DESPRE MEDIERE
Raspunsuri - Pagina 2
DanaAlex spune:
salut!!!
Mediajust, banuiesc ca activezi ca avocat- mi s-a parut ciudat ca intrarea in profesia de mediator o poate face aproape orice fel de licentziat, mi s-a parut shi mai ciudat ca medierea nu are de-a face cu juridicul, nu te potzi pronuntza, nu-l potzi influientza pe client chiar daca incalca textul de lege sau ar obtzine in instantza o despagubire mai mare, etc...daca vrei itzi shi exemplific pe spetze
dupa curs, am realizat ca nu e asha, se aplica regula expertzilor judiciari pe diverse ramuri, deci teoretic oricine poate face o mediere...cel putzin pe domeniul sau de activitate/profesie de baza.
disputele avocat-jurist/ avocat-executor judecatoresc/ avocat- notar sunt de notorietate, ma intreb de multe ori cu colegii mei de ce nu doreshte executorul judecatoresc sa semneze acte de v-c in locul notarului???etc, etc...nu are sens sa discutam aici, pentru ca daca lucrezi in breasla cunoshti prea bine!
daca s-ar fi lasat la liber avocatura, era ok....pana la urma avocatul stagiar este de multe ori mai slab preagatit decat un consilier juridic cu vechime in activitate de 4 ani, iar daca acesta din urma doreshte sa devina avocat, trebuie sa se inscrie la examen drept stagiar!!!...asha ca de ce tocmai avocatul sa devina mediator peste noapte, fara sa plateasca ca sa studieze cele 80 de ore la cursul de mediere shi sa sustzina examen de admitere in profesie????
ca doar nu numai el este toba de carte....
shi da, la mediator partea poate veni cu avocatul, la fel se intampla la politzie, procuratura, oriunde un cetatzean declara ceva....pentru asta exista avocatzi, ca acei oameni conshtientzi de faptul ca poate greshesc in declaratzii, sunt emotivi, etc...platesc un avocat shi-l cara dupa ei unde simt nevoia.
acordul de mediere transcrie vointza partzilor, la redactarea acestuia se pastreaza un cadru general, completat cu toate datele necesare cazului respectiv shi/sau orice doreshte una din partzi personal sau prin avocat...vezi procedura contractelor
spuneai bine intr-un mesaj anterior, sunt avocatzi deshteptzi/proshti, asha va fi shi in cazul mediatorilor...clientela ii va departaja...pacat ca in permanentza intre breaslele juridice exista raca asta shi multzi o propovaduiesc....
Mediajust spune:
Da, "raca" exista ca in orice profesiune liberala, unde prestatia/notorietatea/reputatia fac diferenta si banii.
Personal, eu cred ca este loc pentru toata lumea, tocmai din motivele d mai sus.
Eu zic, totusi, ca stagiatura are rostul ei - mai ai un maestru, mai faci lucrarici mici, mai stai in instanta (si-ti poti permite sa stai toata ziua, ca n-ai slujba in vreun birou), treci prin toate materiile... nu stiu daca este foarte confortabil sa fii aruncat dupa 5 ani de consiliat resurse umane intr-un penal din ala de care stii ca sunt... Sigur, poti sa-l refuzi - dar tentatia e mare.
Oricum, in avocatura se intra din ce in ce mai usor - ca doar e buna cotizatia tuturor, si a stralucitului, si a tamp...lui. Mai greu este sa chiar traiesti foarte bine din asta - ca altfel, avocat flamand n-am vazut.
DanaAlex spune:
daaa, ai dreptate in mare masura....dar repet, cu ce e mai breaz avocatul ca sa devina mediator prin efectul legii???
cat despre stagiatura la mana unui stralucit avocat pledant....eheeee, discutzie mare ...de aia in alte tzari cu structura juridica bine definita, cei ce termina dreptul se specializeaza pe domenii shi devin avocatzi pledantzi sau doar de birou....pentru ca instantza nu e pentru oricine, fie el avocat, consilier juridic sau simplu cetatzean procesoman.
dar cum discutzia de fatza este despre MEDIERE...nu are rost sa vorbim pe langa subiect
Mediajust spune:
E evident de ce-i mai breaz (si avocatul, si consilierul de altfel): pentru ca deja stie ce-l invata ala in 80 de ore pe 30 de milioane.
Si ai dreptate - subiectul este medierea - dar n-am putut nici macar sa cochetez cu o afirmatie anterioara, aia cu marea teama ce zguduie barou' cand apare mediatoru' .
Cat priveste stagiatura cu avocatul cel stralucit - este o chestiune de noroc (din pacate, uneori si de bani), dar uneori chiar ala face diferenta.
nitulica spune:
Buna
...despre amendamentul cu pricina, prin care avocatii deveneau mediatori fara sa se scoleasca in domeniu, vroiam sa spun ca a fost respins.
Multumesc DanaAlex pt informatii.
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui nitulica Buna ...despre amendamentul cu pricina, prin care avocatii deveneau mediatori fara sa se scoleasca in domeniu, vroiam sa spun ca a fost respins. Multumesc DanaAlex pt informatii. |
Asa e - lasa sa-i plateasca aia 3000 de lei, au de unde!
Interesant este, totusi, ca intreg Consiliul Director al UNMR este format din avocati "la baza", nu din profesori de sport scoliti "in domeniu", la fel sunt formatorii si cei mai multi presedinti din filiale...