Incepe scoala - cum o asteptam?
Raspunsuri - Pagina 7
ligeea spune:
M-a enervat faptul ca mai toti -cel putin in Bucuresti avem mari asteptari de la sistemul de invatatmant de stat de parca ,,statul "scoala ar fi altul decat ,,statul fisc', ,,statul spital" ,,,statul infrastructura" etc.majoritatea practica cu mult talent ,,statul degeaba ' ca pe vremea lui Nea Nicu .
Toate aceste state sunt dupa parerea mea prost intretinute , prost finatate .Dar sunt unitati de invatamant, spitale, orase care sunt mai ,,spalate ' si primul care face aceassta schimbare este directorul, seful , primarul acestei institutii si apoi dupa exemplul lui se formeaza si cetatenii care ,invata , locuiesc ,lucreaza acolo .
Scoala de fite e considerata o scoala care arata cum ar trebui sa arate orice scoala din Romania, dar unde -din cauza proximitatii invata copii de demnitari, ,,vedete Tv " persoane publice diverse .Acolo unde e coada de masini la intrare si toate sar de pretul unui ap. periferic ,unde copiii au in majoritate haine de ,,firma " unde mamicile dar si copiii uneori povestesc excursiile pe care le fac de zici ca esti la Travel and Living
Partile bune sunt ca in majoritate copiii sunt politicosi , discuta de excursii dar nu de Guta , nu folosesc PS la scoala dar il au acasa , nu injura decat poate in soapta , sunt politicosi cu dascalii, te asteapta ca parinte sa iesi primul pe usa si nu iti dau cu ea in cap,cei mari se poarta frumos cu cei mici,nu se imbraca la buricul gol , nu se fura pixuri, carioci, copiii nu platesc taxa de protectie si nu in ultimul rand dascalii sunt civilizati cu elevii-ca toti sunt mai mult sau mai putin ,,ai cuiva "si au invatat ca ,daca ii respecti si ei te respecta.
anya spune:
Mediajust, nu stii vre-o lege care sa impuna scolii sa aloce un minim de spatiu in clasa pe cap de copil?
In acest moment sunt 25 de copii intr-o clasa de 5.7 pe 5.7. Stau cate 3 in banca iar cel din mijloc sta cu ghiozdanul intre picioare in timpul orelor. Cei din margine le pun pe culoar si nu mai are invatatoarea pe unde trece. Calculatoare? Pe ce pupitre? Pe mesele lor nu incape in acelasi timp si cartea si caietul. Sunt exagerata ca vreau o clasa "normala" pentru copilul meu?
viviana spune:
Nu, banii nu au fost jucati la ruleta.
In principal scoala nu va mai avea nevoie, pentru achizitii si investitii de aprobare de la ordonatorul principal de credite care este Ministerul invatamantului. Deci in aceste conditii ma gandesc ca resursele bugetare vor fi taiate.
Ce stiu eu este salariile profesorilor sunt platite de la buget cat si manualele si asa va continua sa fie pe cand baza materiala si toate imbunatarile din scoala se executa cu fonduri de la primarie.
Ori daca fondurile primariilor au fost reduse scoala va trebui sa apeleze la acei bani care acuma stau la CEC.
Deci toate imbunatatirile din scoli se fac de ani buni nu din fonduri de la minister ci din fondurile primariilor.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Nu, banii nu au fost jucati la ruleta. In principal scoala nu va mai avea nevoie, pentru achizitii si investitii de aprobare de la ordonatorul principal de credite care este Ministerul invatamantului. Deci in aceste conditii ma gandesc ca resursele bugetare vor fi taiate. Ce stiu eu este salariile profesorilor sunt platite de la buget cat si manualele si asa va continua sa fie pe cand baza materiala si toate imbunatarile din scoala se executa cu fonduri de la primarie. Ori daca fondurile primariilor au fost reduse scoala va trebui sa apeleze la acei bani care acuma stau la CEC. Deci toate imbunatatirile din scoli se fac de ani buni nu din fonduri de la minister ci din fondurile primariilor. Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Da, cheltuielile de intretinere apartin bugetului local (pentru simplul motiv ca primariile sunt proprietarii cladirilor, scoala este doar administrator. Nu poti varui si schimba geamuri in casa altuia).
Dar dotarile vin (si) din bugetul consolidat, prin hotarari de guvern cu tinta clara: fonduri pentru calculatoare, pentru carte scolara, dotari de laboratoare. Acum vreo trei ani (am scris mai sus) a fost un an grozav pentru scoli, au fost bani in nestire pentru amenajarea si dotarea de laboratoare, biblioteci, pentru instrumente muzicale, relele AEL, echipament pentru sali de sport etc.
Cand (daca) vor lasa toata cheltuiala (exceptand lefurile) pe bugetul primariei, in scurt timp vor aparea diferente foarte mari intre scoli (rural-urban, oras mare-mic), incalcandu-se un drept fundamental - accesul la educatie egala, in aceleasi conditii. Nici administrativ nu stiu cum s-ar putea reglementa asta - nu poate veni ministerul sa ordone primariei "maine, toti copiii trebuie sa aiba pe banca un computer". Primarul initiaza hotarare de consiliu local, plenul se uita si zice "n-am bani" - si ajungem unde ziceam.
De aia spun ca, mai ales in nebunia asta de saracie, o vreme buna ar trebui finantat la fel, din ambele surse, la un nivel minimal si decent - iar restul, "neobligatoriu" pentru un invatamant la un standard acceptat, sa fie completat de primarii dupa puterea fiecareia, si de la parinti la fel.
geniest spune:
De ce unii pot ? De ce unii directori de scoala fac eforturi si chiar reusesc, iar altora li se pare "normal" sa cotizeze parintii, ca doar d'aia au facut copii ?
100 de scoli iau bani de la UE pentru clase sau terenuri de sport
13 sep 2010 Ziarul Financiar Autor: Adriana Rosoga
100 de scoli iau bani de la UE pentru clase sau terenuri de sport
Īntr-o perioada; īn care banii alocati de la bugetul de stat pentru refacerea institutiilor de īnva;ta;mānt sunt tot mai putini, peste 100 de scoli, licee si universita;ti au cāstigat proiecte europene pentru 110 mil. euro de la UE, bani care vor fi directionati ca;tre constructia de ateliere scolare, refacerea terenurilor de baschet sau de fotbal, reabilitare termica; a unita;tilor de īnva;ta;mānt, achizitia de mobilier scolar, reabilitarea campusurilor universitare, constructia de scoli sau noi sa;li de clasa;.
Valoarea totala; a acestor proiecte semnate pāna; la 13 august se ridica; la 160 mil. euro.
Consiliile judetene, prima;riile, universita;tile, care sunt beneficiarii acestui program, au la dispozitie īn perioada 2007-2013 fonduri europene de peste 240 mil. euro pentru proiecte de refacere a infrastructurii de īnva;ta;mānt, prin Programul Operational Regional (POR), domeniul 3.4 "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala; continua;." Īn acest moment, conform reprezentantilor Ministerului Dezvolta;rii si Turismului care gestioneaza; acest program, nu se mai pot depune proiecte, deoarece valoarea proiectelor depuse depa;seste cu cel putin 50% banii alocati. Pentru o institutie de īnva;ta;mānt se pot obtine pāna; la 70 mil. lei (16,7 mil. euro), valoarea finanta;rii nerambursabile fiind de maximum 98% din valoarea cheltuielilor pe care UE le deconteaza;.
"Banii europeni trebuie folositi si este singura sansa; de a reface scolile. Am fa;cut loc īn bugetul prima;riei pentru finantarea acestor proiecte", spune Dinu Ilie, primarul orasului Titu. Prima;ria din Titu are īn derulare patru proiecte pentru reabilitarea si modernizarea a doua; scoli si doua; licee cu o valoare totala; de 8 milioane de euro. Printre proiectele derulate se numa;ra; construirea unei scoli cu 22 de sa;li de clasa;, reabilitarea unui internat, mansardarea unui corp de cla;dire prin construirea a sase sa;li de clasa; si a unei biblioteci.
Cea mai mare finantare nerambursabila; pe care Prima;ria orasului Titu o va obtine este de 10,2 mil. lei, plus 1,5 mil. lei de la bugetul national, adica; 2,7 mil. euro, destinati Liceului teoretic "Iancu Vissarion". "Acest proiect este īn prima faza; de licitatie si īn cāteva zile vom anunta cāstiga;torul. Dupa; anuntarea cāstiga;torului vor īncepe lucra;rile care ar trebui sa; fie finalizate īn sase luni. Vom reamenaja terenul de baschet si terenul de handbal al liceului. Cantina, care nu a mai fost utilizata; din 1990, o vom transforma īn sala; de festivita;ti pentru a aduce un venit īn plus. Vom achizitiona mobilier pentru ca;mine, instalatii de sonorizare pentru sala de festivita;ti", mai spune Dinu Ilie.
#350;i Consiliul Judetean Iasi deruleaza; un proiect de refacere a patru scoli pentru copii cu probleme speciale, cu o valoare totala; de 33,3 mil. lei (7,9 mil. euro), din care fondurile UE reprezinta; peste 22,6 mil. lei (5,3 mil. euro). "Termenul de finalizare a lucra;rilor este 17 decembrie 2011. Lucra;rile se vor desfa;sura fa;ra; a perturba activitatea didactica;, proiectantul avānd īn vedere acest fapt, īn estimarea duratei si a fluxului lucra;rilor. Conform proiectului, dota;rile vor fi: echipamente didactice, echipamente pentru prega;tire profesionala;, echipamente IT, īn suma; de 4,2 mil. lei", spune Sebastian Ta;taru, purta;tor de cuvānt al Consiliului Judetean Iasi care va contribui la acest proiect cu 7 mil. lei (1,7 mil. euro).
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anya Mediajust, nu stii vre-o lege care sa impuna scolii sa aloce un minim de spatiu in clasa pe cap de copil? In acest moment sunt 25 de copii intr-o clasa de 5.7 pe 5.7. Stau cate 3 in banca iar cel din mijloc sta cu ghiozdanul intre picioare in timpul orelor. Cei din margine le pun pe culoar si nu mai are invatatoarea pe unde trece. Calculatoare? Pe ce pupitre? Pe mesele lor nu incape in acelasi timp si cartea si caietul. Sunt exagerata ca vreau o clasa "normala" pentru copilul meu? Anya |
Ba stiu, sunt Norme de igiena clare privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor, aprobate prin ordin de ministru. Acolo se povesteste in amanunt de unde trebuie sa vina lumina in clasa si cat de puternica sa fie, cate chiuvete trebuie sa aiba o scoala, cati mc de aer/copil clasa, cat de ascutite pot fi jucariile, la ce inaltime se aseaza tronul de la baie, cat de inalt trebuie sa fie pupitrul ca sa nu se cocoseze copilul - totul este reglementat in amanunt. Printre altele, in aceeasi sala nu pot invata copii de varsta diferita (dimineata/dupa/amiaza) - pentru ca au nevoie de pupitre de inaltimi diferite.
Daca toate aceste prevederi nu sunt respectate, atunci scoala nu primeste autorizatia de functionare.
Daca autoritatile sanitare ar respecta aceste prevederi legale in acordarea autorizatiei, 75% din scoli s-ar inchide.
Deci, cum facem?
Nebunia in acest an este si mai mare, pentru ca in "lumina" masurilor de reducere a cheltuielilor, s-a marit nr. de scolari dintr-o clasa prin comasare (la fiu-meu, de ex., din doua clase de 17 si 19 copii au facut una de 36. Salile insa au ramas aceleasi, in care ii inghesuie pe toti.)
Am pe undeva si textul integral - daca vrei, il caut si ti-l trimit. Nu stiu insa la ce ti-ar folosi... Mai uitati-va pe acolo, poate exista o sala mai mare, sau poate o solutie mai fericita de aranjat bancile - cred ca orice sugestie in beneficiul copiilor va fi acceptata de scoala (poate n-au destula imaginatie - si atunci trebuie ajutati).
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui geniest De ce unii pot ? De ce unii directori de scoala fac eforturi si chiar reusesc, iar altora li se pare "normal" sa cotizeze parintii, ca doar d'aia au facut copii ? 100 de scoli iau bani de la UE pentru clase sau terenuri de sport 13 sep 2010 Ziarul Financiar Autor: Adriana Rosoga 100 de scoli iau bani de la UE pentru clase sau terenuri de sport Īntr-o perioada; īn care banii alocati de la bugetul de stat pentru refacerea institutiilor de īnva;ta;mānt sunt tot mai putini, peste 100 de scoli, licee si universita;ti au cāstigat proiecte europene pentru 110 mil. euro de la UE, bani care vor fi directionati ca;tre constructia de ateliere scolare, refacerea terenurilor de baschet sau de fotbal, reabilitare termica; a unita;tilor de īnva;ta;mānt, achizitia de mobilier scolar, reabilitarea campusurilor universitare, constructia de scoli sau noi sa;li de clasa;. Valoarea totala; a acestor proiecte semnate pāna; la 13 august se ridica; la 160 mil. euro. Consiliile judetene, prima;riile, universita;tile, care sunt beneficiarii acestui program, au la dispozitie īn perioada 2007-2013 fonduri europene de peste 240 mil. euro pentru proiecte de refacere a infrastructurii de īnva;ta;mānt, prin Programul Operational Regional (POR), domeniul 3.4 "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala; continua;." Īn acest moment, conform reprezentantilor Ministerului Dezvolta;rii si Turismului care gestioneaza; acest program, nu se mai pot depune proiecte, deoarece valoarea proiectelor depuse depa;seste cu cel putin 50% banii alocati. Pentru o institutie de īnva;ta;mānt se pot obtine pāna; la 70 mil. lei (16,7 mil. euro), valoarea finanta;rii nerambursabile fiind de maximum 98% din valoarea cheltuielilor pe care UE le deconteaza;. "Banii europeni trebuie folositi si este singura sansa; de a reface scolile. Am fa;cut loc īn bugetul prima;riei pentru finantarea acestor proiecte", spune Dinu Ilie, primarul orasului Titu. Prima;ria din Titu are īn derulare patru proiecte pentru reabilitarea si modernizarea a doua; scoli si doua; licee cu o valoare totala; de 8 milioane de euro. Printre proiectele derulate se numa;ra; construirea unei scoli cu 22 de sa;li de clasa;, reabilitarea unui internat, mansardarea unui corp de cla;dire prin construirea a sase sa;li de clasa; si a unei biblioteci. Cea mai mare finantare nerambursabila; pe care Prima;ria orasului Titu o va obtine este de 10,2 mil. lei, plus 1,5 mil. lei de la bugetul national, adica; 2,7 mil. euro, destinati Liceului teoretic "Iancu Vissarion". "Acest proiect este īn prima faza; de licitatie si īn cāteva zile vom anunta cāstiga;torul. Dupa; anuntarea cāstiga;torului vor īncepe lucra;rile care ar trebui sa; fie finalizate īn sase luni. Vom reamenaja terenul de baschet si terenul de handbal al liceului. Cantina, care nu a mai fost utilizata; din 1990, o vom transforma īn sala; de festivita;ti pentru a aduce un venit īn plus. Vom achizitiona mobilier pentru ca;mine, instalatii de sonorizare pentru sala de festivita;ti", mai spune Dinu Ilie. #350;i Consiliul Judetean Iasi deruleaza; un proiect de refacere a patru scoli pentru copii cu probleme speciale, cu o valoare totala; de 33,3 mil. lei (7,9 mil. euro), din care fondurile UE reprezinta; peste 22,6 mil. lei (5,3 mil. euro). "Termenul de finalizare a lucra;rilor este 17 decembrie 2011. Lucra;rile se vor desfa;sura fa;ra; a perturba activitatea didactica;, proiectantul avānd īn vedere acest fapt, īn estimarea duratei si a fluxului lucra;rilor. Conform proiectului, dota;rile vor fi: echipamente didactice, echipamente pentru prega;tire profesionala;, echipamente IT, īn suma; de 4,2 mil. lei", spune Sebastian Ta;taru, purta;tor de cuvānt al Consiliului Judetean Iasi care va contribui la acest proiect cu 7 mil. lei (1,7 mil. euro). |
Aici nu doar directorii de scoala sunt vinovati (sau vina lor este cea mai mica). La asemenea proiecte nu poate aplica scoala singura, pentru ca nu are restul de bani pentru cofinantare (toate finantarile au aceasta componenta). Prin urmare, proiectele trebuie asumate impreuna cu primaria sau consiliul judetean ca principal aplicant.
Si ca sa-ti raspund la intrebare: avem fiecare primarul si presedintele de consiliu judetean pe care ni l-am ales. Noi, parintii. Unii-s gospodari si gasesc solutii, altii doar isi servesc clientela politica in asteptarea urmatoarelor alegeri. Unele administratii infloresc, alte orase sunt ca dupa razboi.
(Este off topic, dar mie mi-e rau cand aud "nu votez, nu ma intereseaza". Ba du-te, ca intr-un fel sau altul chiar te intereseaza - macar si pentru scoala copilului).
sorana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mediajust Sorana, de curiozitate, cat costa programul after-school? Si ce "primesti" de banii aia? "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc). |
Cost 13 lei pe zi masa si 13 lei pe zi supravegherea pana la 18. La 20 zile pe luna inseamna 520 RON.
Primesti fix ce zice - supraveghere in sala de curs si masa in sala de mese.
In cartier exista cateva after-uri particulare cu preturi 500-600 ron si conditii mai bune (activitati incluse, iesire in parc sau curte, etc)
Eu nu pricep cum e posibil sa coste ca la particular - adica particularii mai platesc si chiria/amortizarea cladirii, lumina, etc pe cand cei de la scoala de stat nu ..... Plus ca ofera conditii mai nasoale.
Eu cred ca in scoala ar trebui sa fie o varianta ieftina pentru cine n-are cu cine lasa copilul si nici bani de after sau bona. Dar se pare ca nu ...
Mediajust spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui sorana
Cost 13 lei pe zi masa si 13 lei pe zi supravegherea pana la 18. La 20 zile pe luna inseamna 520 RON. Primesti fix ce zice - supraveghere in sala de curs si masa in sala de mese. In cartier exista cateva after-uri particulare cu preturi 500-600 ron si conditii mai bune (activitati incluse, iesire in parc sau curte, etc) Eu nu pricep cum e posibil sa coste ca la particular - adica particularii mai platesc si chiria/amortizarea cladirii, lumina, etc pe cand cei de la scoala de stat nu ..... Plus ca ofera conditii mai nasoale. Eu cred ca in scoala ar trebui sa fie o varianta ieftina pentru cine n-are cu cine lasa copilul si nici bani de after sau bona. Dar se pare ca nu ... Sorana si Monica (28.09.2002) |
Cheltuieli are si scoala - si lumina, si caldura, si plata profesorilor, si materialele folosite la studiu etc. Diferenta de pret insa vine din management, cred.
Multumesc pentru informatii.