Mamica incapabila sa-si educe copilul cauta...(3)
Raspunsuri - Pagina 15
Laura25 spune:
Si ai mei vin cu buline de la gradinita aproape zilnic. Dar de fiecare data bulinele se dau ca recompensa. Pt ca au zis nu stiu ce poezie/poveste, pt ca au raspuns bine la matematica, pt ca au desenat cu stiu cum, pt ca au mancat (asta a fost fii'mea, ca ea de obicei avea probleme cu mancatul si au inceput sa ii dea buline sa o stimuleze sa manance, niciodata bulina ca nu a mancat), bulinutza ca au stiut sa raspunda corect la engleza, etc. Bulinele sunt de toate culorile. De multe ori sunt abtibilduri cu persoanje de desene animate. Uneori ii lasa pe ei sa aleaga ce bulina vor. E drept ca ai mei sunt cuminti acolo, nu am avut decat 2 'reclamatii' (execeptand problemele cu mancarea sau cu mersul la baie ale fie'mii) . Odata Bianca s-a certat cu o fetita pt ca s-a asezat pe locul ei la ora de engleza si dupa ce s-a pocnit cu respectiva parte-in-parte, a plans de nervi si ciuda vreo jumatate de ora. Si in alta zi s-a luat Rares cu alti baietei (sunt mai multi baieti decat fete si cativa nazdravani tare) si au facut obraznicii 'in gasca' (dar la incidentul asta eu sunt convinsa ca a fost partial vina educatoarei care banui ca a plecat din clasa si au avut timp baietii 'sa se incinga' la prostioare, nefiind supravegheati si opriti din timp).
Pe de alta parte baietelul unei prietene merge la o gradintia unde se practica intens pusul la coltz, scosul pe hol ca pedeapsa, uneori urecheat si de multe ori tipat la copii.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
rrox3 spune:
Ana asa e, greu cu acceptarea In special pentru parinti nu foarte siguri pe ei (in realitate, nu asa ca se dau ei cocosi..).
Am incercat sa explic pe la pagina 5 de ce e atat de greu. Poate recitesti.
Fiindca ne e frica si ne indoim. Nu avem rabdare sa sadim acum semintele potrivite si sa vedem fructele peste niste ani. Noi avem acum nevoie de confirmari. Si daca nu vin (adica copilul nu se comporta asa cum asteptam/dorim noi) ne panicam, nu mai suntem siguri de nimic si ne comportam haotic. Atunci suntem vulnerabili la tot soiul de idei nebunesti din anturaj, mai ales cand anturajul e majoritar in favoarea unei parentari de tip sef-supus.
Nu avem o copilarie atat de OK incat sa o luam de model. Pentru cei putini care au, e mult mai usor. Le vine natural si de la sine inteles. (Ma hazardez sa nic "nu avem" fiindca daca ai fi avut-o, ai fi avut si incredere in tine)
Ce-i de facut?
Cautat achilibrul, rezolvat problemele, castigat incredere in noi insine. Sa nu mai avem nevoie de copil sa ne linisteasca angoasele. Sa avem incredere ca facem bine ce facem si nu se va intampla nimic catastrofic.
Poate ti-ar fi de ajutor si ceva carti - din cele bune Ca sa fi mai sigura ca asa e bine, si nu cum te indeamna autoritarii atotcunoscatori intr-ale dresajului.
Si cand ai indoieli, vino cu ele aici. Sa te incurajam.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
rrox3 spune:
Sanziana e clar ca e gelos pe cel mic, ar prefera sa fie el mezinul si e frustrat ca nu e. Incearca sa-i ia locul, sa se identifice cu el, d-aia ii vrea si scaunul si alte d-astea. Imi dau seama ca nu-ti spun o noutate, spui si tu ca stii de gelozia lui. Spui si ca din punctul tau de vedere ii tratezi la fel si nu ar avea motive. Dar, e evident, ca el are totusi. Si asta e important.
Trebuie sa vezi de unde vin.
Parerea mea, bazata doar pe ce ai scris aici, e ca aude des "el e mai mic" la adresa fratelui sau. Si atunci vrea sa demonstreze ca si el e mic. Bea din biberon, etc. Incearca sa excluzi argumentul asta si, in general, motivatia asta chiar ca atitudine.
Si scoate in evidenta in mod pozitiv ca el e mai mare. Sa vada avantajele, nu doar dezavantajele. De exemplu, el poate merge la un film fiindca e mare, David nu merge, ca e prea micut. Fa-l sa se simta important ca frate mai mare.
Fiindca Dravos vede ca David are niste privilegii fiindca e mic. Ofera-i si lui alte privilegii fiindca e mare.
Nu-l mai lasa pe cel mic sa-i strice turnurile si alte jucarii. Construiti doua turnuri si fiecare sa faca ce doreste cu al lui. Nu-i mai cere lui Dragos sa tolereze tot soiul de mici nedreptati ale lui David, in virtutea faptului ca el e mai mic. Si Dragos e mic. Si se pare ca striga asta cat poate el de tare.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
sanziana27 spune:
Rrox stiu ca e gelos si e cumplit pt un copil sa inteleaga de la 2 ani ca dragostea parintilor e atat de mare incat incap si o suta de copii in casa si ii vor iubi la fel.
Am tot insistat ca diferenta e mica 2 ani, o saptamana intre ei...
Am fost cu el la teatru de papusi, de mai multe ori, ii place, dar sufera ca nu a fost si David (noi de asta l-am dus sa se simta important, ca el e mai mare sa vina sa-i povesteasca> Cand a ajuns acasa si l-am rugat sa-i povesteasca si lui David a spus "nu-i povestesc nimic, pe el de ce nu l-ati dus?"
Mamica fericita de boboci de toamna:
Dragos Mihai (26 septembrie 2006) si David Gabriel (8 octombrie 2008)
Despre cei doi nazdravani
Bic spune:
ok, vad ca raminem sa dezbatem aici....
Atunci sa le spun si eu pe ale mele.
Eu sufar de ceva care e verisoara invidiei si anume in mod invariabil am constatat ca imi compar copilul cu altii. Si apoi incep sa sufar pentru ca copilul meu nu face nu stiu ce chestii la nu stiu ce virsta. Stiu ca este o timpenie si un lucru foarte nociv pentru ea. Chiar daca nu spun nimic si pe ea o incurajez tot timpul, daca eu continui cu atitudinea asta, ea o sa simta la un moment dat.
Acum am obsesia ca fii-mea nu e deloc intersata sa invete sa scrie. Din acest motiv, nu am dat-o la scoala anul asta, o tin inca un an acasa pentru ca cerintele si asteptarile sint foarte mari si nu as fi vrut ca ea sa fie ultima din clasa. Studiile arata ca e mai bine sa fii printre cei mai mari, decit printre cei mai mici. (aici scoala incepe cu gradinita, iar in California trebuie sa fi implinit 5 ani pina la 1 decembrie ca sa mergi la gradi. Acum citeva zile au schimbat legea, care va intra in vigoare peste doi ani, si au mutat data limita la 1 septembrie, deci fii-mea nu s-ar califica sa mearga anul asta conform legii noi.)
SI au fost tot timpul, de cind s-a nascut, instante in care eu ma uitam la alti copii - de obicei mai mari - si o comparam in mintea mea. Un singur lucru bun am inceput sa fac, pentru ca receptioneaza tot, nu vorbesc in fata ei cu altii despre lucrurile astea.
Iar cel mai tare ma enerveaza sa aud sfaturi lejere de gen "nu conteaza, toti copii ajung in punctul X la un moment dat" de la mame ai caror copii au fost inaintea graficului.
VA repet, fii-mea nu are absolut nici o problema. E un copil absolut minunat, extrem de sociabil, foarte analitica, foarte atenta, numai ca stilul ei de aplicare a ceea ce invata e un pic diferit. Ea face lucrurile numai cind a hotarit ea ca e pregatita si atunci le face foarte bine. Oricit as incerca eu sa o determin inainte, este IMPOSIBIL. Mai e o chestie: am avut dintotdeauna teama de a manipula. Adica am preferat intotdeauna sa las materialul crud sa se desfasoare, in speta copilul. Poate ca la virsta asta ar trebui sa intervin mai des, sa creez un mediu mai propice scrisului, de exemplu.
Astept idei si consolare.
ana_a spune:
Monnvas, multumesc ca mi-ai raspuns.
Faza cu plecatul lui Stefan la gradinita a fost asa, un simplu moment de nostalgie, ratacit printre altele, nu e o chestie pe care sa o simt acut. Activitati numai cu Stefan am tot timpul, tati este cel care intodeauna a preluat unul din copii cand a venit acasa de la job, cel tarziu la ora 17.30 dupa ce mai soarbe vreo cafeluta si mai citeste un mail, prea unul din copii, oricare ar fi ala ca eu sa am timp exclusiv pentru celalalt. Azi de exemplu am fost doar eu cu Stefi pe biciclete pana sa innoptat, ieri la fel, in alte zile se schimba parintele...deci nu se pune problema sa nu aiba activitati cu noi, exclusive.Doar ca el vrea TOT si tot nu se poate tot timpul...
Sa stii ca aici ai dreptate, el este cel care are nevoie de atentia aceea "speciala" de big brother, si o are din plin. Insa, cam de vreo 2 luni Matei manifesta si el dorinta de a avea exclusiv cate o mica activitate si daca nu-i satisfac dorinta el vede acum ca este privat de bucata lui pentru stefi si iese alt scandal, mai micut, insa de exemplu uneori mezinul pur si simplu se aseaza langa perete cu manutele lipite de frunte siu plange in suspin cand nu i se face dreptate...
este o adevarata competitie cu 2 omuleti fff incapatanati....
mai am ceva de zis dar merg acu sa dusulim feciorasii.
revin daca nu ne luam cu somnul.
o seara placuta
blog
proud
iar mintile reduse ii discuta pe altii."
sanziana27 spune:
Ana aceeasi bataie pentru atentie e si la noi...pentru noi va spun sincer fiecare e special mai ales ca nu seamana nici fizic si nici comportamental, dar impreuna sunt un tot, dragostea noastra!
Si noi "impartim" copii, mama cu unu, tata cu altul...e super bine, dar cand se revad acasa incepe circul "mama hai sa ne jucam...pur si simplu urca pe mine amandoi ca nu cumva unul sa fie mai aproape de mine decat celalalt si aceeasi faza o fac si cu ta-su trebuie sa fii cu o mana pe unul si cu cealalta pe altul"
Si eu si sotul suntem fratii mari si am incercat sa crestem copii egali, sunteti frati, sunteti cei mai buni prieteni....si poate am gresit nestimuland ideea frate mare si frate mic...
Am mai observat o chestie daca Dragos are momente in care isi ia rolul de frate mai mare...incepe sa-l parasca pe Davis "mama, David trage, mama David arunca, mama.....Asta nu-mi place sa se parasca,dar nu as vrea nici sa-mi ascunda.....
sanziana27 spune:
Inca o chestie bunicii din partea tatalui au plecat pt o saptamana la Oradea si au vrut sa-l ia si pe Dragos (nu a vrut pt ca nu l-au luat si pe David) iar noi nu am vrut sa-l fortam sa nu creada ca vrem sa-l trimitem de acasa. Si va spun cu mana pe inima ca bunicii il iubesc, il rasfata si fiind doar cu el toata atentia era numai asupra lui...si nu a vrut pt ca nu mergea si David...
Eu imi dau seama ca e o lupta interiora teribila in sufletul lui Dragos in a prelua rolul de frate mai mare, dar in acelasi timp in a fi ca David, adica mic ....
Acum imi pun mari sperante in gradinita, deoarece el este in grupa mijlocie si va vedea si alti copii care se comporta altfel si poate au si frati mai mici!
Monnvas spune:
BIC, si al meu a fost cam puturos pana la 8-9 luni. Adica pe cand alti copii incercau sa se ridice in picioare, al meu nu statea prea bine in fund. (eu vorbesc de cu totul alta varsta decat tine) Dupa care a urmat explozia: la 10 luni jumate a inceput sa bantuie singur prin casa. Pe segmentul motric s-a dezvoltat f. rapid si prin parc mi-l laudau toate babele ce bine merge, da' cate stie sa faca etc. In schimb, cognitiv si verbal e in urma generatiei. Nici eu n-am facut mare branza sa-l stimulez, sincera sa fiu, cred ca de lenesa Aud in parc copii de varsta lui legand cate 2-3 cuvinte, iar al meu are un inventar de max. 10 cuvinte cu totul, ce sa le mai si lege!! Cognitiv, iarasi, ii arati animalele in carte, nu le arata inapoi, piesele de puzzle le foloseste pe post de prastie, nu incearca sa le imbine...
Morala mea a fost asa: in fiece sector (cum ar fi la voi cititul) perioadele astea de stagnare nu-s de fapt chiar de stagnare. Fii sigura ca in timpul asta ea retine cate ceva din ce-i zici si nu-si manifesta dorinta de a scrie fiindca sunt alte lucruri mai interesante de facut. Si pe care le face bine. Dar va urma explozia, isi va da drumul dintr-o data.
Astept si eu la fel in privinta limbajului
Nici mie nu-mi e usor cand imi insira toata lumea lista de achizitii verbale a odraslelor. Dar trec repede peste cand il vad cum se catzara pe canapele si practica sporturi extreme.
Si, mai ales, cand il vad razand. Mi-am promis ca n-o sa-mi pese ce premiu ia la scoala, daca-l intereseaza cartea sau nu, ci ca el sa fie fericit. Prin orice fel de ancora - poate il va face fericit sportul sau muzica sau o fata... Atunci nu-mi va pasa ca nu l-a citit pe Kant.
CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
cioburi de viata in 3
SILUAN are dreptul la viata!
Monnvas spune:
ANA iarasi vin cu o parere de outsider. Cand copiii tai iti ofera 2 variante - sa il avantajezi pe S sau sa il avantajezi pe M - tu propune-o pe a treia, una in care sa nu iasa niciunul in avantaj. Adica daca Stefan vrea sa faci un turn numai cu el si Matei vrea sa ii pui trenuletul pe sine, scoate alt joc (era sa zic Monopoly, da' parca nu mere). Zic si io...
CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
cioburi de viata in 3
SILUAN are dreptul la viata!