Mamici cu copii mai mari-va rog un sfat!(2)
Raspunsuri - Pagina 4
viviana spune:
Rrox, e si problema de atitudine si de disciplina si de conformism.
Am trecut ultimile 2 pentru ca au avut la educatie civica o lectie foarte frumoasa despre discplina, conformism si nonconformmism.
Au avut tema ca pronind de la explicatia din DEX a acestor cuvinte sa-si spuna parerea:
1. poti fi disciplinat si totodata nonconformist?
2. care sunt deosebirile si asemanarile intre disciplinat si conformist?
Si uite asa, ieri ne-a prins 10 noaptea dezbatand.
Si o vedeam pe parcurs ce despica firu'-n 4 cum isi schimba atitudinea si ideile, cum descopera ea ca intr-o anumita situatie a fost oportunista (fara sa stie asta in momentul ala) si ajunge la concluzia ca mai bine iei atitudine decat sa fii oportunist.
Un copil poate lua atitudine in masura in care nu se teme de profesorul respectiv.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
rrox3 spune:
Teama copilului de un profesor e direct dependenta de teama parintelui Viviana.
Si uneori nici asa. Uneori copilul ia atituine tocmai fiindca parintelui ii e teama. Din opozitionism.
Dar eu nu ziceam sa ia atitudine copilul, sa se opuna profesorului. Eu ziceam sa se pastreze el insusi. Sa raspunda in maniera lui, fara sa se plieze fix pe ce asteapta profesorul x de la el. Daca stie materia, o intelege bine, are siguranta in exprimare, nu ii e frica.
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui rrox3 Teama copilului de un profesor e direct dependenta de teama parintelui Viviana. Roxana, Maria (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005) |
Corect, si - zic eu - direct proportionala cu presiunea pe care i-o aseaza in spinare parintele.
viviana spune:
Nu fetelor, parintele Viviana nu i-a insuflat copilului teama fata de profesor si nici fata de vreo autoritate. Pentru ca Viviana asta nu s-a temut niciodata sa-si invete copilul sa-si apere ideile si ceea ce stie el ca e corect.
Am scris asta "Un copil poate lua atitudine in masura in care nu se teme de profesorul respectiv." - referindu-ma la copii in general si nu la copilul meu in particular, asa ca nu inteleg de ce ai folosit numele meu pentru a trage o concluzie.
Si nici nu mi se pare corecta asocierea numelui meu cu presiunea.
Am mai explicat intr-un post ca multe dintre lucrurile pe care le scriu nu au in centru doar experienta mea personala.
Sunt profesori autoritari sau care fac abuz de autoritate prin diverse mijloace si din varii motive si carora copiii nu le pot tine piept. Si e firesc sa se teama, in astfel de conditii sa fie ei insisi. Sau sa se teama sa ia atitudine fie din rusine, fie din timiditate, fie pentru ca se simt pur si simplu inconfortabil in prezenta lor.
Rrox,
Eu, cand am o parere diferita de a ta iti spun. Pentru a putea dialoga si a ajunge la un numitor comun. Ceea ce s-a si intamplat de multe ori pentru ca esti un interolcutor placut si cu spirit. Dar niciodata nu as trage o concluzie transanta cu privire la tine sau cu privire la ceea ce ii insufli tu copilului.
Aici ai gresit. Si m-a deranjat
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
filofteia spune:
Am scris asta "Un copil poate lua atitudine in masura in care nu se teme de profesorul respectiv." - |
Sau... in cazul baiatului meu... el nu ia atitudine decat daca "simte" ca are rost. De multe ori, cand l-am intrebat de ce nu a spus doamnei, sau profesorului, am primit raspunsul "si asa nu ma asculta, tot ce vrea ea crede".
Al meu este copil de acela cu dreptatea in mana, se "ia in gura" cu profesorii, face "greve" contra pedepselor date, daca i se par incorecte...eu nu sunt asa, n-am fost niciodata... Acum vrea sa faca "greva" si la un proiect dat tema de la scoala, pentru ca echipa lui este necastigatoare din start , asa ca m-am oferit sa-i ajut pe toti (4 baieti ), ii voi chema intr-o zi acasa la mine sa facem proiectul. Eu doar ii voi indruma, dar vreau sa-i demonstrez lui fiimiu ca si cu un anume baietel se poate lucra... sper sa n-o dau in bara.
Da, sunt profesori buni si profesori dezastruosi, cu toate gradele intre Dar asta nu inseamna ca trebuie musai sa intre copilul in jocul profesorului. Copilul poate ramane el insusi, si pentru asta, unii profesori il vor aprecia, pe altii ii va enerva. Daca vreun profesor va abuza de pozitia lui, se impune interventia parintelui (da, am facut-o si pe asta). Si cu asta basta. Eu, ca parinte, imi asum toate astea. Asta e atitudinea mea. |
Rox, se pare ca vorbim de acelasi lucru pana la urma, tu insa accentuezi partea frumoasa, eu si viviana pe cealalta.
Oricum as da-o la intors invatamantul de acum din Romania este departe de a ma satisface.
Am uitat sa precizez ca in conformitate cu noua lege a invatamantului, fiimiu va fi prima generatie care da testare nationala in clasa a VI, apoi a IX, imediat un alt examen de admitere la liceu, care va conta 30% din media de intrare... si va face a IX-a in scoala generala... generatie cobai... cum s-ar spune.
rrox3 spune:
citat din mesajul lui viviana Eu, cand am o parere diferita de a ta iti spun. Pentru a putea dialoga si a ajunge la un numitor comun. Ceea ce s-a si intamplat de multe ori pentru ca esti un interolcutor placut si cu spirit. Dar niciodata nu as trage o concluzie transanta cu privire la tine sau cu privire la ceea ce ii insufli tu copilului. Aici ai gresit. Si m-a deranjat |
E doar o neintelegere Viviana. Daca m-ai fi auzit spunand propozitia cu pricina ai fi inteles ca nu ma referam la "parintele Viviana" , doar ii raspundeam userului [b]Viviana[b]. Stii, ca si cum ti-as raspunde "Da Viviana" Asta e tot
viviana spune:
Rrox, oricum mi-a trecut. Mai repede decat m-as fi asteptat. Si asta este o dovada ca nici macar nu m-am suparat cu adevarat.
vivi
Gabi_K spune:
La noi vesti bune. In sfarsit proful de mate si-a schimbat atitudinea, si ne da mai multe teme. Azi a fost tare incantat fiindca a luat un zece la o problema cu care ne-am chinuit aproape o ora (eu+el+colegul lui de clasa) Cred ca erau numai ei doi care au facut problema respectiva.
Se vede ca nu-s obisnuiti cu multe teme, de cand au atat de mult, ne ia cam cate o ora o tema la mate. Din pacate e obisnuit sa fie impins de la spate. Il las sa lucreze singur, dar daca ies din camera si ii zic sa termine pana ma intorc, il gasesc cu caietul neatins si peste jumatate de ora. Insa daca stau langa el si il grabesc, fara sa-i spun ce are de facut, lucreaza.
Si sa raspund la o intrebare mai veche, noi nu facem decat limba engleza, a doua limba o vom incepe abia din a 9-a.
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
Povestea nasterii: Lili si Robert Locul nostru www.jccoradea.ro" target="_blank"> preferat
viviana spune:
Gabi_k, si cu iapa cum mai stati?
Si fi-mea la mate face numai impinsa de la spate. Ieri se blocase la o problema de geometrie din manual si a stat vreo 10 minute holbandu-se la pagina.
Am ajutat-o si ce m-a frapat a fost ca dupa ce am citit teoria din manual si din caiet nu am gasit nicio teorema ajutatoare.
Am citit apoi si teoria din culegere si surpriza! Am gasit teorema si am rezolvat problema.
Tot ieri am avut o surpriza placuta. A avut petrecerea de Halloween si cu ocazia asta am putut sta putin de vorba cu diriga.
Mi-a spus ca fi-mea se numara printre copiii cuminti din clasa (care cu totu' sunt vreo 5), ca este foarte populara in sensul poztiv, ca directorul scolii o aprecieaza foarte mult si ca este extrem de bine organizata pentru un copil de 12 ani.
M-a frapat si m-a surprins ultima afirmatie. In timp ce imi spunea asta nu aveam in fata ochilor decat pantofii ei imprastiati peste tot, ciorapii desperecheati aruncati in cele 4 puncte cardinale, pungile goale de snacks-uri de sub pat, si rufele murdare ascunse dupa pat.
Apoi m-am gandit ca in ciuda acestor fapte cartile si caietele ei sunt intotdeauna foarte ordonate, scrisul la fel ca si aspectul general al caietului.
Oricum, a cam fost prima oara cand nu am mai plecat de la scoala cu stomacul ghem.
Una pesta alta, abia acuma au inceput sa se vada roadele educatiei.
Acasa, i-am spus ca sunt foarte mandra de ea.
De luni noi intram in orarul scurt de iarna si va termina mai devreme cu o ora si 5 minute.
Si la voi e asa?
Intrebarea mea este: cum sa imbin foarte buna ei organizare din afara casei cu dezorganizarea observata de mine in interiorul casei.
vivi
giulia71 spune:
Neata,
Viviana, eu i-as spune fetitei ca uite ce grozava parere au profesorii despre ea si as accentua lucrul asta, dar as puncta in momentul in care ii strang lucrurile ca daca ar vedea si partea asta cu siguranta si-ar schimba parerea. Asa mai in joaca, nu serios.
Vreau sa-ti zic de fii-mio ca este exact la fel, adun ciorapi de peste tot si la fel pungi si te miri ce de sub pat, mi-e foarte cunoscut peisajul
Au inceput sa apara rezultatele si la noi, adica notele 4.5 la mate la test, si note foarte bune la celelate materii.
A fost f trist in ziua cu nota la mate, insa i-am spus ca nu e nici o problema ca sunt sigura ca va lucra mai mult si va lua note mai bune data viitoare.
Chiar nu m-am suparat, dar mi-am pus niste semne de intrebare, s-au luat note f mici in clasa, dna profesoara nu ar tn sa se gandeasca ca poate nu-s toti ingramaditi, poate chiar nu au inteles puterile?