Topic ingrijirea copilului - CIC(8)
Raspunsuri - Pagina 7
Stefana spune:
Buna, Marius si Mediajust, va scriu voua pt ca am vazut ca sunteti in domeniu. Am citit mult pe aici, insa nu m-am lamurit cu cateva lucruri:
- pot lua toate cele 126 de zile din concediul de maternitate postnatal?
- pe perioada pre- si postnatalului contractul de munca este suspendat, la fel ca in CIC?
- daca raspunsul este DA la intrebarea precedenta, as avea vreo varianta de a nu avea contractul suspendat (sau doar plec de la serviciu, nasc si vin inapoi :) ) pentru inca 3 luni?
- si cel mai important - daca revin in CIC la un moment dat, il pot relua apoi?
Si v-as ruga sa-mi spuneti si unde in lege gasesc raspunsurile, pentru o eventuala confruntare cu angajatorul.
Va multumesc din suflet pentru implicare si pentru raspunsurile profesioniste pe care ni le oferiti gratis!
Stef 16+ cu cel mai scumpel
It's nice to be important, but it's more important to be nice.
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Stefana Buna, Marius si Mediajust, va scriu voua pt ca am vazut ca sunteti in domeniu. Am citit mult pe aici, insa nu m-am lamurit cu cateva lucruri: - pot lua toate cele 126 de zile din concediul de maternitate postnatal? - pe perioada pre- si postnatalului contractul de munca este suspendat, la fel ca in CIC? - daca raspunsul este DA la intrebarea precedenta, as avea vreo varianta de a nu avea contractul suspendat (sau doar plec de la serviciu, nasc si vin inapoi :) ) pentru inca 3 luni? - si cel mai important - daca revin in CIC la un moment dat, il pot relua apoi? Si v-as ruga sa-mi spuneti si unde in lege gasesc raspunsurile, pentru o eventuala confruntare cu angajatorul. Va multumesc din suflet pentru implicare si pentru raspunsurile profesioniste pe care ni le oferiti gratis! Stef 16+ cu cel mai scumpel It's nice to be important, but it's more important to be nice. |
Incep cu finalul - raspunsurile se gasesc in OUG 148/2005 (pentru CIC si indemnizatia aferenta), in normele de aplicare ale acesteia, in OU 158/2005 (pentru concediul de maternitate), plus in Codul Muncii, pentru relatia cu angajatorul si executarea contractului de munca.
Toate actele normative de mai sus au fost modificate, completate, republicate in ultimii ani - deci trebuie consultate variantele consolidate (sau intreaba punctual, si-ti fac trimiterea legala).
La intrebari:
- poti sa iei concediul de maternitate cand vrei, cu conditia sa-ti pastrezi 42 de zile postnatal
- da, este suspendat - este un concediu pentru incapacitate de munca
- nu ai nicio posibilitate de nesuspendare a contractului (doar daca te duci la slujba, dai fuga si nasti si a doua zi vii iar ) - altfel, si alea 5-6 zile pana iti revii, tot incapacitate de munca este, tot suspendare inseamna. Singura varianta ar fi sa nasti in concediul de odihna (de curiozitate, ce ai impotriva suspendarii?
- da, timp de doi ani dreptul la CIC iti este deschis - deci poti pleca si reveni cand vrei (spre furia angajatorului )
Stefana spune:
Multumesc, Mediajust pentru promptitudine.
Am citit normele de aplicare ale OUG 148/2005, insa nu am gasit unde spune exact ca se poate iesi si intra in CIC de mai multe ori pana la 2 ani ai copilului.
Cat despre suspendare... ma intereseaza pentru ca pierd anumite prevederi din contractul colectiv care presupun un anumit nr de ani lucrati in firma fara intrerupere. Ceea ce practic imi anuleaza anii de pana acum, urmand sa o iau de la 0 cand ma reintorc.
Multumesc!
Stef 16+ cu cel mai scumpel
It's nice to be important, but it's more important to be nice.
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Stefana Multumesc, Mediajust pentru promptitudine. Am citit normele de aplicare ale OUG 148/2005, insa nu am gasit unde spune exact ca se poate iesi si intra in CIC de mai multe ori pana la 2 ani ai copilului. Cat despre suspendare... ma intereseaza pentru ca pierd anumite prevederi din contractul colectiv care presupun un anumit nr de ani lucrati in firma fara intrerupere. Ceea ce practic imi anuleaza anii de pana acum, urmand sa o iau de la 0 cand ma reintorc. Multumesc! Stef 16+ cu cel mai scumpel It's nice to be important, but it's more important to be nice. |
Suspendarea nu inseamna intrerupere - deci nu vad cu ce un concediu medical/CIC ar influenta prevederile contractului. "Inreruperea"(care nu este definita ca atare niciunde) ar inseamna incetarea CIM, pauza, si incheierea unui nou CIM la acelasi angajator. Suspendarea (care este de drept in concediul medical, nici macar nu tine de vointa cuiva) inseamna ca tu nu mai muncesti, angajatorul nu te mai plateste. In rest - contractul este in vigoare, vechimea "curge", poti beneficia de alte drepturi prevazute in contract etc.
Iti imaginezi ca intr-un contract colectiv de munca nu poate exista stipulata o prevedere impotriva legii (n-ar fi putut fi inscris) - ce te faci daca te imbolnavesti??
Cat priveste dreptul deschis - nici n-ai sa-l gasesti formulat asa cum il cauti, pentru simplul motiv ca definirea lui apare explicit din primul art. al OUG 148/2005. Crede-ma ca asa este, pleci si vii de cate ori vrei tu din CIC, cat timp muncesti primesti si stimulentul de 300 de lei.
Uite si textul, din OUG 148/2005, care iti arata conditiile in care se suspenda si se reiau drepturile prevazute la art. 1 - respectiv indemnizatia CIC:
Art. 12, (2) Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda incepand cu ziua urmatoare
celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Deci, cum te intorci la slujba, nu mai primesti indemnizatie.
Mai departe:
(6) Reluarea platii drepturilor suspendate in situatiile prevazute la alin. (2), (2^2), (3) si (4) se face incepand cu data depunerii cererii.
Dupa cum vezi, dreptul la indemnizatia CIC poate fi suspendat si reluat functie de obtinerea veniturilor profesionale - deci de intoarcerea la slujba.
Concediul de crestere a copilului ti-l da angajatorul, ori de cate ori il soliciti, in baza art. 1 din aceasta ordonanta, care iti lasa dreptul la el deschis pana implineste copilul 2 ani:
ART. 1
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pāna la 3 ani...
Stefana spune:
Multumesc mult, Mediajust. Doar ca mi-e teama de modul in care interpreteaza angajatorul legea. Stii doar ca daca e loc de interpretat... Si, daca ajungi sa-ti obtii drepturile pe cale legala intr-o companie, nu mai ai multe de catigat acolo pe termen lung. De aceea speram ca exista ceva stipulat clar, negru pe alb, ca sa nu poata intoarce situatia in favoarea lor.
Ma gandisem doar la faptul ca stiu ca dupa CIC iti reiei drepturile asa cum le-ai lasat, chiar daca intre timp s-au acordat mariri salariale sau bonusuri sau altele. De aceea ma gandesc ca la fel or sa faca si cu acele drepturi de care vorbeam (despre un bonus de fidelitate este vorba) care ar ajunge la termen fix in perioada concediului postnatal sau in perioada CIC-ului. Si se precizeaza in contract ca nu beneficiezi de el decat daca esti inca angajat la data acordarii si tb sa ai o anumita vechime neintrerupta in firma.
In alta ordine de idei, cum e corect sa se interpreteze sporul de vechime din contractul colectiv de munca? Daca te angajezi intr-o firma cand ai 11 ani vechime, nu-l iei pana implinesti 15 sau iei 15%, corespunzator intervalului 10-15 in care te incadrezi? Pentru ca si in privinta asta am avut o confruntare cu angajatorul, fata de care nu am avut castig de cauza.
Multumesc mult si iti doresc numai bine!
Stef 16+ cu cel mai scumpel
It's nice to be important, but it's more important to be nice.
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Stefana Multumesc mult, Mediajust. Doar ca mi-e teama de modul in care interpreteaza angajatorul legea. Stii doar ca daca e loc de interpretat... Si, daca ajungi sa-ti obtii drepturile pe cale legala intr-o companie, nu mai ai multe de catigat acolo pe termen lung. De aceea speram ca exista ceva stipulat clar, negru pe alb, ca sa nu poata intoarce situatia in favoarea lor. Ma gandisem doar la faptul ca stiu ca dupa CIC iti reiei drepturile asa cum le-ai lasat, chiar daca intre timp s-au acordat mariri salariale sau bonusuri sau altele. De aceea ma gandesc ca la fel or sa faca si cu acele drepturi de care vorbeam (despre un bonus de fidelitate este vorba) care ar ajunge la termen fix in perioada concediului postnatal sau in perioada CIC-ului. Si se precizeaza in contract ca nu beneficiezi de el decat daca esti inca angajat la data acordarii si tb sa ai o anumita vechime neintrerupta in firma. In alta ordine de idei, cum e corect sa se interpreteze sporul de vechime din contractul colectiv de munca? Daca te angajezi intr-o firma cand ai 11 ani vechime, nu-l iei pana implinesti 15 sau iei 15%, corespunzator intervalului 10-15 in care te incadrezi? Pentru ca si in privinta asta am avut o confruntare cu angajatorul, fata de care nu am avut castig de cauza. Multumesc mult si iti doresc numai bine! Stef 16+ cu cel mai scumpel It's nice to be important, but it's more important to be nice. |
Pentru profesionisti, ce ti-am spus este "negru pe alb". Nu exista loc de nici cea mai mica interpretare. N-au cum sa "intoarca" nimic.
In CIC esti si angajat, si ai si vechime neintrerupta.
Nu stiu la ce prevedere din contract faci referire (pentru ca nu-ti stiu contractul)- CCMN stipuleaza la art 41. doar
d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;
Trimite-mi contractul vostru, sa vedem ce zice textul si cum este aplicabil.
yoyoyo spune:
Buna tuturor,
am si eu o nelamurire privind suma ce se acorda pt CIC , ieri am primit decizia si suma scrisa pe aceasta este mai mare cu vreo 300 ron fata de cat mi-au virat pe card (evident mai putin) ce sa inteleg ca din suma precizata in decizie se mai opreste ceva ( asigurari , etc) ???
deci suma din decizie este si cea care trebuie virata net?
bine am avut oricum surpiza ca nu au luat in considerare la calcul indeminizatiei si venitul realizat in luna in care s-a nascut copilul, atunci am fost si am intrebat si mi-au dat o copie din lege cum ca aceasta nu se ia in considerare pt cic...
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui yoyoyo Buna tuturor, am si eu o nelamurire privind suma ce se acorda pt CIC , ieri am primit decizia si suma scrisa pe aceasta este mai mare cu vreo 300 ron fata de cat mi-au virat pe card (evident mai putin) ce sa inteleg ca din suma precizata in decizie se mai opreste ceva ( asigurari , etc) ??? deci suma din decizie este si cea care trebuie virata net? bine am avut oricum surpiza ca nu au luat in considerare la calcul indeminizatiei si venitul realizat in luna in care s-a nascut copilul, atunci am fost si am intrebat si mi-au dat o copie din lege cum ca aceasta nu se ia in considerare pt cic... Yoyoyo mamica de dom'shoara Maria Sofia 06.05.2010 si de fecior Tavi (18.05.07) |
Aia este suma pe luna intreaga - trebuie vazut pe ce perioada este, daca n-o fi doar o fractiune, poate doar pe prima luna, care n-o fi fost completa...
Da, asa e cu luna in care se naste copilul, nu se ia in calcul (inseamna ca nu prea ai trecut pe aici ).
Eseea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Stefana Am citit normele de aplicare ale OUG 148/2005, insa nu am gasit unde spune exact ca se poate iesi si intra in CIC de mai multe ori pana la 2 ani ai copilului. Stef 16+ cu cel mai scumpel It's nice to be important, but it's more important to be nice. |
Stefana, uite aici, in HG nr. 1682/2008, hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.025/2006
8. La articolul 11, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului lunar se face la cererea scrisa a persoanei indreptatite, ori de cate ori aceasta solicita, cu respectarea conditiilor prevazute de ordonanta de urgenta."
Mami de fetita si de baietel
Noi, 2 minuni:
www.supereva.ro/vedetesupereva/folderview.asp?folder=My%20life&page=1" target="_blank">es1.jpg
www.supereva.ro/vedetesupereva/folderview.asp?folder=My%20life&page=2" target="_blank">es2.jpg
Everything is hard before becoming easy...
elsels spune:
Buna ziua,
Am si eu o intrebare: in luna in care copilul implineste 2 ani se mai acorda alocatia (2 mil) si indemnizatia (6 mil)? Mentionez ca data nasterii copilului este 9 noiembrie.
Multumesc anticipat pentru raspuns.