"optionalele" la gradinita. optionale sau nu?
am o problema cu optionalele de la gradi. stiu ca se prevede pentru nivelul unu, adica grupa mica si mijlocie, un optional. iar pentru nivelul doi, doua optionale. (la noi e "moda" sa mergi la toate patru propuse, ca deh, comisionul incasat de "gradinita" creste si el)
dar daca nu vreau ca la gradinita copilul sa frecventeze optionalele, ma poate obliga? daca erau gratuite, si trebuia sa optez intre x si y, intelegeam. dar, pe banii mei, ma poate obliga cineva sa frecventez doua optionale?
de unde atata refuz? iata...
- optionalele se fac la gramada, mai multe grupe odata. nu conteaza varsta, turma e importanta.
- rezultatele sunt 0, desi la serbare am vazut ceva dans, pe doamna de muzica cantand in locul copiilor, iar la engleza o lalaiala de cantecele, dar din care copiii nu stiau sa traduca un singur cuvant.
- inclinatiile pedagogice ale asa ziselor profesoare (studente de fapt), care tipa, pedepsesc copiii sau ii umilesc.
si... pot duce adeverinta de la club, ca facem dans sportiv, si fac rost si de atestat de engleza, daca trb musai sa demonstrez ca avem la grupa mare doua activitati optionale.
dar nu vreau sa mai arunc banii aiurea la gradi. pot fi fortata sau nu?
Cristina
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste
www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Concursul saptamanii
Raspunsuri
Lali spune:
Nu cred ca poti fi fortata.
Baiatului meu ii sunt incluse in taxe 3 optionale, suntem pusi la inceput de an sa alegem dintr-o lista de 6, 7 variante ce dorim si dupa centralizarea rezultatelor se fac cele cu mai multe optiuni. Se mai fac si unele pentru care se plateste suplimentar gen inot, engleza dar nu participa toti copii si nimeni nu are o problema cu asta.
szivarvany spune:
Optionalele sunt optionale, optiunea parintelui / copilului.
Noi avem 2 optionale anul asta, vine cine poate si vrea.
Lista e deschisa pana pe 1 octombrie, orele se platesc cate face efectiv copilul, asa ca omul se poate razgandi oricand.
Daria & felina fioroasa
GIULIA(2004 08 16) cu
Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
cristinamh spune:
problema e ca directoarea ne da in cap cu curriculum, cum ca e OBLIGATORIU 2. si ca trebuie sa optam.
vrem doua, dar vrem sa le faca educatoarea la grupa, am gasit o notificare mai veche, cum ca se pot face gratuit, de educatoare, dar nu stiu daca mai e valabila...
Notificarea nr. 41945/18.10.2000 cu privire la organizarea activitatilor optionale
Avand in vedere OM nr. 4481/08.09.2000, cu privire la aplicarea noului plan de invatamant si a programei pentru nivelul prescolar (3-6/7 ani), precum si Metodologia de Aplicare a planului pentru invatamantul prescolar
Considerand prevederile Legii 128/1997, articolul 42(1), articolul 43 litera a) si articolul 44 (1), (3) si (4) relativa la norma didactica si conditiile de salarizare a personalului didactic
Pentru organizarea corespunzatoare si buna desfasurare a activitatilor optionale in invatamantul prescolar, incepand cu anul scolar 2000-2001
Se vor lua toate masurile in vederea respectarii prevederilor legale in procesul de organizare si desfasurare a activitatilor optionale.
1.In cazul in care activitatea optionala este desfasurata de catre educatoare in timpul programului, ea face parte din norma cadrului didactic. Pentru activitatile optionale de limba moderna, de initiere in utilizarea calculatorului, educatoarea va face dovada calificarii in domeniul respectiv.
2.Pentru cazurile in care educatoarea (sau un alt cadru didactic) dispune de timpul necesar pentru desfasurarea unei activitati optionale la gradinita si, in acelasi timp are calificarea necesara, optionalul va fi considerat activitate didactica desfasurata in afara programului. Plata pentru aceasta activitate se va face in regim de plata cu ora sau cumul, din veniturile proprii ale unitatii de invatamant (donatii sau sponsorizari), cu respectarea prevederilor legale.
3.Daca se recurge la colaborarea cu fundatii, asociatii, agenti economici, persoane fizice autorizate (fie ca sunt sau nu cadre didactice) plata pentru activitatea optionala se va face tot din veniturile proprii ale unitatii (donatii sau sponsorizari). Si in acest caz, i se va solicita persoanei care desfasoara activitate optionala sa faca dovada calificarii.
4.Pentru cazurile expuse la punctele 2 si 3, educatoarea de la grupa face echipa cu persoana care desfasoara optionalul si deci, nu se pune problema absentei acesteia de la grupa pe perioada de timp afectata activitatii optionale.
5.Directia Generala Invatamant Preuniversitar, Inspectoratele Scolare Judetene, conducerile unitatilor de invatamant vor indeplini prevederile prezentei Notificari.
Cristina
www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Concursul saptamanii
Laura25 spune:
Ai mei sunt la grupa mare. Educatoarele au spus ca in programa se prevede 1 optional. Care este optional, adica daca nu vrea parintele , copilul nu e obligat sa participe. Ai mei fac engleza. Ne-au spus ca au fost copii care nu au facut si a fost ok, ii dadeau ele ceva de facut la o masuta in jumatatea de ora cat ceilalti se lalaiau in engleza. (nici eu nu sunt multumita de ce cunostinte acmuleaza, dar ma rog ...)
Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
cristinamh spune:
la noi este "obligatoriu" pentru ca firma de optionale lasa gradinitei un procent pana la 20%... gestionat de "managerul" unitatii, cu stiinta comitetului de parinti... deci... interesul este foarte mare pentru impunerea optionalelor.
asa se face ca un copil de grupa mica mergea la 4 activitati optionale, iar educatoarea trebuia sa scrie in acte unul...
normal ca o varianta in care sa nu ne poata obliga, sau sa lucreze cu educatoarea nu este agreata, si nici rentabila...
Cristina
lulu77 spune:
grupa mica, un optional, 15 lei/ luna - 4 ore/luna.
Alina, mamica lui LUCA GABRIEL (20.08.2007)
www.picasaweb.google.com/comenzi.hainutze/
"Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!"
Darria spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui cristinamh problema e ca directoarea ne da in cap cu curriculum, cum ca e OBLIGATORIU 2. si ca trebuie sa optam. |
Optionalele la gradi nu sunt obligatorii, indiferent daca este de stat sau particulara.
Faceti o sesizare la inspectorat.
monica70 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui lulu77 grupa mica, un optional, 15 lei/ luna - 4 ore/luna. Alina, mamica lui LUCA GABRIEL (20.08.2007) www.picasaweb.google.com/comenzi.hainutze/ "Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!" |
Caat ???

La noi la gradi (gradi de stat in Arad) fac incepand deja de la grupa mica (acum e la grupa mare) engleza si sport ,fiecare de cca 2-3 ori pe saptamana si costa doar 4 lei pe luna engleza si 4 lei pe luna sportul.Cred ca-s profesori independenti,adica eu una nu am auzit inca de expresia "firma de optionale"
Cu alte optionale nu ne-au mai imbiat pana acum.
La engleza au si ceva rezultate,adica vad ca stiu copiii destule cuvinte,nu doar cantecele si poeziile de la cele trei serbari din timpul anului.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)
www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
ARADENCELE ALATURI DE MARIA_RUBI
danutz spune:
La fii-mio la gradi au incluse in taxa engleza si dansurile.
Noi nu am optat pentru nimic in plus, fiindca oricum la grupa mica mie nu-mi pare ca s-au vazut cine stie ce progrese anul trecut.
Mai degraba tind spre extracuriculare (sunt alea care se desfasoara in afara gradinitei, adica inot, tenis sau ski) dar pentru anul urmator, nu pentru acum.
Iar cand vom fi la grupa mare, ma gandesc si la franceza, fiindca se pare ca are ceva inclinatii!
Obligatorii nu sunt nici unele, nici macar cele incluse in taxa.
gabitza2005 spune:
Noi dam asa 5RON/sedinta -engleza, 5RON-arte martiale si 4RON -aerobic (ar mai fi calculator dar nu l-am inscris) deci 14RON/sapatamana.
Fac cam o jumatate de ora pe sedinta si daca nu participa ii duc la alta grupa asa ca am optat pentru toate 3 si asta de la grupa mica, apoi mare si acum am sarit direct la pregatitoare.
Anul trecut s-a cunoscut ca a facut engleza deoarece au avut un super profesor care i-a invatat prin joaca diferite expresii, cuvinte si cantece (si chiar stia ce inseamna fiecare cuvintel) plus ca fimiu imi povestea cu placere de orele de engleza si despre "domnul englezor" asa ca sper sa vina tot el anul acesta.
La aerobic l-am inscris ca sa faca miscare , cam la fel si la arte martiale dar aici nu a invatat mare lucru -sa salute si cateva miscari dar vorba copilului "mami am asteptat degeaba ca lupta nu a inceput"![]()
Noi am considerat ca decat sa stea sa mazgaleasca ceva pe o hartie mai bine sa participe la aceste activitati organizate.