copiii nostri la 5,6, si mai multi ani :))
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/roxanaz/roxanaz.jpg)
haideti sa ne mutam aici cu discutia, Zina are dreptul la continuarea subiectului ei
astept cereri de reformulare a titlului - e pus in mare graba.
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
Luna1 spune:
Eu cred ca un titlu mai bun era ceva de genul "metode de educatie" pentru ca aici a ajuns dezbaterea la cele doua subiecte. Indiferent de varsta copilului eu cred ca e important sa se discute despre metode "neinvazive" de a manageria situatii de criza cand simti ca ajungi la capatul puterilor si micutul de langa tine nu pare ca pricepe ce doresti de la el. Si cum nici noi parintii nu pricepem prea des ce vor ei de la noi.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/roxanaz/roxanaz.jpg)
roxanaz spune:
"LadyJ
Sigur ca ne sta inima asa putin cand ne vedem baitul urcanduse-n copac. Dar daca stam permanent acolo cu ´´vai, ai grija, vai, sa nu patesti ceva´´ inseamna inevitabil ca daca ceva se va intampla, noi vom spune ´´Veeeziiii, ti-am spus ca vei cadea, ti-am spus sa nu faci..bla bla´´.
Nu trebuie sa exageram, asta e ideea. Si cand copilul se loveste, il consolam asa cum doar o mama stie sa o faca:)), fara sa-i reprosam ´´ti-am spus ca...´´
Cum am spus, pentru el astea-s fapte de vitejie, e chiar mandu ca are un cucui. Toti baietii au"
Lady, ce ma fac cand domnisoru' cel mare se impiedica si pe teren lin? si cand la ei cucuiul sau vesnicele coate si genunchi nenorocite de atatea cazaturi nu mai sunt motiv de mandrie ci doar de vaicareala. pur si simplu se impiedica si pe teren plan
Laura, sunt de acord cu tine. nu cred in cresterea baietilor ca "batausi" si a fetelor ca "printese" (bineinteles ca astea sunt chiar exagerari ). nici eu nu am fost crescuta asa.
R
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Laura25/Laura25.jpg)
Laura25 spune:
Prima intrebare: trebuie sa ne educam baietii sa fie baietosi si fetele sa fie printese, pt ca asa cere societatea? E musai si neaparat?
Ar trebui facuta o educatie speciala baietilor si alta fetelor? Trebuie sa accentuam diferentele de sex prin educatie canalizata pe specificul 'de fete', 'de baieti'?
Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Laura25 spune:
"Cum am spus, pentru el astea-s fapte de vitejie, e chiar mandu ca are un cucui. Toti baietii au"
Al meu daca vede sange, e termiant psihic. S-a julit acu 2 seri la un deget. Cand s=a intamplat, imediat, nu a bagat in seama. Cand s-a uitat mai atent si a vazut julitura cu sange, s-a schimbat la fatza si mi-a declarat "e grav! Curge sange!" Am fugit in casa sa punem apa rece si plasture si a fost apoi mandru de plasture, ca era 'de fotbalisti'. In julitura nu i s-a parut nimic glorios.
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Baietii oricum prezinta semne de comportament diferite, inca de cand sunt foarte mici. Sigur ca exista si exceptiile, nimic nu este absolut. Noi nu il incurajam pe baiat sa isi rupa oasele, ca nu-i spunem ´´urca in copac, esti baiat, fa-ti doua cucuie si da-te jos´´ Intelegi? El se urca pentru ca asa simte sa faca, asa vrea, asa fac si ceilalti baieti, el vrea sa demonstreze ca poate, ca e mare, se identifica cu ei. A-l incuraja inseamna a-l sustine cand vrea sa faca ceva, desigur fara a-l forta ca asa vrem noi! Imagineaza-ti ca tu vrei sa dai la medicina(sa zicem ![]() Exemplul e fortat, ai inteles la ce ma refer? |
Bun, de acord, dar ce spui tu nu e valabil si la fete? Toata povestea cu incurajare, ne-tocatul "nu fa aia, nu fa aia"?
Daca fata mea vrea sa se urce in copac, nu ar fi la fel de firesc ca aceeasi actiune facuta de baiatul meu? Adica eu nu inteleg de ce se considera firesc ce spui tu in cazul baietilor. A fetelor nu? Nu sunt lucruri normale pt orice copil? Sa nu il toci la cap, sa il incurajezi, sa il sustii?
Luna1 spune:
Avand si fata si baiat intrebarea ta Laura m-a pus pe ganduri. M-am analizat. Nu, nu cred ca i-am crescut asa, chiar ma enerveaza cand aud ca ii zice cineva lui fiu-miu (mama le mai scapa) "esti baiat, baietii nu plang/nu mirlaie etc". Mi se pare ca inainte de toate e copil, si abia apoi baiat.
Insa da, au o inclinatie naturala catre atractiile specifice sexului lor. Daca Cosmin joaca fotbal, merge pe bicicleta (si in ultimul timp merge fara maini, si mai incearca si cascadorii pe bici de im ista inima), e mai bataus, joaca jocuri cu pistoale, etc, Adelise se imbraca natural in roz (am deja o oarecare alergie la aceasta culoare sau cum zice englezu' "I'm sick of the pinkness all around me"
) se joaca cu papusi, casute de papusi, etc.
Insa il copiaza f mult pe fratele ei si nu i-am zis niciodata sa nu faca ceva ca ea e fetita. Merge pe bici, pe trotineta, se bate cu frate-su, se catara peste tot (toata lumea care ne intra in case eminte sunete de genul "ah, oh, vai, wow, ufff," continuand cu cuvintele de baza "ai grija, carefull, oh my god!"
) pentru ca nu am limitat-o pe motiv ca e fata, e mica.
Nu cred ca e normal sa ii cresti diferit datorita sexului, insa e normal sa raspunzi la nevoile lor diferit, pentru ca, in mod clar cerintele lor de viata sunt diferite datorita diferentelor sexuale.
ladyJ spune:
citat din mesajul lui roxanaz "LadyJ Sigur ca ne sta inima asa putin cand ne vedem baitul urcanduse-n copac. Dar daca stam permanent acolo cu ´´vai, ai grija, vai, sa nu patesti ceva´´ inseamna inevitabil ca daca ceva se va intampla, noi vom spune ´´Veeeziiii, ti-am spus ca vei cadea, ti-am spus sa nu faci..bla bla´´. Nu trebuie sa exageram, asta e ideea. Si cand copilul se loveste, il consolam asa cum doar o mama stie sa o faca:)), fara sa-i reprosam ´´ti-am spus ca...´´ Cum am spus, pentru el astea-s fapte de vitejie, e chiar mandu ca are un cucui. Toti baietii au" Lady, ce ma fac cand domnisoru' cel mare se impiedica si pe teren lin? si cand la ei cucuiul sau vesnicele coate si genunchi nenorocite de atatea cazaturi nu mai sunt motiv de mandrie ci doar de vaicareala. pur si simplu se impiedica si pe teren plan ![]() R |
Roxana, incearca sa nu-l mai atentionezi de fiecare data cu ´´ai grija, fii atent sa nu....´´
Apoi observa, se mai impiedica pe teren plan?
![](icon_smile.gif)
Luna1 spune:
citat din mesajul lui Laura25 "Cum am spus, pentru el astea-s fapte de vitejie, e chiar mandu ca are un cucui. Toti baietii au" Al meu daca vede sange, e termiant psihic. S-a julit acu 2 seri la un deget. Cand s=a intamplat, imediat, nu a bagat in seama. Cand s-a uitat mai atent si a vazut julitura cu sange, s-a schimbat la fatza si mi-a declarat "e grav! Curge sange!" Am fugit in casa sa punem apa rece si plasture si a fost apoi mandru de plasture, ca era 'de fotbalisti'. In julitura nu i s-a parut nimic glorios. Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
![](radtare.gif)
![](radtare.gif)
Rad pentru ca stiu prin ce treci. Idem si aici, amandoi sunt asa. Cosmin la 9 ani s-a mai calmat insa a luat-o asta mica de coada, urla de la o zgarietura mica de zici ca e sfarsitul lumii.
![](icon_smile.gif)
ladyJ spune:
citat din mesajul lui Laura25 "Cum am spus, pentru el astea-s fapte de vitejie, e chiar mandu ca are un cucui. Toti baietii au" Al meu daca vede sange, e termiant psihic. S-a julit acu 2 seri la un deget. Cand s=a intamplat, imediat, nu a bagat in seama. Cand s-a uitat mai atent si a vazut julitura cu sange, s-a schimbat la fatza si mi-a declarat "e grav! Curge sange!" Am fugit in casa sa punem apa rece si plasture si a fost apoi mandru de plasture, ca era 'de fotbalisti'. In julitura nu i s-a parut nimic glorios. Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Pai sigur, tu esti mama lui, nu? Cand ´´presiunea´´intamplarii e prea mare, unde merge baietelul sa poata plange in liniste si siguranta? In bratele mamei, evident.
![](icon_smile.gif)
Daca era inconjurat doar de copii, n-ar fi plans, ci suporta cu stoicism ´´dovada´´
![](icon_smile.gif)
Ai vazut ce mandru era de plasture, plasturele se pune cand e ´´grav´´ si curge sange, el are un plasture si-l porta cu mandrie.
Luna1 spune:
Roxana ce inseamna " se impiedica si pe suprafata plana?
Cred ca trebuie mai intai sa elimini eventuale probleme medicale (auz si vaz) si apoi sa te linistesti si sa fii acolo pentru el cand se loveste, fara insa sa stai cu gura pe el, "ai grija, nu fa aia, vezi cum mergi!" etc.