Nasterea in alta tara angajata in ro

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Happiness_4_us spune:

Andacons, vezi ca rasucesti lucrurile. Acum iti faci probleme ca va plati RyanMom spitalizarea si nasterea in strainatate? Pe ea nu o intereseaza asta. E alta tema subiectului deschis de ea.

Si acum ca sa iti ridic ceata de pe ochi, ca vad ca nu te lasi.

Eu locuiesc aici si lucrez aici. de data asta, am ales sa nasc in Ro.Evident ca voi pleca in Ro mai devreme decat DPN=ul nu? Chiar mai devreme cu aproape 2 luni. Asa.
M-am interesat si intrebat si situatia este urmatoarea. Concediul de ingrijire copil este acordat indiferent in ce tara nasti. Trebuie facuta cerere cu minim 45 de zile inainte sa nasti si trimisa la ei, la care atasezi scrisoarea medicala de la moasa cu DPN=ul. Dupa ce nasti, trimiti pe fax sau e-mail, certificatul de nastere al copilului, i se da CNP si este inregistrat in sistem, dupa care incepe sa curga in cont indemnizatia de crestere si ingrijire copil.
Perioada dinainte de nastere, adica cele 2 luni considerate post-natal, sunt platite 100% de firma la care lucrezi, cu scrisoare de la medic ca mergi si nasti in alta tara si ca trebuie musai sa te deplasezi din timp.
Concediu medical este concediul acordat pentru boala, concediu prenatal este concediul acordat inainte de nastere, si are acelasi regim ca si concediul de odihna. Nu mai face confuzie intre ele.

Asadar se poate si nu e nimic legal. Este dreptul nostru.
Aceeasi situatie este si in Romania, spun din experienta. De-aia medicul de familie emite concediul post-natal fara sa fii prezent.

Acum alta intrebare: Daca esti in concediu si nasti prematur crezi ca este imposibil? Sau crezi ca mamicile respective nu beneficiaza de drepturile lor? Mai ales ca trebuie tinute in maternitate pana cand copilul ajunge la greutatea normala. Si sunt cazuri cand se depasesc cele 3 luni. Crezi ca alearga cineva pe la emigrari sa declare ca a depasit alea trei luni si sa solicite permis de rezidenta?
Exista cazuri speciale.

Mamica fluturasului Andrei si 13+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Citat:
citat din mesajul lui LAlexandra

Si la urma urmei care e problema daca fata vrea sa nasca in strainatate pe banii ei! Nu e nici prima, nici ultima. Poate nu ai vazut de curând spitalele din tara, ca sa iti dai seama de ce preferam sa nastem in strainatate.

Si da, am facut o gramada de drumuri pe banii mei, nu ai tai si nici ai statului. Iar legile probabil sunt aici diferite de ce stii tu, eu am beneficiat de toate prin prisma sotului, care sta si lucreaza aici, nu cerseste pe drumuri...

Mami de printisor Alessandro - 15.04.2010

De ce nu nasteti in spitalele private din Romania?
La un subiect recent,deschis de Bebe-Beca am concluzionat ca nasterea in De,de ex,e mult mai scumpa decit nasterea la un spital privat din Ro.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Happiness,eu nu rasucesc absolut nimic!

Era una dintre intrebarile puse de autoarea subiectului!

Si tu daca te duci sa nasti in Romania,platesti spitalizarea sau cum?Cum motivezi ca vrei sa nasti in alta tzara?Cum s eprocedeaza cu concediul de dupa nastere?Cine il plateste in cazul tau?

Mie tot ciudat mi s epare,dar zau ca nu-mi mai bat capzul,inca odata se demonstreaza ca Romania e tzara tuturor posibilitatzilor,si sincer la asemenea procedee si mentalitatzi nici nu e greu de dedus de ce ne zbatem in rahat!

RyanMom,este ultima mea interventzie la acest subiect,pune problema la legislative,fa-tzi temele cum trebuie inainte de pleca la drum!Succes!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happiness_4_us spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Happiness,eu nu rasucesc absolut nimic!

Era una dintre intrebarile puse de autoarea subiectului!

Si tu daca te duci sa nasti in Romania,platesti spitalizarea sau cum?Cum motivezi ca vrei sa nasti in alta tzara?Cum s eprocedeaza cu concediul de dupa nastere?Cine il plateste in cazul tau?

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Eu da, voi plati in Ro, pentru ca am ales sa nasc la privat la Euroclinic.
Nu trebuie sa motivezi de ce nasti in alta tara. Pur si simplu iti spui optiunea, iar ei se conformeaza. Concediul de maternitate este platit de un organ de stat separat de sistemul de sanatate, asa este aici, la care cotizez lunar, asa cum se plateste in Ro CAS. Mai exact este un fel de sindicat.
Asa cum, daca esti in somaj si nasti, intri in concediu de maternitate. Se intrerupe somajul si beneficiezi de concediu de maternitate. Asa e si in Ro. Legile sunt asemanatoare.

Mamica fluturasului Andrei si 13+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos
Mie tot ciudat mi s epare,dar zau ca nu-mi mai bat capzul,inca odata se demonstreaza ca Romania e tzara tuturor posibilitatzilor,si sincer la asemenea procedee si mentalitatzi nici nu e greu de dedus de ce ne zbatem in rahat!

mai clar , ca nu se intelege. ce procedee, ce mentalitati, care e problema ta e fapt?
ca unele gravide isi permit sa nasca unde vor ele si au posibiltatea, LEGALA, sa isi obtina toate drepturile pt care au COTIZAT ?

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Eu am locuit cativa ani in Satu Mare, e la 10 km de granita maghiara. Inca inainte de intrarea Ro in UE, am avut colege de munca ccc care au nascut acolo perfect legal, de la inceputul sarcinii au fost inregistrate la un medic in Ungaria(e un orasel mic aproape de granita unde se nastea, poate se mai naste in conditii mult mai bune decat in SM) si apoi au nascut acolo. Stiu ca mergeau la control periodic, totul perfect legal. Dupa 3 zile dupa nastere li se da drumul acasa(daca totul e bine) si nasterea se inregistreaza in Ro. Insa nu stiu de acte, etc...Nu stiu cum veneau cu copilul din Ungaria, ce fel de hartii au nevoie la granita, etc. Dar se poate, atat am vrut sa va spun.

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput