Opinia publica dezavueaza alaptarea

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui 300

da, ai spus ca vai cum sta copilul meu ]attarnat la san. Ei scuze dar mie nu-mi place cum suna.

Ramona, de Anda Teodora din 10.10.2008
b de la bebe, blog...
blogul boboceilorr


Scuze daca asta te-a deranjat,insa e efectiv un comentariu al pozei respective!

O idee este buna atita timp cit nu e dusa la extrem!
Cind deja se vine cu muuult prea multe arguimente-nu neaparat necesare,deja ne punem intrebarea"ce e putred in Danemarca"!Nu cred-repet deci,ca se socheaza cineva cind este alaptat un nou nascut,insa asa cum s-a mai spus,alaptatul unui copil de 2 ani in public nu e neaparat necesar!E...ideea dusa la extrem!

Dana

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Citat:
citat din mesajul lui Dorsilia


Punctul meu de vedere era legat de alaptat...sunt multe acte naturale, alaptatul e unul dintre ele. Si e de bun simt fata de copil sa ii oferi liniste si igiena atunci cand ii oferi sanul. Cum am zis, am vazut mame care umbla lelea pe la mall, prin tramvai, prin parcuri, cu bebelusi de 2-3 luni, le schimba scutecele intinzandu-si "taraba" cu servetele umede, cu pampersi, pe bancile din parcul situat la cateva sute de metri de apartamentele lor. Ideea de baza e ca un bebelus se poate scoate la aer si hrani la aer daca se respecta niste norme de bun gust totusi si daca se tine cont si de copil puin, care are nevoie sa suga in liniste nu in galagia si sub ochii tuturor prin parcuri doar pt ca mamica nu mai suporta statul acasa si vrea sa socializeze cu alte mamici. Am remarcat aceasta dependente efectiva de a iesi cu pruncul prin cele mai aglomerate si prafuite si galagioase locatii doar pt ca ele, mamicile "innebunesc in casa". e si asta un aspect.


Faceti un mic exercitiu de logica....ar trebui cumva cuplurile fertile sa iasa in parcuri sa arate exact cum au procedat ele de au ajuns fericiti parinti? Ca si procreerea e un act perfect natural si normal, dar nu-l afisam in public pt ca are o componenta intima. Si da, e lipsit de folos si de sensibilitate sa mergi sa militezi prin parcuri in favoarea alaptatului sau a procreerii.



Urit mesaj!

Tinind cont ca si cuplurile sterile pot face sex - nu sexul e problema, nu din cauza unei pozitii de sex nu pot ei avea copii -, exercitiul de logica ar fii sa nu iesim gravide sau cu copii pe strada ca sa nu deranjam cuplurile sterile. Nu sexul e cel care face inima sa se stringa intr-o femeie fara copii, ci vederea de copii mici sau de gravide...

Iar cuvintul "lelea" mi-i se pare foarte rautocios. Ce vrei sa faca femeile care alapteaza, sa se ascunda un an de zile? Cum oare de "indraznesc" unele femei sa incerce sa duca o viatza normala si sa integreze copilul in activitatile lor normale? Gata, ai nascut si te-ai hotarit sa alaptezi, sssshhhhh, nu arata la nimeni, ca e rusine, daca copilul tau vrea sa suga la distanta de o ora si nu apuci sa faci cumparaturi sau sa iei aier, ghinion, hus acasa cu tine, ce iti trebuie iesit in parc sau la cumparaturi. Asteapta si tu citeva luni, poate un an, dupa cum iti e norocul, ca no fii bai sa stai citeva luni inchisa in casa fara sa schimbi o vorba cu alta lume decit cu sotul.

Eu nu pot sa alaptez in public, da, "puditatea" cu care am fost inavatata ma inhiba, dar ce le admir pe mamicile care pot! O singura data am alaptat in masina, intr-o parcare intunecoasa cu lumina stinsa, asta pt ca am mers in alt oras si am stat gramada pe autostrada.In rest imi tot calculez timpul si stau stresata sa ajung din timp acasa, ba chiar la inceput de abia scoteam nasul din casa. Si da domle, mi-a lipsit societatea si mi-a picat tavanul in cap. Nu pt oricine alaptatul e floare la ureche, am avu deja multe probleme asa ca o destindere, schimbat de parareri cu alte mamici,mers la cumparaturi ma ajuta enorm ca sa trec peste "baby blues". Dar poate iti trebuie sa treci personal prin asa o perioada, sa fii legata de asa ceva ca sa ii intelegi pe altii.

Eu sunt una dintre acele femei care isi doresc o viatza normala in care copilul sa fie integrat nu o viatza care sa se invirta doar in jurul copilului, a casei, curateniei si cratitei.

Cred ca mentalitatea din Romania e una care face foarte multe femei sa ajunga sa dea si lapte praf daca doresc o viatza activa si normala.

Cit despre manifestare, degeaba se vorbeste la facultate acuma ce importanta e alaptarea cind majoritatea doctorilor sunt scoliti pe metodele vechi si recomanda reepede repede lapte praf. Multe femei care alaptaeaza sau care ar fii voit sa alapteze au nevoie de sustinerea si intelegerea semenilor, si nu de tipicul "nu vezi ca urla, ii e foame", "e cam slabut, da-i lapte praf / ceai / glucoza ca nu ii ajunge cit ii dai". Asa ca mi-i se pare important sa se atraga atentia oamenilor ca alaptatul e ceva natural si sa se lupte impotriva unei pruderii false. Toate manifestarile de acest gen sunt bineinteles " iesite din comun / ostentative", asa cum si homosexualii nu se imbraca toata ziua cum o fac in Christopher Day si nu asculta zilnic "Over the rainbow". Dar cum nu vad din partea doctorilor prea mult tam-tam pe aceasta tema in media normala (si nu in presa de specialitate), ma gindesc ca cineva trebuia sa ia initiativa, asa ca bravo celor care si-au luat curajul .

Eu zic ca e o alegere naturala daca alaptezi sau nu sau in public sau nu si care trebuie acceptata si nu discutata.Si asta ma asteptam cel mai mult pe un forum unde sunt atitea mamici educate.

Pe mine nu ma intereseaza cine si de ce alapteaza sau nu. Ma intereseaza doar "schimbul de experienta" sa zic asa, sa aflu cum au trecut alte mamici peste greutatile prin care trec eu.

Gata, mi-am varsat oful, ma duc sa imi hranesc piticul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

mai putin de 16% dintre copiii de 5 luni din Romania au fost alaptati exclusiv in Romania

Dar ce faci cand te intorci la serviciu dupa cele 4 luni de pre si post natal? Cum sa-l alaptezi exclusiv? Sau e de la sine inteles ca toate mamele stau 2 ani in CIC? Sau alea care nu stau 2 ani in CIC sunt denaturate?

Eu la 4 luni a trebuit sa-i introduc treptat formula, pentru mesele pe care nu puteam sa i le dau, la serviciu fiind. Am continuat sa-l alaptez in paralel, dimineata si seara, pana a facut un an, cand deja laptele meu era mult prea putin ca sa mai conteze in vreun fel (mai mult de 15 ml nu mai aveam).

Eu sustin alaptarea si consider ca am alaptat cat s-a putut, insa cred de asemenea ca e vorba de alegerea fiecarei mame, in contextul ei personal. Cred ca exista alte cai de a promova alaptarea decat un miting cu copii la san. Nu ma deranjeaza deloc sa vad o mama alaptand discret in parc, dar nici ostentatia nu-mi place. Mai bine s-ar face promovarea prin reclame educative la TV sau prin maternitati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alice2004 spune:

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza

Iar cuvintul "lelea" mi-i se pare foarte rautocios. Ce vrei sa faca femeile care alapteaza, sa se ascunda un an de zile? Cum oare de "indraznesc" unele femei sa incerce sa duca o viatza normala si sa integreze copilul in activitatile lor normale? Gata, ai nascut si te-ai hotarit sa alaptezi, sssshhhhh, nu arata la nimeni, ca e rusine, daca copilul tau vrea sa suga la distanta de o ora si nu apuci sa faci cumparaturi sau sa iei aier, ghinion, hus acasa cu tine, ce iti trebuie iesit in parc sau la cumparaturi. Asteapta si tu citeva luni, poate un an, dupa cum iti e norocul, ca no fii bai sa stai citeva luni inchisa in casa fara sa schimbi o vorba cu alta lume decit cu sotul.



Nu cred ca era nevoie sa exagerezi ! Sint sigura ca exista multe mame care isi alapteaza copii linistite si apoi pleaca la mall sau oriunde altundeva, fara sa stea inchise in casa cu lunile !! Si mai sint sigura - dupa cum a reiesit si din mesajele de aici - ca sint mamici care au alaptat nederanjate de nimeni in locurile publice, alegind sa nu faca din asta un exemplu pentru celelalte !!
"Eu zic ca e o alegere naturala daca alaptezi sau nu sau in public sau nu si care trebuie acceptata si nu discutata." - citat din mesajul tau de asemenea ... nu vad de ce ar trebui, la urma urmei sintem o societate libera, fiecare cu principiile si prejudecatile lui, de ce ar trebui sa acceptam totul ?
Si ca sa nu dau nastere la cine stie ce discutii, eu sustin alaptatul 100%, dar nu am fost niciodata de acord cu impunerea lui fortata nimanui ! Daca eu sint pro, nu inseamna ca toate femeile care ma inconjoara ma si sustin !


Alice si Andrei

"Seen it all. Done it all. Can't remember most of it"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitza2005 spune:


Eu una nu pot sa inteleg alaptatul in public din alte motive. Cum faci sa-ti cureti (speli sanul) inainte de alaptare.
Ca mie nu prea mi se pare in regula sa alaptezi de doua ori la rand fara sa te speli.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramii spune:

Procentul de 16% mi se pare intr-adevar ingrijorator.

Pacat de aceste mamici care au vrut sa puncteze acest lucru si in schimb s-au ales cu critici dure si jigniri.

Pozele nu au nimic indecent in ele ... parerea mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felicic76 spune:

nu-i asa! adica nu-i de ajuns sa bagi tatza in gura copilului, trebuie sa fie si mediul propice! Sa ma explic: acum vreo 4 ani, eu cu sotul din dotare, cumnata si cumnatul cu fetita de 5 luni alaptata exclusiv, la Snagov, la padure si aer curat. Ne oprim la o terasa unde sareau micii si decibelii din boxe, noi nu aveam gratar, carbuni etc, vroiam doar aer.... era canicula in Buc....la un moment dat cumnata se ridica de pe bancuta de lemn cu fetita cu tot si dispare in padure..."Ma duc sa-i dau sa manance!".... la vreo 3 min dispare si cumnatul, cu un prosospel in maini, se intorc toti trei din padure, M.(fetita) adormita, pusa in carucior la somn adanc.... In jurul nostru balamuc universal: muzici la terase, muzici stanga-dreapta la gratarele intinse pe pajistea din fata noastra, fetita dormea bustean...

Zice cumnata: Mie mi se rupe de comentarii, dar M. nu adoarme decat in liniste sau susur de carusel sau de pasarele in jurul ei, d'aia m-am dus in padure ca-i liniste,vreau si eu sa mananc un piept la gratar acum, d;aia am culcat-o; mie mi se rupe in paishpe de comentarii ca-s cu tzatzele pe afara, eu o alaptez unde vrea ea... si-n parc, si-n supermarket... ca ea manaca unde i se face foame, nu stie ca eu mai am si treburi, nu?
N-aveam copii atunci si mi-a ramas in cap asta: daca copilul vrea sa manance tzatza, da-i, indiferent unde ai fi si indiferent cat de pudica (oare?) ai fi....

Am vazut mamici alaptand peste tot si nu s-a modificat nimic din crezul meu, sunt mama si stiu cat de important este...

Nu inteleg: de ce o mama care alapteaza are nevoie de sustinerea mea?
Ea stie ca nu face nimic gresit, imoral etc si atunci????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

nu, voi cele ce nu sunteti de acord cu mine, si nici nu trebuie sa fiti, nu ati inteles ideea mea decat asa foarte vag: tema aici propusa spre dezbatere era ca "opinia publica dezavueaza alaptarea"...cum Rufus chiar sublinia, nu se specifica foarte clar, daca e vb doar de alaptare sau de alaptarea in public.
Si atunci eu zic ca, din punctul meu de vedere, subiectul suna cam asa: OPINIA PUBLICA DEZAVUEAZA PROPAGANDISMUL, IN GENERAL, aici in speta tema propagandei fiind alaptatul...

Studiile sustineti voi ca arata cum in Romania se alapteaza din ce in ce mai putin. Ca mamele nu sunt invatate in maternitati sa alapteze asa cum ar trebui. Ca de fapt nu prea exista mama sa nu poata alapta doar ca nu stie sau nu vrea. Ca mamele in general aleg sa nu alapteze din variate motive. Buuun... Si ce s-au gandit atunci niste mame? Sa faca un gest de marinimie si sa salveze situatia dezastruoasa...cum?...iesind in parc si alaptand ostentativ in grup, sperand sa fie si "medaliate" (pt un lucru pt care nu au nici un merit personal, e un dar natural ce-l au si nimic mai mult) sau chiar laudate in presa poate. Oamenilor nu le place ostentatia in general, mai ales cand intervin subiecte sensibile gen alaptarea, fertilitatea, boli genetice, deci cand e vb de lucruri care au o componenta intima si mai ales asupra carora omul nu are un control deplin. Sunt femei ce nu pot procrea, cupluri sterile, mame ce nu pot alapta din cauze cunoscute sau necunoscute, parinti cu copii bolnavi din cauze genetice nedepistate etc.
Aici vad eu buba, in ostentatie si in marginalizarea componentei senzitive a problemei. Nu faptul ca vor sa alapteze sau ca vor sa alapteze in public. Asta e treaba lor si isi asuma cu aceasta alegere personala si consecintele, bune sau mai putin bune pt ele si copilul lor. Pe aproape fiecare cutiuta de lapte praf pe care am deschis-o scrie foarte clar si concis inainte de toate ca laptele matern este cea mai buna alegere pt hranirea copilului insa daca acest lucru nu este posibil sa se foloseasca formulele tinand cont de instructiunile de pe cutie. La TV idem se vb des despre alaptare si beneficiile pt mama si copil. Repet: FEMEILE STIU si DORESC sa alapteze in prortie foarte mare pana spre 100 % (tinand cont si de situatie economica de la noi care e cum e si mamei i-ar prinde bine sa poate sa-si hraneasca copilul luni de zile cel putin pana la diversificare, si tinand cont si de comoditatea alaptatului care te scuteste de fiertul biberoanelor, al apei, de omogenizat pudre in miez de noapte cand copilul plange cateva minute pana reusesti ametit de nesomn sa nimeresti pudra in biberon si apa sa aiba temperatura potrivita, altfel mai stai sa o si racesti sau incalzesti dupa caz, sa poti sa te deplasezi unde vrei avand hrana pt copil cu tine, si sa nu te temi ca ai uitat sa pui in geanta de bagaje fie biberonul potrivit fie laptele praf, fie apa cu care se prepara laptele ....etc) .... DECI SE STIU BENEFICIILE, insa NU TOATE MAMELE POT ALAPTA.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Eu inteleg alaptatul in public, la cererea copilului, poate fi si igienic, de ce nu, te stergi cu un servetel umed, de exemplu, dar nu pot sa inteleg nevoia de a alapta in grup de dragul socializarii, de a te intalni special pentru asta. In Germania exista grupuri de mame care alapteaza impreuna dar nu m-am dus niciodata acolo. Dupa parerea mea, nu mai ramane nimic din intimitatea momentului daca mama pune copilul la san, il lasa acolo pana termina de mancat, timp in care sta la discutii cu lumea. Si, cand un copil suge, parca e altceva decat atunci cand ii dai sa manance un biscuit sau o banana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

Da, ati sintetizat foarte corect Alicesi inca o mamica sau doua, pornind de la ipoteza ca nu s-a agitat nimeni pe niciunde daca a vazut o femeie alaptandu-si copilul, nu s-a scris in presa subiect cu litere de o schioapa despre cum o oarecare femeie isi hraneste copilul in gara de nord de ex, si cu poza alaturi...Nu s-a scris si nu se deranjeza nimeni cum si unde isi alapteaza unele copiii. Si atunci ?


de ce trebuie sa fim toti de acord ca mamele care au luat initiativa cu alaptatul in grup, in parc, sunt mame eroine ce trebuie sustinute mai ales ca ele alapteaza ca asa le-a daruit natura cu aceasta sansa, nu s-au dat peste cap, le-a venit by default.

Mergi la inceput