Incepe scoala - cum o asteptam?
Raspunsuri - Pagina 5
viviana spune:
Si inca ceva: de ce trebuie ca o scoala unde parintii au fost de acord sa dea mai multi bani, are mai multe imbunatatiri, are probabil un director gospodar sa fie considerata de fitze?
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
anya spune:
In fata. S-a uitat la adresa si m-a intrebat pe care parte a strazii stau, pe cea cu vile sau la blocuri? Aaaa, la bloc...sa vedem cate locuri vom avea, ca nu nu stim....Cand s-au afisat listele nu eram la admisi.
Banii nu erau pentru imbunatatirea scolii (daca la postul meu te refereai) ci pentru uniforma (parte din ea se putea achizitiona la preturi mai mici de pe piata). Cat despre post-ul lui geniest, nu mi se pare normal ca parintii sa plateasca usa sau geamurile.
Daca la gradinita mi s-a parut in regula sa dau bani pentru achizitionarea unei table de scris (sa invete la grupa mare cum e si cu tabla), la scoala mi s-ar parea absurd sa dau bani pentru asta. La scoala am dat fara probleme pentru panouri, materiale didactice.
viviana spune:
Ok, Anya am inteles. Eu m-as fi luat de gat cu ei, mai ales daca era scoala de care apartineam. I-as fi fortat sa-mi inscrie copilul, dar oricum l-as fi dat la alta scoala.
In ceea ce priveste ca parintii sa plateasca usa, gemurile depinde de situatie.
Scoala in care invata fi-mea este refacuta: aer conditionat, termopane, gresie-faianta, banci noi, jaluzele verticale. Usa, jaluzelele, bancile sunt consumabile. Si elevii le strica.
In aceste conditii mi se pare normal ca parintii sa repare stricacunile facute de copii.
Directorul ne-a anuntat ca scoala a strans 800 milioane lei vechi din fondul scolii, bani care stau la CEC. Nu doreste sa-i consume ci sa-i pastreze pentru situatioa in care va apare legea prin care scolile vor trebui sa se gospodareasca singure pentru a fi acoperit o perioada.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Directorul ne-a anuntat ca scoala a strans 800 milioane lei vechi din fondul scolii, bani care stau la CEC. Nu doreste sa-i consume ci sa-i pastreze pentru situatioa in care va apare legea prin care scolile vor trebui sa se gospodareasca singure pentru a fi acoperit o perioada. |
Despre ce lege e vorba? Ca n-am auzit...
Scolile nu se pot gospodari singure, ca n-au din ce. Cheltuielile sunt foarte mari.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
viviana spune:
Este vorba de descentralizarea financiara a scolilor prin care scoala va folosi propriile venituri si va cauta resurse extrabugetare.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
geniest spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Este vorba de descentralizarea financiara a scolilor prin care scoala va folosi propriile venituri si va cauta resurse extrabugetare. Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Vai de mine ! Pai daca va fi asa, noi vom merge la serviciu doar ca sa cotizam la scoala....
Directoarea noastra e paralela cu ce inseamna atragere de fonduri.....
viviana spune:
Este o lege de prin anul 2000 2000 si un pic a carei aplicare se tot amana si din cate stiu eu sunt deja scoli pilot in tara.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anya Scoala de fitze? Exemplu: Refuzat la inscriere copii pe motiv ca "sta la bloc" desi cei de "la vila" de pe aceeasi starada au fost primiti, impunerea cumpararii uniformei integral de la firma "x" in coditiile in care un pantalon bleumarin si o camasa alba se putea cumpara de oriunde, lista de rechizite insirata pe 4 pagini, cotizatia la diverse fonduri de cateva milioane bune. Bun, asta nu e scoala la care este fiul meu ci una din cele la care am intentionat la un moment dat sa-l dau (cunosc elevi si profesori in aceasta scoala). L-am dat la o alta pe care nu stiu dac atermenul "de fitze' cu care am catalogat-o mai sus e chiar adecvat. Mai degraba ar fi trebuit sa o pun in categoria "pomul laudat". Anya |
Cred ca esti suparata, si probabil ca avand convingerea ca ai fost respinsa din acest motiv n-ai mai cercetat cum stau lucrurile in realitate.
Fiecare unitate scolara are o circumscriptie teritoriala arondata, respectiv o lista cu strazi care apartin de respectiva scoala.
Conform Regulamentului de organizare si functionare a invatamantului preuniversitar:
Art. 10
(2) Unitatile de invatamant primar si gimnazial sunt obligate sa scolarizeze, cu prioritate, in limita planului de scolarizare aprobat, elevii care au domiciliul in aria de cuprindere a unitatii de invatamant respective. Inscrierea se face in urma unei solicitari scrise din partea parintelui / tutorelui legal.
(3) Parintele/tutorele legal are dreptul de a solicita scolarizarea fiului/fiicei sale la o alta unitate scolara de invatamant primar sau gimnazial decat cea la care domiciliul sau este arondat. Inscrierea se face in urma unei solicitari scrise din partea parintelui / tutorelui legal si se aproba de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant la care se solicita inscrierea, in limita planului de scolarizare aprobat, dupa asigurarea scolarizarii elevilor aflati in aria de cuprindere a scolii respective.
(4) Inspectoratele scolare stabilesc arondarea strazilor din fiecare localitate la unitatile de invatamant primar/gimnazial cele mai apropiate. Arondarea se face, inclusiv, pentru unitatile de invatamant liceal sau profesional, care organizeaza clase de invatamant primar / gimnazial.
(5) Unitatile scolare, cu sprijinul autoritatilor locale si al serviciului de evidenta a populatiei, au obligatia de a face, anual, recensamantul copiilor de 6 / 7 ani din zona arondata.
Pentru acest an, Inspectoratul Scolar Bucuresti a transmis inspectoratelor din sectoare un ordin care reia obligativitatea inscrierii functie de domiciliu (am documentul daca vrei, poti sa ti-l trimit).
Este posibil ca partea cu blocuri sa apartina unei scoli, iar cea cu case alteia (este posibil, eu stau pe o astfel de strada lunga, blocurile cu sot sunt arondate unei scoli, cele de vis-a-vis alteia).
Deci de aici probabil vine respingerea, ori nu apartineai circumscriptiei, ori acoperisera nr. de locuri.
Ce ti s-a raspuns cererii? In mod normal, ca la orice cerere, trebuia sa primesti un raspuns.
Ca ai fost primita in alte scoli fara probleme - inseamna ca acolo nu se acoperise nr. de locuri cu "teritoriali", si atunci au primit pe oricine.
Interesul fiecarei scoli este de a avea toate locurile ocupate din doua motive: altfel nu-si pot alcatui clasele; finantarea se face per capita - adica o scoala primeste A lei de inmultit cu nr. de copii, iar din banii astia trebuie sa faca tot: dotari, salarii, cheltuieli etc.
Despre fonduri. Este clar ca o scoala dintr-un cartier de oameni cu bani sa fie sprijinita mai mult de parintii care isi permit acest lucru, iar scoala din cartierul sarac sa nu aiba aceasta posibilitate.
Dar: in majoritatea scolilor exista constituite asociatii de parinti cu personalitate juridica (conducere, cont, stampila etc) care are dreptul legal de a colecta si gestiona banii. Nimeni insa nu poate impune inscrierea unui parinte in asociatie (toti parintii fac insa parte din Consiliul reprezentativ al parintilor, care are un cuvant de spus in deciziile scolii). Fondurile se folosesc apoi cum vor parintii - in urma consultarii cu reprezentantii scolii eventual, care le poate indica nevoile, dar nu poate hotari destinatia. (La scoala lui fiu-meu, directiunea ar fi vrut sa ajutam scoala cu un sistem video de supraveghere, noi am hotarat sa le facem o statie radio interioara pe care si-o doreau copiii - asa ca le-am facut bucuria). Aceste fonduri NU se constituie in fonduri extrabugetare pentru scoala - se vireaza scolii daca vrea asociatia sau se folosesc cu intocmirea actelor contabile pe numele asociatiei, iar respectivele bunuri se dau in custodia scolii, dar raman proprietatea asociatiei.
Legea la care face referire Viviana este mult-discutata Lege a invatamantului asumata prin raspundere guvernamentala in vara si trantita de Curtea Constitutionala (pentru ca ii obliga pe directori sa nu fie membri de partid, prevedere impotriva libertatii acestuia). Asa ca legea a luat drumul Parlamentului, si va fi finalizata si promulgata. Textul prevede si o mai mare autonomie a folosirii fondurilor (vedem cum va iesi de la vot). Oricum, si acum este posibila sponsorizarea scolii de catre oricine, prin donatii de bani si bunuri. Dar, repet, acel fond al scolii NU este colectat si gestionat de scoala, ci prin organizatiile de parinti. Niciun copil nu va avea tratament preferential/nu va fi persecutat daca parintele nu ajuta material scoala (exista legislatie clara aici, se poate uza de ea in eventualitatea unor abuzuri).
M-am intins neadmis de mult, nici nu stiu daca are cineva rabdare sa citeasca, dar poate informatiile folosesc cuiva vreodata. Cu orice intrebare referitoare la scoala, va stau la dispozitie cu raspunsuri argumentate.
Succes la scolari!!!
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mediajust Textul prevede si o mai mare autonomie a folosirii fondurilor (vedem cum va iesi de la vot). |
Intrebarea mea este (si era si la viviana) despre ce fonduri e vorba, adica de unde vin. Evident, inteleg ca sunt si vor fi posibile sponsorizari...dar banii aia de intretinere a scolii, de unde vin? Vor plati parintii taxa de scolarizare, sau cum?
Ca alte fonduri proprii ale scolii eu nu cunosc...
Iar asta ar insemna scoala privata.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
anya spune:
Astazi a vorbit o mamica cu directoarea adjuncta si cica in anul asta (scolar) nu s-au alocat bani nici macar pt un top de hartie.