vreau sa ma educ(2)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui rrox3

Sa ma explic putin. Un om "rau", agresiv, sarcastic, este un om care are inca probleme nerezolvate. Nu este autentic, fiindca functioneaza puternic restrictionat de apararile propriului inconstient. El nu e capabil sa se accepte pe sine asa cum este (daca ar fi ar atinge echilibrul emotional, nu ar mai fi "rau") si automat nu e capabil sa-si accepte copii asa cum sunt.

Eu nu asociez agresivitatea si sarcasmul cu rautatea. De fapt depinde cum definesti rautatea. Rautatea celorlalti este o perceptie care depinde de gradul nostru de sensibilitate. Unii sufera si daca le spui 'da-te mai incolo' si deci te arata cu degetul ca fiind un rau, altii sunt mai putin sensibili si nu iau totul in prea serios. Cat priveste agresivitatea, iarasi e un cuvant destul de dur. Agresivitatea si sarcasmul se pot intalni intr-un om destul de putin sensibil la sentimentele celorlalti, dar care daca gaseste un gandacel in casa in pune pe hartie si il scoate in iarba. Sunt deacord ca astea sunt caracteristici pe care un om le dezvolta ca sistem de aparare, pot fi catalogate ca dizarmonice dar nu ca neautentice. Daca le izolezi de intregul din care fac parte clar nu au nicio sansa sa fie apreciate, dar sunt persoane la care valoarea negativa a sarcasmului (de ex.) este echilibrata de o alta caracteristica de valoare pozitiva egala in modul si rezulta un 'alt tip' de armonie.

Complet off-topic dar in legatura cu autenticitatea, si strict legat de tine (sper sa imi permiti)...admir foarte mult asertivitatea ta, stiu ca ai facut psihoterapie, e frumos rezultatul, foarte armonic, placut (ma refer strict la felul in care te prezinti pe forum) dar eu daca as ajunge la acest grad de 'vorbesc doar daca am ceva pozitiv de spus'...nu m-as mai simti eu. Am niste caracteristici complet dizarmonice dar sunt foarte atasata de ele si nu m-au impiedicat niciodata sa am prieteni care sa aprecieze tocmai aceste caracteristici, si per total sunt in echilibru. Daca ar exista pe lume doar armonia de tip asertiv, s-ar pierde multa culoare.

Deci nu prea sunt deacord cu Plesu, daca el este cel care sustine ca omul 'rau' nu este autentic. De exemplu...nevoia de adrenalina care ii impinge pe unii la sporturi extreme...este o caracteristica dizarmonica dar ii caracterizeaza atat de mult pe acei oameni si isi pune amprenta in tot ce sunt ei atat de mult incat ii poti ghici...incat nu cred ca daca o 'vindeci' vei obtine omul autentic. Dimpotriva.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Voi deschide un alt subiect ceva mai tarziu si m-as bucura sa vorbesc mai mult cu mamici fara "robinet" .

Nu ar fi mai simplu si mai sigur sa vorbesti in oglinda?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Rox, eu nu pot sa-mi dozez dragostea, impulsurile si reactiile venite din dragoste.
Pana acum nu mi-a reprosat nimeni ca sufoc cu dragostea mea sau ca domin cu dragostea mea sau ca fara sa vreau fac rau atunci cand iubesc.
Am dedus eu ca iubesc normal :).

Si, asa cum am mai spus, consider ca dragostea inspre copil trebuie lasata sa curga. Pur si simplu sa curga linistit inspre el.
Nu vad vreun pericol in asta.
Nu as putea sa-mi programez robinetul dragostei, astfel incat nici sa dea in clocot, nici sa fie prea rece.
Eu iubesc si atat .
Daca simt ca-mi vreau copilul urcat pe un piedestal, mi se pare OK sa-l urc acolo si el sa stie asta.
Iar asta nu inseamna ca el, un copil echilibrat si iubit, va avea pretentia sa dea buzna pe piedestalele tuturor :). Ba dimpotriva, as zice :).

Fiindca am observat in ultima vreme diferente destul de mari intre modul cum privim si oferim mamiceala, consider ca nu mai apartin topicului asta si, avand in vedere ca deja s-a stabilit o majoritate pe o directie bine conturata, nu-si au rostul polemicile, nici macar cele linistite si politicoase .
Voi deschide un alt subiect ceva mai tarziu si m-as bucura sa vorbesc mai mult cu mamici fara "robinet" .

Pentru parinti, de dragul copiilor

"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Denizel nu e deloc vorba despre dozarea iubirii, iubirea autentica nu cauzeaza nimanui, dimpotriva. Nu e nevoie de robinet, fiindca nici macar nu ne gandim sa inchidem vreun robinet

Narcisismul nu apare fiindca ne iubim copiii autentic si fara robinet. Nici gand.

Cred ca interpretam diferit ce citim si scriem aici, atata tot. Si, posibil, sa interpretam diferit din cauza cunoasterii diferite pe care o posedam. Unii dintre noi am scormonit mai mult in mocirla umana - din pacate - si am dat peste tot soiul de mizerii facute in numele iubirii.

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Accept d-aia am si pus "rau" intre ghilimele, e teribil de subiectiv. Eu nu consider ca exista oameni rai.

Am pomenit articolul lui Plesu doar fiindca mi-am adus aminte de el, ce am scris e ceea ce cred eu, nu neaparat ceea ce crede el. Si cred ca nu m-am facut bine inteleasa. Asa ca mai detaliez putin.
Asertivitate nu inseamna deloc ca vorbesti doar cand ai ceva pozitiv de spus. Si eu in nici un caz nu functionez asa. Asertivitatea e defapt un mod de a aborda conflictele. Asertivitatea intr-o singura ideea ar fi, dupa mine, cam asa: intai iti arat ca te consider un partener egal, te accept asa cum esti ca persoana, dupa care imi exprim si nemultumirile si iti cer ce am nevoie, dar fara sa te acuz direct de ceva, ci mai degraba vorbind despre cum ma impacteaza pe mine ce faci tu. Neatacandu-te pe tine, ca persoana, ci punand in discutie doar faptele tale, iti permit tie sa iti corectezi faptele cu pricina. Am sanse maxime sa reusesc.

Sa fii autentic nu inseamna ca brusc nu te mai infurii sau nu te mai intristezi. Inseamna ca atunci cand te infurii, te infurii doar pentru ce s-a intamplat atunci si stii exact de ce te-ai infuriat. Cand nu esti autentic, te infurii pentru ceva - poate chiar neinsemnat - dar furia pe care o exprimi este mult mai mare si de multe ori de necontrolat. Fiindca e furia adunata de mult, in alte contexte, si prinde ocazia sa iasa la iveala. Iar tu nu esti constient ca se intampla asta.

Nu esti o raza de soare, esti doar sincer cu tine. In contact cu tine.
Nu esti mereu pozitiv. Dar cand devii negativ, iti dai seama de ce si incerci sa faci ceva.

Adica nu devii aseptic, senin si cu un zambet tamp pe fata nonstop. Nu te pierzi pe tine, abia te dobandesti pe deantregul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

In sfarsit ai schimbat! Ma debusolasesi la un moment dat.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca_a spune:

Citat:
Am niste caracteristici complet dizarmonice dar sunt foarte atasata de ele si nu m-au impiedicat niciodata sa am prieteni care sa aprecieze tocmai aceste caracteristici, si per total sunt in echilibru. Daca ar exista pe lume doar armonia de tip asertiv, s-ar pierde multa culoare.

Nu stiu cum esti in viata reala (si sincer nici nu mi-as dori sa aflu, ar insemna sa am tendinte masochise) dar pe forum dizarmonia ta aduce intr-adevar culoare. Asta daca te gandesti la culoare ca si diversitate.

Daca prin culoare intelegi insa pitoresc, iti marturisesc ca n-are sens sa te imbeti cu apa rece, exprimarea ta pe forum, departe de a fi haioasa si pitoreasca, e doar infantila si jignitoare.

Si daca lui Denizel i-ai recomandat sa vorbeasca in oglinda, tie iti recomand sa apelezi cu incredere la vorbitul in punga.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Accept, ce inseamna pentru tine ´´caracteristici complet dizarmonice´´?

Edit: si as mai vrea sa stiu de ce esti asa dura cu Denizel si ce crezi ca obtii\rezolvi\castigi cu aceasta atitudine fata de ea.

Intreb pentru ca sunt curioasa, pur si simplu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana_a spune:

rrox3 multumesc de raspuns. Asa ma gandeam si eu, insa vroiam o confirmare .Incerc sa-l inteleg si sa-l ajut sa depasim momentul.
Imi pregatesc de ceva vreme o discutie cu el, il simt intr-un impas, el este o fire foarte inchisa in el, reactioneaza cam ca si un arici sa zic asa. Il simt ca sufera putin si nu stiu cum sa patrund acolo, in sufletelul lui sa-l linistesc.

viviana, eu tind sa iti dau dreptate. Juniorul meu sufera putin din cauza unei mamici foarte foarte mandra de el. Fara sa imi fie jena recunosc ca ma fascineaza, ca il apreciez in tot ce face si pe de alta parte, cei din jur il critica cam atat cat il laud eu . Din cauza asta am avut multe momente in care nici eu nici el nu mai stiam cum e bine...

Ca o paranteza, sotul meu are un fost coleg de scoala, domnul X sa zice pe care si-l aminteste ori de cate ori avem un astfel de conflict cu Stefan. Mereu imi spune ca el nu vrea ca Stefi sa ajunga ca si acel domn X de care fugeau toti copii pentru ca se credea buricul pamantului, era plin de autosuficienta si deranja tot grupul. Mi-a zis recent ca la intalnit pe strada si avea exact aceasi statura de " ia uitati cat de important sunt eu!"

fug sa-mi recuperez trupa.
va doresc we placut!

ma bate gandul sa discut cu doamna educatoare despre asa zisa "incurajare" si nu stiu "cum sa pun problema" Mereu sunt eu cea cu probleme de pus...

blog
proud

Nu cauta raspunsul prin straini.
Fa o introspectie in tine insuti,
pentru ca adevarul salasluieste in constiinta umana!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui viviana

In sfarsit ai schimbat! Ma debusolasesi la un moment dat.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Te referi la botezarea lui Accept la ultimele doua replici?
Ma gandesc c-o fi un act ratat... fiindca o percep mai mult ca pe un accent pus pe problemele importante in cautarea dreptatii, si nu ca pe un accept Scuze Accept pentru "botezare".

Mergi la inceput

Citat:

Asertivitatea e defapt un mod de a aborda conflictele.
[...]
Am sanse maxime sa reusesc.

Adica este o procedura ce deserveste un scop ci nu o tipologie? Asertivului, sau ma rog...practicantului...nu ii trec prin cap ironii, observatii incomode, judecati? As banui ca da.

Citat:

Adica nu devii aseptic, senin si cu un zambet tamp pe fata nonstop.

Nu asta vad eu in asertivitate, ca doar am spus ca o admir. Dar intuiesc in spatele ei o atenta prelucrare si autocenzura care probabil se exerseaza si se perfectioneaza. Daca genul asta de cenzura deserveste un scop (evident ca nu e cazul ca un psiholog sa fie ironic) e de inteles, dar sa nu devina un automatism in care omul sa se piarda.

Citat:
citat din mesajul lui anca_a

Daca prin culoare intelegi insa pitoresc, iti marturisesc ca n-are sens sa te imbeti cu apa rece, exprimarea ta pe forum, departe de a fi haioasa si pitoreasca, e doar infantila si jignitoare.

Era vorba despre autenticitate in general si oportunitatea ei in relatiile cu copilul. Nu despre mine. Culoare inseamna foarte multe...si rau si bine...si cei care se arunca in aer pentru credintele lor, si ce care se arunca in flacari sa salveze o viata. Daca toata lumea ar fi pe o linie sanatoasa de mijloc nu ar exista nici unii nici altii.

Cat despre mine, iti garantez ca exista cel putin 5 persoane care ma considera teribil da haioasa si pitoreasca dar nu e bai ca nu te numeri printre ele. Iar despre teama ce te incearca la gandul ca doamne fereste te-ai putea ciocni de mine la piata si ti-as provoca mari dureri...fii pe pace!

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Edit: si as mai vrea sa stiu de ce esti asa dura cu Denizel si ce crezi ca obtii\rezolvi\castigi cu aceasta atitudine fata de ea.

Nu am scopuri pe acest forum, am doar reactii. Ce ma face sa reactionez asa? Pai denizel ne-a rugat sa nu o mai caracterizam si respect dorinta ei cu atat mai mult cu cat o inteleg.

Mergi la inceput