pareri despre teren / constructie casa

pareri despre teren / constructie casa | Autor: monica

Link direct la acest mesaj

nu am folosit forumul de foarte multa vreme (ani deja). Citesc destul de des cam prin toate sectiunile, dar de scris nu am mai scris demult.
Asa ca bine v-am (re)gasit.
Ce m-a impins de data aceasta sa revin? Am o dilema si mi-ar prinde bine cat mai multe pareri. Am reusit sa adun idei de la cei din jur, dar m-ar ajuta foarte mult si parerile voastre. Sunt convinsa ca sunt aspecte care mi-au scapat, pe care nu le vad, pe care nu le-am sesizat poate. M-ar ajuta si parerile voastre in luarea unei decizii.

Ne dorim, ca multi dintre voi, sunt convinsa, o casa. Nu suntem in masura sa cumparam una care sa indeplineasca toate conditiile de confort si de spatiu, asa cum ne-am dori, in Bucuresti.

Avem un teren destul de generos la vreo 40 de km de Bucuresti, pe DN5 Bucuresti-Giurgiu. Ne framantam de vreo 2 ani deja daca merita sa construim acolo. Sunt avantaje si dezavantaje, evident. Si nu reusim sa decidem care din ele sunt mai importante. E greu sa faci un SWOT totusi...
Ca avantaje:
- suprafata terenului: 1700 mp
- deschideri foarte generoase pe doua parti(cca 40 m la DN 5 si 30 m la strada secundara), deci si o dispunere foarte buna a terenului
- distanta "suportabila" fata de Bucuresti (40 km)
- oras de provincie in apropiere (Giurgiu - 20 km, cu posibilitati de aprovizionare diversificate
- parte din familie in zona Giurgiu
- acces foarte bun in orice sezon (ma refer in special la iarna), DN5 fiind in stare foarte buna
- utilitati: DOAR curent (exista o casa demolabila pe teren)

Dezavantaje:
desi nu sunt utilitati (gaz, canalizare) pentru noi dezavantajul major este locatia, dpdv al comunitatii, al vecinilor, al satului in general. Este un sat sarac, cu ulite nepietruite (noi insa nu suntem legati de acest aspect, teoretic nu avem nici macar drum prin sat, avand accesul direct din DN) Dar ca si comunitate ma gandesc..Am fi practic izolati, sunt numai oameni batrani..Si foarte multi oameni saraci. Si lenesi, ca sa fiu sincera. Cu greu am gasit, in fiecare an, pe cineva care sa ne munceasca via pe care o aveam pe teren, spre ex (intre timp am desfiintat-o, din lipsa de mana de lucru). Se mai si fura. Inteleg ca nu chiar ca in codru, dar fenomenul exista totusi.
Ca vecini avem practic la dreapta noastra o familie din Bucuresti care utilizeaza terenul doar vara si mai mult pe post de gradina, iar la stanga un teren viran detinut de o familie de tineri avocati care insa nu dau inca semne ca ar construi ceva.. In spate (la drumul secundar) case de batrani iar in fata DN 5 si dupa el campul. Am fi prin urmare destul de izolati, zic eu. Sigur, ambientul ti-l faci tu si spatiu este suficient cat sa-l amenajam cum ne place, dar suntem (eu cel putin) oameni comunicativi din fire si ideea de a nu fi intr-o comunitate, de a nu avea cui sa spui "buna ziua", sa schimbi doua vorbe, etc., ma cam infioara... E drept ca in 10-15 min. as ajunge la rudele mele din Giurgiu, dar vobresc de traiul de zi cu zi.. Acum si mai tarziu...

Nu stiu daca am conturat un tablou suficient de clar. La dezavantaje apare practic unul singur, major si de luat in seama. Oricine ar tinde poate sa spuna ca sunt suficiente avantaje (cel putin numeric), dar pentru mine singurul care exista este suficient de puternic si m-a impiedicat sa iau o decizie pana acum. Daca am tot amanat, acum sotul ma cam preseaza. Am ultimatum sa ma decid in toamna aceasta. Ori facem ceva ori vindem.

Cu multumiri anticipate, astept parerile voastre.

Monica

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Monica, inteleg ca acum locuiti si munciti in Bucuresti?

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Monica si noi locuim tot pe-acolo. De doi ani.
La ce-ti trebuie tie comunitate? Mie nu-mi trebuie, multumesc. Copiii ii duc la gradinita in sat, fiindca mi-e mila de ei sa-i tarasc pana la Bucuresti pentru gradinita.
EU stau chiar izolata pe un varf de deal, deci nu in vatra satului. SI mai am 2 vecini la distante considerabile. Jos in sat sunt comunitati de tigani si sa zicem ca n-am avut probleme cu ei de nici un fel. Nu fura, nu nimic. Copiii lor nu-s tot copii? Mai vin la ai mei la joaca.
Nu sti ce sa-ti mai zic. La noi avantajele au primat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenp spune:

intii de toate, bine`ai revenit! eu am fost nehotarita mult timp daca sa dau viata la oras pe aia de la sat si din motive de lipsa de spatiu la bloc, in iulie m`am apucat de construit. mult timp am stat cu inima`ndoita daca am sa ma obisnuiesc usor sau nu, oi videa de la anu` incolo;))
sincer, am impresia ca nu esti pregatita sufleteste pt viata la tara, din moment ce esti asa nehotarita desi ai foarte multe avantaje si practic doar un singur dezavantaj. crezi ca daca ai avea vecini tineri de jur imprejur in afara de "buna ziua" ce s-ar schimba? sper sa iei decizia cea mai buna, poate fetele care stau deja la casa te pot ajuta mai mult

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica spune:

Inainte de toate, va multumesc pentru raspunsuri.

Rufus, da, muncim si traim in Bucuresti

Bee, terenul nostru este chiar inainte de curbele de la Daia. Tu pe unde esti mai exact (daca vrei si poti sa spui aici...)? Faci naveta la Bucuresti zilnic?

carmenp, nu viata la sat ma sperie. Si eu si sotul am fost crescuti la tara o vreme, copilaria acolo ne-am petrecut-o, suntem legati de glie, ce sa zic..Doar ca eu am fost crescuta intr-o comunitate foarte stransa, unde toti sunt rude cu toti, la cel putin 10 case distanta. Si nu pot sa-mi imaginez cum e sa fii al nimanui intre straini..:-( Acuma, ce sa zic, am si eu momente cand imi spun ca o curte frumoasa ca acolo nu imi pot permite altundeva; dupa care ma apuca frica...Nu ideea de tanar sau batran (apropos, am lipici la batrani si imi place compania lor) ma sperie, ci ideea de straini. Sau lipsa si de astia... Iti doresc succes, sa-ti iasa casuta asa cum ti-o doresti.

Monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

Monica, ce fericita am fost sa te revad.
Iti tin pumnii sa va faceti o casa frumoasa! Cand e gata, venim sa bem o bere impreuna.

te pupam cu drag,

Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elaga spune:

Monica, de ce nu incercati sa vindeti si sa cumparati in alta parte? Poate gasiti ceva care sa elimine acest devantaj, major pentru tine. Pentru nu ar fi o prblema lipsa comunitatii, dar nu m-as vedea sa-mi dau copiii la gradinita din sat, desi unele educatoare sunt mult mai bune decat cele din oras.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Monica, de apa nu ai scris nimic. Ai un izvor, apa e potabila ?
Cit despre canalizare : ai destul teren sa-ti faci o fosa septica, si despre gaze : incalzirea o poti asigura cu o centrala pe motorina, chemineu in centrul casei sau electric.
Daca lucrezi in Bucuresti pe partea buna si nu in partea opusa, asta e iarasi un punct bun.
Cit timp vreti sa stati acolo ? Cit sunt copiii mici e perfect, insa dupa ar trebui sa fii taxi sa-i duci la o scoala mai cu motz, la activitati, la un party de copii.

Mie apa si locatia in raport cu joburile voastre m-ar face sa ezit.

Alte detalii se regleaza cu o alarma si cu un gard.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinai spune:

Trebuie sa iei in considerare urmatoarele aspecte:
- Unde vor merge copiii la scoala? Daca vor merge in Bucuresti, sunteti dispusi sa ii sculati cu o ora mai devreme decat programul normal, pentru a ajunge la scoala (iarna, viscol, etc..)
- Cand sunt copiii bolnavi cine sta cu ei in situatii de urgenta?
- Ce faceti din clasa a 5-a , cand probabil vor invata dupa-amiaza?
- Ce faceti in week-end, cand copiii vor sa se intalneasca cu prietenii lor, la joaca. Sau vor sa mearga la un film ori la o petrecere. Credeti ca veti gasi resursele de a va deplasa pana in oras?
Daca gasiti raspunsuri satisfacatoare la intrebarile de mai sus, go for it.
Gandeste-te ca va fi mai greu sa gasiti bone, menajere, gradinari, meditatori pentru copii. Si prieteni pentru copii. Caci prietenii actuali va vor vizita in primul an si apoi le va fi mult prea greu sa faca drumul in mod regulat pana lavoi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica spune:

da, foarte inteligenta, ce sa zic. am scris un mesaj cat casa si i-am dat sent fara sa fiu logata..Evident ca s-a pierdut.
Incerc sa reiau:

mirela, am revenit din interes, dupa cum bine vezi (rusine mie!) :-). Dar sper sa mai raman pe-aici. Si promit ca ne vedem la o bere pe terasa casei, daca va fi sa fie..Pupilai la tot familionul!

elaga, copilul (unicul din dotare!) este clasa a III-a. Este exclus sa faca scoala la tara. Vom face naveta. Si cand nu avem chef, vom ramane in Bucuresti (am uitat sa precizez: pastram apartamenul de aici, fara doar si poate!). De vandut terenul, ne-am gandit oricum sa vindem, mai ales daca nu ne hotaram sa facem ceva. Dar nu ne vom putea permite nimic similar mai aproape de Bucuresti, asta e sigur!

Mik, apa avem si e in principiu potabila. Putul insa s-a colmatat pentru ca nu a fost folosit foarte multa vreme. Cica se poate curata. Oricum am inteles ca ne-ar mai trebui unul, la adancime mai mare. In viitor (poate chiar anul viitor) sunt sperante de apa potabila si chiar de canalizare (varianta cu fosa e oricum mai safe). De lucrat, lucram fix in partea opusa a Bucurestiului..Dar, cum am mai spus, nu intentionam sa stam neaparat NUMAI la tara. Daca ne apuca lenea sau avem alte activitati la Bucuresti, ramanem aici. Deci practic in prima faza cel putin va fi doar o casa de WE, de vacanta, de stat in cursul saptamanii uneori. Daca ne indragostim iremediabil de loc, in viitor poate ne mutam de tot..Sau poate nu! M-am tot gandit la un lucru: si daca nu-mi place chiar deloc? N-avem decat sa vindem atunci cand ne vom da seama ca nu e pentru noi. Si cand vom fi tocat irecuperabil toate resursele familiei.. (Sigur sotul meu va fi incantat de aceasta abordare!).

irinai, crezi ca am raspuns mai sus si la aspectele ridicate de tine?

Categoric sunt o persoana nehotarata! Ma mai gandesc si la ce spune bunica de la tara: "ei, mama, sa te apuci sa faci acum o casa, iti mananci tineretea. Du-te si te plimba, simte-te bine, ca nu stii la ce te bagi!". Incurajant, nu???

Va multumesc tuturor pentru mesaje!

Monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Monica, bunica ta avea partial dreptate. Dar numai partial. Noua ne place atat de mult acasa, incat nu-mi mai arde de plecat.
Noi stam in Calugareni.
Cel mai ciudat mi s-a parut dupa ce ne-am mutat, ca e atat de lunga iarna! Focalit din octombrie pana aproape-n mai. Pt ca noi avem centrala pe lemne. Luuunga perioada rece a anului. Apoi penele de curent. Noi am avt atatea de facut pe langa casa (bani bagati adica), incat un generator nu ne-am luat, ca sa fim mai autonomi in caz de pana de curent.
Fosa, putz, le-am facut.
Sotul meu lucreaza in partea buna a orasului. EU incep munca in octombrie, destul de aproape de el. Ambii suntem obisnuiti cu drumurile si naveta, deci distanta nu mi se pare o problema. Cand e vorba de copii, sincer eu nici in ciclul primar nu-i aduc la Bucuresti.

Mergi la inceput