DESPRE MEDIERE
Buna,
daca cunoasteti ceva despre acest domeniu in mod concret, pentru ca informatiile pe internet sunt destul de vaste, v-as ruga sa-mi dati si mie un semn. Ma refer la cursul de initiere in domeniu efectuat, sau daca intentionati sa-l efectuati.
Raspunsuri
nitulica spune:
Revin cu detalii despre ....MEDIERE.
Am constatat c#259; este o form#259; simpla, de stingere a conflictelor, care se produce f#259;r#259; a mai ajunge în fa#355;a instan#355;ei. Un proces mult mai simplu, mai ieftin, mai curat din punct de vedere al “rufelor sp#259;late” #351;i care ar putea s#259; reduc#259; doar în urm#259;torii cinci ani birocra#355;ia din justi#355;ie cu cel pu#355;in 20 la sut#259;.
Îmi amintesc de informa#355;ia aceea potrivit c#259;reia unul din cinci români este implicat într-un dosar penal? Existen#355;a a 4 milioane de dosare penale într-o societate cu 18 milioane de adul#355;i reprezint#259; o anomalie, cu siguran#355;#259;. Instan#355;a e sufocat#259;, sistemul nu mai func#355;ioneaz#259;, iar resursele limitate nu pot acoperi toate solicit#259;rile.
In consecinta, este musai sa faci acest curs de mediere, pentru a fi mediator autorizat.
Sa aveti o zi usoara!
ionella3003 spune:
Multumesc Nitulica
Eu nu lucrez in domeniul juridic insa la un moment dat ma batea gandul sa ma reorientez spre mediere...
asa ca as aprecia cateva opinii pro/contra...
am citit pe net detalii, am vazut si cat de greu se formeaza o comunitate a mediatorilor insa chiar cred ca e un subiect interesant...
Ionela si Alex (DN 21.09.2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=69542" target="_blank">Cu drag, MAMA
Spune-mi ceva frumos... din dragoste!...
mariasm71 spune:
Buna,
Iti pot raspunde eu ca si mediator autorizat....Toate sunt frumoase, bun dar....lipsesc cu desavarsire. Adica deocamdata totul e la stadiul de promovare. Si de formare caci Consiliul de Mediere-forul tutelar nu se ocupa decat de formare mediatori, nu si de mediul in care sa se practice medierea.
Acum ceva timp intrebam si eu pe aici daca in alte tari este mai dezvoltata insa nu am primit niciun raspuns concret.
Daca ma intrebi pe mine ,in acest moment, ti-as spune sa nu arunci inca banii. Si sa nu crezi ca mint. Sunt autorizata de 1 an si am reusit o singura mediere. La care am luat un onorariu de 200 RON. Mult-putin, ce crezi???? Cand dai 5000 RON /curs+ autorizare???? Pentru viitor....nu stiu, toti speram dar sunt multe piedici puse in special de avocati care nu stiu cum sa ne atace si sa ne persifleze...Teama, nestiinta, invidie???Poate toate la un loc dar la aceasta ora din mediere nu se scot bani...
Daca vrei iti mai spun si alte informatii....Intreaba-ma doar:
Seara buna, Maria
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mariasm71 Buna, Iti pot raspunde eu ca si mediator autorizat....Toate sunt frumoase, bun dar....lipsesc cu desavarsire. Adica deocamdata totul e la stadiul de promovare. Si de formare caci Consiliul de Mediere-forul tutelar nu se ocupa decat de formare mediatori, nu si de mediul in care sa se practice medierea. Acum ceva timp intrebam si eu pe aici daca in alte tari este mai dezvoltata insa nu am primit niciun raspuns concret. Daca ma intrebi pe mine ,in acest moment, ti-as spune sa nu arunci inca banii. Si sa nu crezi ca mint. Sunt autorizata de 1 an si am reusit o singura mediere. La care am luat un onorariu de 200 RON. Mult-putin, ce crezi???? Cand dai 5000 RON /curs+ autorizare???? Pentru viitor....nu stiu, toti speram dar sunt multe piedici puse in special de avocati care nu stiu cum sa ne atace si sa ne persifleze...Teama, nestiinta, invidie???Poate toate la un loc dar la aceasta ora din mediere nu se scot bani... Daca vrei iti mai spun si alte informatii....Intreaba-ma doar: Seara buna, Maria |
Zau, Maria, tu chiar crezi ca avocatilor le poate fi teama de mediatori???
Sper ca este doar o gluma!
Despre stiinta - sunt avocati straluciti, sunt si multi care n-au ce cauta in profesie, dar dispar singuri cand nu mai au clienti. Dar oricat de prosti ar fi, cred ca 80 de ore de curs cu niste ani de scoala si altii de instanta nu suporta comparatie.
Problemele mediatorilor nu vin de la avocati, ci din alte surse: ingradirea modalitatii de a-ti face publicitate, neincrederea intr-un profesionist scolit in cateva saptamani, lipsa unei organizatii profesionale serioase etc.
In afara de perceptia publica inca neclara, medierea mai are o mare problema: adeseori Acordul de mediere (singurul document pe care il poate produce mediatorul) trebuie in mod obligatoriu autentificat, daca are drept subiect o intelegere pentru care nu este suficienta semnatura privata pentru a produce efecte juridice. Si atunci gandirea este simpla (si corecta): de ce sa nu scutesc o cheltuiala, daca oricum ajung la notar pentru ca acel acord sa conteze?
Nu mai vorbesc despre situatiile cand Acordul trebuie supus incuviintarii instantei de judecata (in aceasta situatie, singurul avantaj este ca scutesti niste termene), si nici despre faptul ca nu se poate media orice (ba din contra, plaja este destul de subtire, deci tot ai nevoie de invidiosu' ala de avocat).
Concluzia mea este ca breasla incepe sa creasca, si in timp chiar isi va capata importanta si respectul cuvenit. Pana atunci insa, am vazut si Acorduri bine facute, dar si foarte multe cu incalcari flagrante de text juridic banal, am vazut acorduri admise in instanta, dar mai multe respinse. Am vazut avocat care a lucrat foarte bine cu un mediator, am vazut mediator spulberat de avocat (pe buna dreptate, crede-ma!)
Poate ca si acreditarile s-au dat prea usor, poate cateva saptamani de scoala nu-s suficiente (si aici nu ma poti contrazice, stii prea bine ca nu-i destul sa vezi o bucatica daca nu stii intregul) - si de aici s-a pornit cu stangul.
Dar (ca si la avocati, de altfel) vor capata reputatie buna si clienti bunii meseriasi, iar restul vor ramane cu banii pe ore luati.
Succes!!
marius spune:
M-am uitat si eu un pic (poate din curiozitate poate din vesnicul interes de cartita care ma caracterizeaza) insa cel putin in prezent sunt destul de rezervat cu privire la succesul unei astfel de activitati. Spun asta din mai multe motive. Pot sa si gresesc dar acesta este feelingul meu acum.
Nu este important ce faci (nu mai mult decat personal) cate este important daca ceea ce faci este necesar si cat este de necesar pe piata. Adica daca cineva (si cati cineva) ajung la o decizie de genul "OK - sunt dispus sa dau banii X pentru asta deoarece..." In momentul de fata nu stiu daca cineva ar face asta cu siguranta unui fapt ca este cel mai optim. De ce? Pentru ca m-am gandit cine ar face acest gest? Care ar fi clientii? In ce conjunctura ar aparea? Ce anume ar dori concret? De ce ar fi mai rentabil sa solutioneze printr-o mediere? Dar este o solutie certa? Este o sloutie care sa asigure confortul unie rezolvari pe termen scurt, mediu sau lung? Este imbatabila? Are suport?
Am observat ca medierea ar functiona intr-un spatiu conflictual. De aceea este mediere. Din nefericire insa conflictele care nu se sting natural sunt in general conflicte deschise/aprige. Uneori motivate alteori doar sustinute de natura conflictuala a omului nici pe departe dintr-un spirit de crez ci doar asa ca vreau eu cum s-ar zice. In aceste cazuri medierea este un esec din start. Bun ar ramane celelalte cazuri. Acestea sunt si vor fi putine pentru ca oamenii vor sa aiba ei dreptate, vor ei sa castige, vor ei sa ia de la altul, vor lor sa le fie bine. Asa incat din nou apare samburele acre defapt a existat de la bun inceput. Nu discutam de o mediere potentiala ci de un razboi mai mult sau mai putin tacut in care se regasesc doua sau mai multe parti beligerante. Ori in aceste cazuri nu poti in principiu decat sa ai autoritate si aceasta bazata pe un suport bine pus la punct bine definit bine practicat. Este imposibil sa fi un bun mediator DACA nu ai la baza cunstinte extrem de solide juridice. Pai pe ce sa te bazezi cand ai incerca sa gasesti o solutie medie? E clar ca trebuie sa fii acasa cu partea aceasta altfel cazi in derizoriu. Mai mult decat atat ceva imi spune ca nu poti fi un mediator asa generalist, ar trebui sa fii specializat pentru ca domeniile sunt extrem de vaste, uman nu ai cum sa acoperi corect cat mai complet si profesionist orice domeniu. Nu ai cum sa fii un BUN mediator economic in acelasi timp sa fii un mediator pe probleme de drept civil sau pe cele de drept penal sau pe cele de drept administrativ sau pe cele de ordin financiar/bancar. Clar ar trebui sa iei o decizie care sa-ti fie cat mai apropiat stilului/talentului si mai ales cunsotintelor concrete teoretice imbinate cu experienta practica pentru a putea sa furnizezi servicii clare. Asa incat sunt extrem de rezervat daca cel putin teoretic dar si practic orice absolvent de studii superioare avand doar acest considerent plus/minus ceva teoretic in plus ar avea cum sa ofere solutii bune pe piata.
Sincer citind cate ceva si gandidu-ma la aceasta potential profesie o vad ca si o completare mai degraba a unei profesii de baza bine definita cea de jurist/avocat/economist dar si numai dar daca este completata cu o aprofundare a unei specializari particulare si nu in ultimul rand cu un talent nativ.
Cel putin eu asa percep acum acest subiect. Pot sa gresesc. Mi se pare mult mai atractiv sa finalizezi studii superioare de specialitate si sa aprofundezi o specializare exact. Adica bun in ceva anume - dar BUN in acel ceva.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Mediajust spune:
N-as vrea ca opinia mea (precum si cea analitica a lui Marius) sa descurajeze pe cineva care ar dori sa intre in aceasta profesiune.
Vestea buna pentru acestia este ca de cateva luni judecatorii sunt obligati sa informeze partile referitor la posibilitatea de a apela la calea medierii pentru stingerea conflictului. Mai mult, la avizierele instantelor este afisat tabloul mediatorilor - deci iata cate facilitati pentru aceasta categorie profesionala.
(De altfel prevederea nu este noua, ea apare dintotdeauna in C. proc. civila, numai ca judele nu te trimite expres la mediator, ci doar recomanda rezolvarea amiabila. Partile au posibilitatea de a-si prezenta intelegerea in fata judecatorului care pronunta o hotarare de expedient - deci nimic nou in aceasta materie).
Inca ceva: nu se mediaza DECAT conflicte comerciale, civile, de familie, protectia consumatorului. Nu intra in aceasta cale penalul, administrativul etc. De asemenea, medierea nu te scuteste decat foarte rar de notar sau instanta de judecata.
Astept orice intrebare privind continutul concret al medierii (nu stiu insa cum este cu acreditarea, cursurile, taxele etc).
nemora spune:
eu una lucrez doar in comercial unde avem proceudra obligatorie de convocare la conciliere (720 ind.1 Cod Procedura Civila) si de principu partile ajung laolalta inaintea litigiului si se reolva destul de multe.
Merg in instanta aproape zilnic si inca niciun judecator nu a recomandat partilor medierea. Probabil ca ar fi o solutie ok, in unele cazuri.
Totusi, sa dai bani sa fii mediat inaintea litigiului, eu nu o vad o chestie ok. Se pot intalni partile, avocatii, poti aduce un expert, dar sa te oblige legea sa te mediezi pe banii tai inainte de introducerea cererii de chemare in judecata parca nu-mi suna decat a "biznis". Poate stie cineva ce au facut altii mai destepti ca noi, respectiv ce zice legislatia europeana, ma indoiesc totusi ca procedura ar putea fi undeva obligatorie.
De cursuri, nitulica, am auzit doar ca-s scumpe, daca dai banii, poti sa-l faci.Dar...daca banii nu-ti prisosesc, nu cred ca e o investitie.
Perlutele mele: Karolina Maria (10.06.2007) si Eszter Maia(14.05.09)
Niciodata nu mai poti fi atat de aproape de un copil ca atunci cand l-ai alaptat.
Mediajust spune:
Ba mai recomanda, dar printre dinti .
Sa te uiti in proiectul de lege privind accelerarea proceselor (mica reforma, aia pentru care ne tot cearta Europa), care a trecut deja de Senat si este la CD, sa vezi modificarile la 720 C. proc. civ. - concilierea este inlocuita de mediere.
Asa ca breasla va prospera!
DanaAlex spune:
salut!!!
hop shi eu mediator, jurist de profesie...prin instantzele patriei din 1998, retrasa in 2 cic-uri innadite din 2006, am mai acordat doar asistentza juridica comerciala la catziva clientzi vechi
in mai a.c. am inceput cursul de formare in profesia de mediator, la Constantza, sub indrumarea formatorilor de la Centrul de mediere Craiova...la inceput neincrezatoare, asta mi se trage din instantza, apoi pe parcursul a doua saptamani am decoperit ca litigiile/disputele/discutziile aprinse se mediaza ushor, atunci cand partzile cunosc procedura parcurgerii instantzelor, dpdv al timpului, banilor, nervilor shi/sau reushitei...caci nu-i asha te trezeshti la ultima instantza ca tzi se schimba radical hotararea de fond
in consecintza, consider medierea o cale alternativa a instantzei de judecata, potrivita cauzelor ushoare, in care partzile ishi doresc shi un triumf impotriva adversarului, dar shi ca pot incheia un acord de mediere favorabil ambelor partzi, multzumindu-se ca este acordul lor de vointza!!!
din moment ce au acordul in mana, depun la instantza unde shi-au inceput litigiul (fondul, cu precadere) shi judecatorul pronuntza o hotarare in conformitate cu acest acord...deci, totul se incheie formal, rapid shi avantajos pentru om/cetatzeanul de rand
cursul dureaza 2 sapt/ costa 3.600 lei/ autorizarera inca 800-1.000 lei shi deschizi "taraba"...profesia este impusa de UE, in majoritatea tzarilor functzioneaza bine aceasta profesie, asha cum pe comercial e necesara concilierea obligatorie cfm art 720 cpc asha va fi in viitor obligatorie shi medierea inaintea depunerii unor cereri de chemare in judecata, plus ca cetatzeanul se intereseaza ca la piatza de ce inseamna un proces...per instantza: cat e fondul/apelul/recursul- onorariu avocat shi taxe de timbru, cat e taxa de executare/contestatzia, in cat timp rezolva...or medierea macar din cateva puncte e mai ieftina, plus mai rapida: onorariu mediator, facultativ onorariu avocat (caci e bine sa fie prezent un avocat langa tine la mediere- poate sa shi redacteze acordul, te sfatuieshte de bine, analizeaza ofertele partzii adverse), notar/instantza shi gata...s-a finalizat!
plusul mare e ca eshti in litigiu privat (nu public ca in sala de judecata), stabileshti medierea cand vrei tu, la ora pe care o doreshti, unde vrei (birou mediator, teren neutru, sediul/domiciliul uneia din partzi), potzi incheia acordul intr-o singura shedintza, eshti racorit, aerisit shi mai mult ca sigur cafelit in biroul mediatorului....in instantza se schimba treaba, shtitzi cu totzii cum e!!!
mai nou, avocatzii ishi modifica legea in sensul ca vor sa fie shi mediatori, ca profesie inclusa, fara sa mai parcurga cele 80 ore dedicate studiului acestei profesii...
observ ca eshti din Buc. Nitulica- mai vorbim pe pm daca vrei amanunte
Mariasm71, sa-tzi activezi pm - poate vorbim pe privat - ce profesie ai la baza?numai bine...shi succes maxim mediatorilor!
Dana, mama Tianei (23.08.06) si a lui Tiberiu (07.07.07)
Mediajust spune:
Pai, Dana, si nu ti se pare normal ca dupa ce esti toba de carte sa mai dai si 3000 de lei ca sa nu inveti nimic? Si eventual sa te mai si plimbi pe la mediator - sa ce? sa-i redactezi acordul? sau sa te invete el procedura?
Asa cum juristilor li se pare normal accesul in barou dupa nu stiu cati ani, mi se pare la fel de firesc sa-ti cruti 80 de ore din viata, in conditiile in care chiar stii ce ai de facut. Eu as largi-o pentru toti absolventii de Drept - sa se scoleasca inginerii, ca poate mai afla ceva pe acolo.
Altfel - da, va deveni o profesie importanta (ca necesara este), poate mai respira si instantele si nu mai pierd luni intregi cu tot felul de prostioare.