copiii nostri la 5,6, si mai multi ani :))

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mina spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

L-am intrebat azi, in treacat, fara sa fac caz din asta, daca s-a impacat cu Andu si a zis ca nu,"pt ca Andu e mai mic decat mine". Nu prea intelg eu cum functioneaza creierul asta al lor si de ce un copil cu 4-5 cm mai mic decat ei sau cu jumate de an mai mic este "bebelush, si nu ma joc cu el". L-am mai auzit spunand chestia asta cand era intr-un grup de mai multi baieti. Toti il marginalizau pe un pusti de vreo 4 ani jumate (ceilalti avand 5, 6 ani implniti) pe motiv ca "nu are 5 ani, e mic!".

Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Ce am observat eu: la locul de joaca, in parc, atunci cand socializeaza pt prima oara cu un copil, mai intai se intreaba intre ei cati ani au si stabilesc f serios cine si cu cat e mai mare. Dupa aceea se trece la "amanuntele nesemnificative" cum ar fi numele si preferintele in materie de desene animate, etc. Deci ierarhiile exista, exact cum zice Rufus, chiar daca noua ne scapa.

Probabil ca de la 3-4 ani in sus devin mai constienti de notiunea de timp, de varsta, ani , etc. Bine, cam de la aceasta varsta merg si la gradi si acolo diferentele de varsta sunt mai clar evidentiate prin apartenenta la grupe diferite.

Apropos de batausi si violenta, eram ieri in parc si-l urmaream pe Matei jucandu-se. O fetita se instalase in scaunul cel mai de sus al cataratoarei si nu se mai dadea la o parte. Evident, acela este locul cel mai dorit si invidiat. Cine poate ajunge acolo e copil mare, restul, vorba ta, Laura, sunt mici si bebelusi. No, si al meu cu inca 2-3 baieti se uitau cam nehotarati la fetita respectiva cum refuza sa se dea jos. Au incercat cu vorba buna, cu deschiderea celebra: tu cati ani ai? apropo, nu vrei sa te dai jos....esec total, mandra statea acolo mandra si nepasatoare. I-au zis de-a dreptul, nimic.
Ma uitam la ei cum aveau o problema, devenisera un grup unit de faptul ca aveau o problema comuna, si-si bateau capul sa gaseasca solutia. Pana la urma s-a ajuns si la manifestari fizice: zguduirea mai mult sau mai putin discreta a scaunului, ingramadeala voita in jurul scaunului, etc.
Ma uitam la Matei cum s-ar fi raliat - ca probabil era de acord ca fetita aceea ar trebui sa se dea jos - dar statea in expectativa fara sa se manifeste. Se tinea insa aproape de ceilalti baieti, nu renunta la apartenenta la grup. Recunosc ca stateam cu ochii pe el (as fi intervenit daca ii facea ceva fetitei, sa-i zguduie scaunul sau sa o impinga) fiindca voiam sa vad cum reactioneaza, pentru ca a fost educat corespunzator impotriva violentei. Pana la urma m-a prins ca-l supraveghez atent si-a venit la mine. "Mami, fetita aia nu se da jos de acolo. e cam urat ce face, nu?"
I-am explicat ca, intr-adevar, ar fi frumos ca fetita sa lase si altora scaunul, dar daca ea l-a ocupat si nu vrea sa-l elibereze asta e, nu ai cum sa o obligi.
A priceput si s-a intors pe cataratoare. Pana la urma fetita s-a dat jos si imediat grupul de baieti "s-a spart". Fiecare dorea sa ajunga pe acel scaun, nu mai aveau o cauza comuna Au re-inceput discutiile despre cati ani are fiecare si ce e in stare sa faca.

.... Na, cu ce observatii si analize ma ocup si eu cand is in parc cu copilu.....

Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Rufus, daca eram eu cu ei cand s-a intamplat bataia cu Andu, cred ca l-as fi luat si am fi plecat de acolo, ca reactie le ce a facut. Dar asa, o pedepasa dupa cateva ore nu cred ca isi avea rostul.
Dar dimineata cand s-a caftit cu sora'sa, apoi a dat si in mine cand am vrut sa-l opresc, a primit interdictie la desene si calculator pt ziua de azi. Faza e ca atunci cand i-am zis ca e pedepsit, reactia lui a fost sa se incrunte si sa incerce sa ma loveasca din nou, l-am simtit 'aricit' si revoltat. Cateva minute mai tarziu, cand s-a linistit un pic, m-am asezat langa el si i-am explicat din nou de ce nu e bine si nu vreau ca el sa loveasca. Cand i-am spus ca manutele alea mici alea lui vreau sa le foloseasca pt ca sa ma mangaie si sa ma imbratiseze, nu sa ma loveasca, a izbucnit in lacrimi adevarate de regret, si-a cerut scuze si am vazut ca chiar l-a afectat si i-a parut rau. Deci tot discutia si apelul la empatia lui au dat rezultat. Pe pedeapsa mea nu a dat 2 bani.

Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

O carte super pt a incerca sa controlezi furia este http://books.google.com/books?id=SJo-HQUGbMQC&printsec=frontcover&dq=how+to+take+the+grrrr+out+of+anger&hl=en&ei=QuuRTOPpO-aVOITZ5akH&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCUQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false

Eu o citesc impreuna cu copila si ne folo... e realmante folositor sa discutam despre situatii concrete prin care am trecut si ce am face acum ca stim mai multe... si putem sa ne controlam...

Asa cum scrie si in cartea
http://books.google.com/books?id=wvvADzxKNAMC&printsec=frontcover&dq=what+angry+kids+need&hl=en&ei=w-yRTOveEIStOJSw8ZoI&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCUQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false
furia este doar o manifestare... in spatele ei se ascund:
frustrarea sau teama sau tristetea sau singuratatea sau ingrijorarea, etc... (vezi pag 11 - understanding anger)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Si noi avem in clasa asa zisi doi batausi... un baiat si o fata... spre deosebire de Rufus, mie imi este mila de copii... observand atitudinea parintilor/bunicilor la sedinte, in parc, mi-a fost clar ca sunt copii agresati... din aceea cu o palma la fund...
I-am explicat copilului meu de ce acestia sunt agresivi si a inteles, si-a schimbat atitudinea el fata de ei, dovedind intelegere si nu mai avem probleme. Este uimitor cat de avizi de vorbe bune sunt acesti copii.

Laura... nici eu nu l-as fi pedepsit, desi eu sunt pentru pedepse, dar atunci cand este cazul. Faptul ca au ajuns sa se bata in parte este vina adultilor care erau cu ei si care nu i-au supravegheat suficient. Pe de alta parte, la varsta asta 4-5 ani, parca vor toti sa-si dovedeasca suprematia, deci ies scantei din te miri ce.

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Luna, multumesc!

Mai e un 'pitic' ce imi sta pe creier. Ar trebui sa il pedepsesc dupa faze de astea? Sa ii tai ratia de desene animate, sau ceva? Eu personal nu sunt adepta pedepselor. Mai scap si eu cate una cand ma lasa nervii si sunt de genul "fara desene animate", "azi nu ai voie deloc la calculator" sau "stai in camera ta pana iti trec nervucii si pe urma discutam" - daca asta e o pedeapsa .. in fine.
Dar stiu ca celalat copil in discutie este pedepsit de parinti, mai ia si palme si probabil pt faza de ieri a fost pedepsit acasa. Foarte posibil ca parintii lui vor spune lucrul asta in cercul de parinti din grupa. Pe mine nu ma doare deloc gura lumii, dar daca Rares afla ca Andu a fost pedepsit si el nu, nu o sa zica ca "bine ti-a facut, vezi ca eu am avut dreptate, data viitoare tot asa fac?!!"
O sa iasa ca al meu e rau, ca eu gresesc ca nu il pedepsesc?

Incearca sa nu mai gandesti asa... copilul simte nesiguranta asta a ta.
Poate ar fi bine sa-i explici copilului tau ca celalalt este agresiv tocmai pentru ca acasa mai ia cate o palma (cum spui). Ca voi trebuie sa fiti exemplu pentru el ci nu ceilalti...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Citat:
citat din mesajul lui filofteia

I-am explicat copilului meu de ce acestia sunt agresivi si a inteles, si-a schimbat atitudinea el fata de ei, dovedind intelegere si nu mai avem probleme.

In ce sens si-a schimbat atitudinea?

Te intreb pentru ca: noi avem in clasa (Cosmin normal, nu eu) un baiat problema. Efectiv are inca tantrum (la aproape 10 ani), injura ca la usa cortului, daca doar il atingi te ia la bataie. Stiam asta de vreo doi ani cand l-am vazut la un meci de fotbal intre echipe scolare, cum o injura pe ma-sa ca la usa cortului, se arunca pe jos , oribil ce mai primul gand ce mi-a trecut prin minte a fost pacatos "ce mama de bataie ti-as da eu!" (desi eu nu-i bat pe ai mei si nu sunt adepta bataii). In fine la scoala acest copil e recunoscut copil problema, au tot felul de scheme de inbunatatire comportamentala, asistenti de profesori doar pt el, etc.

Acum doua zile Cosmin a venit acasa cu un ditamai cucuiul in frunte. Cand l-am intrebat ce s-a intamplat mi-a zis ca l-a lovit C.(baiatul problema) cu racheta de tenis. Cum? Un alt copil a aruncat in C. cu o minge (fiind in spatele lui), acesta s-a intors, a pus mana pe racheta de tenis si l-a luat la omor pe Cosmin ca era cel mai aproape. Sotul ulterior a vorbit cu el mai mult si lui i-a zis Cosmin ca acesta (C) a incercat ulterior sa-l sugrume, asa i-a gasit profesoara.

Caut in ghiozdanul lui Cosmin, nici o scrisoare care sa ma info de "eveniment".

In fine, discut cu Cosmin si sotul, ii spun lui Cosmin ca unul din noi va merge la scoala sa discute cu profesoara. (Nu mai spun ce neri avea sotul, a zis ca daca-l prinde pe ala sigur ii rupe picioarele, asta intre noi doi). Cosmin in momentul ala a refuzat, ne-a cerut sa nu mergem la scoala ca saracul C, asa e el, el mereu reactioneaza asa, e normal, el s-a obisnuit, stie ca il mai loveste uneori dar nu se poate abtine.

Sincer eu m-am enervat la faza asta. Adica copilul meu s-a obisnuit sa fie abuzat. Adica in loc sa vada societatea ca ia masuri (pentru a il proteja) el e deja obisnuit sa fie batut.

In fine am discutat la scoala si am cerut ca acel copil sa fie supravegheat permanent (pentru ca scoala primeste fonduri extra pt acomodarea copiilor cu dificultati). Vom vedea. Inutil sa mai spun ca am plans de nervi cand l-am vazut cu cucuiul si asa intelegator ca e ok sa fii lovit de C.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Intrebare existentiala:
ce sport si cate ore pe saptamana fac copiii vostri de 6 ani + ???
Cat sunt de obositi/neobositi ? Cum li se pare lor sa mearga la aceste ore ?
Merg de buna voie sau mai impinsi de la spate ?

Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Cosmin la 9 ani face cam 4 ore sapt. Doua ore joia ( o ora de inot si o ora de fotbal) sambata o ora si duminica o ora. Insa depinde ce numesti sport, noi in weekend suntem numai afara, pe biciclete sau la fotbal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mina spune:

Citat:
citat din mesajul lui mamagiuliei

Intrebare existentiala:
ce sport si cate ore pe saptamana fac copiii vostri de 6 ani + ???
Cat sunt de obositi/neobositi ? Cum li se pare lor sa mearga la aceste ore ?
Merg de buna voie sau mai impinsi de la spate ?

Al meu face dans la gradi dupa o schema pe care nu prea o retin, oricum cate o ora de 3-4 ori pe saptamana, uneori mai des, uneori mai rar, in functie de ca concursuri s-apropie.

Iesim cu rolele/bicicleta/trotineta de 1-2 ori pe saptamana, in medie. In timpul anului scolar face tenis. Anul trecut a mers cu gradi la ore colective, anul asta vom face ore individuale ca ii place mult de tot si antrenorul zice ca are talent. Vreau sa ne tinem de ore un timp sa vad ce se alege. Va mai face si arte martiale o ora pe saptamana, tot la gradi, dar asta e mai mult asa, sa fie in randul copiilor, nu mi se pare ca ar fi cine stie implicare si efort din partea lui. Oricum la toate merge de buna voie. As opri participarea daca ar trebui sa trag eu de el. Cu exceptia, poate, a cazului in care n-ar face nici un fel de sport, lucru cu care nu cred ca as fi de acord. Din fericire nu e cazul.
A, si mai nou s-a indragostit de golf si biliard (n-are gusturi proaste, nu?). In cazul golfului sunt destul de sigura ca e treaba trecatoare. La biliard insa il cam tine, motiv pt care a si cerut de ziua lui o masa de biliard de copii. Si de cand a primit-o, isi exerseaza constant loviturile.

Cat e de neobosit ?:D greu de raspuns. Muuuuuuuult mai neobosit ca noi.

Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

La gradi face cate 2 ore / saptamana gimnastica/dans ce o fi
De 2 luni incoace face aproape zilnic inot, dar inotul pica din cauze de program
si sper sa putem macar cate 2 ore / saptamana,
asta daca va dori si Giulia, bine-nteles.
Momentan este foarte doritoare.
Acum caut dans si gimnastica. Am si gasit si sa vedem ce va prefera.
Evident ca trebuie sa vedem cum e ca sa ne dam cu parerea.
E ultimul an de gradi si ultimul an lejer, zic eu.
Poate merita sa profitam de acest timp mai mult acum.
In ideea asta va intreb si pe voi.
Serile in parc nu le pun
Acum asteapta iarna sa fie patinoar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

pai, mama Giulikai, nu cred ca e ok sa opriti sportul cind merge la scoala.
noi il vom suplimenta chiar, in ideea ca sta mult in banca si are nevoie de miscare.
o sa caut in fiecare zi sa aiba o ora de miscare organizata (dans, tenis, inot), fara a pune la socoteala biciclitul si altele cu prietenii.

"sahul e prea creieros, mai bine jucam table" - M

Mergi la inceput