-25%,Cum ne redistribuim cheltuielile?

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

a, si inca ceva. comparatia aceea cu procentul care se da pe hrana, din venit, in europa de vest - parca 20% - ne arata care este de fapt normalitatea. restul de venit, mai putin cel pentru asigurarea locuintei, se dirijeaza catre satisfacerea nevoilor de autorespect, apartenenta la grup, autorealizare. adica educatie, concedii, tinuta etc.

cam aceasta este normalitatea. pe care noi, din pacate, am pierdut-o.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

poate criza asta ne va invata sa fim mai cumpatati. daca ne dorim o casa, de ce sa o alegem pe cea mai scumpa, cand o casuta la marginea orasului ofera o viata mult mai tihnita ? exista curse speciale care fac legatura dintre oras si diverse comune.
poate ca noi romanii facem prea multa parada cu imbracamintea si masinile.
poate ca, in sfarsit, vom invata ca a trai strict din venitul pe care il avem, fara sa visam la palate, este secretul unui trai senin.
da, e bine sa iti doresti sa ai cat mai mult, dar daca nu se poate, fiindca asta este situatia financiara a tarii, iei o pauza din incrancenare si astepti vremuri mai bune, intinzandu-te atat cat iti este plapuma acum.

Edit : sau emigrezi.




allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Alina, ai citit prima mea interventie de la pagina 10, la topicul deschis de tine ?



allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

2000 de euro pe luna la o familie ce nu are propria afacere deci sunt ambii angajatii unui patron sau ai statului reprezinta un venit foarte bun si in tari ale Europei mult mai stabile decat Romania.
In Romania , mie asa ceva mi se pare foarte , foarte indestulator.

Cat despre credite facute pe 30 ani inainte in conditiile in care nu ai un alt depozit tampon nicaieri si nici nu ai afacerea ta ci esti la fel angajatul altuia ce poate la orice ora sa te zboare mie mi se pare o mult mai mare ineptie decat o chirie lunara , chiar daca " dai aceiasi bani ca si la rata" cum s-a spus aici .(ceea ce intre noi fie vorba , nu este adevarat daca adaugi toate angaralele la care te baga banca atunci cand iei imprumut-intotdeauna la aceeasi casa in aceeasi zona este mai mare rata decat chiria , daca imprumutul s-a facut fara aconto ) .Nu se scapa chiar asa usor de un credit fara sa pierzi multi bani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alina_satena spune:

allinta am citit ce ai scris tu la pagina 10,dar pana voi rezolva cu gradinita fetitei,ma descurc cu meditatiile si salariul sotului,mai tai de pe unde se poate ca orice om dar nu nu ma plang ca poate fi si mai rau stiti exista o vorba "daca nu ai ce iti place sa iti placa ce ai"asa ca numai fac mofturi sunt oameni mult mai necajiti ca mine si care se multumesc cu ce au asa si eu ma rog la Dumnezeu doar de sanatate sa o pot creste si pe cea mica ca daca am sanatate toate se rezolva,iti multumesc mult allinta pentru sfat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Dupa ce vei rezolva cu gradinita copilului, vor urma racelile. Asa ca, gaseste pe cineva care sa stea cu copilul cateva zile pe saptamana, iar sambata/duminica sta cu sotul.

Asta numai daca vrei, fiindca fiecare si le stie pe ale lui.



allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

ioanadara, spune-mi si mie, te rog, in care tari din europa, mult mai stabile decat romania, asa cum ai spus, 2000 de euro pe familie reprezinta un venit foarte bun!

de dragul statisticii si a macroeconomiei europene. chiar ma intereseaza!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

inca ceva si ies.
in prezent trecem printr-o situatie de criza. asadar, veniturile de acum trebuie considerate, cel putin teoretic, venituri de criza. si trebuie sa ne descurcam cu ele.

dar va rog, nu mai spuneti ca este "decent" ca o familie sa se descurce cu 2000-2500 roni pe luna! 3-4 persoane! pentru ca nu este decent! este sub decenta! inseamna sa faci economii multe, sa te privezi pe tine ca parinte de anumite lucruri ca sa iei copilului ceva mai bun. decenta inseamna macar o masa la restaurant la doua saptamani, inseamna o masina pentru familie - dus/luat copilul de la scoala -, tabere pentru copii, aniversari cu prietenii, film, teatru etc. eu sper ca nu facem copii pentru a le insufla acest tip de decenta. ci ca ii facem pentru a ii dirija sa ajunga la un nivel de trai european. unde, culmea, mancarea costa cel mult ca la noi (apropo, biberoanele si scutecele sunt aproape la jumatate de pret ca la noi), iar salariile de 3-4-5 ori mai mari! iar aceea, aceea este normalitatea! nu cum tindem sa traim noi, bucurosi daca avem un acoperis deasupra capului, caldura in casa, si hrana pe masa! acestea sunt doar nevoile primare. latura umana incepe acolo unde se termina ele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Libelula, 1000 de euro pe luna la un bugetar luati in mana sunt considerati un venit foarte bun pentru ca un bugetar are asigurare foarte buna fata de alt muncitor,pensia nu si-o pune el cu puncte micsorandu-si astfel netul lunar , are siguranta locului pe care sta mai mare decat al unui angajat la patron, are program de lucru mult mai bun si are facilitati de concedii, studii copii,tabere , etc. Deci da, o familie de bugetari este multumita pe 2000 de euro pe luna in mana .(nu spun tara dar sunt sigura ca sunt destule)
Inca ceva :in general, daca unul este angajat la patron si castiga bine , iar celalalt sot este bugetar si ia "doar" 1000 de eu net poti fi sigura ca nu va pleca de acolo, ba chiar copilul nou nascut va lua asigurarea bugetarului sigur.

Repet, in Romania, 2000 euro pentru o familie cu un copil mie mi se pare o minune. Te poti descurca si afara cu banii astia.

Daca nu crezi, nu crezi.Eu nu ma supar, dar sa stii ca personal cunosc multe familii in Bucuresti care se descurca bine cu mult mai putini bani.Altele sunt problemele la tot pasul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

ioana, tu ai mentionat angajat la patron sau bugetar. deci as fi totusi curioasa in ce tara mult mai stabila ca noi, salariul cumulat de 2000 de euro ar fi unul foarte bun, in conditiile in care amandoi ar lucra la patron. ca eu m-am tot gandit, dar nu gasesc niciuna

plus ca eu faceam referire la un venit de 2000-2500 lei, nu euro. care mi se par dramatic de putini, pentru o familie.

Mergi la inceput