Citim impreuna 'Dumnezeul lucrurilor marunte'
Raspunsuri
iarina spune:
Incep eu, pt.ca am cetit-o deja si pt.ca iubesc cartea asta. N-am vreme sa scriu asa cum mi-as dori, pt.ca sunt cam intre 2 avioane ca sa zic asa si m-am intors si cu o durere de cap/tample crunta. Sper ca n-am contactat vreo boala bizara
Roy isi incepe romanul o data cu intoarcerea lui Rahel in casa copilariei dupa o absenta de 23 de ani. Rahel, sora geamana a lui Estha. Si asa, in miros de mango, ploaie musonica si muraturi incepe povestea. Stilistic este impecabila, mi-au placut jocurile ei de cuvinte, are un ritm care te prinde, iar Roy are talent de povestitoare. Ca si Rushdie - am observat asemanari - ca si Marquez, ca si Cortazar. Mi se intampla de cele mai multe ori cand citesc o carte, sa am un personaj preferat, alte personaje mai putin preferate si tot asa in descrestere. Aici am iubit 4 deodata, parca totusi pe Ammu cel mai mult
Pe Rahel pt.ca avea ochelari roz si elastice de prins parul Love in tokio.
Pe Estha care spune "da" ca sa-si salveze mama, pt.ca apoi sa nu mai spuna niciodata nimic.
Pe Ammu pt.ca incalca toate barierele impuse de casta si iubeste un "intangibil"...incalca de fapt si legile dragostei care spuneau cat si cand trebuie sa iubesti.Si pe cine.Pt.ca "she was 31. Not old, not young, but a viable, die-able age"
Pe Velutha cu trupul lui ciocolatiu, dar nu spun mai multe pt.ca nu vreau sa va rapesc placerea de a o citi.Si nici sa dezvalui finalul.
beshter spune:
iarina, mi-ai facut o poftaaaaa:)
Io ma intorc duminica seara si de luni incep sa ma strofoc sa gasesc cartea.
Concediu placut!
Laura25 spune:
Si pe mine m-ai facut tare curioasa. Maine fug de la servici mai repede si o caut in libraria Humanitas.
Mihaelka, cum e in concediu?
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
iarina spune:
Fetelor, sper s-o mai gasiti pe undeva. Eu plec la noapte si ma intorc abia pe 13...insa Mihaelka cand ma intorc, ti-o imprumut pt.ca trebuie neaparat citita.
Asta daca n-o gasitit pana atunci.
Ah...de ce i-am iubit pe gemeni: deoarece erau convinsi ca daca te calca masina pe zebra, statul iti va plati inmormantarea.
Pentru ca unul dintre capitole se numeste "Saving Ammu" , iar celalalt "wisdom exercise book".
Ooof...as putea sa umplu cateva pagini cu motivele pentru care i-am iubit pe toti, dar trebuie sa-mi termin bagajele. Poate intra lilanda si scrie mai multe, stiu sigur ca a citit-o.
fug.
liadorian spune:
Cartea mea ajunge la mine in seara asta. Iarina, din ce-ai scris, incep sa ma tem ca o sa pierd o gramada fiindca o s-o citesc tradusa.
beshter spune:
Cartea mea ajunge la mine joi. Sunt foarte fericita ca am reusit s-o gasesc si abia astept sa ma apuc de citit. Ma linistea, oricum, ideea ca o are si iarina.
Laura, ai reusit s-o gasesti? Lia, ai inceput lectura?
Laura25 spune:
Eu nu am reusit sa gasesc cartea.
Ma consolez citind Gargui.
Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
beshter spune:
Laura, imi pare rau ca n-ai gasit-o:( Daca citesti englezeste, ti-o trimit eu prin posta.
Am terminat-o aseara si am inteles de ce toata lumea care a citit-o a vorbit in ditirambi despre ea. Mi-a placut foarte mult. Mi-au placut personajele - iarina are dreptate, nu stiu cum ai putea sa nu-i iubesti pe toti cei patru - mi-a placut povestea - e de-a dreptul si de-adevaratelea heart-breaking - mi-a placut limba in care scrie Roy - atat de onctuoasa si atat de aspra.
Pe coperta editiei pe care am citit-o eu, e un citat din Updike despre roman, in care spune ca e un roman care-si inventeaza propriul limbaj. Foarte adevarat. Nu e singurul lucru demn de retinut despre cartea asta dar pe mine felul in care Roy isi mangaie personajele cu scrisul ei m-a impresionat foarte tare.
Am inima destul de grea dupa sfarsitul asta. Cum simtea Estha, a 'greeny, watery, lumpy, bottomless-bottomful feeling'.
O carte foarte foarte misto.
Edit: mai, da' unde-i toata lumea???
Laura25 spune:
Mihaelka, multumesc pt oferta! Sincer, nu am citit inca beletristica in engleza. Ar fi un inceput ... Intre timp am comandat-o pe un site, sa vad daca o au sa mi-o trimita. Mai vorbim, daca nu dau de ea in nici un fel, am sa apelez la tine. multumesc!
Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate