Mamici cu copii mai mari-va rog un sfat!(2)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Neata, Giulia
Dupa ce i-am spus ca sunt mandra de ea (doamne, sa-i fi fazut fata!)i-am zis si ce gandesc profesorii despre ea.
Reactia ei a fost urmatoarea: s-a dus in fata oglinzii, s-a admirat putin si a zis cu voce joasa - "asta inseamna ca trebuie sa ma mentin"

Baiatul tau s-ar putea sa nu fi inteles puterile pe de-a-ntregul. Ai vazut testul?
Ce greseli primeaza? De neatentie sau de neintelegere? Si s-ar putea ca fiindu-i teama de test sa fi dat rateuri nu din nestiinta ci de frica.
Fi-mii i-a fost foarte frica de testele de la mate. Plangea, intodeauna inainte de ele si ma ruga sa nu o trimit la scoala in ziua respectiva. Imi povestea ca frica ei este atat de mare incat i se sterge totul din cap. Vazand ca niciodata nu am certat-o pentru nota si mereu am incurajat-o, in timp, s-a relaxat. Timpul asta insemnand 2 ani batuti pe muche.
Abia anul asta mi-aspus ca pentru ea matematica a devenit ceva care trebuie facut fara sa se gandeasca daca-i place sau nu.

Fi-mea a luat in clasa V-a 4,50 la teza. Apoi a urcat la 6,50 si la 7. Astept cu interes anul asta...

Am sa ma mai gandesc la ideea ta.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Viviana si mie mi-e teribil de cunoscut ce scrii despre ambalaje, haine aruncate peste tot, etc.
Parerea mea e ca fiica ta este motivata sa fie ordonata la scoala, dar nu e motivata sa fie ordonata acasa, neavand nici un beneficiu din asta. Sau, beneficiul nu ar justifica efortul.
Cine face totusi ordine? Aduni tu din cand in cand, o bati pe ea la cap sa stranga, pana face, sau cum?

Mergi la inceput

Rrox, depinde de la caz la caz.

In mare as putea spune cam asa:
In 50% din cazuri strangem impreuna: ea isi pune singura ordine intre caiete, carti si jucarii dupa care intervin eu si nuantez curatenia. Atunci imi cere sa-i dau o nota pentru curatenie.
Ii dau 9 spre 10 sa o stimulez. Dar merita 5.

Daca vrea copii cu care sa se joace in casa, ii spun ca are voie dar trebuie sa faca, mai intai, ordine la ea in camera singurica. Sa vezi atunci ce rapiditate are. Este exact momentul in care excedentul de dezordine ajunge sub pat.
Dupa ce se joaca ii rog pe toti copiii participanti sa stranga impreuna inainte de a pleca. Tot "sub patul" sa traiasca!

Incaltamintea aruncata aiurea prin camere o las acolo. Si e mai nasol cand isi cauta perechile si e pe punctul de a intarzia la scoala. Atunci ma bombane ca nu particip la cautari.

O data/saptamana vine cineva la curatenie. Daca nu-si strange singura caietele, manualele si jucariile acea persoana nu mai intra in camera ei. Asa ca lasa totul in ordine pentru ziua aia.

De ce isi ascunde rufele murdare intre pat si perete, in loc sa le puna in masina de spalat nu am sa inteleg niciodata. De ce in rarele ocazii cand se dezbraca in baie lasa rufele pe jos in fata masinii de spalat si nu le pune inauntru?

De ce atunci cand sta la computerul mare din dormitorul meu ascunde cojile de banane sau bomboanele supte, ce nu i-au placut, sub patura patului conjugal, iarasi n-am sa inteleg niciodata.

Pentru ultimile 2 chestii o bat la cap. Pentru celelalte nu.

Tot atat de adevarat este ca ea, ca fire, este intr-o permanenta miscare si cautare si deseori imi spune ca are atatea lucruri importante de facut, de vazut si de jucat incat i se pare ca i se duce viata si timpul aiurea facand ordine.

De pe la 8 ani la drumuri lungi nu a mai adormit niciodata in masina sau in autocar. Ca sa nu piarda ceva.

Trecand la altceva:
Aseara am intrebat-o de ce unghiile ei nu sunt roase niciodata pana la sange ca asta inseamna ca are momente cand nu si le roade si ar putea sa renunte la acest obicei prost.
Mi-a spus ca deoarece unghiile cresc cam in 3 zile si-a facut un plan: isi roade cate 2 unghii/zi. Si lasa timp altor 2 sa mai creasca putintel si tot asa.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Viviana cam asa era si la noi.
Ce a functionat cat de cat a fost sa nu mai fac eu nimic. Si nici taicasu' (aici a fost mai greu, ca omu' cand se apuca de facut curat e de neoprit ). Dar ii atrag atentia cand vad ca se strange mormanul prea mare. Spun doar o data, nu o bat la cap, dar sunt ferma. La fel daca vad gunoaie, o trimit atunci sa le arunce, pe loc.

Nu pot spune ca stam pe roze, dar se intampla mult mai des sa faca ordine si sa stranga. Din proprie initiativa e mai bine pentru orgoliul ei, decat sa ii spun eu. Plus ca-si poate alege momentul. Altfel se intampla sa o intrerup cand are alte treburi.

Dar imbunatatirea asta nu a existat cat timp ii faceam observatie si strangeam noi. Fiindca stia ca o sa strangem noi si isi asuma cicaleala.

Mergi la inceput

Viviana Am uitat sa-ti zic si de adormit in masina... Fetele mele nu mai dorm in masina (decat daca e noapte tarziu) de pe la 3 ani Si mergem in fiecare vara la drum lung, o zi sau doua de condus dus si la fel la intors.

Treaba cu unghiile e de bine. Isi poate controla nevoia de rontait, dar isi doreste totusi sa continue cu ceva ce o ajuta emotional. Mi se pare ca s-a descurcat suficient de bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui rrox3

Da, sunt profesori buni si profesori dezastruosi, cu toate gradele intre Dar asta nu inseamna ca trebuie musai sa intre copilul in jocul profesorului. Copilul poate ramane el insusi, si pentru asta, unii profesori il vor aprecia, pe altii ii va enerva. Daca vreun profesor va abuza de pozitia lui, se impune interventia parintelui (da, am facut-o si pe asta). Si cu asta basta. Eu, ca parinte, imi asum toate astea. Asta e atitudinea mea.

Este cea mai buna atitudine in fata invatamantului de astazi din Romania. Este ceea ce eu numesc "miscarea de rezistenta".

Mi-am propus si eu atitudinea caeasta ca deziderat. Din pacate uneori nu-mi iese, regret, ma zvarcolesc, dar pana la urma tot ies la liman. Si copilul este brusc mai fericit si mai increzator.

"Calea de mijloc este calea ZEN"
http://barcapevaluri.blogspot.com/
Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Viviana,nush cum sa zic dar atat io cat si fi`mea suntem ca fie`ta ... eu personal sunt catastrofa Fi`mea la fel ca mine. Nu pot cere de la ea ceva ce nu vede la mine. Mi-e rusine de dadaca, altfel ar fi debandada totala in casa, non-stop. Pur si simplu nu vad rostul aranjatului Am perioade de mare ordine si curatenie si atunci sunt tare mandra de mine, dar in general nu simt nevoia ordinii, simt nevoia de dezordine, sa simt ca fac ce vreau, ca nu-mi pierd timpul pt lucruri neinsemnate
Cand vine cineva la noi, aruncam tot in camera pe care nu o folosim, ce sa mai zic, sunt catastrofa

Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"

Mergi la inceput

Mamagiuliei, imi place de voi asa cum sunteti.

Rrox, cu nedormitu' asta in masina esti mai castigata decat mine. Ai doua. Banuiesc ca mai vorbesc si intre ele nu numai cu voi.

Si apropo de vorbit: de vreo 3 luni ma dispera. Vorbeste atat de repede incat tirul de mitraliera devine insignifiant. Sper sa fie doar o etapa.

vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Viviana, cumva si Agata e cam la fel... e mai mica si nu am dat importanta la acest aspect, crezind ca 'va trece de la sine'. In afara de impinsul de la spate la invatat in general, nu numai la mate, cu ordinea e cam la fel. Atit doar ca ea intra direct in camera ei, isi arunca tot si le lasa asa pina cind intru eu si o rog sa stringa, sa le puna pe toate intr-un colt. Dar la scoala e model!

Au tot felul de diplome pe la ei la scoala, din astea neconventionale, date doar ca stimulent, au si pe holuri tablouri mari unde sint laudati ba pentru aia, ba pentru aialalta... Agata a primit de trei ori diploma pentru respect fata de colegi si profesori (mare mirare, ca acasa intoarce orice vorba) si... atentie mare: pentru capacitate de organizare si simt practic. Mai are si pentru excelenta in lucrul de echipa, dar asta nu ma mira pentru ca stiu ca e bun coechipier, si acasa este cind facem ce-i place ei.

Dar pentru capacitatea aia de organizare tare ma mir... Adevarul este ca, desi insel aparentele de cele mai multe ori, nici eu nu sint, nici organizata si nici ordonata, decit fortata de imprejurari. Copiii m-au obligat, ca mi-e teama ca nu fac fata daca nu am adun un pic... si ca le las mostenire dezorganizarea si lipsa de ordine. Asa ca, fac eforturi, ma ameliorez... dar io stiu cum sint, de fapt si de drept, cred ca am mai scris si pe aici, ca din cind in cind mai rabufnesc si ma supar pe mine.

Asa ca, Giulia, uite aici un pentru amindoua, ca nici noi nu sintem chiar departe... pina si o camera de rezerva avem. Astazi sint acasa cu cei mici, ei se joaca si eu sint intr-o pauza de cafea de la... ordinea in camera respectiva.

Viviana, eu cred ca fata ta este intr-adevar organizata si ordonata pe chestiile legate de scoala (poate si pentru ca stie ca daca este asa, va fi apreciata, ori acasa stie ca tu o apreciezi oricum, nu e nevoie sa faca eforturi... ca si a mea de altfel), dar nu pe lucruri domestice. Eu iau partea buna de aici, ca lucrurile domestice mai tirziu se pot rezolva cu un ajutor menajer, dar pe planul celalalt, profesional adica, nu prea are cine sa o ajute, va trebui sa se descurce singura.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Asa, si cu testele... Agata incepe de astazi testele de sfirsit de etapa, adica de trimestru. Se intind pe vreo doua saptamini, ii testeaza cam la tot... timp in care mai are si dictarile, conjugarile, testele de lectura si ce mai are ea obisnuite.

Rox, fii atenta aici! Lucram la greu la capitolul responsabilizare!

I-am spus acum vreo luna ca urmeaza aceste teste, stia si ea. Si ca ele sint rezultatele finale ale muncii ei din septembrie pina in noiembrie. Acum vreo doua saptamini a primit lista cu ce au de repetat, ne-am uitat impreuna pe ea si i-am spus ca are suficient timp sa ia totul de la capat si sa repete cu simt de raspundere. Ca nu o voi verifica, doar sa vina sa-mi spuna daca nu se simte in largul ei la ceva anume...

Nu a venit, dar nici eu nu am insistat. Am mai atentionat-o din cind in cind, atunci cind o vedeam frecind menta la propriu, ca mai are si altceva de facut. Din cind in cind intram in camera cu treaba si, bineinteles, facea orice numai studiu nu...

Inainte de asta, acum vreo luna si ceva, i-am aratat lista cu scolile secundare din jurul casei noastre, clasamentul celor mai bine cotate (una, publica, prima pe lista, este linga scoala ei de acum si prima vizata), i-am explicat ce are de facut, care sint sansele ei si nesansele... adica ce se intimpla daca nu intra si ce alte doua alternative am gasit pe placul ei daca se intimpla sa nu intre la respectiva (sint doua scoli tot publice, dar bazate pe arta, muzica si teatru)... dar trebuie sa dea test, sa aiba aptitudini.

I-am spus deschis si despre varianta scolilor private, ca la trei copii si cu scoala publica excelenta linga ea, nu-mi prea vine sa ma gindesc la ele... dar, sa zicem ca putem, si acolo se intra pe baza notelor si in urma unui examen.

Intre timp, o prietena de-a ei nu a intrat la nici una dintre scolile dorite si va merge la scoala secundara de cartier, nu are de ales. Prietena pe care o stie ca e la fel ca ea, adica inteligenta dar fara chef de munca... Si ea singura mi-a spus ca trebuie sa invete si a fost de acord sa depuna mai mult efort pentru asta. S-a cam speriat un pic, cred ca e prima data cind a inteles ca examenul asta e important.

In ultimele doua saptamini, de doua ori i-am spus ca as intelege eventualele note mici la aceste teste daca as vedea-o transpirind muncind, nu o vad, asa ca nu am motive sa le inteleg si nici sa le accept, spunindu-i ca e in regula, in conditiile in care stie ca are nevoie de un buletin de note bun.

I-am aruncat in treacat ca in functie de felul in care se pregateste pentru aceste teste si de notele luate, vom lua impreuna masuri care vor fi clar focusate pe munca suplimentara acolo unde este nevoie.

La noi testele sint foarte clare si destul de bine gindite, nu pot da vina pe profesor sau metoda, eu una nu am ce a le reprosez. Daca nu a facut, ori nu a stiut, ori nu a fost atenta. Sint miniatura testelor si examenelor de la facultate, carora la fel, nu am ce sa le reprosez, mi se par pertinente, bine gindite si notarea facuta foarte corect si la obiect.

Am vorbit la un centru pedagogic sa mergem de trei ori pe an la testari la tot ce se da examen (specificind profesorilor de acolo la ce scoli va da aceste examene pentru secundara), fara sa se pregateasca inainte, pur si simplu sa dea testele, ca sa vad ce stie si ce nu stie. A fost de acord, caci am intrebat-o inainte de a suna. Primul e la inceputul lui decembrie...

Pe scurt, in functie de ceea ce iese pina in decembrie, hotarim daca o lasam in pace si continuam ca pina acum sau intram serios in ea. Va tin la curent!

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput