Mamica incapabila sa-si educe copilul cauta...(3)
Raspunsuri - Pagina 13
rrox3 spune:
Ana recunosc ce scrii tu acolo, am trecut prin perioade asemanatoare (ca trairi ale copilului, nu neaparat cu aceleasi manifestari). Totul este legat de acceptare. Copilul tau nu se simte acceptat asa cum e de catre tine. Nu se simte pretuit. Simte ca nu-l placi asa cum e. Stiu ca tu il iubesti, nu-mi trece prin cap altceva. E vorba de temerile tale, de nesiguranta si de indoiala care te impiedica sa-ti accepti intotdeauna copilul. Din cauza acestei neincrederi si fricii de a nu gresi iremediabil, esti foarte receptiva la parerile altora (educatoarea, tatal convins ca copilul trebuie sa accepte si nu invers). Copilul nu va accepta nimic pana nu va fi el acceptat.
E o atitudine pe care o transmiti prin lucruri marunte.
Maria discuta cu el. Cere-i parerea. Propune-i o alta gradinita. Gradinita nu trebuie sa fie armata Nu e pepiniera de executanti. E trist ca pentru unii copii asta inseamna sa inveti.
Nikole Albastrelul tau imprastie jucariile fiindca vrea sa intazie ritualul de culcare. Vrea sa se mai joace, mai trage de timp. E absolut normal la varsta lui. Ai putea sa-i spui asta, reflectandu-l empatic. Adica ceva de genul "stiu ca ai vrea sa ne mai jucam si sa dureze mai mult ziua".
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
Jasmin012 spune:
Voiam sa mai adaug ceva, dar nu stiu ce e cu netul asta...
Pt un copil "cocolosit" trecerea de la educatie lejera la una spartana poate fi absolut socanta.
Ai putea sa intrebi si la alte gradinite, sa testezi terenul: trebuie sa existe una care se se apropie de stilul vostru de educatie.
Din proprie experienta iti spun ca unii copii nu invata sa inoate daca ii arunci in apa, ci se pot ineca. Lucas a mers vreo 8 luni la cresa, si, cu mici exceptii, a plans in fiecare zi cand l-am lasat acolo. Si alti copii din grupa lui mergeau cu mare placere, de-abia asteptau sa mearga la copii.
Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es
Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...
rrox3 spune:
Da Maria, sigur exista si alt fel de gradinite. Cauta printre cele private.
rrox3 spune:
Sanziana nu inteleg argumentul asta al tau: doi copii de varste apropiate, ba chiar intarit faptul ca-s baieti...
Faptul ca sunt de acelasi sex si de varste apropiate chiar e de ajutor, se pot juca impreuna, poti sa faci aproximativ aceleasi activitati cu ei. Sunt convinsa ca cel mic e mai mult decat incantat sa-si imite fratele si sa se joace exact cu ce se joaca el.
Nu crezi ca ar fi mai eficient sa fi alaturi de ei, sa te perceapa ca pe un sprijin neconditionat, si nu ca pe un judecator?
Crezi ca degeaba se trancane atat despre iubirea si acceptarea neconditionata? Nu sunt vorbe in vant, pe care sa le fluturam toti ca drapel de parinti perfecti. Ar fi bine ca ele sa se regaseasca in toata interactiunea noastra cu copii.
Sistemul bulinos e conditionare. E etichetare: copil bun / copil rau. Ceea ce copilul traduce ca: copil iubit / copil neiubit. Concluzia copilului e simpla: trebuie sa fac lucruri bune ca sa ma iubeasca mama. Si asta il urmareste toata ziua. Il poate chiar motiva sa-ti ofere o floare, pe care altfel ti-ar fi dat-o dezinteresat, doar fiindca te iubeste.
Asta vrei sa le faci copiilor tai?
maria_alexia spune:
I-am cerut parerea juniorului: nu vrea la nici o gradinita, vrea la bunici. Normal, acolo e puful cel mai moale .
Eu as incerca totusi o discutie cu Frau, mi se pare destul de destupata. Dar nu prea am argumentele necesare. La mine e mai mult "feeling", intuitie ca fac/nu fac bine ceva.
Nu am replica la "vreti sa-l invatati asa, sa faca numai ce vrea el? trebuie sa ma asculte, ce as face daca toti cei 20 de copii s-ar purta asa? la scoala ce va face?"
Jasmin012 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maria_alexia I-am cerut parerea juniorului: nu vrea la nici o gradinita, vrea la bunici. Normal, acolo e puful cel mai moale . |
normal, pentru ca nu cunoaste alternativa. El stie doar ca la gradinita e naspa.
Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es
Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...
rrox3 spune:
Maria nu vei putea schimba atitudinea educatoarei. Ea nu ezita, nu cauta o cale, nu vede motivatia schimbarii. Ea stie ca asta trebuie sa faca si asta face. Iti va argumenta pana te convinge si pe tine sau pana renunti. Sigur, ai putea sa obtii ceva mai multa intelegere pentru baiatul tau, dar nu o schimbare a metodei educationale. Daca asta te multumeste, atunci mergi si vorbeste cu Frau, fara sa o ataci, fara sa-i pui in discutie tacticile, ci doar vorbindu-i despre dificultatile baietelului tau. S-ar putea sa-i trezesti empatia fata de el.
Pentru ca daca ii spui ca ea, ca educatoare, ar trebui sa fie capabila sa-i atraga pe copii, sa faca totul cu placere, sa le raspunda la orice problema si interpelare si sa-i ghideze spre ce au de facut fara pedepse, cu entuziasm, nu vei obtine nimic. Desi ar fi adevarul gol-golut.
Copilul tau deja asociaza armata cu invatatul. Pentru el gradinita e un loc unde este ingradit si pedepsit cand nu se supune. Si asa va vedea si scoala, daca nu iei masuri. El nu stie ca se poate si altfel. Tu stii, doar ca nu esti foarte sigura de asta.
maria_alexia spune:
Rrox3 .
Nu stiu nici eu daca se poate sa gasim altceva, mai precis n-am idee daca/unde gasesc.
Gaseam in mod sigur la gradinita Waldorf (dar cea din oras se ocupa de copiii defavorizati social si e si in partea opusa a targului).
Iar la scoala sigur nu mai avem alternative.
Nu gasesc nici macar parinti "alternativi", prietenii nostri sunt convinsi ca o mama buna de bataie ne-ar rezolva toate problemele cu copiii .
Ma mai interesez, oricum. Multumesc!
Ilinca_M. spune:
Pe mine faza cu mancatul in genunchi drept pedeapsa m-a terminat Dumnezeule, despre o astfel de femeie mai poti sa spui ca-i "destupata"? Are o mare problema la mansarda, bine spune denizel ca necesita terapie, eu cred ca are ceva incinatii sadice.
mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
1 AN+4 luni
Manole forever
Laura25 spune:
Maria, unde ai gasit asa prieteni ? Nu stiu cum, dar au am injur numai parinti tineri care sunt impotriva pedepselor corporale de orice fel si isi iau apararea copiilor lor in fata oricui. Eu nu as putea sa imi duc copilul la o gradintia unde educatorii gansesc si actioneaza cum spui tu ca se intampla acolo. E un comportament inuman de-a dreptul. Ia atitudine, nu accepta sa fie supus copilul la asa abuz!
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me