-25%,Cum ne redistribuim cheltuielile?

Raspunsuri - Pagina 23

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Asa cum Mediajust a mentionat nivelul de decenta depinde de fiecare... libelula, nivelul ala de decenta al tau este dat de noptile pierdute sa inveti, plecarea din invatamant si asa mai departe... deci nu inseamna ca ala e nivelul de decenta la care fiecare trebuie sa fie, ci tu ca ai depus acele eforturi.

In alta ordine de idei, eu nu stiu de ce abordati voi viata asa... Eu unul mi-as pune problema altfel... ce vreau material de la viata. Pai vreau casa, masina, mancare buna, educatie buna la copii etc. Ok, Care e minimul ca sa traiesc "decent" si nu in canale.. x lei pe luna.. de acolo adun si vad minimul care imi permite sa imi iau casa sau masina sau chiar mobil... si asa mai departe.. .Deci ai un set de targeturi financiare pe care sa le atingi ca sa iti imbunatatesti "decenta".

Apoi iti faci un calcul cu pregatirea pe care o ai ce salariu poti avea. Si de aici decizi... mai faci o scoala, iti schimbi profesia ( iar scoala), te apuci de afaceri sau ce alte alternative ai.

Facand asta, si calculand riscul ca maine poti sa ramai fara job deci ai intotdeauna nevoie de un cont de urgenta, in momentul cand e criza economica incepi si tai surplusul care nu e necesar (iesit la restaurant, vacanta etc). Si astfel nu se ajunge la aceste discutii ca nu mai ai ce taia cand de fapt aici ne referim la mancarea copilului, sau alte chestii care afecteaza sanatatea sau cursul normal al vietii.
Plecand de la ideea voastra cu ce bani am si ce sa tai nu o sa ajungeti la "decenta" dorita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui Andries

Fratioare...inseamna ca eu sunt unul din cei 200 de freaks care platesc meditatiile pe chitanta ?? looollll

nu se poate, sigur sunt mai mult de 200

Andries


Am mancat eu un zero - 2000.
Uite si sursa - ANAF, pentru un ziar.
http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010060944538/Actualitate/Evaziunea-estimata-din-meditatii-375-milioane-de-euro-anual.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul
Recreerea pe camp dupa o zi de coasa este mai sanatoasa (si fizic si mental) decat recreerea la praga dupa un an de birou.



o practici, sau doar o propovaduiesti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny
Si e figura la tine o chestie, intai ai spus ca se poate trai decent cu 2.000 de RON pe luna, asa, ca tine, acum ii demonstrezi miannei ca rezonabil inseamna 1.000 de EUR/luna, adica dublul decentei tale.

Daca sari peste canalul postul de baza si te uiti la cel SF ...
Reciteste si tu postarea mea. Miannei i-am raspuns ca 1000 Euro/luna reprezinta trai decent pentru o familie din clasa medie care doreste sa-si trimite copiii in educatie privata (400 euro) si aloca inca 100 euro/luna pentru vacante. Daca tai educatia privata si vacantele ajungi la circa 2000 lei/luna.
Nu este nicio figura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianna
Citat:
citat din mesajul lui capcaunul
Recreerea pe camp dupa o zi de coasa este mai sanatoasa (si fizic si mental) decat recreerea la praga dupa un an de birou.

o practici, sau doar o propovaduiesti?

Care-i rostul intrebarii?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui libelula
educatie buna inseamna, pentru mine, in afara de gradi/scoala, activitati extracurriculare - inot de exemplu, si aici vezi afirmatia lui stockholm, cum ca inotul fetitei, in valoare de 200 ron, i-a dezechilibrat bugetul, ceea ce este departe de normalitate. mai inseamna un curs de dans, patinaj etc, cam ce ii place copilului. pentru mine mai inseamna si sa duci copilul sa vada un muzeu, intai in tara, apoi in afara. sa ii arati si alte tari, alte civilizatii. ca doar de aia l-am facut, sa o duca mai bine decat mine.


PS. Acu am inteles de ce vrei sa lucrezi la negru ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana l spune:

Ma simt datoare cu explicatia prinvind facturile la cablu si telefon. Cablul e de la RDS impreuna cu netul si cu abonamentul de fix, toate 60 lei. Romtelecom nu am. As renunta la fix , desi e gratis abonamentul, si am minute in retea pe care le folosesc cu parintii. Plus ca nu pot lasa copilul singur in casa fara un telefon la indemina. Si cine are copii stie perfect lucrul asta.
Iar mobilul, e cu abonament, iar luna trecuta am ajuns la peste 50 lei factura. Se intimpla sa sun la invatatoare ca a intervenit o problema, sau sa sun in diverse alte locuri. Nu stau cu prietenii la taclale pe telefon never. Pentru asta exista mess-ul care e gratis.
Deci da, ajung si la 110 lei. E mult, dar e indispensabil.

Zicea cineva de apa plata la sticle foarte mari. Asa fac si eu. Iau doar 1 sticla de jumate pe care o reumplu sa dau apa la scoala la copil. Dar si asta o arunc dupa o saptamina.

Am 2 copii, baiat si fata, diferenta de 5 ani. Jucarii nu mai cumpar, au ramas o multime de la primul, chiar daca-s masini si trenuri, nu papusi. Asta e , ne adaptam. Carti, la fel au ramas. Dar nu vreau sub nici o form asa renunt la carti. Cumpar seria Disney de la Adevarul si Basmele de la Jurnalul. Dar copilul mare are nevoie si de alte carti. Ma tot invirt pe net sa caut oferte la ce-si doreste. Si e minim 20 lei cartea. Avem permis la biblioteca, dar nu e dotata prea bine din pacate. Am si eu dreptul, sau luxul? sa citesc o carte. Am luat de aici de la bazar niste carti la mina a doua. Macar atat.

Nu fumez, nu beau, mese cu prietenii ioc. Coafor o data la 2 luni , acasa ca e mai ieftin.

Vineri e ziua baiatului. Ne gindim daca ii facem party ne doboara bugetul. Mai bine ii luam ceva cadou si gata. Stie cineva cit costa pentru un copil un joc educativ? E de la 20 lei in sus. Chiar ne privam copilul si de la un joc? Sau il lasam pe net sa se joace on line.

Am redus cheltuielile la consumabile ( detergenti, etc), cautam oferte, am redus pampersii si laptele praf, am redus biberoanele ( folosim tetina vreme indelungata cind ea ar trebui schimbata la 1-2 luni ), am redus costul hainelor pentru adulti la minim, iar la copiii luam la mina a doua, in casa economia e la apa, energie, gaz, mergem pe jos daca e distanta mica si nu cu tramvaiul , la o raceala ne tratam cu paracetamol, iar pe copii cu nurofen si vit c si ne rugam sa nu apara complicatii. Fata mea a facut o iritatie urita de la pampersi. Am dat peste 50 lei pe unguente plus 10 lei consultatia la medicul de fam ( care se presupune ca e gratis).
Ar trebui sa avem rezerve 100 lei lunar pentru urgente de genul boli, stricaciuni, etc.
Mobila, covoare, perdele, astea nu cumparam decit la citiva zeci de ani.

Oricum, mie mi se pare ca s-a ajuns prea departe cu filozofiile in acest topic. Aici ne plingem ca nu ne ajung banii decit pentru facturi si mincare, iar ceea ce ar trebui sa fie un lucru normal ( o carte, un joc, o activitate) devine un lux spre care tindem.
Si eu cu 2+1 am trait foarte bine cu 2500 lei. Si in fiecare an mergeam in concedii, si eventual ramineau bani si de o investitie mica in casa, sa nu mai zic de jucarii si haine. Acum suntem 4 si avem alte costuri. Si sunt si alte vremuri. Eu nu am platit intretinerea la bloc ( apa si alte cheltuili, fara gaz) anul asta sub 120 lei, desi in bloc la socrii mei echivalentul e de 70-80 lei. Si nu e alta zona, e alta conducere. Si stau la periferie.

Sa nu uitam sa avem in vedere si zonele in care locuim. Moldova e oricum mult mai slab dezvoltata decit Ardealul si Bucuresti. Eu am prieteni in Oradea care merg la shoping in Ungaria si cu 3-400 lei, au rezolvat mincarea pe 1 luna, pentru o familie de 4 persoane.

Selene, ma bucur ca esti optimista. Poate aveti noroc cu mutatul in alt oras !

hainute de vanzare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul


Care-i rostul intrebarii?


impresia ca aici nu da nimeni cu coasa? ca celor care dau, nu le-a redus nimeni 25%, ca sa fie on topic? si ca, asa cum nu se potriveste relaxarea la Praga pentru cel ce da cu coasa, nu prea merge nici relaxarea pe camp pentru cel ce sta la birou?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianna
impresia ca aici nu da nimeni cu coasa? ca celor care dau, nu le-a redus nimeni 25%, ca sa fie on topic? si ca, asa cum nu se potriveste relaxarea la Praga pentru cel ce da cu coasa, nu prea merge nici relaxarea pe camp pentru cel ce sta la birou?

De ce? Se sifoneaza costumul?
Eu zic sa recitesti postarea mea si mai ales citatul pe care l-am comentat cu coasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Citat:
citat din mesajul lui stockholm


alina eu in lokul tau sincer as manca si pietre de cale ferata sa i fie bine familiei mele indif daca am sau nu bebe dar cu un beeb le as manca de 2 sau 3 ori ;mi se pare ca in situatia voastra cea mai buna solutie este gasitul unui job sau chiar a 2 job uri sau chiar 3
.......
alina u cand ai stiut ca o sa devii mama ti ai planificat cumva bugetul adika o sa nasc peste 9 luni ce fac imi permit financiar sa am un copil sau o sa ma chinui si eu si sotul avand un copil ?

eu personal sunt cea care aduce bani multi in casa , lucrez la comision nu imi permit luxul de a avea un copil in cond pe care mi le doresc eu pt copilul meu deci deocamdata stau pe tusa mai vedem ce va mai fii ;din nefericire in Romania un copil uenori e un lux si am vazut zeci de familii care initial castigau bine aveau tot ce le treb insa dupa copil au ajuns la sacrificii f f mari



Mai fir-ar sa fie cum te duce un copil la sapa de lemn, ce lux domne, parca vorbeam de decenta!

Apoi... zici ca ai manca pietre de cale ferata - se pare insa ca nu iti convine in realitate...

Sigur ca mi se pare in ok sa iti planifici modificarea dimensiunilor familiei, dar din ce spui tu, risti ca niciodata sa nu ai suficient pentru a acoperi tot ce iti doresti sa ii oferi unui copil.

Mergi la inceput