am vrut eu sa fiun in ton cu ceilalti, nu-mi reusea. La 19 ani cand am ajuns la munca, toti fumau. Nici aic nu m-am integrat cu tigara
Eu cred ca depinde de fiecare individ in parte si nu de alti factori.
Eu sper din tot sufletul ca fie`mea sa nu fumeze

Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Citat:

Remarc ca majoritatea parintilor fumatori sunt mai relaxati in ipoteza ca unul din copiii lor s-ar apuca de fumat. Nu-i o tragedie pentru multi dintre ei.

Nu stiu cum sa mai spun asta, nu e normal ca un parinte sa zica "ei si ce, toti copiii incearca, mai devreme sau mai tarziu, un fum, doua... Si noi am facut la fel la varsta lor".

Subliniez, nu toti copiii au facut asta in trecut. Si este tragic ca un parinte sa tolereze asemenea comportament cand se stie clar ce consecinte dezastruoase pentru sanatate are fumatul in timp.

nici eu nu stiu cum sa-ti spun, pe parcurs iti vei schimba ideile. cu siguranta!

sunt convinsa ca nici un parinte nu-i in totul de acord sa fumeze al sau copil, insa asta se poate intampla intr-o buna zi. oricat de bine l-ai creste/educa. oricat de des i s-ar repeta ca fumatul nu e bun....

copii nostrii vor incerca la un momendat in viata lor, lucrurile de care noi incercam sa-i ferim si le tot predicam ca-s periculoase. pentruca asta e in natura omeneasca, fie ca ne place sau nu. fie ca suntem de acord sau nu toleram.

si nu vedeti voi toti care sunteti parinti cum copii se impotrivesc, la modul general? si gasesc ca e normal sa fie asa. nu putem trasa o linie dreapta/hexagonala/cu cotituri multe si sa-i spunem :"fi atent fiule, asta e directia in viata, drumul pe care trebuie sa mergi, numa pe linie sa calci!" e normal si bine ca [] ai nostrii copii sa faca greseli, sa probeze si sa incerce diferite. daca nu suntem de acord, atunci traim intr-o lume ireala, noi la randul nostru am facut greseli, am incalcat reguli si pana la urma nimeni nu ne-a luat capul jos.

datoria noastra e sa le oferim incredere, sa stie oricand si la orice moment ca se pot prezenta in fata noastra sa spuna ce trasnai si incercari au facut. sa nu ne simta ca pe niste shefi gata sa penalizeze orice comportament nepotrivit.

Bazar general pe DC

VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David

_M-am nascut pentru succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
A, si inca ceva: fumatul nu distruge doar plamanii ci si inima, face probleme compozitiei sangelui chiar.

Pune alaturi de fumat si grasimile. Si laptele de vaca.
E haios ca se umplu pagini intregi cu discutii in legatura cu ingrijorarea ca copilul nu vrea sa bea lapte de vaca, adica, ca ar avea sanse sa fie sanatos tun.

_

Discutia asta mi-a mai daramat o imagine optimista .
Nu stiu de ce aveam impresia ca generatia noastra e una cat de cat empatica (si simpatica ) si ca noi, parintii de acum, nu vom zice vreodata copiilor: "e casa mea, joci dupa cum cant io. Nu-ti convine, valea, copchile" sau "tu sa faci asa cand o sa fii la casa ta, pe banii tai din munca ta"
Se pare ca m-am inselat...

Daca pentru niste amarate de tigari pufaite la coltul blocului se face atata tam-tam, nici nu vreau sa-mi imaginez modul in care unii parinti se arata ca se vor baga in viata copiilor atunci cand copiii vor umbla cu cineva care nu-i de familie buna & stuff , daca se vor casatori cu persoana care nu place parintilor (si care, desiiigur, ii va face rau cu siguranta ) sau daca isi vor creste copchiii altfel decat au fost ei crescuti de mamica si taticu' care au reguli atat de ferme pentru orisice.

Before
After

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
Si este tragic ca un parinte sa tolereze asemenea comportament cand se stie clar ce consecinte dezastruoase pentru sanatate are fumatul in timp.

My posts represent my own opinions, thoughts, etc. and no one else's.
Mamica de Zanuta mica, Anna Laura

www.youtube.com/watch?v=ckFvoGRPiCU&feature=related/" target="_blank">Shape up, Anca!
Le meilleur moyen de réaliser ses rêves c'est de se réveiller.

Ar fi cu mult mai tragic ca fiul meu sa se teama ca voi fi la fel de furioasa precum prima data cand a mirosit a fum si sa se ascunda de mine.

Si ar fi infinit mai tragic ca, fumand ascuns prin cine stie ce cotloane, sa i se strecoare vreo tigara cu cine stie ce in ea.

Desigur ca nu mi-ar placea ca fiul meu sa fumeze, desigur ca as discuta ore in sir cu el pentru a-l convinge sa nu mai fumeze (as avea si credibilitatea necesara: eu nu fumez, cu toate ca imi place mult sa fumez!!), dar mai bine sa-si aduca un prieten acasa si sa fumeze in prezenta mea, decat sa-l stiu fara aparare pe strazi.

In plus, daca ar fuma in prezenta mea (care nu sunt fumatoare si care i-am explicat ca fumul de tigara, alaturi de carne si lapte de vaca si chips si dulciuri rafinate sunt caca si noi nu le consumam fiindca vrem sa fim sanatosi), ar fuma mult mai putin decat daca s-ar ascunde pe undeva cu prietenii .

Before
After

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

Citat:

In fine, asta este parerea mea. De nefumatoare convinsa.
Fiecare face ce vrea cu propriul copil.

My posts represent my own opinions, thoughts, etc. and no one else's.
Mamica de Zanuta mica, Anna Laura

www.youtube.com/watch?v=ckFvoGRPiCU&feature=related/" target="_blank">Shape up, Anca!
Le meilleur moyen de réaliser ses rêves c'est de se réveiller.

anca, probabil ca ti se par mai relaxati, deoarece stiu cum s-au apucat ei de fumat in copilarie sau adolescenta, stiu ca oricat le-ar fi interzis parintii sau oricate pedepse au primit (sau nu) ei tot au inceput sa fumeze.

este si normal ca nici-un parinte nu-si doreste pentru copilul sau, sa inceapa sa fumeze, sa bea, sa se drogheze, sa faca sex neprotejat la o varsta prea frageda, etc.

insa trebuie sa intelegem sa facem distinctia intre ce vrem noi pentru copil si cum se va comporta el, intr-o anumita privinta. poti sa spui pana ramai fara voce "nu ai voie sa fumezi!", daca al tau odor zice "da,da, promit ca nu mai fac" si cum iese din casa, aprinde tigara dupa primul colt de bloc sau se intalneste cu gasca si incep sa fumeze ca e "cool". cu cat interzici mai mult si inaspresti pedepsele si controlul, cu atat copilul va deveni mai incapatanat, mai ascuns, mai inventiv in gasirea mjiloacelor si metodelor de a-si satisface curiozitatea, fara ca parintii sa prinda de veste.

da, depinde foarte mult si de fiecare copil in parte, dar marea majoritate a adolescentilor se comporta asemanator - fumeaza la inceput de curiozitate, apoi pentru ca e cool sa fii ca ceilalti din gasca/clasa, apoi ca incepe sa le placa...oricat le-ai spune ca isi pun in pericol sanatatea, argumentul acesta nu functioneaza intotdeauna, pentru ca sunt la varsta la care nu stiu ce inseamna sa fii cu adevarat bolnav, isi imagineaza ca batranetea, bolile si moartea sunt foaaarte departe, peste zeci de ani si ca este exclus ca tocmai lor sa li se intample ceva atat de grav, cum ar fi cancerul la plamani...si mai ales imaginea lor in fata gastii e mai importanta uneori decat parerea parintilor. cu colegii si/sau gasca petrec mult mai mult timp decat cu parintii cicalitori, stresati, obositi, nervosi, care nu le pot oferi mereu banii necesari pentru dorintele pe care le au (haine, telefoane, petreceri, etc), deja la un moment dat parintii nu mai sunt pentru ei un model, ci babalacii plicticosi, care le fac tot timpul teorie, care intra pe o ureche si iese pe alta.

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput