Flexibilitate
Raspunsuri - Pagina 4
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui accept92 Uite ce este, regulile tale par rezonabile dar as vrea sa iti prezint si o alta varianta... |
Sa spun sincer, speram sa apari pe-aici.
Ce sa zic...complicat. Cred ca o sa ma las dus si de instinct. Nu m-a inselat niciodata. Problema e cand iti folosesti instinctul la cei dragi, nu la tine...la ei nu-mi permit sa risc.
Va multumesc (de 100 de ori!), am nevoie de experienta voastra. Si Marius mi-a promis parerea lui...o astept!
![](icon_smile.gif)
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lor
![](foto.gif)
![](foto.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Bee spune:
Ufff, eu am fost o belea curata de la 16 la 18 ani. Nu mergea nici cu interdictii, nici cu libertate (ai mei condimentau "libertatea" cu doze mari de vinovatie care mi-au macinat muuulti ani din viata). Orice interdictie sau libertate, erau cumva alese de mine. Purtam povara alegerii de a merge undeva sau de a nu merge. Greu de inteles, nu? Erau ocazii in care veneam cu prietenii acasa si urmarea era inevitabila "uite cata libertate iti dam si uite cat de urat te porti". Si acum mi se reproseaza ca am adus "maidanezi" (oameni) pe langa casa.
Apoi am inceput sa mint, ca sa-i scutesc pe ei de griji. Nu mai suportam apasarea grijilor parintilor mei. Le spuneam ca merg la teatru si mergeam cu prietenii in timpul saptamanii. Oribil, nu? Si chiar si asa ma simteam vinovata......
Cand era un concert pe care mi-l doream mult, aveam voie sa merg, cu conditia ca pana la o anumita ora (12-1) sa fiu acasa si cu conditia sa spun cu cine merg. Eeee, da. Asa am fost eu cu 2-3 fete la un concert Cargo la Sala Polivalenta. SI de bine ce m-am ratacit de ele, dupa 12 noaptea am venit acasa (in Dr Taberei) pe jos, singura. Asta ca vorbeai de pericol. Le-am spus ca m-a condus cineva.
Oricum, prin prisma propriei mele experiente, un copil la 17 ani are impresia ca e matur si le stie pe toate. Evident ca unii nu au simtul pericolului (eu nu-l aveam: lumea era frumoasa, oamenii buni). Apoi exista impresia ca parintii nu pot si nu vor sa-i inteleaga situatia, framantarile. Si situatia unei adolescente de 17 ani e singulara si foarte speciala! Nimeni nu a mai trecut prin asta. ALta greseala majora pe care am facut-o: "tot ce zboara se mananca". Credeam tot ce auzeam in jurul meu la prieteni. Si adolescentii vorbesc vrute si nevrute. Offf, de-ash fi stiut. EU una as da orice sa mai am 16 ani sa mai repar din cele stricate exact atunci.
Deci, ma feresc sa dau sfaturi altora. Am si eu o fetita si voi fi candva in situatia ta. Cred ca-l voi baga la inaintare pe sotul meu care a fost un copil mult mai cuminte. Nu cred ca ash reusi sa fiu ipocrita si sa nu-i explic fetei mele cate greseli am facut. A, da. Si asta imi amintesc: mama imi explica ce copil cuminte a fost ea, cat de ascultatoare si linistita a fost si cum ai ei nu o lasau niciodata nicaieri (spre deosebire de ai mei pe mine, evident).
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/accept92/accept92.jpg)
accept92 spune:
Pana apare Marius, hai sa mai dezvolt un pic.
Daca la Oana nu erau reguli, nu inseamna ca nu existau limite. Oana mai intindea coarda si parintii faceau poc. Dar era suficient ca acestia sa isi manifeste supararea si daca o sunai spunea...nu mai ies in seara asta ca s-au ofticat babacii. Isi dadea seama ca a depasit limitele, dar se regla singura si nu era frustrata ca pierde o iesire. Pentru ca era decizia ei. Din atitudinea asta a parintilor eu am identificat doua consecinte grozave...responsabilizarea si faptul ca Oana simtea ca acasa este si casa ei. Daca avea o problema fugea acasa. Eu daca aveam o problema rataceam pe strazi. Ai mei au facut o greseala pe care sper ca tu sa nu o faci. Atunci cand le erau contestate regulile argumentul lor era...cat stai in casa mea ai sa faci cum spun eu.
Este greu sa te raportezi la casa parintilor ca la un camin atunci cand ai nevoie de aprobare sa iesi pe usa. De aceea eu m-as feri de reguli si m-as focusa pe obiective. Sa te odihnesti suficient, sa ai rezultate bune la scoala, sa fii in siguranta. Daca poti atinge aceste obiective si incape si o plimbare cu rolele in timpul saptamanii...de ce nu? Decat sa stea acasa cu mintea in alta parte, mai bine sa isi faca lectiile motivata de faptul ca dupa acest efort poate face o plimbare in oras. Sa te temi ca va sari calul inseamna, in fond, sa nu ai incredere in ea.
![](images/user_woman.png)
Luna1 spune:
citat din mesajul lui accept92 Pana apare Marius, hai sa mai dezvolt un pic. Daca la Oana nu erau reguli, nu inseamna ca nu existau limite. Oana mai intindea coarda si parintii faceau poc. Dar era suficient ca acestia sa isi manifeste supararea si daca o sunai spunea...nu mai ies in seara asta ca s-au ofticat babacii. Isi dadea seama ca a depasit limitele, dar se regla singura si nu era frustrata ca pierde o iesire. Pentru ca era decizia ei. Din atitudinea asta a parintilor eu am identificat doua consecinte grozave...responsabilizarea si faptul ca Oana simtea ca acasa este si casa ei. Daca avea o problema fugea acasa. Eu daca aveam o problema rataceam pe strazi. Ai mei au facut o greseala pe care sper ca tu sa nu o faci. Atunci cand le erau contestate regulile argumentul lor era...cat stai in casa mea ai sa faci cum spun eu. Este greu sa te raportezi la casa parintilor ca la un camin atunci cand ai nevoie de aprobare sa iesi pe usa. De aceea eu m-as feri de reguli si m-as focusa pe obiective. Sa te odihnesti suficient, sa ai rezultate bune la scoala, sa fii in siguranta. Daca poti atinge aceste obiective si incape si o plimbare cu rolele in timpul saptamanii...de ce nu? Decat sa stea acasa cu mintea in alta parte, mai bine sa isi faca lectiile motivata de faptul ca dupa acest efort poate face o plimbare in oras. Sa te temi ca va sari calul inseamna, in fond, sa nu ai incredere in ea. |
Total de acord cu Accept, nu mai dezvolt, la mine a fost ca la Oana a lui Accept, pentru mine iesirile nu erau ceva special pentru ca eu puteam iesi cand doream eu (cu info la ce ora vin, si pe unde sunt). Aveam un prieten pe care al meu il cunoasteau si cu care imi faceam veacul la noi acasa mai mult. Nu i-am suparat pe ai mei cu nimic in perioada aia, nu am avut cu ce pentru ca ne stiam cerintele, eu aveam libertate totala atat timp cat scoala era scoala, si atat timp cat totul era bazat pe adevar.
Aveam prietene insa care minteau la greu acasa, primeam telefoane cu "fata, vezi ca dorm la tine in noaptea asta"
![](icon_smile_blush.gif)
Ai mei stiau si cand inoptam la prieten, daaaa, o faceam si p'asta. Ai mei mai aveau o vorba:"decat sa va una alta prin boscheti mai bine acasa!"
![](icon_smile_big.gif)
My reason
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Lali/Lali.jpg)
Lali spune:
Eu am constientizat mult mai tarziu ca ai mei aveau un plan in ceea ce ma priveste: aveam impresia ca aveam libertate, ei erau parinti cool, intotdeauna disponibili pentru mine si mai ales pentru prietenii mei.
Mie imi impuneau reguli de genul: stai pana la ora x dupa mai negociam la telefon cate ceva.
Dar erau super draguti cu prietenii mei: se ofereau sa ne duca in excursii sau in alte parti (pe post de taxi) veneau si ne aduceau mancare, sau chiar cate o lada de bere exact cand noua ni se terminau toate cele la munte, spre exemplu. De Paste si de Craciun mama facea toate bunatatile din lume si ni le punea la dispozitie pe masa si apoi se retrageau la ei in dormitor. Pe tema asta petrecerile se terminau la noi si nu mai aveau de ce sa isi faca griji.
Tata, cand eram mai mari bea cate un vin/bere cu baietii din gasca si incerca sa discute cu ei in acelasi fel de glume. Parintii mei erau considerati foarte cool in gasca mea, asa incat nu imi venea sa intru in conflict cu ei, mai degraba negociam pana cadeam de acord.
Ba chiar odata, pe litoral, in timp ce eram cu gasca la mare venisera si ei dar in alta statiune si ne-au aratat mainile pline de stampile de la intrare/iesire din cluburi: batusera toate discotecile din statiunea lor (deci nu unde eram eu, nu ma urmareau). Atunci toti au spus ca sunt super, acum imi dau seama ca ei nu au fost sa se distreze neaparat, ci sa se documenteze. Din nou prietenii mei i-au considerat super-tari.
Mie ideea mi se pare buna, acum. Atunci doar stiam ca ei sunt diferiti cumva de alti parinti dar nu-mi venea sa ma cert cu ei chiar si cand aveam motive atat timp cat toti prietenii imi spuneau: "daca as avea parinti ca ai tai..."
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/alma/alma.jpg)
alma spune:
Cam in aceeasi situatie sunt si eu, numai ca fata mea e mai mica, are aproape 15 ani. Am stabilit reguli de intors acasa, ceva mai putin stricte decat ale voastre: 21 iarna si 22 vara, insa voi locuind in Bucuresti, e cu totul altceva decat intr-un oras mai mic. In timpul saptamanii mai ramane o ora dupa scoala la povesti cu colegii.
In vara au avut banchetul de absolvire al clasei a 8-a, a venit acasa la 2 dimineata, atunci s-a terminat. De fapt, am mers eu dupa ea, e regula ca atunci cand intarzie mai mult, merg s-o iau. A mai fost la o petrecere a unei fete, la fel, s-a prelungit pana la 3, am mers s-o iau. Dar stiu unde merge, o duc, o aduc. Prietenii ei vin acasa la noi, ea merge acasa la ei, se intampla sa ramana peste noapte la cea mai buna prietena, dar asta rar, anul asta doar de 2 ori a dormit la ea.
A fost si la un concert in vara, tot intr-un parc, insa am asteptat-o la iesire, am dus si prietenele ei acasa.
Si cu toate astea, tot sunt rea . Pentru ca ar vrea sa stea pana mai tarziu in weekenduri, ca prietenii ei stau mai mult, ca nu-i controleaza nimeni, desi sunt de varsta ei sau cu 1 an mai mari.Ii stiu aproape pe toti, dintre fete unele fumeaza, baieti la fel, ea zice ca nu-i tentata, ca nu vede rostul si sper sa fie asa. Toti invata foarte bine, au parinti ok, pe unii i-am cunoscut, pe altii i-am vazut la sedinte.
Ca revers al medaliei, fostul meu sot (34 de ani la vremea aia) s-a cuplat dupa divort cu o pustoaica de 15 ani. Dupa ce iesea de la scoala, mergea la el, dar apoi se ducea constiincioasa acasa, avea program strict de venit la ora 20. Si-l respecta intotdeauna, chiar el o conducea pana acasa, pana la sfarsitul clasei a 12-a. Asa ca, indiferent la ce ora vin acasa, ca e mai devreme sau mai tarziu, pot face prostii fara stirea noastra, importanta e comunicarea si ceea ce le-am insuflat pana la varsta adolescentei.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/My_Lady0091/My_Lady0091.jpg)
My_Lady0091 spune:
Rufus...episodul doi..nu mai e?
Blackmoon Lady&lipishtocul
![](copilas.gif)
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
citat din mesajul lui My_Lady0091 Rufus...episodul doi..nu mai e? ![]() |
Nu, s-a oprit la episodul 1
![](icon_smile.gif)
N-au mai fost ocazii, vom vedea la prima de acest gen. Sunt hotarat sa-i dau credit, insa cu anumite conditii, pe care sper sa le inteleaga, legate de securitatea ei. De exemplu, sambata asta a dormit la o prietena, ii cunosc pe parinti, am fost de acord, fara conditii, pentru ca, teoretic, nu era in vreun pericol. Nu am considerat necesar nici sa verific...
Rufus, Tora si iadele
![](foto.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/My_Lady0091/My_Lady0091.jpg)
My_Lady0091 spune:
ai o medalie virtuala de la mine
Blackmoon Lady&lipishtocul
![](copilas.gif)
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |