Echilibrul intre viata de famile si job

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Danitin, fain program! Pot sa te intreb ce job/uri ai? Oricum trebuie ca debordezi de energie daca dupa pregatit mic dejun + plimbat catel + dus puiul la gradi, iei direct aspiratorul de coada, pt o ora si apoi reusesti sa te concentrezi la job, ca n-am vazut acolo, marcat in program "savurat cafeaua cu ochii pe DC"... cam ce fac eu acum, de pilda

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_flo spune:

Eu ca sa le fac pe toate trebuie sa-mi sacrific noptile. Ziua am acelasi program ca si copiii( am 2 copii) iar seara dupa ora 22 cand acestia adorm lucrez pentru job. Uneori ma prinde 7 dimineata si eu n-am inchis un ochi. Dar recuperez la pranz, odata cu cei mici. Cumparaturile le face de regula sotul si cand trebuie neaparat sa ma deplasez eu, sta el cu copiii. E foarte greu, dar nu imposibil. Ce-i drept, am renuntat la timpul pentru mine si treburile casei le-am cam lasat si nefacute. In privinta gatitului, noroc ca s-au inventat si retete rapide . Eu tot ma amagesc ca va fi mai usor cand vor incepe cei mici gradinita( peste 2 ani). Pana atunci va trebui sa rezist cumva. Cofeina sa traiasca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elaga spune:

Citat:
citat din mesajul lui danitin

Eu incerc sa impac si capra, si varza, si lupul ... e crancen, dar incerc. In primul rand tin sa precizez ca am un job din ala care-mi cere sa fiu in priza 24 din 24, dar nu neaparat prezenta intr-un loc. Si atunci imi fac cate o lista cu ce vreau de la ziua in curs. Pe care musai figureaza cate o chestie deosebita in compania spiridusului, ceva de suflet pentru mine, ceva constructiv pentru mine, ceva pentru casa ... uite asa. Si le combin in functie de cerintele job-ului. De exemplu:

7.00 trezirea
7.00 - 8.00 pregatire mic dejun + plimbat catzel (avem si din asta) in ritm de alergare usoara.
8.00 trezire spiridus + pregatire de gradi, la 8.45 plecam spre gradi
9.30 - 10.30 curatenie mare in dormitor, cu aspirat, sters praf, ordine, etc.
10.30 - 12.30 job
12.30 - 13.00 pediciura
13.30 iau spiridusul de la gradi si mergem in parc sa adunam castane, insotite de catzel
14.30 pranz cu spiridusul
15.30 job
19.30 pauza scurta de la job la hipermarketul de langa pentru cumparaturi
21.45 ajung acasa, pregatiri spiridus de culcare ( cina o ia impreuna cu tata, ceva mai devreme)
22.30 la o tacla cu sotzul, la un parah de vin sau ceai, sau lapte cu miere
23.00 noapte buna copi, ca maine o luam de la capat.

E doar exemplul unei zile, printre picaturi mai reusesc uneori sa plimb catzelul sau sa pregatesc de mancare vreo chestie mai speciala. Alteori ziua e muuult mai plina la job, dar imi fac ferestre pe care le petrec cu spiridusul facand chestii interesante, iesite din comun. La fel, pentru weekenduri, pregatesc cate o surpriza familionului. Pe lista lunii spetembrie au fost, toate bifate:
1. Sa inaltazm zmeul
2. sa culegem nuci verzi
3, sa culegem castane si sa facem jucarii din ele
4. sa mergem intr-o localitate apropiata, sa vedem cum se culege via, sa cumparam must si struguri - direct de la sursa
5. sa mergem la padure sa adunam frunze galbene si sa facem tablori din ele
6. sa culegem si sa mancam nuci verzi
7. sa punem cateva borcane de muraturi
8. sa incercam retete de prsjituri noi - am facut cu fructe de padure, cu nuca si prune, cu alune si ciocolata ....

si lista ar putea continua, dar e tarziu rau de tot - o pardalinica de insomnie neprevazuta in program, asa ca ma duc sa fac nani ...

Mamica de spiridus

De fiecare data cand oamenii iti inchid in fata o usa, Dumnezeu deschide o fereastra.

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">LICURICI – ETERNA LUMINA;

NOI

Spiridusul meu drag

Danitin, imi placi! M-ai impresionat cu lista pe septembrie. Si eu ma joc cu pustiulica zilnic, dar nu mi-am facut niciodata liste, desi as avea o groaza de facut. Merci de idee.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui witeflower

Realitatea e ca ziua are 24 de ore fix, iar energia noastra nici ea nu e nelimitata. Prin urmare e logica ca, cu cat mai mult timp si mai multa energie investim intr-o parte, ne ramane mai putin pentru cealalta parte.

Asa ca asa-zisul echilibru depinde mult si de restul variabilelor : daca are cine sa te ajute cu casa, cu treburile gospodaresti, cu copiii, daca ai destui bani sa platesti uneori pt treburi necesare, dar nu tocmai interesante. Iar la serviciu - daca ai cu cine sa te ajuti, sa va mai inlocuiti reciproc, daca ai sefi intelegatori sau daca programul poate fi oarecum flexibil. Mai conteaza si ce gen de munca faci sau care este atmosfera generala la serviciu (ca daca vii acasa sfarsita fizic si psihic, degeaba vii la pranz...).

Si mai cred ca adevarul - poate neplacut, nedorit, dar asta-i viata! - este ca femeile au de facut mari sacrificii pe plan familial daca vor sa fie foarte dedicate carierei. SAu sa fie extrem de norocoase si sa beneficieze de mult sprijin (de la sot, parinti, surori binevoitoare...).Si e greu tocmai pt ca, in mod firesc, noi suntem "programate" sa punem pe primul plan copiii, familia.
In fond, cred ca nu noi ar trebui sa luptam contra naturii, ci sa incercam sa ne acomodam naturii noastre.

Ar fi super sa fim mai unite si sa inventam noi, femeile, joburi care sa nu presupuna atatea renuntari pe plan familial. Joburi pt femei active, care vor calitate si acasa si la serviciu, care nu vor sa lucreze 3 ore pe zi, dar nici 10! SAu macar sa ne ajutam intre noi, acolo unde se poate, nu sa ne sabotam reciproc timpul si energia la serviciu.
DE exemplu, stiu o femeie director, care instantaneu face o sedinta sau o convocare extra-program. Daca te invoiesti se uita urat si-ti aminteste ca si ea si-a crescut copiii fara se o invoiasca nimeni, ce tupeu din partea ta!

Partea proasta e ca in Ro nu prea accepta angajatorii sa lucrezi cu jumatate de norma, nici macar pentru joburi mai putin complexe, unde chiar s-ar putea angaja 2 persoane pe un post. Si, da, exista mania sedintelor - in mare parte ele fiind prea putin importante in ceea ce priveste calitatea muncii. Dar au rolul de a freca timpul si nervii.

"Oamenii mari nu pricep niciodata singuri nimic. Si e obositor pentru copii sa le dea mereu lamuriri si explicatii"
(A. Saint-Exupery, "Micul print")

Whiteflower, dar pe asta ai auzit-o? Tranteste-l la o vecina, ce ma intereseaza pe mine copilul tau? Replica venita de la sefa unei prietene de ale mele. As fi strans-o eu de gat.

Mergi la inceput

Mariana si eu imi sacrific noptile, dar nu chiar ca tine, adica mai apuc sa dorm 4-5 ore. Dar tu, cu doi copii mici, esti de admirat ca mai ai si job.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_flo spune:

Elaga, am norocul sa colaborez cu oameni de calitate, care au si ei copii si care-si respecta angajatii. Atata timp cat imi fac lucrarile bine si la termen totul e ok. Acasa mi-am instalat un soft care-mi permite sa accesez serverul de la servici, si asa toata lumea este multumita. Sotul meu are un program destul de lejer 24cu 48 si ma ajuta foarte mult la treburile casei. La servici ajung o zi pe saptamana. In rest lucrez de-acasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danitin spune:

Olympia, sunt, theoretic, producator de stiri – practice – reporter. Nu savurez cafeaua cu ochii pe DC. O beau, conform unei prietene, ca pe votca – adica “peste cap” Intru pe DC fie intr-o mica pauza de relaxare la job, fie noaptea in caz de insomnie – cam des in ultimul timp. Chestia cu aspiratorul si smotrul chiar ma relaxeaza, pe bune, am o ora in care nu ma gandesc la stiri. Pe de alta parte, imi inchipui ca ar fi “fitnesu” de care n-am timp. Si sunt asa de incantata cand vad ca o camera e luna si bec, ca savurez momentul … ca pe o cafea.

Elaga, am eu o manie cu listele astea, cred ca un psiholog ar gasi motive ascunse . Dar cred ca asa reusesc sa ma organizez mai bine, ceea ce e existential pentru mine. Ma bucur ca ti-am dat idei, oricum pregatesc si lista pt octombire, care cuprinde inclusiv seara de Haloween, in care facem placinte cu dovleac, ne costumam in vrajitoare, dansam, dupa care beau un pahar de vin rosu ...

Nu-mi ies nici mie toate la fix, dar ma ajuta mult daca fac o lista. In plus, cred ca conteaza foarte mult felul in care-ti petreci timpul alaturi de familie. Am o cunostiinta care nu lucreaza si am asistat la faze in care ala mic bantuie in patru labe prin bucatarie in timp ce mama face rebus, iar ea il priveste vag plictisita. Apoi, decat 3 ore asa, mai bine una in care sa facem lucruri interesante .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

Ooof, e greu :)

Eu in general plec pe la 8h45-9h si vin pe la 8h-8h30 seara acasa. Insa marele avantaj e ca programul e relativ flexibil si seful ff intelegator si in serviciului asta pot fugi 1-2 daca am de dus piticul la policlinica sau la dentist (si am nevoie des) sau nu stiu ce de semnat la banca. Dar cam 9 ore tot stau la birou.

Mi-as dori un program mai lejer, sa stau cu copilul mai mult, dar un program de strict 8 ore nu e suficient (sau nu ma organizez eu destul de bine). Si apreciez enorm la serviciul actual ca, desi sunt stresata de multe ori de termene limita, mediul in care lucrez e foarte bun (colegi, sefi, contacte, conditii de munca, tot).

Mergi la inceput

Danitin, ma apuc si eu de liste. Faceam eu si pana acum, dar e nevoie de organizare .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Eu n-am reusit sa le impac asa cum as fi vrut. Mai precis, cu jobul nu aveam de ales, asa ca a pierdut copilul. Intr-adevar, uneori dormea seara, cand eu ajungeam acasa. Si sambata daca aveam de lucru mergeam la birou. Sau o luam uneori de la gradinita si o taram cu mine la birou, unde se cam plictisea dupa 3-4 ore, cand eu inca nu terminasem ce mai aveam de lucru.... Eu nu puteam lucra de acasa, ci doar la birou.
Asa ca am schimbat strategia.
Bebedoi era in calcul, am inversat prioritatile, am avut copilul, am lasat serviciul, m-am ocupat 2 ani cap-coada numai si numai de copii, de amandoi, si am incercat sa recuperez din timpul pe care il sacrificasem celei mari, pana cand sa nu fie prea tarziu.
Iar de ceva vreme am schimbat si mai mult (am schimbat continentul) si mi-am aranjat programul in asa fel sa pot sa ma ocup si de fete dar si de dezvoltarea mea personala, ceea ce in Ro nu as fi putut cu aceeasi usurinta.
Sunt multumita si astept ca ele sa creasca

Aaa, revenind la "pusul pe hartie", stiu bine ca daca as fi ramas in continuare in acea situatie, intregul meu salariu s-ar fi dus pe scoala celei mari, gradinita celei mici, eventual o bona pentru a acoperi anumite vacante (si nota bene, scoala si gradinita ar fi trebuit sa fie private, ca altfel programul meu nu se impaca defel cu sistemul de la stat....), plus a doua masina obligatoriu si alte cheltuieli care decurg. Deci care era sensul?
Consider ca are mare dreptate Gavandor. In Ro, daca stai 8 ore la serviciu, in majoritatea locurilor, esti privit nasol si incepi sa pierzi din avantaje. Ajungi de cele mai multe ori sa ai un salariu de doi bani. Apoi, indiferent cat lucrezi, cam toti e uita urat la tine daca faci un copil sau daca se imbolnaveste ala pe care il ai... Putine sunt locurile unde legislatia se respecta (6 ore de munca, wow, e ceva!)

Mergi la inceput