Diverse

Diverse | Autor: Mediajust

Link direct la acest mesaj

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

apropos de taxe, impozite si asigurari CAS, sa-mi spuna si mie cat de corecta e urmatoarea faza:
in 2008 si 2009 eu am castigat (laolalta) cca 120 de lei din drepturi de autor. Nu radeti, atat sunt platiti astia cu muzica clasica la difuzari etc.
A fost singurul meu "venit".
Acum cu toate spitalizarile astea am avut nevoie de hartie cum ca sunt asigurata, la primele doua internari am fost considerata coasigurata a sotului, la a treia s-a schimbat ceva si a trebuit sa aduc o adeverinta de la casmb.
Unde mi-au zis clar ca nu mi-o pot elibera (nu mie ca eu eram muribunda si totusi nu puteam fi internata fara hartia aia, fiind la a treia recidiva ma considerau cronica si nu urgenta, urgentele se interneaza 3 zile fara hartii, ci prietenei care s-a ocupat) , pt ca nu sunt coasigurata. Ci eu am castigat bani seriosi si trebuie sa platesc asigurari de sanatate pe cei 120 de lei.

Ok, platim ca sa nu murim. Oricum, nu-mi spusese nimeni niciodata ca din acesti bani trebuie sa platesc CAS, peste tot mi s-a zis ca sunt coasigurata si punct, eu neavand carte de munca nicaieri, la facultate pe colaborare, iar in 2008 si 2009 n-am predat.

Stiti cat am platit? 1300 de lei. Ca si cum as fi castigat salariul minim pe economie luna de luna.

E corect? sa castig 120 de lei si sa platesc mai mult decat 10 ori mai mult?

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Nemo ignorare legem censetur .
Ca trebuia sa platesti asigurari de sanatate pe drepturi de autor ar fi trebuit sa-ti spuna platitorul sau organismul de gestiune colectiva - ORDA, CREDIDAM sau cine iti gestioneaza cesiunea. Nu este in obligatia lui explicita - dar practica asta este.
Mi se pare insa foarte mult - nu cred ca este vorba numai despre cei 120 de lei.
Nu cumva ai avut bursa de doctorat cu frecventa? este o intreaga nebunie acum pe acest subiect, pana in 2009 contributiile aferente bursei doctorale (sanatate, somaj etc) se plateau de catre institutia organizatoare, de doi ani au trecut in sarcina doctorandului. Sigur ca secretariatele nu s-au deranjat sa anunte, asa ca s-au trezit doctoranzii si neasigurati, si datori.
Ar trebui, totusi, sa ceri explicatii in legatura cu aceasta suma, ea vine probabil undeva din urma, pe mai multi ani.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

nu , nu sunt la doc cu frecventa.
Nu vine pe mai multi ani, doar astia doi, am chitantele, ci doar pe 2009 si 2008, plus stai asa, parca si un milion pe 2010? nu mai stiu, le am undeva, erau totusi 3 chitante, e putin nebulos pt mine pt ca nu eu am platit. Nu mai stiu daca a treia chitanta nu erau penalizarile totusi.
insa asta a fost explicatia de la casmb, ca se plateste ca si cum am castigat salariul minim pe economie.

Daca stau insa sa ma mai gandesc....cred ca am platit asa pt ca eu am castigat totusi niste bani, asa ca nu mai pot fi coasigurata.....oricum, e absolut aberant ca pt niste venituri arbitrare , total arbitrare, (si minuscule, ca daca ar fi 2000 de euro as intelege) sa iti pierzi calitatea de coasigurat....si sa platesti asemenea sume.

Deci sa ne intelegem, nu-s drepturile de autor alea pt care s-a facut tamtam in vara asta, drepturi pe care le primesc de pilda jurnalistii lunar, ci unele ce pot veni sau nu, ani de zile poti sa nu primesti nimic daca nu te difuzeaza la radio.

Oricum, legea mi se pare prost facuta, ar trebui sa existe totusi prevederi pt sume din astea penibile...:)

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:

nu , nu sunt la doc cu frecventa.
Nu vine pe mai multi ani decat astoa doi, am chitantele, ci doar pe 2009 si 2008, plus stai asa, parca si un milion pe 2010? nu mai stiu, le am undeva, erau totusi 3 chitante, e putin nebulos pt mine pt ca nu eu am platit. Nu mai stiui daca a treia chitanta nu erau penalizarile totusi.
insa asta a fost explicatia de la casmb, ca se plateste ca si cum am castigat salariul minim pe economie.

Daca stai insa sa ma mai gandesc....cred ca am platit asa pt ca eu am castgat totusi niste bani, asa ca nu mai pot fi coasigurata.....oricum, e absolut aberant ca pt niste venituri arbitrare , total arbitrare, (si minuscule, ca daca ar fi 2000 de euro as intelege) sa iti pierzi calitatea de coasigurat....si sa platesti asemenea sume.

DEci sa ne intelegem, nu-s drepturile de autor alea pt care s-a facut tamtam in vara asta, drpeturi pe care le primesc de pilda jurnalistii lunar, ci unele ce pot veni sau nu, ani de zile poti sa nu primesti nimic daca nu te difuzeaza la radio.

Oricum, legea mi se pare prost facuta, ar trebui sa existe totusi prevederi pt sume din astea penibile...:)

Cum mi-am alaptat copiii

Nu conteaza cu ce frecventa dobandesti venituri din cesiunea drepturilor de autor, si nici ce proprietate intelectuala vinzi - legea e aceeasi, datorezi contributia la fondul de sanatate. Povestea din vara asta nu se referea la asigurarea pentru sanatate - pentru ca aia e obligatorie dintotdeauna - ci la pensii si somaj.
Ma voi uita maine in texte - parca mi se pare ciudat sa platesti la leafa minima cand venitul a fost mult mai mic.

Mergi la inceput

de curiozitate, am gasit chitantele: pe 2008 si 2009 am platit contributii FNUASS ,fiind in categoria venituri din proprietate intelectuala, ok, am castigat, platesc, e normal, suma e anormala doar, iar pt 2010 persoana fizica fara venituri (de ce nu m-au lasat cosigurata atunci???)

Ma rog, eu nu am putut vorbi direct cu tantile alea acolo pt ca eram intr-o stare jalnica si nu ma puteam deplasa, dar asta e chiar culmea, pers fizica fara venituri si nu ma lasa sa fiu cosigurata.
(avand delcaratiile completate de sot etc)
Acum am impresia ca daca mai fac vreo 35 de drumuri pot sa-mi iau calitatea de coasigurata la loc....dar ce ma fac daca la anul(in 2011, prin mai...)imi vine o hartie ca am primit in 2010 60 de lei drepturi de autor? Intru la inchisoare cu ghiuleaua pt 2010 cand m-am declarat fara venituri?
LOOL :)

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Citat:

de curiozitate, am gasit chitantele: pe 2008 si 2009 am platit contributii FNUASS ,fiind in categoria venituri din proprietate intelectuala, ok, am castigat, platesc, e normal, suma e anormala doar, iar pt 2010 persoana fizica fara venituri (de ce nu m-au lasat cosigurata atunci???)

Ma rog, eu nu am putut vorbi direct cu tantile alea acolo pt ca eram intr-o stare jalnica si nu ma puteam deplasa, dar asta e chiar culmea, pers fizica fara venituri si nu ma lasa sa fiu cosigurata.
(avand delcaratiile completate de sot etc)
Acum am impresia ca daca mai fac vreo 35 de drumuri pot sa-mi iau calitatea de coasigurata la loc....dar ce ma fac daca la anul(in 2011, prin mai...)imi vine o hartie ca am primit in 2010 60 de lei drepturi de autor? Intru la inchisoare cu ghiuleaua pt 2010 cand m-am declarat fara venituri?
LOOL :)

Cum mi-am alaptat copiii

(Ne-am indepartat de subiect - ar trebui sa ne mute cineva cu discutia asta).
Lucrurile n-ar trebui sa evolueze asa daca ADA-UCMR, Credidam si alti gestionari ai acestor drepturi si-ar face treaba (de altfel, cu Credidam este un intreg scandal, sunt niste hotomani institutionalizati, si eu am un proces cu ei pe care sper sa-l castig). Adica, nu la anu' trebuie sa afli ca Radioul sau Televiziunea sau Filarmonica "te-au cantat", ci sa-ti primesti banutii asa cum scrie la carte, trimestrial. Tot trimestrial se platesc si contributiile la fondul de sanatate - in aceeasi idee, ca sa vezi pe ce. Atunci nu te-ai mai declara fals coasigurata, ci ai sti exact cat ai de platit, pentru ca stii ce venit ai primit. La anu' in mai poti primi eventual o fisa fiscala, dar este inadmisibil sa afli abia atunci ce-ai castigat anul trecut.

Mergi la inceput

da, sa o mute dupa ce zic inca una, eu am aflat in 2010 si ce am castigat in 2007 si 2006, iti dai seama :))))

Asta asa, ca tot vorbim de sisteme.
gata, m-am racorit.

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Citat:

da, sa o mute dupa ce zic inca una, eu am aflat in 2010 si ce am castigat in 2007 si 2006, iti dai seama :))))

Asta asa, ca tot vorbim de sisteme.
gata, m-am racorit.

Cum mi-am alaptat copiii

Cine iti gestioneaza cesiunea?

Mergi la inceput

ucmr ada.

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Citat:

ucmr ada.

_

Cum mi-am alaptat copiii

Da, buni baieti si aia.
Din pacate, de asta-data nu mai este vorba despre sistem, nu mai putem injura statul hot si profitor. UCMR-ADA, ca si Credidam, este organizatie neguvernamentala, profesionala, o libera asociere care isi face singura reguli (evident, respectand un cadru general legal). Greu de lucrat cu ei - dar si mai greu fara ei pentru ca esti descoperit in fata nerespectarii cesiunii, lucru de care sigur ca profita - si atunci apar situatii de genul asta.

Mergi la inceput

Iulia, pe 2010 am platit cel mai putin. Pot sa spun si cat, ca n-am nimic de ascuns;), 210 lei.
Pe ciailalti ani am platit mai mult decat dublu. In 2008 aproape triplu.
Nu inteleg de ce am platit totusi 2010, cand sotul a zis ca ma ia coasigurata :P Astfel, in 2010 eu practic m-am asigurat singura.
Oricine are dreptul sa isi ia persoane coasigurate,. mai ales un sot sotia fara venituri.

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Media, pai eu nu injur statul ca nu imi dau astia raport la cat castig :), eu injur statul ca imi iau bani total disproportionat cu veniturile, adica in loc sa fie un procent din suma, ei imi iau de 10 ori mai mult.....

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput