Opinia publica dezavueaza alaptarea

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

eu consider ca inca din maternitate am fost ajutata si de asistente si de medicul cu care am nascut, au adus si pompa si au pus si copilul la san si copilul sugea minute in sir pana adormea. Baietelul se trezea des pt a suge din nou pt ca nu aveam destul niciodata, in nici una din zile, asa ca i-au dat completare. Devenea agitat si nerabdator si plangea, adormea sugand in forta. Cu fetita idem, ea practic in maternitate nici nu se desprindea de san, cum se desprindea cum plangea, statea asa cu orele, eu amorteam dar mi-era drag de ea, zi noapte s-o simt agatata si linistita. Nu avea nici ea lapte destul, dar nici completare nu accepta. A stat asa nemancata sau hranita insuficient si a facut si o forma pronuntata de icter care tot din cauza laptelui insuficient a trecut mai greu...nu accepta completarea in nici un fel, prefera sa suga si in gol. Acasa am incercat cu amando, cu sfatul pediatrei tot felul de stimulente de lactatie si pana la 4 luni inainte de fiecare masa de lapte praf i-am pus pe amandoi la san, chiar daca nu aveam mai mult de 10-20 ml, ii storceam si pe aia. Nu sunt o nestiutoare sau o necitita si stiu in mintea mea si in constiinta mea ca ce a depins de mine am incercat tot ce am fost invatata si ce am citit ca sa pastrez si cresc lactatia. Cu toate astea nu am reusit. Altor mame imediat dupa nastere le curgeau efectiv sanii pe coridoare, in salon, aveau extreeeem de mult lapte si dupa suptul copilului. Aveau nevoie de tampoane, se mulgeau doar tinans sanul deasupra gurii biberonului si se umplea vazand cu ochii. Au avut furia laptelui a doua zi dupa nastere, eu nu am avut nimic, pur si simplu. Am nascut la termen, normal, fara epidurala. si totusi nu am putut alapta. Idem mama ma, nu a avut lapte nici pt mine si nici pt frate-meu. Am crescut cu lapte de vaca si ai mei cu formule.

Punctul meu de vedere era legat de alaptat...sunt multe acte naturale, alaptatul e unul dintre ele. Si e de bun simt fata de copil sa ii oferi liniste si igiena atunci cand ii oferi sanul. Cum am zis, am vazut mame care umbla lelea pe la mall, prin tramvai, prin parcuri, cu bebelusi de 2-3 luni, le schimba scutecele intinzandu-si "taraba" cu servetele umede, cu pampersi, pe bancile din parcul situat la cateva sute de metri de apartamentele lor. Ideea de baza e ca un bebelus se poate scoate la aer si hrani la aer daca se respecta niste norme de bun gust totusi si daca se tine cont si de copil puin, care are nevoie sa suga in liniste nu in galagia si sub ochii tuturor prin parcuri doar pt ca mamica nu mai suporta statul acasa si vrea sa socializeze cu alte mamici. Am remarcat aceasta dependente efectiva de a iesi cu pruncul prin cele mai aglomerate si prafuite si galagioase locatii doar pt ca ele, mamicile "innebunesc in casa". e si asta un aspect.

Si paralela care am facut-o cu cuplurile sterile era logica. Nu niste mamici prin parcuri cu copilul pus la san sunt in masura sa invete alte mamici ce sa faca. Nu asa se face educatia. Femeile simple si fara acces la informatie daca pot alapta o vor face, daca nu au lapte, nu si gata, iar celelalte care au acces si stiu sa gaseasca informatia si sa o aplice, cu siguranta o vor face si au si fost deja ajutate dar tot nu au izbandit asa ca o actiune de genul ala de iesit cu copiii pusi la san in grup intr-un parc nu are nici un folos.

Faceti un mic exercitiu de logica....ar trebui cumva cuplurile fertile sa iasa in parcuri sa arate exact cum au procedat ele de au ajuns fericiti parinti? Ca si procreerea e un act perfect natural si normal, dar nu-l afisam in public pt ca are o componenta intima. Si da, e lipsit de folos si de sensibilitate sa mergi sa militezi prin parcuri in favoarea alaptatului sau a procreerii.

Nu e cazul sa va ganditi ca "vaaaaaai, noi cele ce alaptam acu tre sa ne ascundem prin pivnite si dosuri de bloc de ex de femeile care nu au putut sa alapteze pt ca nu cumva sa se simta ele frustrate?" Nu, nici pe departe. Nu e vb de asta, fiecare isi poate alapta copilul si-n mijlocul barului de la mall sau pe scarile rulante din hipermarket sau pe banca in miezul pietelor publice, e o chestie pura de alegere personala si de respect a copilului propriu. Si daca unui copil de 2 ani de ex ii vine kk sau pisu ca nevoie de baza fireasca la fel ca foame, de ce sa-l mai ducem intr-un loc special amenajat pt asa ceva? hai sa-i coboram chiloteii si sa-l lasam sa-si faca nevoile naturale unde il apuca. ca e doar un copil si nu e o problema ca are o nevoie stringenta, nu?
Asa si cu alaptatul, nu aveti decat sa alaptati cele care puteti si vrei, unde doriti, e libertate maxima, insa nu va mai si erijati in a face educatie publica in acest sens.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

reformulez finalul: aveti dreptul sa alaptati in public unde doriti si sa faceti si lobby/educatie pt asta, dar atunci trebuie sa va asumati ca exista si alte opinii, sa nu va mire nici reactiile semenilor nici cele din presa (pe care nici nu le-am citit ca mi-a fost de ajuns sa vad cum se formuleaza ipoteza alaptatului si a alaptatului in public aici). Trebuie sa va asumati faptul ca nu reinventati si nici nu resuscitati voi "roata". Nu se va gasi nici o femeie cu copii care nu a putut alapta sa zica, dupa ce le vede pe mamicile lobbyste din parcuri sa zica "da, mai, am si eu asa ceva in sutien dar nu stiam la ce folosesc, si ca pot hrani copilul...incredibil !!!"
Mai constructiv ar fi sa gasiti alte subiecte de interes pt cresterea unui copil sanatos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 300 spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

In cazul lui 300,este clar ca a fost mai mult decitz ostentativ,ce a facut,nu ca a alaptat in public pentru ca nu a a vut alta varianta!


www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit


In poza respectiva tocmai ma asezam, draga doamna. Si cumva as cere mai mult respect cand scrii ceva despre mine sau copilul meu.

In rest, animalul din mine va saluta, ca sa fac trimitere la unul din mesajele anterioare.

Nelia, scrii foarte fain. . Nu-ti scurta mesajele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:


Citat:


Asa si cu alaptatul, nu aveti decat sa alaptati cele care puteti si vrei, unde doriti, e libertate maxima, insa nu va mai si erijati in a face educatie publica in acest sens.




Dorsilia, nu ai dreptate. Acest gen de manifestari sunt foarte eficiente in a deschide ochi si s-au practicat dintotdeauna atunci cand a venit timpul pentru o schimbare de mentalitate in societate. De exemplu cand femeile si-au cerut dreptul la munca, cand tinerii au militat pentru dreptul lor de a dansa pe o muzica ce ameninta ordinea sociala, etc. Mecanismul este cam asa...Intai apar schimbari sporadice la nivel de individ, unul ici unul colo si cand se strang suficienti indivizi cat sa se formeze un grup a carui existenta iti confirma ca nu esti vre-un extraterestru...atunci grupul de indivizi prinde curaj si se afiseaza public. Intotdeauna tinta manifestarii sunt indecisii, cei care ar vrea dar nu au curaj, cei foarte tineri aflati in formare. Evident ca si atunci cand femeile si-au cerut dreptul la munca a existat dezaprobare si rezistenta chiar din partea altor femei...in special a celor pentru care era prea tarziu. Din frustrare, acestea nu doreau sa accepte ca se poate trai si mai bine decat au trait ele. In chimb cele care aveau viata inainte s-au simtit incurajate sa schimbe ceva. Daca pe langa mamicile din parc au trecut si un grup de fete carora li s-a parut foarte cool sa stai in iarba cu copilul atarnat de tzatza, atunci chiar daca educatia prmita in familie le indica altceva, s-ar putea ca tocmai sa se fi produs o schimbare de mentalitate. Caci intotdeuna schimbarile de mentalitate se fac impotriva educatiei si normelor sociale, care se cer rasturnate. De-a lungul timpului foarte multe asemena norme 'de bun simt' au fost puse sub presiunea unor grupuri 'ostentaive' si nu au rezistat prea mult. Insa nu te astepta sa vezi de maine schimbari, dar in mod sigur fetele noastre vor alapta fara inhibitie si fara a avea nimic de demonstrat. Pentru ca nici nu vor concepe sa fie altfel, nu vor intelege de ce nu ar face-o, nici imaginatia nu le va ajuta, ca daca n-ai trait vremuri grele n-ai cum sa intelegi cum gandeau oamenii atunci. Deci stai lnistita ca nu faci parte din targhetul manifestarilor de acest gen. Viitoarele mamici si femeile foarte tinere fac.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:




Comentariile din evz si unele de aici justifica actiunea mamicilor. Ea va trebui repetata pana cand subiectul nu va mai prezenta interes pentru nimeni si nu va mai starni niciun fel de ractii. Atunci va fi justificat sa ne intrebam...oare ce vor astea, care e ideea, ca nu ma prind!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Eu salut aceasta actiune desi ar fi putut fi mai bine gandita cu un efect pozitiv atat de dorit.

Cred ca actiunea e privita ca fiind ostentativa pentru ca asa s-a vrut sa fie, s-a dorit sa fie remarcata, sa incurajeze mamele care alapteaza, sa o faca si in public.

Normal ca in tarile din vest unde alaptarea in locuri publice e ocrotita prin lege aceasta actiune nu e ostentativa, mamele de aici nu au nimic de demonstrat. Aici cand se alapteaza in public (inclusiv in restaurant) femeia nu se dezbraca total, in general acopera capul puiutului cu un scutec de muselina. Asta intr-un restaurant. In parcuri se alapteaza cum vrei tu, cam cum am vazut si in pozele respective.

In plus exista camere de alaptat in general impreuna cu camerele de schimbat bebei in marile malluri, nu in aceeasi camera cu toaleta ci separat.

Si totusi trebuie pornit de jos, din spitale, ar trebui efectuate actiuni de informare acolo si in cabinetele de pediatrie.

Eu n-am alaptat natural deloc, la primul n-am fost incurajata, mi-a zis moasa clar "n-ai lapte, nu poti alapta!" (in Romania), aici am avut tot suportul insa datorita unei probleme fiziologice n-am reusit.

Totusi le felicit pe mamicile care alapteaza(acasa, in public, unde are bebe nevoie), e cea mai sanatoasa alegere.

Copii alaptati la 2 ani, iarasi le admir pe mamici, insa nu mai vad rostul acestui alaptat in public, imi cer scuze, poate nu inteleg eu cum sta treaba, insa la doi ani e vorba de confort psihic si acesta se poate satisface si altfel.



My reason

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralcat spune:

Sincer, in cele 7 luni in care am alaptat exclusiv, l-am hranit pe fiu-meu unde i se facea foame. In gradina botanica sau in parcul Cismigiu, la munte... nu in magazin, nu in tramvai, pentru ca sincer nu mi se par intrunite niste conditii minime de liniste (pentru confortul pruncului personal) si de curatenie.
Nu mi s-a adresat niciodata cineva nici sa ma aprobe, nici sa ma conteste ... nu am parut ca "deranjez" si nici nu m-a deranjat cineva.
Recunosc ca sunt socata de atitudinile din comentariile articolului, dar in acelasi timp mi se pare reactia aproape "normala" la incercarea de a educa cu forta (nu cea bruta dar cea a unor imagini care pot soca "puritana" societate romaneasca unde sanii sunt silicoane de aratat la tv si in reviste ... nu sursa de hrana pentru copii).

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu

Eu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 300 spune:

Accept, ai pus punctul pe i. Pur si simplu asa ma simt, ca un om de acum aproape 100 de ani care milita pentru drepturi sociale. Mi se pare atat de straniu, sunt atat de amarata din cauza acestei ostilitati generalizate incat imi vine literalmente sa ma duc sa traiesc intr-o pestera... dar e cam frig.

Nu imi mai amintesc cum priveam eu alaptarea, de exemplu, inainte de a avea copii, ma rog, era un subiect care-mi era indiferent, sa zicem. Dar tin minte ca am vazut o fata alaptandu-si copilul evident de peste un an, intr-un loc mai mult decat public - erau niste sud-americani care cantau, zgomot mare, vreo 30 si ceva de oameni stransi roata in jurul lor - eu eram cu surioara mea care voia sa-i vada - si singura mea grija a fost sa nu cumva sa-i imbrancesc, sa nu cumva sa-i deranjez. Copilul meu, in acea vremue, era la un an lumina departare de gandurile sau inentiile mele.

ma doare sufletul sa vad ca femei - mame deja! - resimt atata ostilitate fata de ce? Fata de un copil care suge? stam sa judecam atat un gest care nici nu trebuie judecat, el exista si gata!

Si, Dorsilia, copiii sunt lasati sa se usureze in locuri publice in jurul varstei de doi ani pentru ca nu se pot 'tine", nervii rusinii abia atunci se dezvolta; daca nu-i da pantalonii jos in primele 3 secunde inseamna a-l lasa sa faca pe el din prea multa decenta. Uneori pur si simplu nu e convenabil, poate e frig, poate ti-e teama sa nu se irite copilul. La fel, acele femei care schimba copiii te miri unde - mi se pare chiar culmea sa il las cu rahat la fund, riscand o iritatie de multe ori severa - doar pentru ca vezi doamne nu trebuie schimbat copilul in public. Asta e, asa e sanatos, ma mir ca tu ai uitat e aspectele astea desi deduc ca ai doi copilasi - sa-ti traiasca, sa fie sanatosi si tu alaturi de ei.

Forumul asta e pea mic sa explic eu motivele pentru care-mi alaptez copilul - de altfel ele se regasesc oricum in alte mesaje foarte bine explicate - si am vazut ca un user - nu mai tin minte cine- a ingrosat randuirile in care explicam cum fi-mea nu mancase si trebuia sa suga. Ei bine fi-mea se trezste foarte tarziu si mananca relativ tarziu dupa ora de trezire, dupa ce in prealabil a supt de trei ori. Copilul meu alege ce si daca mananca si a crescut sanatos. Atata vreme cat imi arata explicit ca nu vrea mancare in momentul x, ci vrea sa suga, nu am ce-i face. Fata mea nu e genul la care sa functioneze amanarea in privinta asta. In rest, mananc variat, fara ajutor, dar cantitati relativ mici. Ma scuzati ca m-am intins atat.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui 300

In poza respectiva tocmai ma asezam, draga doamna. Si cumva as cere mai mult respect cand scrii ceva despre mine sau copilul meu.



Ramona, de Anda Teodora din 10.10.2008
b de la bebe, blog...
blogul boboceilorr


Nu vad ce-a fost nerespectuos in mesajul meu,la adresa ta sau a copilului tau?

Pentru mine a fost clar ostentativa pozitzia ta,tu ai dat aceste detalii pe forum-fara sa tzi se ceara,tu ai pus poze si ai specificat cine esti tu-deci tot ostentativ si fara sa tzi se ceara,deci inca odata,toata interventzia ta a fost ostentativa!

Nu vad lipsa mea de respect!Din punctul meu de vedere,potzi face ce doresti si cum doresti,itzi potzi alapta pruncul unde,cum si pina la ce virsta doresti,eu mi-am exprimat pozitzia vis a vis de gestul tau!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 300 spune:

da, ai spus ca vai cum sta copilul meu atarnat la san. Ei scuze dar mie nu-mi place cum suna.

Mergi la inceput