Adaptare gradi
Buna ziua!
Ma confrunt si eu cu problema adaptarii la gradinita si as avea nevoie de niste sfaturi.
Miercuri a fost prima zi de gradi a fetitei mele (3.9 ani). Am pregatit-o inca de anul trecut, stia ca se duce acolo si se joaca cu copii, invata cantecele si poezioare, si la pranz vine mami si o ia. Stia si ca mami nu are voie sa stea cu ea, ca acolo sta cu copiii. Miercuri am dus-o am lasat-o, era putin suparata ca nu stau cu ea dar s-a dus si a luat jucarii, a vb cu educatoarea. Dupa nici 2 ore ma suna de la gradi sa o iau ca plange continuu. S-a urcat ca maimuta pe mine, nu m-a lasat nici la baie sa ma duc. Dupa somnul de pranz s-a trezit plangand in hohote, iar urcat pe mine, "mami a mea, mami a mea, am crezut ca ai plecat si m-ai lasat singura", tremura din toate incheieturile, mi-a luat 20 de min sa o asigur ca nu am plecat nicaieri, doar am iesit din camera sa nu o trezeasca fratiorul ei care plangea. Initial mi-a zis ca nu se mai duce acolo ca nu ii place, apoi, dupa ce a vazut rechizitele, a fost de acord sa mai incerce o zi.
Azi dimineata am plecat la gradi. Toate bune si frumoase pana am intrat in clasa. A inceput sa planga si sa ma implore sa o iau acasa, am asigurat-o ca nu plec, plangea in continuare "te rog mami, din tot sufletul meu, hai sa mergem acasa". Asta desi am ramas cu ea. Nu a vrut sa se joace cu niciun copil, nu a participat la activitati decat de gura mea, mi-a zis ca nu ii place deloc,deloc.
Nici din punctul meu de vedere nu sunt toate roz pe acolo. Dimineata cand m-am dus plangeau mai multi copilasi. Educatoarea a tipat la ei, i-a facut rasfatati, a intrebat o fetita care palngea unde sta, daca stie sa se duca acasa
. Activitatile ca pentru copii de 1.5-2 anisori desi vb de grupa mijlocie.
Acum dilemele mele:
1. Sa o mai duc? Se va obisnui sau traumatizez copilul inutil?
2. Ce fac copii vostrii la grupa mijlocie?
3. Cum sa o conving sa mearga la gradi?
Multumesc anticipat
Raspunsuri
marutzu spune:
tare teama imi e si mie pt ca o sa trebuiasca sa o dau si eu pe marutza la gradi si mama ma"ameninta" si mi spune eeeeeee o sa vezi si tu cum e iti mai aduci aminte cum urlai cand te lasam la gradi? sigur ca imi aduc aminte ca plangeam dupa mama si acum ca am 32 ani m am intalnit cu o fosta educatoare a mea care ce credeti ca m a intrebat cand m a recunoscut "iti mai aduci aminte cum urlai dupa mama?" dar kiar ca nu stiu de ce plangeam ca nu imi amintesc decat ca educatoarele erau tare dragute si ma tineau in brate si imi dadeau bomboane pe ascuns...si totusi eu nu voiam sa plece mama eram singurul copil din grupa care plangeam ...acum ca la anul o sa o dau pe marutza mea la gradi m am gandit ca in prima faza sa nu o las decat cateva ore pe zi ca sa nu se simta abandonata. abia astept sa citesc ce mai scriu si alte fete din experientele lor cu piticii 
Luna1 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Lillo . Dimineata cand m-am dus plangeau mai multi copilasi. Educatoarea a tipat la ei, i-a facut rasfatati, a intrebat o fetita care palngea unde sta, daca stie sa se duca acasa . |

Astea-s de dat la televizor mai, pe bune!

Daca ai cu cine sa o tii acasa...
Iti zic si tie ce i-am zis unei alte colege, daca poti du-o prin octombrie cand ceilalti copii s-au obisnuit si nu mai urla. Asa vor avea timp sa-i dea mai multa atentie copilului tau. Desi cu educatoarea descrisa de tine ma indoiesc ca ii va da atentie oricum.
rrox3 spune:
Lillo cu siguranta s-a intamplat ceva la gradinita, in prima zi. De ce a inceput sa planga, ce a suparat-o? Ai reusit sa afli de la ea?
Copilul tau a mers la gradinita cu anumite asteptari, formate in urma povestirilor tale despre ce se va intampla la gradinita. E clar ca s-a intamplat altceva. Probabil educatoarea a agresat-o in vreun fel. Si intuiesc si o faza de genul: fetita ta incepe sa planga, zice ca vrea la mami si educatoarea ii spune ca mami nu vine, a lasat-o acolo ca e rea sau asa ceva... Copilul a venit acasa cu teama ca ai putea sa o parasesti. ![]()
Ce povestesti despre educatoare e edificator.
Eu personal as tine copilul acasa cateva zile si as incerca sa aflu ce s-a intamplat. Nu iti recomand sa o mai duci pana nu lamuresti situatia. Se va simti abandonata.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
rrox3 spune:
Si o completare: daca va permiteti financiar, du-o la o gradinita privata, pe care sa o alegi mergand si vizitand si, mai ales, stand de vorba cu educatoarea. Eventual asistand la o ora-doua de activitati.
Si ideea cu mersul in octombrie este foarte buna.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
Lillo spune:
Multumesc din suflet pentru raspunsurile rapide.
Gradinita privata nu se poate. Nu stau momentan in Bucuresti si aici nu exista nicio gradinita privata.
Acasa mai poate sta inca 1.5 ani pentru ca eu sunt in CIC cu fratiorul ei.
Poate si asteptarile mele, pe care i le-am transferat si ei, erau prea mari. Eu o inteleg cum nu se poate mai bine. Mama imi spune ca la gradi e frumos, sunt copii, ma joc, invat lucruri noi si ajung acolo si gasesc cateva jucarioare, masute si scaunele scorojite (macar e curat), fara desene, educatoarea tipa (ea sustine ca a certat-o ieri si o cred), copiii, unul plange, altul tipa, altul se joaca in legea lui, oricum nu cunosc pe nimeni..., de invatat nu invat nimic, si sunt obligata sa particip la niste jocuri care nu ma amuza deloc, trebuie sa mananc cand mi se spune (mi-e sau nu imi e foame nu conteaza) si bonus, mama mea cu care am stat aproape 4 ani zi de zi e depaaarte si se distreaza cu fratiorul meu.
Si eu ma gandesc ca ceva a declansat criza asta. Nu am reusit sa aflu decat ca a certat-o...cine nu stiu, educatoarea, ingrijitoarea?
Maine as vrea sa o mai duc putin si sa raman cu ea. Oare e o idee buna?
Nu ma gandisem ca as putea sa o duc din octombrie. Intr-adevar, cred ca e o idee buna. Acum se mai iau si unul dupa altul, asa ca palnge unul, incep toti.
CorinaDani spune:
povesteau cateva fete, acum ceva timp, cum au procedat cu copilasii lor, ca sa nu simta ca sunt "parasiti" de parinti, la gradi
cineva ii pusese copilasului o poza (a mamei, adica) in ghiozdanel
altcineva povestea (parca) cum ii arata copilasului pe ceas ca atunci cand limba mare ajunge la cifra 4 (de ex), vine mami si il ia de la gradi
mai povestea cineva despre niste pupici, asa retin, dar nu mai stiu daca erau pupici cu ruj pe hartie/servetel, sau erau pupici pe mana copilului, facuti cu ruj rezistent la transfer...
scuze, poate nu am retinut eu foarte exact metodele, stiu ca subiectul respectiv este destul de vechi
insa, asa cum au spus si fetele, problema e la gradi, nu la fetita ta
important este acum sa afli cumva ce s-a intamplat cu adevarat si sa faci scandal la gradi, sa vada ca esti ferma pe pozitie si ca nu esti de acord cu metodele lor de comunicare si educatie...
decat asa o gradi, mai bine mai tii fetita acasa o perioada, in felul acesta scapa si de racelile/virozele specifice sezonului de toamna-iarna...pe urma iti va aduce acasa toate bolile si se poate imbolnavi si fratiorul ei...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Androix spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Lillo Multumesc din suflet pentru raspunsurile rapide. ![]() Gradinita privata nu se poate. Nu stau momentan in Bucuresti si aici nu exista nicio gradinita privata. Acasa mai poate sta inca 1.5 ani pentru ca eu sunt in CIC cu fratiorul ei. Poate si asteptarile mele, pe care i le-am transferat si ei, erau prea mari. Eu o inteleg cum nu se poate mai bine. Mama imi spune ca la gradi e frumos, sunt copii, ma joc, invat lucruri noi si ajung acolo si gasesc cateva jucarioare, masute si scaunele scorojite (macar e curat), fara desene, educatoarea tipa (ea sustine ca a certat-o ieri si o cred), copiii, unul plange, altul tipa, altul se joaca in legea lui, oricum nu cunosc pe nimeni..., de invatat nu invat nimic, si sunt obligata sa particip la niste jocuri care nu ma amuza deloc, trebuie sa mananc cand mi se spune (mi-e sau nu imi e foame nu conteaza) si bonus, mama mea cu care am stat aproape 4 ani zi de zi e depaaarte si se distreaza cu fratiorul meu. ![]() Si eu ma gandesc ca ceva a declansat criza asta. Nu am reusit sa aflu decat ca a certat-o...cine nu stiu, educatoarea, ingrijitoarea? Maine as vrea sa o mai duc putin si sa raman cu ea. Oare e o idee buna? Nu ma gandisem ca as putea sa o duc din octombrie. Intr-adevar, cred ca e o idee buna. Acum se mai iau si unul dupa altul, asa ca palnge unul, incep toti. |
Ei, ia ghici! Toti copiii trec prin asta plus minus cateva detalii mai mult sau mai putin importante.
Ce activitati te astepti tu sa faca acum cand pentru unii abia e prima saptamana de gradinita, altii abia se adapteaza, ati cumparat deja caietele de activitati? Pe noi abia saptamana viitoare ne cheama la sedinta si pana nu se aseaza lucrurile cat de cat nu se fac cine stie ce activitati. Acum este important pentru ei sa ii obisnuiasca si sa nu mai planga.
O discutie cu educatoarea n-ar strica, sa-i explici ca nu iti place sa tipe la copii si sa incerce sa gaseasca alte metode de a-i pototli nu sa-i ameninte ca-i trimite singuri acasa.
Apoi tu trebuie sa vorbesti mult cu fetita ta, sa-i spui de mii de ori ca nu o parasesti la gradinita, ca toti copiii sunt luati acasa fie la 12 fie dupa somn, ca tu nu ramai la distractie cu fratiorul ci la treburile casei - si detaliezi: gatit, curat, spalat, etc. ca sa avem cu totii: ce manca, ce imbraca, unde ne juca in curatenie nu in dezordine, ca de fapt pe fratiorul tau nu-l primeste la gradinita pentru ca e prea mic, el si-ar dori sa mearga si sa se distreze acolo dar nu-l primesc, dar ea e deja fetita mare si e avantajata mergand la gradinita, etc. Sub nici o forma n-o minti cu nimic si n-o ameninta vreodata ca nu te mai duci dupa ea.
Cand o duci la gradinita nu-i spune ca ramai acolo cu ea. Tu ai treaba acasa, ea are treaba la gradinta, cand va terminati amadoua treaba va intalniti si sunteti fericite toti trei, si cu tati cand vine si el de la treaba lui.
Asta e din repertoriul personal ca si eu am trecut prin asta, chiar doi ani, pentru ca dupa grupa mica am schimbat gradinita si iar am avut parte de o perioada de adaptare si plansete.
Daca esti perseverenta si nu dai inapoi o sa aveti o perioada mai lunga sau mai scurta de adaptare dupa care o sa ii placa la nebunie la gradinita. Eu anul trecut mergeam sa-l iau si el ma mai tinea 10-20 de minute pe la usa ca inca nu vroia sa plece. Stiu ca ti se pare de necrezut dar nu e.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
Lillo spune:
Corina multumesc de ponturi
. Ma gandisem si eu sa ii pun o fotografie cu noi in rucsacel. Le voi incerca si pe celelalte.
Androix nimemi din familie nu a speriat vreodata copilul cu abandonul. Stie f. bine ca o iau repede, stie f. bine ce fac acasa (doar 4 ani toate le-am facut cu ea pe langa mine). Azi voiam sa ma duc sa fac niste analize piciului, si i-am explicat ca tb sa il duc la dr ca e putin racit. Mi-a zis ca merge si ea sa ii fac analizele, ca ei nu ii e frca de injectii, ca ultima data a fost cuminte cand i-a facut injectie(a avut o perfuzie). Deci din punctul ei de vedere e mai distractiva o perfuzie decat gradinita.
Activitati, chiar nu stiu ce ar trebui sa faca, dar decat sa stea in banci si sa raspunda la intrebari de genul cine face miau miau, mai bine nu fac nimic. Eu ma gandeam ca fac ceva ce ii atrage, nu stiu, teatru cu papusi care merg la gradi in prima zi, cantecele vesele, ceva pentru care sa merite sa lase smiorcaiala.
Androix spune:
Dar ce ai avut impresia ca am crezut ca nu stie ce faci acasa?
Sigur ca stie, sigur ca o injectie e mai distractiva pentru ca e cu tine, dar ideea era sa-i spui ca fiecare din voi tu, tati, ea, fratiorul, aveti alt program si alte activitati si responsabilitati, aveti cu totii serviciu: tati serviciu, tu casa, ea gradinita si fratioru, la 6 luni somnul si papica. E exact la varsta si la etapa din viata (intrarea in colectivitate si despartirea de mama) cand traieste la cote maxime teama de abandon. Iar acum chiar daca n-ati speriat-o cu asta, ea este speriata ca o lasi la gradinita. Acum trebuie sa o asiguri de multe ori si in multe feluri ca teama ei nu e justificata.
Nu cred eu ca toata ziua doar stau in banci si-i intreaba cum face pisica si cine latra in ograda. Ai putina rabdare, o sa va adunati la sedinta, veti cumpara jucarii, veti cumpara rechizite, caiete de activitati atunci o sa aibe treaba, dar cum ziceam nici acum nu cred ca stau doar in bancute.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii! ![]()
Luna1 spune:
Androix nu ti se pare insa normal sa-i captiveze cu niste activitati? Si aici nu ma refer la matematica sau citire, ci efectiv la o masuta ne jucam cu plastelina, la alta pictam, la alta contruim, etc.
Altfel copiii aia cum sa uite de frica de abandon, doar asa haotic prin clasa respectiva?
Mie mi s-ar parea mai normal sa inceapa chir din primul moment ceva cu care sa le capteze atentia, tocmai ca sa uite de plans.