Bazar umanitar***42***
Raspunsuri - Pagina 45
Laura25 spune:
Admin a promis ca o sa faca o lista cu situatia platilor, asa cum reiese din baza de date a bazarului. Il asteptam sa isi faca un pic de timp. Singurul inconvenient o sa fie ca pt cazurile 'la alegerea cumparatorului', suma o sa vina asa si nu o sa stim concret unde s-au dus banii . Deci tot titularii de cont ne pot da informatiile 100%
Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
alexandrina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Laura25 Admin a promis ca o sa faca o lista cu situatia platilor, asa cum reiese din baza de date a bazarului. Il asteptam sa isi faca un pic de timp. Singurul inconvenient o sa fie ca pt cazurile 'la alegerea cumparatorului', suma o sa vina asa si nu o sa stim concret unde s-au dus banii . Deci tot titularii de cont ne pot da informatiile 100% |
Eu la fiecare confirmare de produs trec si contul in care a fost platit, dar nu cred ca poate sa faca urmarire dupa asta.
Si chiar daca ar putea, raportul este in continuare necesar pentru a sti ce s-a platit cu banii de la bazar si cat din necesar au acoperit.
"Fiecare copil care se naste sub soare ne vesteste ca Dumnezeu nu si-a pierdut increderea in om" (Rabindranath Tagore)
Alexandrina, mama lui Mihai (20 dec 2005) si a Mariei (21 nov. 2007).
Nerantula spune:
citat din mesajul lui carminabulina Nu am inteles de ce cuvantul demnitate a fost pus intre ghilimele. Asta ma face sa ma gandesc la urmatorul scenariu, cine doneaza dar nu poate distribui din X motive ar putea sa fie patruns de aceiasi demnitate ca si mine , donatoare fiind. |
Ghilimelele in nici un caz nu au avut intentia de a leza pe cineva, mai ales pe tine, Carmen . Doar ca eu nu pot lega demnitatea unei persoane de calitatea ei, in contextul discutat, de distribuitoare, donatoare, cumparatoare. Deci nu vorbesc despre asta in termeni de demnitate.
citat din mesajul lui carminabulina A trimis cineva 100 de pachete pe luna aka 240 ron? Cu alte cuvinte luna de luna suma asta sa iasa din bunzunarul uneia si aceleiasi persoane? recunosc ca eu eu nu. Si acum din cauza de prelungire CIC stau pe bara 3 luni pana primesc iar bani si totusi cred ca as fi putut suporta taxele de transport. |
Limita fiecareia e diferita, dar cand am propus regula m-am gandit ca distribuitoarele au din start considerabil mai multa activitate decat donatoarele, in plus e mai greu sa opteze pentru mentinerea unui numar limitat de produse in bazar, in functie de cate costuri logistice pot suporta - orice ar insemna asta.
citat din mesajul lui carminabulina Eu zic sa simplificam un pic lucrurile nu sa le complicam. Pana la urma acel pecu nu ar mai fi un castig pt cazurile de la bazar pentru simplu motiv ca, de fapt, de acei bani imi iau eu un produs care ar fi putut fi vandut. |
Eu nu inteleg ca rostul taxei pecu este de a suplimenta castigul pentru cazurile de la bazar ci tocmai de a recupera 'pierderea' datorata transportului si mi se pare dezirabil de platit pentru mamicile cu caz (avand, repet, semnificatia eliminarii unei pierderi din donatia initiala, nu un castig suplimentar)
citat din mesajul lui carminabulina Asa ca eu nu mai vad de ce am mai pune la cheltuiala cumparatorul in the first place? 1. platesc taxele postale ca distribuitoare 2. platesc Pecu cand cumpar 3. de banii astia (care mai exact?)imi cumpar un produs de la bazar. 4. Produsul cumparat din bonus de fapt inseamna un minus in contul cuiva sau mai exact asta anuleaza suma de pe PECU. 5. sa inteleg ca de fapt se vrea si o bonificatie a distribuitoarei/donatoarei si asta sa se faca din acest PECU pana la urma. Eu zic sa va mai ganditi, daca nu ati inteles, este posibil ca mie mi se intampla cand citesc reguli , facem o formula. A.(Produs donat)10 lei + 3 lei (pecu)=13 lei in contul X donatorul pierde 2,5 lei, cumaparatorul 3. B.La 10 pachete donatorul 25 cumaparatorul(care oricum nu conteaza, ca pot fi mai multi) 30 care de fapt se afla in contul X. C. Eu acum, donatoarea) imi aleg un produs de 25 lei, produs donat poate pt. cazul Y. Asa ca Y pierde 25 lei, X castiga 30. D.Daca Produsul este donat tot pt X atunci da, X castiga totusi 5 lei.. |
E vorba doar de o alta perspectiva a procesului de donatie prin bazarul umanitar. Nu e neaparat vorba ca e una mai corecta (sau mult mai corecta) de cat alta. Procesul in sine are un scop unic, acela de a se colecta fonduri pentru ajutorul copiilor (si nu numai) cu anumite probleme de sanatate; acest proces genereaza mai multe tipuri de costuri (costul in sine al produselor din bazar, costuri de ambalare si transport, costuri de timp si efort fizic, etc.) si vreo doua tipuri de beneficii (in primul rand banii colectati pentru copii, apoi mangaierea sulfeteasca a celor care ajuta prin donatii ca au facut acest lucru). Evaluarea acestor costuri si beneficii este atat obiectiva, prin valori banesti, dar si foarte subiectiva, respectiv ce inseamna pentru fiecare persoana ceea ce plateste/primeste. Asa incat nici o regula nu va fi in masura sa aduca satisfactia deplina a tuturor (asta valabil in orice context). Insa, parerea mea, este ca se poate ajunge la o multumire cat mai mare pentru fiecare in parte.
Si acum, referitor la calculul tau, imi spun si eu parerea:
A. Pentru donator cei 2.5ron fac parte din donatie, e o parte asumata in momentul in care a intrat in proces. Pentru cumparator, atunci cand are de platit cei 3 ron, acestia de asemeni sunt parte a costului de achizitie, asumat in momentul in care a ofertat. Eu nu le percep ca 'pierderi' (asa cum nu ma gandesc la TVA ca si pierdere, cand merg la magazin);
B. la 10 produse costul de transport pentru cumparator este in destul de mica dependenta de aceasta cantitate pentru ca, asa cum spuneai, sunt mai multi si pentru ca, pentru acelasi cumparator, taxele postale nu sunt in dependenta liniara de valoarea produselor. Pentru donator sau distribuitor suma devine considerabila si poate da cu usurinta sentimentul pierderii. Aici simt eu o diferenta intre donatoare si distribuitoare (considerand ca ambele tipuri au optat liber si si-au asumat acest rol), distribuitoarea in mod mult mai probabil are mai multe tranzactii intr-o perioada, deci costuri mai mari, nu numai cu taxele postale, nu poate esalona postarea in bazar dupa disponibilitatile personale (adica daca a primit un colet de produse, cam trebuie sa le posteze pe toate, zic eu). In acelasi timp distribuitoarea are si produse proprii, pentru care nu este valabila regula compensatiei valorice cu produse din bazar.
C., D. In medie fiecare caz cedeaza din produsele destinate, intr-o anumita perioada, produse pentru compensatia distribuitoarelor insa, in acelasi timp, a si primit suplimentar sume din pecu. Statistic vorbind, cred ca pe o perioada medie de timp se realizeaza un echilibru intre cazurile din bazar, fara a fi necesar sa se genereze alt tip de costuri din mentinerea unor evidente foarte exact (in teorie, practic ma indoiesc ca vor fi scutite de erori). Deci acest punct are cu totul alta relevanta cand privesti pe un anumit orizont de timp fata de o tranzactie individuala si, asa cum spuneam, prima perspectiva este in masura sa echilibreze situatiile.
In aprecierea mea scopul acestei reguli este de a incuraja donatiile in cantitati mari, prin intermedierea distribuitoarelor, iar feed-back-ul la propunerea mea a aratat ca acest lucru chiar are o mare probabilitate sa se intample. Sunt destule persoane care nu doneaza pentru ca li se pare dificil procesul sub foarte multe aspecte.
Mami fericita de steluta Gruia (16.09.2008) si Cezara
AMR 5 saptamani !!
alexandrina spune:
Nerantula sa nu crezi ca nu-ti dam feed-back, dar inca studiem textul.
"Fiecare copil care se naste sub soare ne vesteste ca Dumnezeu nu si-a pierdut increderea in om" (Rabindranath Tagore)
Nerantula spune:
citat din mesajul lui alexandrina Nerantula sa nu crezi ca nu-ti dam feed-back, dar inca studiem textul. |
:))
AMR 5 saptamani !!
Nerantula spune:
In alta ordine de idei, am primit azi coletul de la Kid, am fost super incantata de pantalonasii rozalii (Alexandrina, multumesc de recomandare ), caciulita tare simpatica, de asemeni. Kid , bonusul e la fix pentru Gruia, care schimba zilnic cate o pereche de pantaloni, fiind mare fan desene cu creta pe asfalt (si nu numai)
La pantalonasii cu labute recunosc ca mi-ar fi prins tare bine mentionarea starii lor .. ..
AMR 5 saptamani !!
alexandrina spune:
Deci probabil avem de votat intre:
1. Se pot deduce cheltuieli la bazar de catre donator pentru orice caz in limita sumelor PECU solicitate de catre acesta si platite pentru acel caz.
2. Se pot deduce cheltuieli la bazar de catre distribuitor pentru orice caz in limita sumelor PECU solicitate de catre acesta si platite pentru acel caz.
3. Se pot deduce cheltuieli la bazar de catre donator pentru orice caz in limita sumelor PECU solicitate de catre acesta si platite.
4. Se pot deduce cheltuieli la bazar de catre distribuitor in limita sumelor PECU solicitate de catre donatoare si platite.
Obs: donator in aceste texte include si categoria distribuitorilor.
monis5 spune:
saluti
habar nu am daca am scris unde trebuie, dar poate ma ajuta cineva si pe mine: am pus un produs pe bazar, la umanitare si la anunt cica am primit o oferta de la cineva. as vrea sa fac lucrurile sa se intample (fata sa-si ia produsul si banii sa mearga in contul in care trebuie), dar, desi nu sunt deloc o persoana atehnica, la bazar nu pricep cum se face . Cine poate sa-mi scrie si mie cat mai scurt cu putinta, cum functioneaza noua forma de bazar (ca inainte la mica publicitate era f simplu)? Multumesc
Monis si piticutzul Santiago (02 nov '09)
alexandrina spune:
moni bun intrat pe-aici!
Vezi daca te-ajuta asta:
https://docs.google.com/document/edit?id=1qHwrPuDSmrnIfV8eYmltySyYZwiF53Jov3lHLYkGXOc&hl=en#
http://picasaweb.google.com/inaa.bee/2009" target="_blank">Alexandrina, mama lui Mihai (20 dec 2005) si a Mariei (21 nov. 2007).
carminabulina spune:
Nerantula am inteles perfect ce ai scris din prima clipa, si eu cred ca pe termen mediu si lung acele pierderi de care vorbeam se pot compensa sau...nu.
Ce nu pricep este diferentierea intre donatoare si distribuitoare, eu fiind si una si alta si cumparatoare. Am platit taxele postale toate.
DAR daca produsul donat de mine si taxa postala fac parte dintr-un intreg atunci de ce donatoarea catre distribuitoare via bazar, nu poate sa dea si banii de transport, si la ea aplicandu-se aceiasi regula simpla donezi produsul + 2,5 lei transport? Daca ramane ceva din suma data ii restitui banii daca nu, nu.
Si in felul acesta s-ar rezolva o chestie, zic eu mult mai simplu, logistic vorbind. Mai ramane de partea distribuitoarei o gramada de facut: poze, stocarea produselor, urmarire la bazar, mai multe colete, mai multe drumuri la posta. Dar si aici donatoarea partiala ar putea ajuta distribuitoarea facand deja poze produselor si adaugandu-le descrierea. Presupunand ca cea care doneaza catre distribuitoare procedeaza astfel fiindca ii lipseste timpul de a se ocupa personal de asta.
Eu o perioada voi fi doar donatoare catre distribuitoare tocmai din acest motiv: lipsa de timp(ah si de 3 zile si lipsa aparat foto).
Sigur pot avea ceva de donat dar nu am banii necesari pt posta si nici nu pot da catre distribuitoare acesti bani deci...stiu ca se poate si asa. dar a functionat acest bazar asa atata vreme tocmai ca se dona pur si simplu. Beneficiul meu este unul sufletesc enorm, si as vrea sa pot face mai mult. Beneficiul financiar nu este in discutie asa ca nici nu-l discutam ...
Vreau doar sa-ti spun ca am inteles ideea. La sf. de luna vin si spun am platit taxe postale pt. propriile produse 80 lei am o multumire sufleteasca, din cele distribuite 80 lei pe care ii vreau inapoi prin ce am licitat si am castigat, ne mai platind. Nu va suna ne fair play, undeva? Sau sunt eu la ora de analiza pe text?