Anti-gradinita obligatorie - se poate?
Am auzit (citit?) ca gradinita va deveni (este deja) obligatorie de la 3 ani. Mi se pare o tampenie, adica statul imi impune ce sa fac cu timpul copilului meu inca de la varsta de 3 ani??? Eu nu mai am dreptul de a alege daca puiutul meu este suficient de pregatit - psihologic vorbind - sa inteleaga ce inseamna sa se separe de mami pentru 4 ore/zi sau cate or fi, ca mami nu-l abandoneaza, ca nu o face ca sa-l raneasca, sa-l vada plangand, ca nu inseamna ca nu-l mai iubeste...
Daca NU sunt de acord si NU o trimit la gradi de la 3 ani, e vreo problema?
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=Selene_Bunnx" target="_blank">Daria pe coperta!
Particip la bazaruri - periodic produse noi, nu uitati sa verificati!
Raspunsuri
Sabina spune:
nu cre, e exemplu al meu a facut 3 ani si nu va merge la gradinita, ne gandeam sa il am in primavara, dar e posibil sa il dam abia la 4 ani, 4 ani si ceva.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog,
Sofia Galagia si
bb Gheo
szivarvany spune:
La noi la gradi in grupa mica s-au inscris copii de la 2 la 4 ani
Si nu e nicio problema.
Problema e ca cine nu va avea 4 ani impliniti, nu va trece in grupa mijlocie, ci repeta grupa mica. Nu ma intreba de ce isi duc mamele copii la 2 ani+ la gradi.
Daria & felina fioroasa
GIULIA(2004 08 16) cu
Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
loryi1974 spune:
Isi duc copiii de 2+ la gradi din lipsa de solutii:nu au bunicii peste drum ,iar bonele incercate bleaah.Se mai intampla.Si nu copiii respectivi nu au patit nimic dpv emotional,ba dimpotriva.
Jasmin012 spune:
Eu il duc pe Lucas la gradi la 2 ani (bine, acum are 2,9 ani), nu din lipsa de bunici ci pt ca nu am incredere in bunici. Dar principalele motive sunt: invatarea timpurie, socializarea, etc. Merge la program scurt.
Selene, nu cred ca te poate obliga cineva sa-l duci la gradinita. Stiu ca si in alte tari gradinita (sau scoala) e obligatorie de la 3 ani, dar stiu ca in acele tari exista si persoane care sunt adeptele invatamantului acasa. Nu stiu daca nu cumva trebuie facuta o dovada ca acelui copil chiar i se preda acasa, ca parcurge in vreun fel materia ce se preda la gradinita...
Oricum, eu zic ca dupa cum merg lucrurile la noi si la cum se aplica legile, multi ani de acum incolo nu se vor lua masuri. Ca sa nu mai spunem ca e efectiv imposibil sa poata intra la gradinita toti copiii de peste 3 ani, obligatoriu: nu sunt locuri si nici atatea gradinite cate ar trebui.
Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es
Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...
szivarvany spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui loryi1974 Isi duc copiii de 2+ la gradi din lipsa de solutii:nu au bunicii peste drum ,iar bonele incercate bleaah.Se mai intampla.Si nu copiii respectivi nu au patit nimic dpv emotional,ba dimpotriva. |
M-am referit - desi nu am specificat - la copiii care nu sunt pregatiti pt colectivitate, care plang cate 1-2 ore zi de zi. Majoritatea sunt cei sub 3 anisori.
Eu ma tot intreb; ce fac parintii in primii 2-3 ani de colectivitate, cu copiii care racesc nu des, foarte des ? Pot toti lipsi de la servici atata ?
Ca eu nu am putut.
Daria & felina fioroasa
GIULIA(2004 08 16) cu
Sela_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
Flowers spune:
Julia a inceput gradinita la 3 ani si 2 luni si in acel an a fost cea mai bolnavicioasa.Colega Juliei a servit gradinita doar ocazional(se plictisea) si anul trecut, in clasa I, a fost mai tot timpul racita spre deosebire de Julia care a racit o singura data.
Majoritatea copiilor racesc atunci cand intra in colectivitate , indiferent de varsta lor.
CorinaDani spune:
eu cred ca e o aiureala, nu exista fizic posibilitatea de a asigura locuri si gradinite pentru toti copii, daca gradi ar deveni obligatorie de la varsta de 3 ani...s-o fi gandit vreun ales al neamului sa propuna asta, dar de la idei la fapte e cale lunga de cele mai multe ori...intai sa construiasca gradinite, sa le renoveze/modernizeze pe cele vechi, sa fie formate cadrele didactice si apoi sa se instituie obligativitatea gradinitei la 3 ani...pai acum la gradi de stat grupele mici au medie 25-30 de copii si sunt arhiaglomerate, locurile s-au ocupat "cu pile" inca din luna martie...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Selene_Bunny spune:
M-am mai linistit.
Eu am in minte imaginea fratiorului meu - e diferenta de 9,5 ani intre noi - pe care trebuia sa-l duc dimineata, inainte de a ma duce la scoala, la cresa si apoi la gradinita. Pe atunci, nu exista concediu de ingrijire a copilului de 2 ani.
Si era o tragedie, plangea de ti se rupea sufletul, ma prindea de haine, se smucea din mainile educatoarelor, sa nu-l las acolo... Efectiv se simtea rupt de universul lui, abandonat pana si de sora mai mare, eu chiar nu aveam ce face, ii luam cu forta mainile de pe mine si-l impingeam in clasa...
Of...
Si Daria e la fel acum, toata ziua mama-mama, toata ziua sa ma vada, sa ma auda...
Mi-e greu sa cred ca asta e regula, ca "asa fac toti", ca "se va obisnui", ca e musai ca puiutii sa treaca prin teama asta de abandon, ca sa... se integreze, sa devina mai sociabili, sa... pisicu' stie...
Mie imi place sa am eu controlul asupra a ceea ce trebuie sa fac.
www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=Selene_Bunnx" target="_blank">Daria pe coperta!
CorinaDani spune:
selene, ce mai face daria ? ai reusit sa-i mai ajustezi programul de somn din timpul zilei ? i-ai mai facut analize in ultimul timp, s-au remediat carentele despre care povesteai la alt subiect ?
te-ai gandit cum o sa procedezi cu mancarea la gradi, cand va veni momentul ? chiar daca nu i se va da dariei carne, n-o sa "pofteasca" sa guste de la ceilalti copilasi, daca ii vede mancand cu pofta ?
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Selene_Bunny spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui CorinaDani selene, ce mai face daria ? ai reusit sa-i mai ajustezi programul de somn din timpul zilei ? i-ai mai facut analize in ultimul timp, s-au remediat carentele despre care povesteai la alt subiect ? te-ai gandit cum o sa procedezi cu mancarea la gradi, cand va veni momentul ? chiar daca nu i se va da dariei carne, n-o sa "pofteasca" sa guste de la ceilalti copilasi, daca ii vede mancand cu pofta ? Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 ) "Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham) |
Corina, Daria ia zilnic 25 de picaturi de fier.
Am fost plecati in concediu la mama mea, la Singeorz-Bai, timp de doua saptamani, si apoi la Cluj-Napoca, la bunica mea, timp de o saptamana.
Analize nu i-am mai facut, am zis ca ajung trei seturi de analize in 7 luni.
Ei, la mama a vazut-o doctorita de familie a mamei si nu i-a placut deloc faptul ca este slaba, palida si nu mananca.
Desi analizele copro nu aratasera niciun parazit, doctorita asta a considerat ca este cazul sa luam Zentel, si am luat, 5 ml pe data de 11 august si alti 5 ml pe data de 21 august. Ei, ca o fi fost de la Zentel, ca nu, a doua zi dupa prima doza de Zentel, Daria a inceput sa ceara singura de mancare, sa vina la noi sa ne traga de maneca, "papa, papa", sa ceara sa manance din mancarea noastra, sa accepte legume precum rosiile, care nu-i placusera niciodata, sau file de pastrav la gratar, cu cartofi natur - asta mancat la restaurant - sau crema de branza cu fructe... Acolo a mancat bine si foarte bine, cum ne-am intors acasa, a lasat-o mai moale, dar e totusi OK.
Cu somnul, am pus-o, in sensul ca am carat degeaba patutul cu noi, nu a mai vrut sa doarma in el, doar cu noi si adormita de noi, sa ne vada, simta mereu langa ea, in special pe mine, si asa e si acum. Deocamdata, doarme sub 4 ore la amiaza.
Da, m-am gandit la aspectul mancarii la gradinita, eu consider ca libertatea trebuie sa mearga in ambele sensuri, adica daca noi avem pretentia ca altii sa ne lase sa alegem ce consideram ca este mai bine pentru noi, la fel trebuie sa procedam si noi, adica sa-i acordam Dariei libertatea de a alege. Prin urmare, o sa-i spunem directoarei care este optiunea noastra legata de alimentatie si ca preferam sa se respecte optiunea asta, dar, daca Daria va dori sa guste, nu cred ca este corect sa ne opunem. Ca n-am fi cu nimic mai altfel decat aceia care ne considera "mancatori de iarba", "anormali", "sectanti". Adica tot o impunere va fi, dar de alta natura.
Multumesc ca ti-ai amintit!