Mamica incapabila sa-si educe copilul cauta...(4)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Alinta, i-ai dat copilului tau o palma la fund, la nervi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikole spune:

Alinta, eu nu am fost un copil palmuit/batut(au fost totusi 2 incidente urate, insa la adolescenta, si mi-am iertat parintii, nu m-a traumatizat in nici un fel, m-a revoltat doar), insa despre sotul meu vreau sa-ti vb.

A fost un copil batut cu furtunul, pumnii,curea, ma rog...are primele amintiri de la varsta de 3 ani, isi aminteste prima bataie...cu pumnii, ptr ca inca mai sugea suzeta cand mergea la somn...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_alinta spune:

da , recunosc ca am facut asta, si chiar daca imi pare atat de rau, raul facut e facut.
dar in acelasi timp eu nu simt ca , copilul meu sufera. ca nu am fost atat de capabila sa imi tin nervii , e ceva, dar sa cred ca copilul meu e traumatizat de asta, e altceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bic spune:

Wow, discutati fix despre ce ma doare si pe mine acum.

Mai intii,
Laura25 mie mi se pare ca ai procedat corect. Trebuie sa ne amintim ca de cele mai mult ori, copiii nu reactioneaza asa cum vrem noi si ca oricit le-am explica, ei nu se executa imediat. Cel putin nu la virsta asta. Sint sigura ca a intele si la fel de sigura sint ca data viitoare si inca o data va proceda la fel.
Si sa ne mai amintim inca un lucr: noi nu putem sa reparam toate ravagiile din sufletul copiilor si sa fixam o situatie in permanenta. E bine sa-i lasam si pe ei sa experimenteze cu consecintele, sentimente negative, etc.

Cit despre copii prietenilor... greu de tot, ce sa zic. Eu trec chiar acum prin asa ceva. Vecina mea (americanca) era/ este (?) una dintre cele mai bune prietene ale mele de-aici. Fetele, toata ziua impreuna: a mea, cea mic a ei cu trei luni mai mare, si cea mare a ei cu doi ani mai mare. Problema, intre fete, era ca una dintre cele, de obicei a mea, era cea lasata la o parte. De curind, fetele vecinei se poarta foarte urit cu fii-mea: secrete, tzipat la ea, comandat, neimpartit, o faca tot timpul sa se simta inferioara. Desi nu isi da seama ce inseamna lucrurile astea, simte, ca doar om e, ca ceva nu e in regula.
Ce se intimpla de obicei este urmatorul proces: aia mare o manipuleaza si o asupreste pe aiai mica, aia mica ii face la fel lu' fii-mea, iar fii-mea reda mai departe acest comportament fata de copiii de la gradi (e cea mai mare acum pt. ca multi copii de virsta ei s-au dus la scoala.)

De curind mi-am dat seama de unde vine acest gen de comportament: de la parinti si de la cine sint ei si de la cum vad ele ca parintii se raporteaza la alti adulti.

Care sint optiunile mele in momentu' de fata:
Sa-i spun ceva mamei: nu o sa o fac pentru ca nu o sa o schimb eu pe ea. Ea o fiinta foarte intuititva si cred ca si-a dat deja seama ca m-am cam indepartat de ea.
Sa accept situatia asa cum e pentru ca in viata fii-mea se va lovi cu siguranta, mai ales in societatea asta, de probleme similare.
Pina una alta, am hotarit sa adopt a doua varianta. Si in acest sens, am inscris-o pe fii-mea la cursuri extracuriculare in fiecare zi, astfel incit sa limitez pe cit posibil interactiunea cu fetele ei. Ma doare ca nu ma mai pot vedea atit de des cu prietena mea, dar la momentul de fata am resentimente fata de fetele ei si prefer sa stau deoparte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Macrina spune:

Bic, Bic, extraordinar, cu aceeasi problema ma lupt si eu.
Fetele vecinei rautacioase si secretoase care manipuleaza si pe alte fete, asa incat ale mele sa se simta inferioare si ba luate in seama, ba impinse mai incolo.. Si la fel, am resentimente fata de mama lor, sunt sigura ca din cauza atmosferei de acasa de la ei.. Ce sa fac?

Mai avem alti prieteni si incerc sa le scot in parc cu astilalti, dar fiica-mea asta mare(7 ani) sta numai cu ochii pe fereastra, sa vada daca ies magaritele.. Of..
Intr-un fel parca e istoria reloaded, pentru ca si eu am avut un astfel de specimen cand eram mica, si taaare ma suparau, plangeam acasa pana-mi pierdeam rasuflarea.. Pe mine m-au intristat aceste experiente si m-au facut mai fricoasa, nu mi-au ajutat deloc..
Daca mai ai idei spune-mi si mie..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bic spune:

Macrina la fel si la noi. Asta a mea e cazuta in tromba dupa fete. S-ar arunca in prapastie daca i-ar spune ele. Noi stam frumos acsa si cum le aude p-astea haulind prin fata geamului, se repede afara.
Si, ca si tine, la fel si cu cind aveam vreo 12-13 ani eram prietena cu niste surorui pe acelasi model ca fetele astea: aveau lucruri "moderne" pe care eu nu le aveam acasa si aveau voie sa faca lucruri pe care eu nu le aveam. Ce mai, erau fete "la moda," ceea ce noi nu eram. Diferenta era ca mama nu era prietena cu mama lor.
In timp am crescut, eu aveam alte preocupari si s-a cam terinat iubirea dintre noi.
Cred ca solutia este sa le oferim copiilor alternative de socializare si activitati, ca sa-i tinem ocupati. Adica sa vada ca lumea asta e larga si ai de unde alege.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmin012 spune:

Citat:
citat din mesajul lui a_alinta

da , recunosc ca am facut asta, si chiar daca imi pare atat de rau, raul facut e facut.
dar in acelasi timp eu nu simt ca , copilul meu sufera. ca nu am fost atat de capabila sa imi tin nervii , e ceva, dar sa cred ca copilul meu e traumatizat de asta, e altceva.

alina

Alina, poate pentru ca nu a fost un gest repetat. Eu explicatia asta o gasesc.
Una e sa se inatmple de cateva ori in viata si alta sa se intample de multe ori sau zilnic.
Copiii uita repede cand sunt mici, ca au primit o palma la fund. Dar asta nu insemna ca trebuie sa ne culcam pe-o ureche si sa credem ca daca a uitat o data, de doua ori, va uita mereu.
Nici Lucas nu pare afectat de cele 2-3 dati in care a primit cate o palma peste pampers. Chiar e foarte atasat de mine si fericit cand e in preajma mea. De asta cred ca nu e afectat, si sper sa nu fie asa. Dar asta nu-mi da dreptul sa uit ca nu mai trebuie sa repet gestul.
Si eu am inteles la fel, ca memoria incepe cu varsta de 3 ani.

Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es

Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...

Mergi la inceput

Bic, ai facut bine. E dureros cand pierzi o prietena, dar poate, cand va fi pregatita, va veni ea la tine sa incerce sa-ti recupereze prietenia.

Raluca, eu nu ma indoiesc ca fetita ta a spus adevarul. Nici nu aveai nevoie de confirmarea fetitei verisoarei. Si ai reusit sa-i schimbi grupa sau cauti alta gradinita? Gradinita aia e in sectorul 4? Dar fetita ta cum mai sta cu moralul?

Laura, si eu cred ca ai procedat bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:

alina

Ok, nu o sa-ti tin acum vreo teorie, este bine ca iti pare rau de palma la fund. Clar nu esti o mama abuziva, esti o mama care si-a pierdut cumpatul pentru cateva clipe, adica esti OM, asadar inutil sa vorbim de perfectiune si reactii absolut robotice.

Copilul va fi traumatizat cand asupra lui exista abuzuri ca forma de viata, lipsa iubirii, sau cand parintele se pune de-a curmezisul cresterii naturale a copilului, adica:
il considera inca un bebe si-l trateaza ca atare, nu-l sustine in micile realizari care pentru el sunt foarte importante ci rad de el sau nu-l iau in serios, ii stirbesc increderea in sine prin nemultumire frecventa sau asteptari uriase, critici si certuri(tot formna grava de abuz psihic) , etc etc...
Un copil care creste intr-un mediu ostil ca cel de mai sus , va ajunge la maturitate nu neaparat sa-si aminteasca TOT ce s-a intamplat,(EDIT O FRAZA in continuare: pentru ca copilul va face eforturi naturale de a UITA, de a sterge cu buretele raul din partea parintelui iubit, e o metoda de protejare), va dezvolta o personalitate cu probleme si o viata grea dpdv emotional, fizic, psihic.
Copilul va nega toate necazurile, le va trimite in inconstient, ca ele sa rabufneasca de acolo sub diferite forme.(Vezi subiectul copilul captiv)
Cred ca ai inteles ideea.

Acum, concret, copilul tau nu va fi traumatizat de palma la fund, pentru ca relatia voastra este in genere o relatie buna , autentica, de iubire si nu una abuziva. Nu e ok sa exageram si sa spunem ca vai, ti-ai nenorocit copilul dandu-i o palma la fund, ca asta ar insemna ca toti copiii care au primit o palma la fund sa aiba probleme mari.
Am inteles ca gestul a fost unul singular , tu nici macar nu consideri palma la fund metoda de educatie(ceea ce te diferentiaza de mamele abuzive care aplica corectia fizica copiilor in mod frecvent si ca litera de lege).
Nu stiu cati ani are copilul tau, dar i-ai fi putut spune imediat dupa incident ca-ti pare rau, nu trebuia sa faci ce ai facut. Si asta in situatia in care copilul a luat palma la fund ca injosire, pedeapsa,umilire(in fucntie de reactia lui si atmosfera generala din casa vezi asta). Pentru ca sunt copii care dupa o palma la fund incep sa rada, ei cred ca te-ai jucat cu ei..intelegi diferenta?

Exercitiu bun pentru a te controla este cel al respiratiei. cand simti ca explodezi, opreste-te 2secunde si respira adanc.

Nimic din ceea ce am scris mai sus nu este tentativa de a scuza o palma razleata, sa fim intelesi.

Daca ma intrebi pe mine, sustin ca exista parinti care in viata lor n-au dat o palma copilului insa l-au tocat marunt prin abuz psihic, aducandu-l in pragul nebuniei.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:

alina

Daca ma intrebi pe mine, sustin ca exista parinti care in viata lor n-au dat o palma copilului insa l-au tocat marunt prin abuz psihic, aducandu-l in pragul nebuniei.

daaaa, si asta e la fel de grav sau chiar mai grav.

Lady, multumim pt pontul cu respiratia.

Mergi la inceput