Incepe scoala - cum o asteptam?

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Textul prevede si o mai mare autonomie a folosirii fondurilor (vedem cum va iesi de la vot).

Intrebarea mea este (si era si la viviana) despre ce fonduri e vorba, adica de unde vin. Evident, inteleg ca sunt si vor fi posibile sponsorizari...dar banii aia de intretinere a scolii, de unde vin? Vor plati parintii taxa de scolarizare, sau cum?
Ca alte fonduri proprii ale scolii eu nu cunosc...
Iar asta ar insemna scoala privata.

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde

Nu, nu de la parinti. Invatamantul ramane in continuare gratuit.
Scolile au si acum fonduri proprii, unele foarte mari. Ele provin din inchirieri de spatii (sali de sport pentru competitii, sali/amfiteatre/festive pentru seminarii si simpozioane, organizarea de concursuri cu taxa - altele decat cele scolare obligatorii, editarea de reviste pe care apoi le vand, confectionarea de obiecte pe care apoi le valorifica, organizarea de spectacole cu bilete vandute pentru scolile vocationale etc).
Prin o mai mare autonomie se intelege ca centrul de greutate al deciziei privind utilizarea fondurilor alocate din celelalte surse (respectiv consiliul local si bugetul de stat) va "cadea" in exclusivitate in sarcina Consiliului de Administratie, care va fi alcatuit in proportii egale din parinti, reprezentanti ai comunitatii - Consiliul local si profesori. Ei vor avea alocati banii la pachet si ii vor chivernisi cum cred de cuviinta, dupa interesele celor trei parti implicate in proces (scoala, parinti, comunitate). Acum, de ex., finantarea se face per capita - adica se aloca pentru fiecare elev o suma anuala, care inmultita cu nr. de elevi rezulta bugetul. Dar impartirea lui efectiva este hotarata de ordonatorii principali de credite, respectiv primarie si guvern, care spun "10 lei merg la cheltuieli materiale, 50 de lei la salarii, 2 lei la dotari". Or, in noua varianta, ideea este ca fiecare sa-si cheltuiasca banii dupa interesele scolii (aici ar trebui schimbata si Legea finantelor publice locale - dar asta-i alta discutie).
Cert este ca acest mod centralizat de a ordona executarea bugetuluiu a dus la o risipa fara margini si la situatii aberante. Un exemplu scurt - acum vreo 3 ani guvernul Tariceanu a alocat tuturor scolilor fonduri pentru achizitia de calculatoare. Fix pentru asta, nu pentru altceva. A cumpara eprubete era deturnare de fonduri, in mod evident. Ei bine, in scolile mari aveau calculatoare sa-si puna si-n cap, dar au fost nevoiti sa-si ia si altele. Numai eu stiu 5 scoli (si sunt sigura ca sunt cu sutele) in care exista depozite pline cu calculatoare bune, unele neutilizate - si care zac acolo pana se vor casa. Nici nu poti face altceva cu ele - se pot transfera doar intre unitati scolare (si cam toate au) - nu se pot da la copii saraci, la orfelinate pentru ca legea interzice instrainarea patrimoniului.
Eu la fiul meu la scoala am gasit o solutie (undeva la limita legii, dar mi-am asumat personal asta, si sunt sigura ca nu vor fi probleme): am trecut cateva calculatoare ca material didactic la biblioteca si le-am dat (scoala, nu eu) pe fisa de imprumut celor cativa copii care nu aveau acasa si-si doreau.
Nu stiu daca am fost lamuritoare - revino si reiau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Am inteles.
Scolile vor avea, in continuare, un buget alocat de autoritati, se schimba (in mod firesc!) modalitatea de a folosi acest buget, mergand pe o responsabilizare a managerilor, in consens cu asociatiile ce-i reprezinta pe elevi.
Si atunci, care este sensul declaratiei directorului de care vorbeste viviana, ca pastreaza (din fondul scolii) 800 milioane pentru momentul in care va intra respectiva lege? Asa cum pune problema (sa fie acoperit o perioada), rezulta ca finantarea se opreste si, pana cauta omul fonduri, sa se descurce cu cheltuielile. Mi s-a parut aberant, o scoala poate avea resurse (din cele amintite de tine) proprii care sa suplimenteze bugetul alocat, dar nu stiu cate scoli sunt in situatia de a inchiria ceva, mai ales pe la sate...
Ala cred ca jucat la ruleta 800 milioane... si nu-i mai are!

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Am inteles.
Scolile vor avea, in continuare, un buget alocat de autoritati, se schimba (in mod firesc!) modalitatea de a folosi acest buget, mergand pe o responsabilizare a managerilor, in consens cu asociatiile ce-i reprezinta pe elevi.
Si atunci, care este sensul declaratiei directorului de care vorbeste viviana, ca pastreaza (din fondul scolii) 800 milioane pentru momentul in care va intra respectiva lege? Asa cum pune problema (sa fie acoperit o perioada), rezulta ca finantarea se opreste si, pana cauta omul fonduri, sa se descurce cu cheltuielile. Mi s-a parut aberant, o scoala poate avea resurse (din cele amintite de tine) proprii care sa suplimenteze bugetul alocat, dar nu stiu cate scoli sunt in situatia de a inchiria ceva, mai ales pe la sate...
Ala cred ca jucat la ruleta 800 milioane... si nu-i mai are!

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde

Daca are un Consiliu de Administratie desenat, chiar ii poate juca la ruleta!
Nu stiu care este situatia acolo (poate revine Viviana si ne lamurim, ca sa nu ne adancim in scenarii), dar este posibil sa fi vorbit de fonduri bugetare (si-i tine pentru zile negre, cand nu i-or ajunge banii) sau este vorba despre fondul asociatiei de parinti - si atunci o fi avut mandat de la acestia sa comunice public ca exista acesti bani si vor fi utilizati functie de nevoi.

Dupa cum arata azi (dar inca este in dezbatere) legea, managerul (directorul) nu va mai putea fi presedintele Consiliului de Administratie, va putea fi ales oricare dintre membri, mai putin el. Rolul managerului/directorului va fi sa execute hotararile CA. Aici dificultatea va fi urmatoarea: va ajunge sa ia hotarari un parinte care poate avea toate bunele intentii - dar sa nu se priceapa sa conduca un astfel de organism (si implicit o buna parte din scoala), sa ajunga presedinte un consilier local care (sa zicem) poate fi "animat" de interesele partidului pe care il reprezinta sau un alt profesor, minunat matematician, dar fara abilitati manageriale. Nu spun ca actualii directori sunt toba de management - dar macar pentru a nu semna ca primaru' (si apoi a da bani din buzunar pe la Curtea de Conturi) tot au mai citit ceva, si-au mai facut master/curs de management educational, de scriere de proiecte, au ocupat postul (situatiile legale si normale, nu numirile "alea") pe baza unui plan de management - deci mai stiu ceva despre conducerea scolii.
Asociatiile nu-i reprezinta pe elevi, ci pe parintii lor, evident in interesul elevilor. In schimb, elevii insisi au un reprezentant in CA din licee care, incepand din acest an, este membru cu drept de vot (este un ordin nou-nout al ministrului). Pentru cei mici, acelasi ordin obliga pentru scolile gimnaziale prezenta unui elev de clasa a VII-a sau a VIII-a ca observator la sedintele CA.

Nu este vorba despre taierea fondurilor, sub nicio forma. Nebunia este alta: in unele situatii, finantarea per capita nu ajunge si pentru salarii, si pentru cheltuieli, si pentru dotari - si aici est vorba mai ales despre scolile mici.
Am explicat cum vin fondurile, X de inmultit cu nr. de elevi - rezulta 100 de lei. In unele scoli, cu 100 de lei poti plati 50 de profesori, in altele doar 40, iar pentru ceilalti 10 trebuie sa gasesti solutii.
Diferenta vine din salariile diferite ale cadrelor didactice - intr-o scoala sunt multi tineri profesori, deci cheltuiala cu salariile mai mica, in alta scoala sunt doar prof. cu gradul I si vechime mare (deci norma mai mica cu 2 ore) - deci lefuri mai mari. Intr-o scoala ai 2 etaje, deci 4 femei de serviciu, in altele ai 3 etaje, deci 6 femei - dar nr. de copii este acelasi, iar finantarea per capita de asemenea. La fel - intr-o scoala sunt 30 in clasa, in alta 26 - deci acest nr. mai mic de copii "plateste" tot un profesor.

Eu sper sa se reglementeze in favoarea scolilor si a copiilor, pentru ca altfel mergem cu mare viteza la valea lipsei de calitate a invatamantului.
Insa reglementarile, cate sunt acum in vigoare (ma refer la cele de organizare a scolii, nu la bani) trebuie cunoscute si folosite la maxim, pentru a elimina abuzurile, pentru a fi in sprijinul copiilor nostri si pentru ca lucrurile sa intre intr-un normal pe care il visam toti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Mediajust - se poate si de la parinti. Adica scoala la care e fi-mea infiinteaza after-school incepnd cu anul asta. Presupun ca este vorba de fi de chestia asta cu auto-finantarea.
In principiu nu e rau, e ok sa iti poti lasa copilul la scola pana la 16 sau 18.
Dar ... costa la fel de mult (sau chiar mai mult) ca un after particular si este inchis in timpul vacantelor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

In principiu eu sunt de acord cu finantarea proprie a scolilor. Ar trebui sa aiba si bani de la buget (pentru acel minim necesar) dar si sa se poata auto finanta (after, inchierea salii de sport dupa ore, eventual inchirierea claselor pentru firme private care fac diverse cursuri, etc).

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui sorana

Mediajust - se poate si de la parinti. Adica scoala la care e fi-mea infiinteaza after-school incepnd cu anul asta. Presupun ca este vorba de fi de chestia asta cu auto-finantarea.
In principiu nu e rau, e ok sa iti poti lasa copilul la scola pana la 16 sau 18.
Dar ... costa la fel de mult (sau chiar mai mult) ca un after particular si este inchis in timpul vacantelor.

Sorana si Monica (28.09.2002)

Nu-i de la parinti in sensul finantarii - asta era discutia, daca se "privatizeaza" - este o activitate organizata separat, optionala pentru copii, iar plata se constituie in venit extrabugetar, da.
Pentru a doua ta postare - exista si acum aceste posibilitati legale, am povestit mai sus, ele se folosesc - dar acolo unde se poate.
Iti dai seama ca la o scoala de la tara sau dintr-un cartier sarac - ce sa faci sa scoti bani, cand oamenii aia sunt saraci? De after nu se pune problema - acei copii sunt sigura ca "se descurca" singuri, de concerte nici atat, sala de sport la nunti n-o poti inchiria, ca-i ilegal...Asa ca finantarea totala de la stat/de la primarie este obligatorie, dupa parerea mea, ca de aia e invatamant gratuit (cat o mai fi), de aia platim impozite la greu. Pentru o tara saraca, taierea banilor ar insemna explozia abandonului scolar (si asa creste vertiginos, ai vazut cifrele), cu consecintele respective pe termen mediu-lung.

Mergi la inceput

Sorana, de curiozitate, cat costa programul after-school? Si ce "primesti" de banii aia?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

Eu il am pe fi-miu la a mai ,,fita ' de scoala publica si ori sunt deviata si ma orbeste propria ,,valoare " ori mi se pare normal ca o scoala sa arate asa.Curata, igienizata , elevii de la clasele mici cu uniforme-cand au sport ii lasa sa vina in trening.
Ce m-a uimit a fost nr. mare de carti si caiete , -la clasa i au vre-o 10 .Nu se dubleaza intre ele ca si cunostinte , dar tot mi se par multe .ca bani au fost cca 120 de lei toate , cam asta e pretul si pe piata .
mamicile sunt foarte ,,gatite " dar sincer pe mine toalele nu m-au dat pe spate niciodata , mi-e egal ca doamna de langa mine are Chanel si eu nu , n-am o problema .Daca ea are e treaba ei, slava domnului clasele sunt mari si la sedinta ne asezam cum vrem.
daca s-ar propune as fi de acord sa platim diverse instrumente ,,ajutatoare"-chiar si o tabla interactiva , un retroproiector, un dulap sau mai stiu eu ce.principiul e simplu, fi-miu are nevoie de el si statu asta la care eu dau taxe nu i-o da. am o problema cu statu ca e hot nu cu scoala ca cere .Ba chiar apreciez oamenii aia ca vor mai mult-e drept ca si pentru CV lor dar si pentru educatia lui fi-miu care asa e el invatat de mic ca la Wc trebuie sa fie curat si sa aiba usa , ca in camera de clasa (holul casei 0 e cuie de haine , ca gerestrele au geamuri
Si daca l-am invatat prost acuma ce sa fac ?sa dau vina pe scoala ca vine si-mi cere bani de igienizat toamna , de foi pentru fise sau 10 caiete /daca nu leva folosi da , dar daca ei vor lucra efectiv din ele , ce sa zic?
Oricum ni s-a spus ca temele nu sunt toate obligatorii , cine vrea sa faca face cine nu nu .Note se dau numai pe ce lucreaza conform programei .
parerea mea e ca noi ne revoltam impotriva cui nu trebuie-si asta am vazut si la sedinta -vrem sa avem scoli bune , curate , cu materiale didactice de calitate dar din banii cui?ori platim ori n-avem ca statul roman nu a cumparat mai nimic in ultimii 20 de ani si nu cred ca in urmatorii 10 va fi altfel.
deci avem de ales-o scoala decenta pe care o intretinem noi parintii sau o scoala mizerabila care o intretine numai statul.
depinde de director si de parinti .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

scuze pentru greseli da m-am enervat-,,scoala pe care o intretine "

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ligeea

scuze pentru greseli da m-am enervat-,,scoala pe care o intretine "

ligeea

Nu stiu ce te-a enervat - probabil vreo afirmatie a vreunuia dintre participantii la dialog (sper ca nu fix a mea )- dar mi-ai luat vorba din gura: ce-i aia "scoala de fite?"

Eu nu sunt in Bucuresti, in orasul meu nu exista acest concept - exista scoli mai bine cotate, dar nu dupa nr. de termopane, nici dupa parfumul mamelor, ci dupa reputatia profesorilor si rezultatele elevilor.
Da, si eu sunt de acord cu contributia parintilor - a celor care pot, si fara consecinte asupra celor ce n-au. Altfel, raman la parerea mea ca statul/comunitatea (pana la urma, tot noi toti) trebuie sa asigure un minim de dotare decenta si civilizata, precum si plata lefurilor. Pentru restul se pot gasi alte solutii. Evident ca scolile murdare n-au nicio scuza, dar pentru scolile darapanate chiar nu cred ca pot oferi doar parintii solutii si bani.

Cu manualele - probabil ca pachetele de caiete speciale sunt la alegerea invatatorului si a parintilor, si chiar folosesc. Fiul meu este in clasa a VIII-a, in fiecare an primeste manuale, dar tot in fiecare an i le cumpar pe cele care nu sunt noi, ci primite de la anul anterior. Fac asta pentru ca nici mie nu mi-ar placea grozav sa invat dupa carti mazgalite si ciufulite (ca sa nu mai spun ca vad si toate bolile de piele pe pagini - asta-i paranoia, stiu, dar nu ma pot "opri"...)
Deci nu aici e capatul de tara al scolii romanesti, zic eu - ci in mentalitatea unora dintre participantii la actul educational. Cred ca daca fiecare dintre noi, parintii, am face ceva (nu neaparat bani, ca aia poate-s putini pentru multi dintre noi) pentru scoala, ar fi mai usor pentru toata lumea. Macar daca ne-am pune la dispozitie priceperea profesionala in mod dezinteresat o data pe luna, si tot ar fi ceva (in scoala "noastra" asta se poarta - eu asigur consultanta pe partea de legalitate, un tata are o firma de transport si da microbuz cand este nevoie, un altul este informatician si asigura mentenanta la computere, o mama este priceputa la organizat evenimente si asta face) - si asa mai scutim niste bani, care se intorc la copii unde este nevoie.

Mergi la inceput