-25%,Cum ne redistribuim cheltuielile?

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Cu 1000 Euro pe luna o familie 2+2 poate trai foarte bine. Cu educatie privata pentru ambii copii. Cu mancare foarte buna. Cu intretinere confortabila. Cu tot cu medicatie privata. Jucarii, imbracaminte, carti, toate de la calitate medie in sus. Vacanta 3-4 stele in Ro sau prin imprejurimi. Minivacante la munte sau prin tara.

se pot da si niste cifre care, adunate, sa dea mia aia de euro pe familie? ca altfel poti taia un zero si la fel de usor faci asemenea afirmatie.

nu c-as avea famelie sau o mie de euro, da' curiozitatea a omorat pisica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:
citat din mesajul lui allinta
Si, inca ceva : am fost socata sa vad cum copilasii strainilor nu sunt imbracati ca ai nostri, ci modest.

Allinta, poate ai vazut straini care nu-si permit mai mult.

Tot ce se poate.
Nu am de unde stii ce venituri au.
Dar m-a uimit modestia si seninatatea lor. Spre deosebire de noi, care vesnic suntem daca nu tristi, macar seriosi, fara un zambet in coltul gurii.

Inainte de a ne dori mai mult de cat avem sau sa ne gandim ca ne injosim facand o munca sub nivelul pregatirii nostre profesionale, desi in domeniu nu gasim de luni bune, ar trebui sa ne multumim cu ceea ce avem acum, strangand bani putin cate putin, si sperand la mai bine.
Cred ca astfel ne putem mentine sanatatea mintala.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Familie 2+2:
---------
mancare sanatoasa: 300-400E
educatie privata medie: 2x200E
intretinere: 50-150 E
transport: 25-50E
alte facturi: 25-50E
sanatate medie (medicamente, consultatii, vaccinuri, interventii): 50E
minivacante: 25-50E
vacanta(300-600E/12): 25-50E
consumabile (haine, incaltaminte, cosmetica, cosmetice, de-ale casei, etc): 100E
---------
1000-1300 euro pentru un trai la nivelul clasei de mijloc (mult peste decenta). Peste suma asta intra investitiile (carti, mobila, electrocasnice, masina, case, terenuri, economii, actiuni, bijuterii), cash sau rate. 1000 E/luna acopera investitii rezonabile pentru clasa de mijloc (in 10 ani = apartament + masina + dotari + a doua cas(ut)a la tara sau la munte + bani albi pentru zile negre)

Cei 2000 - 2500 euro pe luna inseamna un venit pe familie de 25000-30000 E neimpozabili pe an (sau 35000-40000 $/an neimpozabili).

50000$/an este media venitului pe familie in US (situat in zona lower middle class). => 2000 euro/luna in Romania este un venit pe familie FOARTE FOARTE BUN!

Mergi la inceput

Un venit de 2000 Euro ii claseaza printre cei bogati : isi permit sa cumpere casa, masina, mobila ultimul racnet, vacante in strainate samd

allinta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana l spune:

Eu am zis anterior, ca un venit de 3500 lei pentru familia mea, 2+2, mi-ar fi suficient cum, in concditiile in care nu m-as duce in vacante scumpe si nu as merge zilnic cu masina. In banii astia m-as incadra la facturi si mincare decenta, plus niste hainute, papuci si rechizite la copii.
Iar 1000 euro, ar fi suficient si mi-as permite o vacanta la mare, undeva la o pensiune. Deci suma intuita de 1000 euro, e un trai decent pentru familia mea.

Si un PS ca tot era vorba mai sus de impozite. la un salariu de 2300 lei, netul e cam 1600. Frumos, nu? Dar suntem cinstiti si nu muncim la negru.

hainute de vanzare

Mergi la inceput

Despre masina nu am scris, fiindca nu am. Circul prin oras cu RATB-ul.
Sotul meu ar fi vrut, dar stiu la ce costuri se ridica intretinerea unei masini, asa ca, am preferat sa-mi pastrez banii pt a-mi asigura o viata buna, nu una impovarata de grija reparatiilor si alimentarii unui autoturism. Sa imi dau ultimii bani de mancare, fiindca s-a stricat masina pe neasteptate, nu este una dintre prioritatile mele.
Daca vreodata voi considera ca se merita efortul financiar de a-mi cumpara o masina, o voi face, altfel, nu.

allinta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

citind raspunsurile de la acest topic, mi-a venit in minte un singur lucru - piramida nevoilor a lui Maslow. pentru cei care nu o cunosc, este vorba despre o ierarhizare a nevoilor umane, plecand de la baza catre varf - nevoi fiziologice, nevoia de siguranta, nevoia de apartenenta, nevoia de autorespect, autorealizarea. intrebarea este cat de sus ne putem situa pe aceasta piramida, cu resursele avute. cred ca majoritatea ne pierdem undeva pe la nevoia de autorespect-autorealizare. si asta, pentru ca vad ca achizitia unei carti si/sau accesul la educatie privata/superioara, sunt considerate investitii care tind spre lux.

m-a mirat foarte tare discrepanta dintre opiniile referitoare la "decent". eu cred ca romanii au pierdut simtul decentei. cei mai multi, majoritatea covarsitoare, l-au pierdut cumva "in jos". adica nici nu mai indraznesc sa viseze la o normalitate. de fapt, au pierdut simtul normalitatii. normalitate inseamna sa muncesti pe rupte, sau cu "cap" mai bine zis, iar venitul obtinut sa iti garanteze indeplinirea nevoilor personale - locuinta, hrana, caldura, recreere, progres intelectual. nu ne putem compara cu Africa sahariana, pentru ca, cu siguranta, acei oameni nefericiti nu isi petrec 8-9-10-12 ore pe zi la job, incercand sa isi castige dreptul la un trai decent. nu pentru ca nu ar vrea, ci pentru ca nu au unde.

evident, mai sunt si cei care au pierdut simtul decentei "in sus", si acestia sunt cei cu masini super luxoase si 2-3 case de vacanta.

si sunt total impotriva ideii ca ratele pentru o locuinta reprezinta un lux. reprezinta o necesitate, ca si plata unei chirii, in cazul in care este vorba de o prima locuinta. altfel, unde sa stam, eventual in canal???

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui libelula
si sunt total impotriva ideii ca ratele pentru o locuinta reprezinta un lux. reprezinta o necesitate, ca si plata unei chirii, in cazul in care este vorba de o prima locuinta. altfel, unde sa stam, eventual in canal???

In conditiile economice actuale, nu prea vad ca un credit pt care platesti 200% sa fie o necesitate.

Instincul de supravietuire ar trebui sa primeze la oameni, la fel ca la animale.
Inainte de a ne ingloda in datorii, sa ne intrebam daca, pe termen lung, suntem capabili sa il si platim.

Se poate locui cu chirie, fara a avea responsabilitatile unui proprietar.
In Occident, oamenii traiesc in case/apartamente inchiriate, fara sa creada ca asta este sub nivelul pretentiilor de la propria lor viata.

allinta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

in conditiile in care ani de-a lungul chiria a fost egala cu rata la banca, cei care si-au procurat un credit nu au pierdut nimic. in momnetul in care piata se va schimba mai drastic, si rata va fi mult peste chirie, vor putea renunta la credit, si muta cu chirie.

vorbesc de creditele facute cu cap, nu de casele achizitionate in 2007, la varf de piata, cand, intr-adevar, preturile nu erau chiar reale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alina_satena spune:

sunt multi oameni care se descurca cu 2000Ron pe luna si jos palaria pentru ei,eu vreau sa va spun ca sfaturile si situatiile voastre m-au intarit si sa ma gandesc cand mie imi este greu sa ma gandesc la voi,si la ceilalti oameni care sunt in situatii mai grele ca noi(Doamne fereste)voi mi-ati dat putere si va multumesc,sa speram ca situatia actuala se va schimba cat de cat in bine si sa traim si noi un pic mai bine9borba domnului Base)

Mergi la inceput