Greva foamei de 63 de zile?
Raspunsuri - Pagina 10
beshter spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui anya Intrebarea e cu cat este platit pe ora lucrata un cadru didactic. La gradinita educatorul incepe activitatea la 8 si la 13 preda tura celui de dupamiaza care sta pana la 17.00. Invatatoarul vine la 8 si la 12.00 pleaca. Practic munceste 4 ore. De fapt nici atat, ca sunt zile in care copiii au materii sustinute de alti profesori. Intr-una zin zile fiul meu are practic 2 ore cu invatatoarea. E absurd sa ceara cat un angajat in alta parte care munceste 8. Stiu ca vor sari cadre didactice care zic ca trebuie sa se pregateasca pentru ore. Zilnic fac pregatire cate 4 ore? Ceilalti angajati care muncesc 8 ore minim - se pregatesc si ei in timpul liber. Anya |
Eu is platita cu 7 lei si 50 de bani pe ora. Sunt lector universitar c-un doctorat in lingvistica.
Din fericire pentru mine
Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz
anya spune:
Daca nu-ti place sau nu te satisface financiar - nimeni nu te tine intr-un job. Daca e asa de rau sa fie cineva cadru didactic - ii lasa pe altii.
Prietena mea e profesor si castiga bani in plus din meditatii. Nu plange de foame (castiga chiar mai bine ca sotul ei, sef de nuconteazace la privat). Educatoarea baiatului meu (grdainita de stat) a luat tura dubla si nu face foamea. O apreciez atat profesional cat si uman.
Nu comparam catedra cu statul degeaba fiecare cu creierii din dotare. Sa-ti dau exemplu de job: consultant call center. Lucreaza 8,5 ore din care 30 min pauza, program pe ture acoperind 24 ore, 7 zile/sapt. Apelurile intra unul dupa altul, clientii de multe ori urla si injura, au plan de vanzare si salariul net de 11 milioane vechi. Nu ies in strada la greva si sunt fericiti ca au un loc de munca. Sunt absolventi de studii superioare sau studenti.
Nu denigrez cadrele didactice (am zis ca am prieteni la catedra) dar cand un sac e gol... ce ar trebui facut? Daca sacul ar fi plin - sigur ca da, sa aiba si profesorii, si medicii si toata lumea. Nu trebuie sa tina cineva cu Basescu ca sa realizeze ca sacul e gol. Si la stat si la privat.
Natasa spune:
| citat din mesajul lui anya Daca nu-ti place sau nu te satisface financiar - nimeni nu te tine intr-un job. Daca e asa de rau sa fie cineva cadru didactic - ii lasa pe altii. Prietena mea e profesor si castiga bani in plus din meditatii. Nu plange de foame (castiga chiar mai bine ca sotul ei, sef de nuconteazace la privat). Educatoarea baiatului meu (grdainita de stat) a luat tura dubla si nu face foamea. O apreciez atat profesional cat si uman. Nu comparam catedra cu statul degeaba fiecare cu creierii din dotare. Sa-ti dau exemplu de job: consultant call center. Lucreaza 8,5 ore din care 30 min pauza, program pe ture acoperind 24 ore, 7 zile/sapt. Apelurile intra unul dupa altul, clientii de multe ori urla si injura, au plan de vanzare si salariul net de 11 milioane vechi. Nu ies in strada la greva si sunt fericiti ca au un loc de munca. Sunt absolventi de studii superioare sau studenti. Nu denigrez cadrele didactice (am zis ca am prieteni la catedra) dar cand un sac e gol... ce ar trebui facut? Daca sacul ar fi plin - sigur ca da, sa aiba si profesorii, si medicii si toata lumea. Nu trebuie sa tina cineva cu Basescu ca sa realizeze ca sacul e gol. Si la stat si la privat. Anya |
Mie imi placea si am plecat. Ca mine, multi alti colegi. Nu vrei sa stii ce oameni tineri ajung la catedra, multi dintre ei sint semianalfabeti. Sa inteleg ca nu te intereseaza daca oamenii bine pregatiti pleaca, sa plece si sa ne lase in pace! Unii isi permit scoli particulare, cei mai multi abia isi permit rechizitele pentru copii. Evident ca nu are cum sa fie un profesor respectat daca insusi presedintele (care reprezinta poporul roman, trebuie sa recunosc) spune ca un profesor munceste putin si e platit mult! Nu cred ca un om care a facut un an macar meseria asta ar spune ca e usor sa predai 5-6 ore/zi! Nu se compara 5 ore de predat cu 8 ore de stat la birou, dar e greu sa va convinga cineva, voi vedeti doar vacantele si faptul ca un profesor ajunge mai devreme acasa! Invatamintul romanesc este mediocru si asa o sa si ramina, daca nu exista selectie reala si salarii pe masura pregatirii. Mediocritate vreti, mediocritate aveti!
accept92 spune:
| citat din mesajul lui anya Sa-ti dau exemplu de job: consultant call center. Lucreaza 8,5 ore din care 30 min pauza, program pe ture acoperind 24 ore, 7 zile/sapt. Apelurile intra unul dupa altul, clientii de multe ori urla si injura, au plan de vanzare si salariul net de 11 milioane vechi. Nu ies in strada la greva si sunt fericiti ca au un loc de munca. Sunt absolventi de studii superioare sau studenti. |
Din fericire evolutia acestei societati nu sta in prestatia operatorilor de call center. Din punctul meu de vedere asta e un job numai bun pentru un student si nu o cariera.
Sigur ca foarte multi profi pleaca, asa cum sugerezi si tu ca solutie. Crezi cumva ca in locul celui care pleaca vine unul mai bun? Pe ce te bazezi cand vine vorba de formarea copiilor tai? Pe meditatii, pe scoala particulara. Sigur, scoala particulara este o solutie, foarte bine de cei ce si-o permit. Insa meditatiile nu inlocuiesc ceea ce ar trebui sa se intample la scoala si nu se intampla din pacate dar explicabil.
Nu toti profii sunt cautati pentru meditatii. Sunt materii care nu se cer la admitere la facultate, sau oricum se cer in procent mai mic si sunt materii de tocit la care meditatiile nu se justifica. Inca de pe vremea cand eram eu eleva existau profi care pur si simplu nu-si faceau orele. Ori nu veneau deloc, ori veneau si nu puneau absente, ne lasau sa facem ce vrem la ora lor. In clasa, in bar sau acasa. In timp ce parintii ne credeau la scoala, in siguranta. Absente nu aveam, nici nu ne plangeam la nimeni ca nu se face ora. Nu condamn acei profesori, daca as fi lucrat azi in invatamant nu pot sa bag mana in foc ca nu as fi fost unul dintre ei.
Marina spune:
nu stiu cum se face dar in toata cariera mea scolara constand in scoala, liceu si facultate imi amintesc cu greu o figura doua de profesori care m-au marcat,in mod pozitiv.
Imi amintesc insa returnatul cadoului de 8 martie care nu a corespuns, masuratul uniformei cu rigla prin liceu sa vada daca nu cumva o scurtasem, alta profesoara intra si ne saluta cu buna dobitocilor, barem astia din facultate as putea scrie carti.
Stau si ma gandesc de ce nu ma pot solidariza cu profesorii, de ce nu pot sa-i inteleg sau sa-i deplang desi sunt de acord ca'st prost platiti si nu e corect. Ma gandesc si de ce pe forumul Despre Copii o astfel de situatie nu starneste prea multa compasiune ci din contra.
Mie uneia sistemul de invatamant romanesc nu mi-a insuflat respectul acela neconditionat. Mi s-a parut arhaic, invechit cu oameni in general blazati. Insusi atitudinea asta de "Dumnezeu" pe care si-o aroga e deranjata, daca pleaca cei de acum cine ne invata copiii. Nimeni nu este de neinlocuit si nici vesnic intr-o pozitie. Nu te satisface jobul cu tot cinismul afirmatiei exista alternative. Atat timp insa cat nu ai incercat sa le cauti macar nu poti afirma ca nu exista.
Catalishka spune:
| citat din mesajul lui inaioana Cine sunt cei din Buzau despre care vorbesti? O hotarare judecatoreasca se executa de buna voie sau daca nu, se executa silit cu executor judecatoresc. Nu inteleg unde apare greva foamei in ecuatia asta.Au facut greva foamei deoarece un executor a refuzat sa execute (ceea ce e ilegal) sau cum? Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011). |
Din cate stiu de la mama mea, profesoara de pian si vioara la un CLub al COpiilor din jud. Galati, Guvernul a cerut amanrea platii sumelor castigate in instanta (adica sumele care ar fi insemnat marire de 50 % inainte de reducere de 25 %
) pana in anul 2012 sau asa ceva. Astfel s-au creat urmatoarele situatii:- judete in care procesele s-au castigat inainte ca Guvernul sa sisteze platile, acolo profesorii castiga salariu normal plus 50%
- judete in care procesele s-au castigat dupa ce Guvernul a sistat platile, astfel profesorii castiga acolo salarii cu 25% mai mici, din cauza ca instantele nu s-au miscat atat de repede.
Mno, daca si asta-i justitie, in care aceeasi speta are rezultate diferite...
. Vorba ceea, sa stam drept si sajudecam stramb
ddana spune:
De cateva zile, de cand cu subiectul asta, ma mananca degetele, dar intotdeauna a invins dezgustul fata de revolta. Acu fac o pauza pentru ca, desi nu am pretentia ca voi schimba parerile celor care stiu totul despre invatamant din simplul motiv ca au mers si ei la scoala odata, poate ca ar interesa pe cineva de ce au profesorii atat de mult "timp liber".
Norma unui profesor e alcatuita din cea didactica (in functie de pozitie, vechime) si cea stiintifica si de cercetare. Fiecare norma are alocat un numar de ore. Norma didactica - de predare - e mai usor de cuantificat pentru ca coincide cu orele fizice petrecute la catedra. Cea stiintifica si de cercetare este si ea cuantificata in ore/punctaje. Dar e mai putin vizibila.
Norma didactica, in afara acelor 4-5 ore mult-hulite la catedra, include (ma refer la invatamantul universitar, la preuniversitar nu cunosc detaliile): indrumarea, conducerea proiectelor de diploma, de absolvire, dizertatii; participari la comisia pt examene de absolvire, de admitere, verificarea lucrarilor de control, a referatelor de laborator, a proiectelor, participarea in comisii pt promovari, evaluari, autorizari, participarea la examene de an, la consilii pe facultate, la comisii de senat, la concursuri didactice, indrumare studenti, consultatii, cercetare stiintifica studenteasca, comisii pentru activitati universitare, practica studentilor, asistenta la cursuri. Asta e in norma didactica. Presupune un numar de minim 140 de ore pt pozitia mea (lector). La acestea se adauga orele de predare efectiva.
Diferenta - PANA LA 8 ORE PE ZI - este cuantificata in norma de cercetare stiintifica. Norma asta include un numar minim de publicatii de articole in reviste de specialitate, de carti, indrumare de curs, participari la conferinte, la cursuri de perfectionare (TOATE obligatorii si TOATE platite din buzunarul propriu. Repet: totalul de ore este de 8 pe zi. Ca la orice muritor. Pentru care, lunar, predam o raportare a activitatii didactice si anual, o raportare a activitatii stiintifice. Daca nu se realizeaza norma stiintifica, sunt penalizari.
De ce nu stau eu cu fundul pe scaun la serviciu de la 8 la 4, sa fie multumit poporul? Pentru ca nu am surse de documentare adecvate (nu mai zic de ce, se subintelege cred). Da, am internet si cam atat. Mi-am procurat materialele de cercetare din straintate, unde am fost cu bursa castigata de mine, si nu platita de statul roman, ca sa nu se revolte iarasi cineva.
Si n-am fost 8 ore pe zi la serviciu pentru ca, desi am fost in concediu de maternitate, am lucrat luni in sir in program de noapte, seara de la 10 si pana la 1 si pe urma de dimineata de la 4 pana la 8, cand se trezea fiul meu. Ca sa-mi termin un doctorat obligatoriu. Si platit de mine, la greu. Si de parintii mei, care uite, ma ajuta inca, spre rusinea mea.
Chiar nu vreau sa stric imaginea voastra proasta despre profesori. Pana la urma e treaba voastra daca-i considerati asistati social, sau lenesi care pierd vremea, sau ii sfatuiti sa-si ia o slujba. Va spun doar ca, desi imi iubesc meseria si nu as face cu acelasi drag altceva, entuziasmul meu a atins pragul de jos. Si asta e senzatia generala in invatamantul in care au intrat - sau vor intra - copiii vostri si al meu, de asemenea.
A.. si sa ne lamurim, ca probabil o sa spuna unii ca in universitar sunt salarii mari. Da. Sunt, au decanii, rectorul, sefii de catedra etc. Eu sunt lector, doctor, am 13 ani vechime. Am 10 milioane salariu.
Lores31 spune:
Buna,
Intervin si eu in aceasta discutie, si iti spun cat se poate de sincer Capcaunule, K NU AI DREPTATE, DELOC. Nu stiu si nici nu-mi pasa ce faci, cum iti castigi banii, unde lucrezi, etc, dar daca tu poti spune cu atata seninatate ca ce face d.na respectiva e prostie atunci, eu sincer declar ca tie ti-ar trebui un consilier psiho. Ti se pare ca o face ca nu are prea multi bani? Ti se pare ca noua tuturor ne este al naibii de bine aici in tara asta? Iar daca spui sa pleam de aici si sa locuim in alta parte, te injur, ca nu suntem obligati sa suportam niste nemernici de la putere sa-si bata joc de noi. Ti se pare tie ca nu traim in dictatura, ca traim decent, demn? Cum, explica-ne si noua, lumineaza-ne!? Vorbeste de cai legale de parca am trai intr-o tara cu adevarat democrata, care respecta legile, care respecta populatia. Nu da vina pe mass media, ea isi face datoria, sau cel putin unii dintre ei. Nu stiu la ce TV, la ce posturi te uiti, dar clar, in mod evident esti de partea celor cu bani, altfel nu ai fi asa sarcastic. Asta am avut eu de spus, dara resentimente, doar obiectiva!!!!!!!!!!!!!
| Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
Incearca sa fii rece, lasand sentimentalismul indus de mass media. Ceea ce face respectiva invatatoare se numeste simplu - prostie. Suna urat, suna cinic, suna crud. Poate. N-am injurat, n-am calomniat, n-am blestemat, n-am discriminat. Prin urmare opinia mea este cat se poate de politicoasa. Greva foamei o inteleg cand in joc sunt libertatile fundamentale ale individului. Faci greva foamei cand esti in lanturi, in puscarie, in captivitate, in sclavie, intr-o dictatura. Faci greva foamei cand nu exista alternative sa traiesti demn, tu sau apropiatii tai. Despre ce vorbim insa aici? Pe de alta parte sunt o multime de cai legale prin care isi poate dovedi dreptatea, daca o are. Raman la parerea mea. Un psiholog bun ar trebui sa intervina in povestea asta. Nu presa, sindicatele, partidele sau inimile moi. |
beshter spune:
Ah, ddana, ce-ai facut?! Numar secundele pana va aparea primul post cu 'si, totusi, daca nu-ti convine, de ce nu pleci?' si minutele pana la primul post cu 'lasa ca stiu eu cum va faceti voi doctoratele alea, ce tot va laudati atat'.
Mai, stai ashea, cum ai 10 milioane salariu pe post de lector cu 13 ani vechime? Io am 12!!!![]()
Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz