-25%,Cum ne redistribuim cheltuielile?

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Un alt mod de a economisi la noi in familie (asta nu este valabil insa la oricine cred) a fost mutarea meselor cu prietenii sau cu familia extinsa seara si nu la pranz.
Pe noi ne-a scutit de multi bani pentru ca seara pregatesc doar o pizza, placinte cu spanac sau cu branza, etc in loc de trei feluri de mancare in urma a 3 pungi pline ochi cu cumparaturi din Obor.
Si, bineinteles , renuntarea la concedii.Am practicat-o mai multi ani la rand atunci cand nu ne permiteam si nu s-a stresat nimeni din familie. Am fost in continuare la fel de fericiti si asa.Plimbari prin parcuri da si iesit la padure dar nu am fost in concediu cu pat platit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Ca Romania sufera de "sindromul diplomei" e foarte adevarat! Pana si pe mine ma bate gandul sa ma apuc de master, pentru ca licenta de 5 ani de facultate acum e cumva asemuita cu licenta de 3 ani si mai nou toata lumea se asteapta sa ai master.

Dar asta nu inseamna ca si invatamantul romanesc e restructurat, dimpotriva sunt absolventi de aeronave, transporturi, proiectare nave (poftim exemplu), automatizari, inginerie de foraj, constructii civile, etc care nu fac altceva decat sa invarta excelul intr-un birou pentru ca nu au unde sa lucreze si sa isi ridice nivelul profesional. Daca nu ai industrie, nici piata de munca nu ai si atunci? Alegi sa nu mai pregatesti ingineri ca nu are nimeni nevoie de ei...si daca in 10 ani sa spunem iti revii dpdv economie...lucrezi numai cu expati.

Pana si tehnician electrotehnist cu ceva experienta e greu sa gasesti azi !!

Dar nici la studii economice nu stam mai bine, deloc chiar! Avem o inflatie de absolventi de academii economice (ASE ul plus toata pleiada de private) dintre care eu estimez ca doar 10% au habar de economie!! Si oamenii asstia trebuie sa lucreze undeva si se asteapta la un salariu decent, pentru ca...la naiba de aia ai facut facultate nu? Si unii lucreaza pe salarii mai mici decat ia o fata care serveste in Mall.

Mult timp s-a crezut ca sistemul bugetar e un "refugiu sigur" pentru angajati, ei bine o ducem atat de rau incat nu mai sunt bani destui sa aiba si nemernicii astia ce fura si nici restul sa nu moara de foame.

Capcaunule stii bine ca sunt 100% de acord cu principiile tale, totusi sa stii ca vilele si masinile peste 30 mii euro sunt o exceptie, majoritatea romanilor nu le au sau daca au vila, au si credite si rate de 1000 euro lunar. Barurile sunt pline mai ales cu straini (iti spun pentru ca-mi pierd si eu vremea pe langa ei, o relatie se sudeaza la carciuma, si aud ce limbi se vorbesc pe la mese) iar telefonia si viteza internet au explodat datorita costurilor extrem de bune (am lucrat mai bine de 12 ani retele telecom) oferite de manufactura chinezeasca, estimez ca 80% din infrastructura din ro e made in china (cel putin!!). Asa ca ... 80% din romani au saracit, tocmai pentru ca au indraznit si ei sa creada ca pot trai pe credit (mai toti au ratele alea de electrocasnice, apartament, inclusiv eu le am, etc).

Noi in Romania avem 3 verticale industriale functionale: energia, telecomul si bancarul. Si ceva sclipliri in automotive si prelucrarea metalelor.

Urmatoarea industrie care ne-ar putea scoate din cacat ar fi transporturile (rutiere, navale, aeriene) DAR si aici e un mare DAR: noi nu suntem capabili sa le dezvoltam (nu avem nici capital uman si nici material sufiecient) iar strainii nu vor investi aici dintr-un motiv foarte simplu: legislatia privind propietatea si dezvoltarea imobiliara este atat de haotica incat poti sa ai nevoie de 9 luni sa iei autorizatie sa pui un stalp, nici poveste sa te mai gandesti la autostrazi, santiere navale si mai stiu eu ce.

Andries

Mergi la inceput

Si totdeauna au fost doua filozofii:
prima: am 1000 RON (suma e doar de exemplu) ia sa vezi ce bine ma descurc eu cu ei si nu mor de foame si am ce-mi trebuie!
a doua: am 1000 RON si stiu ca vreau mai multe si nu-mi ajung, ia sa vezi ce mai gasesc eu de facut sa mai castig inca 1000 RON!!

totdeauna, dar totdeauna am recomandat-o pe a doua!! Prima din nefericire se aplica la majoritatea pensionarilor, desi...o parte din ei mai fac ceva si pe langa pensie.

Andries

Mergi la inceput

De aceea eu cred ca problema e pusa un pic gresit, ar trebui sa fie: "cum redistribui cheltuielile ACUM si ce fac ACUM pentru a reveni la acelasi nivel de venituri cat mai repede?"

Multi deja fac asta, incepand cu taiatul "mobilului". Am fost sa-mi iau modem de internet vineri... ei bine eu m-am abonat, dar era o lunga coada la desfiintari posturi telefonice si oamenii spuneau "poate o sa-mi iau iar abonament cand voi avea bani, acum trebuie sa platesc intretinerea". Oricum, mobilul pentru copii e un super moft, dar stiu atatia pustani care nu cer parintilor bani de geaca de iarna, dar le toaca urechile ca ei vor smart phones!

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mihaera spune:

Citat:
citat din mesajul lui Marina

platesti impozit pe meditatii?

Marina

da, interesanta intrebare!
chiar m-ai facut sa rad!
unii n-au cu ce trai, darmite sa mai plateasca si impozite!

oricum, nu cred ca se pot castiga mai mult de 3-4 milioane din meditatii. Eu sunt de parere ca ar trebui sa existe un venit minim neimpozabil, ca sa nu mai sarim asa repede cand cineva castiga niste bani la limita subzistentei,fara a plati impozit pe ei. ca doar nu s-o imbogati din 3-4 milioane!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alina_satena spune:

stiti fiecare se intinde cat il tine la plapuma dar consider deja un act de snobism sa yi cumperi copilului tau mobil la varsta de 5 ani(stiu caz)vom avea de invatat de la batrani cum sa economisim sau a doua varianta sa facem cumva sa mai aducem bani fiecare om acum isi stie nevoile sale si ale familiei,dar cum a spus capcaunul nu este mare diferenta intre 2005 si 2010 asa sa ne gandim ca am trait si mai rau decat acum

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui alina_satena

stiti fiecare se intinde cat il tine la plapuma dar consider deja un act de snobism sa yi cumperi copilului tau mobil la varsta de 5 ani(stiu caz)vom avea de invatat de la batrani cum sa economisim sau

Pai asta este buba romanului:snobismul!Ala ne omoara!

Edip si capcaunul au surprins pERFECT!

La alte subiecte asemanatoaream mai spus de lipsa scolii de meserii din Romania,de abundentza titratzilor fara spate din pacate,de "Romania intelectuala" insa din pacate asta este interpretat intotdeauna ca rautate mai ales daca flutura un alt steguletz sub nick-ul tau!

Bafta la schimbarea mentalitatzii!Pina nu schimba asta...degeaba!

Ps.Libelula,daca tot romanul si-.ar fi platit impozitul pe veniuturi,altele decit cele de baza,cu sigurantza ca situatzia ar fi fost alta-si nu vorebesc de lipsa platzii impozitului de azi de ieri ci de cind a aparut notziunea de "privat"pe piatza romaneasca,serviciile sociale ar fi avut probabil un alt standard,statul ar fi avut poate o alta putere!

Schimbarea incepe cu noi-da...stiu ...slogan ve-tzi spune,insa mie mi s epare aiurea sa i se spuna unui tinar care incalca o lege:lasa nu plati impüozit ca si asa n.-ai de unde-tzi plati rata la banca!Rata de ce a facut-o daca nu avea d eunde s-o plateasca????

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaera

Citat:
citat din mesajul lui Marina

platesti impozit pe meditatii?

Marina

da, interesanta intrebare!
chiar m-ai facut sa rad!
unii n-au cu ce trai, darmite sa mai plateasca si impozite!

oricum, nu cred ca se pot castiga mai mult de 3-4 milioane din meditatii. Eu sunt de parere ca ar trebui sa existe un venit minim neimpozabil, ca sa nu mai sarim asa repede cand cineva castiga niste bani la limita subzistentei,fara a plati impozit pe ei. ca doar nu s-o imbogati din 3-4 milioane!!

Nu se discuta aici despre a nu putea trai, ci despre cat de bine traiesti.
Daca n-ai din ce trai, inseamna ca nu castigi - deci n-ai pe ce plati impozit, si esti asistat social, sprijinit (cu bani multi sau putini) de fraierii care platesc impozite.
Poate ca ar trebui o impozitare diferentiata (si aici e o discutie lunga), un mimim scutit - dar a spune ca nu te imbogatesti din 3-4 milioane mi se pare ca frizeaza sfidarea. Eu castig constant de cel putin 8-9 ori mai mult decat atat, si tot nu pot spune ca aceste cateva milioane sunt nimica toata. Si, n-ai sa crezi, sunt oameni care tot cateva sute castiga, dar - ghinion, legal, fiscalizat. Asa ca pentru orice munca la negru, n-am cum sa am decat dispret.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Mihaela, trebuie sa te obisnuiesti cu gandul ca este normal sa platesti impozit chiar daca tu consideri castigul foarte mic. Obligatia de a plati impozit nu variaza in functie de marimea venitului.
Faptul ca nu platesti inca impozit in Romania se datoreaza proastei manevrari a legislatiei (voit proasta si ineficienta bineinteles-asta ma chinuiam sa explic aseara dar eram prea obosita si nu s-a inteles) dar sa speram spre binele tuturor celor ce inca muncesc in Romania ca acest lucru va avea totusi un sfarsit.
Pentru ca atunci cand tu nu te vei mai putea sustrage de la plata impozitului (cand oare???) nici vecinul nu va mai putea, nici magazinul din colt, nici avocatul tau sau un intreg institut sau firma de transport si atunci implicit si nivelul tau de viata va creste.
Intelegi acum, este un lant ce este tinut voit asa fara sa se rupa nicaieri zale pentru ca unii se imbogatesc insutit asa. Banii aia pe care esti sigura ca nu trebuie sa-i dai la impozite ii dai de fapt in buzunarele smecherilor pe alte cai.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

Alina, du-te asadar repede si plateste impozitul pe cele 3-4 milioane (care oricum acopera un venit minim, deci nu ar trebui impozitate), ca s-a terminat borduriada prin sectoare si sigur mai au nevoie de bani sa inceapa altele (Negoita a intrat in vizorul DNA, dar cu siguranta va iesi basma curata). Si mai trebuie sa platesti si alte cateva zile de munca pentru parlamentari, ca trebuie sa abroge vreo doua legi pe care le-au votat fara sa stie ce fac. Si sigur au nevoie de bani pentru salarii si pentru chirii. Si pentru masini, secretare etc. Copilul tau va intelege daca timp de cateva zile, nu o sa ai ce sa ii pui pe masa.

Mergi la inceput