Topic ingrijirea copilului - CIC(8)
Raspunsuri - Pagina 13
AndreeaOr spune:
Mda inteleg...dar atunci cum se face ca sunt atatia bugetari care au castigat procesele inaintate pentru reducerea salariilor? si ei din cate stiu au mers tot pe ideea ca este un drept castigat ...si la noi nu intram cu o lege in CIC si ar fi normal sa se aplice doar pentru "cazurile noi" sa spun asa.
Andreea
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AndreeaOr Mda inteleg...dar atunci cum se face ca sunt atatia bugetari care au castigat procesele inaintate pentru reducerea salariilor? si ei din cate stiu au mers tot pe ideea ca este un drept castigat ...si la noi nu intram cu o lege in CIC si ar fi normal sa se aplice doar pentru "cazurile noi" sa spun asa. Andreea |
Pana vine Marius, iti raspund eu aici.
Relatia de munca este una contractuala, intre doua parti (ca dea aia-i contract) - unu' munceste, celalalt plateste munca.
Cei ce au castigat in instanta au invocat modificarea unilaterala a contractului - prin impunerea vointei doar uneia dintre parti.
In cazul indemnizatiei nu este vorba despre un contract - ci despre o prestatie sociala in care beneficiarul indeplineste niste conditii pentru a i se deschide acest drept, iar statul ii plateste imposibilitatea de a munci, stabilind nivelul acestei prestatii.
Daca ai cunostinta de vreo chemare in instanta pe acest subiect - posteaza, te rog, si aici, sunt si eu foarte curioasa cum ar fi motivata legal cererea.
mika1 spune:
buna Marius,
eu termin cele 126 de zile in data de 30 decembrie 2010. deci prima zi de indemnizatie este 31. decembrie 2010. In cazul in care nu se va aplica retroactiv,eu inteleg ca pot sta 2 ani acasa cu copilul, corect?
Adica nu 1 an cum spun ei .
si inca o intrebare: indemnizatia se acorda 12 luni sau pana face copilul 1 an? pentru ca in cazul meu, eu am aproape 4 luni de concediu de maternitate si ma intereseaza, daca pic pe noua lege, cat mai iau indemnizatia...8 luni sau inca 12 dupac aceste 126 zile
Multumesc,
Miha
mamiy spune:
Nu stiu daca am postat unde trebuia. Daca nu, imi cer scuze!
Deci, cine stie, cine se pricepe, poate -mi da un sfat: pt a beneficia de plata indemnizatiei dupa nastere, e de ajuns sa platesc asigurarile - si care dintre ele - sau tb neaparat sa am un an lucrat pe cartea de munca?
Pt ca ultima oara cand am fosst la casa de pensii mi s-a spus ca am nevoie de un an pe cartea de munca.
Si in leg cu indemnizatia, ce s-a mai intamplat? A ramas tot cu doi ani sau s-a redus la un an?
Mediajust spune:
citat din mesajul lui mamiy Nu stiu daca am postat unde trebuia. Daca nu, imi cer scuze! Deci, cine stie, cine se pricepe, poate -mi da un sfat: pt a beneficia de plata indemnizatiei dupa nastere, e de ajuns sa platesc asigurarile - si care dintre ele - sau tb neaparat sa am un an lucrat pe cartea de munca? Pt ca ultima oara cand am fosst la casa de pensii mi s-a spus ca am nevoie de un an pe cartea de munca. Si in leg cu indemnizatia, ce s-a mai intamplat? A ramas tot cu doi ani sau s-a redus la un an? |
Iti trebuie 12 luni de venituri profesionale sau asimilate acestora.
Nu stim inca noile reglementari - deocamdata avem doar declaratii.
softurela spune:
Buna ziua,
Am si eu o intrebare. Sunt in CIC incepand cu septembrie. Mi-au intrat deja primii bani ins chimb cand am ajuns la Camera de Munca Bacau, sa ridic decizia mi s-a spus ca nu mi se da nimic. Incepand cu iunie, programul informatic s-a schimbat si nu mai elibereaza decizii.
Mi se pare un mare .... Decizia poate fi eliberata si fara calculator, daca asta e problema.
Mai este cineva in situatia mamicilor din Bacau ? In alte orase se procedeaza la fel ? Ce as putea sa fac ?
Nu intentionez sa stau acasa mai mult de un an, dar in schimb in situatia in care dau o lege abuziva, cum ar fi 6 luni...si sa ma forteze sa ma intorc la munca de la o zi la alta..as vrea sa actionez in judecata.
Va multumesc, un sfat ar fi util.
Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010)
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518
marius spune:
citat din mesajul lui mamiy Nu stiu daca am postat unde trebuia. Daca nu, imi cer scuze! Deci, cine stie, cine se pricepe, poate -mi da un sfat: pt a beneficia de plata indemnizatiei dupa nastere, e de ajuns sa platesc asigurarile - si care dintre ele - sau tb neaparat sa am un an lucrat pe cartea de munca? Pt ca ultima oara cand am fosst la casa de pensii mi s-a spus ca am nevoie de un an pe cartea de munca. Si in leg cu indemnizatia, ce s-a mai intamplat? A ramas tot cu doi ani sau s-a redus la un an? |
Eu zic sa ai rabdare. Orice raspuns dat acum este pur speculativ.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
pianna spune:
Buna,
Am si eu cateva intrebari, daca ma puteti ajuta.
1. Cartea de munca se suspenda obligatoriu dupa cele 42 de zile sau la sf celor 126 de zile?
2. Banii acordati ca premii si au fost doar impozitati, fara a a se plati CAS, somaj, etc, pot intra la calculul indemnizatiei?
marius spune:
1. Contractul de munca se suspenda pe perioada concediului de maternitate (maxim 126 de zile din care obligatorii sunt 42 de zile postnatal - restul este optional - daca mamica doreste)
2. Banii de premiu daca au fost inclusi pe statul de plata sunt convins ca au fost grevati de asigurari sociale nu doar fiscalizati. Insa daca au fost inclusi pe statul de plata si au fost cuprinsi in fisa fiscala - atunci da si aceste sume vor contribui la formarea bazei de calcul pt CIC.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa