Colectia de toamna - iarna 2005, acum mari!!! (12)
Raspunsuri - Pagina 6
corap spune:
neata! si un lma ffff intarziat pt NOKI - vacanta placuta
rapid in prima zi lucratoare dupa vacanta medicala.
intru si eu sa-mi dau cu parerea despre scris /citit/ socotit - ai mei de scris nu scriu neam, de recunoscut recunosc litrele J, Q, K si A (dap, jucam frecvent macao si razboi ), am niste cartonase cu litere pe care pot scrie pe niste contururi, ana o face mai des, andrei deseneaza pe langa. dar eu nici nu mi-am pus pb ca ar trebui sa scrie etc... o sa o faca fiecare la timpul potrivit.
mie mi se pare aiurea sa bagi in copil chestii daca el nu e inclinat catre asta.
in plus, am cunoscut un copil care la 4 ani stia sa scrie, sa citeasca si traducea in engleza PROSPECTE DE MEDICAMENTE si care la varsta scolara a fost un elev absolut normal, cu suisuri si coborasuri.
stiu ca exista teoria cu copilul - burete. Exagerata, dupa parerea mea. asa cum am observat ca copii invata intai sa scrie si apoi sa citeasca - o chestie absolut nenaturala - normal e sa inveti intai sa citesti si apoi sa scrii, adt fiind ca la scris sunt folosite mult mai multe resurse si sunt necesare mai multe abilitati decat la citit. pe mine chestia asta ma cam pune pe ganduri - e semn ca ceva nu e chiar in ordine.
sper ca nu v-am oripilat cu teoria mea, e proprie asa ca nu incercati asa ceva acasa! dar pe bune nu vad sensul - cititul e o activitate individuala, copiii mei abia invata sa fie frati - nu e cazul sa le impuiez capul cu asa ceva (decat daca ei isi manifesta dorinta, desigur)
la poze incerc sa ma uit mai tarziu.
c & andrei-ardei 14.11.2005 & cireshik anais 07.05.07
FEBRUARIE thing-a-day
lavi02 spune:
Corap absolut mortale literele pe care le recunosc ai tai!
Eu sunt de acord cu tine.
Eu sunt bucuroasa ca sambata plecam in vacanta nr 2, plodless, la Madrid si imprejurimi, de abia astept sa-mi beau prima cafeluta in Spania. Si pe a doua si pe a treia, doar pe ultima nu.
Pana atunci iar s-au adunat tone de facut si de rezolvat.
Fetele-s bine, stau la munte pana duminica cu bunicii, n-am mustrari de constiinta fata de ele, au avut ceva vacanta anul asta.
corap spune:
uh, lavi, bea una si pt mine - ca la noi spania abia la anu'...
miri, pai david nu se pune, el e deja stiutorul trupei :) de trenurile de la sinaia cunoastem...
feli, nu stiu nimic de chiuretaj biopsic, dar multa bafta! mi se pare exagerat pretul la cmu, dat fiind ca eu am dat 700 de eur pe operatia mea; merita sa dai un telefon sa te interesezi exact de pret, pt ca s-ar putea sa aiba contract cu casa de asigurari si sa iesi mai ieftin.
crissy, alege varianta care te avantajeaza!
FEBRUARIE thing-a-day
bb_alinus spune:
Lavi iar vacanta? Cat stati la Madrid? Eu una salivez la jamboanele lor ( uf, trebuie sa ma opresc din mancat zau), la piatetele lor inchise in care intri iti iei paharul ( din sticla nu de plastic!!!) de ce vin vrei tu, apoi incepi sa comanzi ce fel de specialitate vrei, iar te plimbi pe acolo, mai si faci cumparaturi pt acasa, iar mai bei un paharel delicios.....hmmmm. :)). Eu una nu as mai intra in nici un alt restaurant ( de altfel cred ca am ajuns la o forma maxima de saturatie de mers la restaurante) ci doar in locuri de astea tipice as merge....
Acum imi aduc aminte, cred ca nu am pus poze cu Madrid, desi mi-ai cerut mai demult, nu?
Feli ce ai patit? Imi pare rau ca nu te pot ajuta cu nici o info!
Fetelor legat de scris - citit eu zic ca nu putem trage nici o concluzie. Corap zice ca ii lasa pe copii sa invete la timpul potrivit - total de acord dar....cand consideram ca e timpul potrivit? Unde scrie ca doar la 6-7 ani? Dupa cum am zis si cred ca si Meemsulici , noi nu am invatat fetele sa scire in privat, acasa, ci asta au facut in sistemul de invatamant respectiv! Sunt sigura ca nu toti din clasa reusesc sa scrie/ citeasca la fel, am mai zis missei nu ii plac cifrele de ex, numara dar nu o pasioneaza, nu ii place sportul, nu se da in vant dupa activitati extra scolare, etc. So, fiecare in ritmul lui!
Fara sa ma laud, eu citeam de pe la 4- 5 ani titluri din ziare, si stiam ce citesc ( recunosteam cuvantul). Literele le-am invatat la gradinita, din grupa mijlocie, imi aduc aminte ca faceam cu pasiune pagini intregi de litere, le scriam pe un caiet in clasa, fara sa imi ceara nimeni. Asta nu inseamna ca nu ma jucam si de-a mama si de-a tata:))Seara ma strecuram in bratele lui taica-meu care citea ziarul si citeam cu el titlurile ....pt ca asa vroiam!
Si da, in clasa 1 m-am plictisit, si da, in clasele mai mari am fost un elev mediu spre bun ( in primii 10 ca sa zic dar nu prima). Ca scrii si citesti de mic nu e un indiciu ca vei fi un geniu
Alina (DPN 6.11.2010) si Amalia 17.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii Amaliei
Parfois on regarde les choses, telles qu'elles sont, en se demandant pourquoi.
Parfois on les regarde, telles qu'elles pourraient être, en se disant pourquoi pas.
lavi02 spune:
Alinus de sambata pana duminica urmatoare. La pietele lor te referi? Si noua ne plac foarte mult!
Dar nu stam in Madrid decat 4 nopti, mai dormim 2 la Salamanca, 1 la Segovia si 1 la Toledo. Am ales sa ne mutam pt ca sa prindem seara cu plimbare relaxata si tapas in fiecare oras, sa stam pe strazi pana la ce ora avem chef, nu sa ne grabim seara inapoi spre Madrid. In drum spre Salamanca vrem sa ne oprim si la Avila.
Crissy tare frumoasa e Elise, iar Beatrice e o dulcica, chiar ca s-a dolofanit de la 5 zile!
corap spune:
pai "timpul potrivit" e atunci cand copilul arata interes fara sa-l indopi tu (tu= parinte/ soacra etc). sunt de acord ca timpul potrivit difera de la un copil la altul. tocmai de-aia teoria de mai sus.
pentru copiii mei e timpul pentru decupat si umplut casa de lipici, e timpul pentru dat in leagan la infinit cantand cantece inventate, de numarat stele si de invatat numele lor, de pictat cu acuarele peste tot - asa cum, de ex, pt david de miri e timpul pentru citit.
(a, si "eu" - adica ce faceam eu la varsta lor - nu mi se pare extrem de relevant. ca daca eu am invatat sa citesc intr-o marti in octombrie cand aveam 6 ani jumate asta n-o s-o impiedice pe fi-mea sa citesca maine, dak are chef, sau la scoala literele pe rand, asa um e "programat". mi se pare exagerata/ irelevanta cuantificarea achizitiilor unui copil numai pe baza scris/citit) A... si andrei stie sa numere si din 2 in 2, si din 3 in 3 si sa faca o gramada de calcule mentale (si adunari si scaderi) - pentru ca asta-i inclinatia lui de moment, nu cititul.
FEBRUARIE thing-a-day
bb_alinus spune:
Corap cand ziceam de " eu" vroiam doar sa arat ca nu numai in sistemul de afara se intampla asta.... nu o lua altfel te rog!
De decupat, lipit nori peste tot, desenat si oferit desene cu dedicatie cred ca toti copiii o fac si au timp chiar si cei care mai retin o litera doua din cand in cand, Ziua e lunga... Missa ne-a umplut camerele si bucataria, plus cantat si dansat, valeu, de jucat de-a mama si de-a tata, de-a invatatoarea, de-a restaurantul ... eu una nu mai pot, nu stiu cum de nu se plictiseste copilul asta....In fine, n-are rost sa continui ca tot se interpreteaza.
Biculet, acum intelegi de ce se discuta doar lururi lejere pe aici?
Lavi da, de piatetele alea vorbesc! Vacanta pe cinste va doresc!
Alina (DPN 6.11.2010) si Amalia 17.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii Amaliei
Parfois on regarde les choses, telles qu'elles sont, en se demandant pourquoi.
Parfois on les regarde, telles qu'elles pourraient être, en se disant pourquoi pas.
corap spune:
alinush, eu n-am interpretat - mi-am spus doar parerea mea cu privire la copiii mei.
in niciun caz nu dau sfaturi altora, am si mentionat asta de la inceput si nu imi permit sa am pareri despre cum isi cresc / educa altii copiii, pentru ca e o chestiune foarte personala.
eu am spus doar ce fac/ nu fac/ cred eu , chiar nu mi s-a parut ca parerile mele lezeaza pe cineva.
FEBRUARIE thing-a-day
lavi02 spune:
Alinus, nu te supara!
Amalia e in mod particular interesata de litere si asa e si Rianna, de David nici nu mai zicem; si au fost de mici interesati si in plus la voi se face si la scoala.
Deci, foarte bine!
Alti copii, ca de ex Nati si Andrei nu sunt in mod particular interesati de litere, nici nu se cere in sistemul nostru de invatamant. Noi ca mame avem 2 optiuni: sa-i lasam in pace sau sa incercam sa-i invatam literele desi ei nu sunt interesati.
Nati e interesata din cand in cand dar dupa cateva minute se plictiseste. Ei, ce sa fac eu, sa insist la infinit, sa trag de ea? Nu cred ca e cazul.
Multumim de urarea cu concediul!
anda77 spune:
hello fetelor, preocuparile generate de criza economica m-au impiedicat sa mai scriu de ceva timp. si jur ca vb serios, din pacate. v-am mai citit din cand in cand, mai pe sarite.
lavi, da, mai sunt in ro:) desi nu e de emoticon de ras, e de plans p-aici.
crissy, bine ati revenit acasa!
legat de scris si citit, hmm...nichita stie sa citeasca toate literele, poate forma cuvintele scurte, nu si pe alea lungi (cand le citeste), scrie de tipar si cu litere mici si cu litere mari, dar dupa dicatare litera cu litera, rar cuvinte, doar din cele scurte. adica ii dictez o propozitie pe litere , nu pe cuvinte. a invatat in 2-3 luni. cu mine, acasa, adunate cam 2 ore pe saptamana. Nu a vrut el si nu ma intereseaza daca vrea sau nu. nici daca se plictiseste la scoala. atunci sa faca bine sa-si gaseasca chestii inteligente de gandit in banca.
am constatat ca prinde repede. si chiar prinde. dar e lenes. daca trebuie impins de la spate, o sa fac asta pana s-o insura. L-am invatat deoarece doresc sa se apuce sa rasfoiasca singur carticele si sa si priceapa ceva din ele, nu doar din poze. daca nu e un cititor inascut, atunci trebuie sa-l stimulez. eu am citit destul si totusi am citit foarte putin fata de unii cunoscuti ai mei, cateodata ma simt complexata cu bagajul meu in fata lor. bine, vorbim de oameni care pot citi 24 de ore fara sa doarma:) sau oameni care citesc de la 3 ani!
e foarte important sa prinda placerea cu carticelele. in vremurile noastre sunt mii de carti superbe exact pentru varsta lui. sunt sigura ca-i vor placea de indata ce va invata sa LE CITEASCA bine. tata imi spunea "citeste, citeste, citeste, andreea ca pana la 18 ani iti faci cultura generala. p-orma e doar spuzeala":) citeam, dar nu cat i-ar fi placut tatei:) acum cata dreptate ii dau:) asa ca treaba lui nichita este sa invete sa citeasca acum, iar treaba mea sa cumpar carticele cat mai atractive. foamea vine mancand.
cartile fac jumatate din treaba in viata. am vazut oameni fara experienta de viata dar care au citit fte mult si astfel reusesc sa acopere foarte frumos lipsa "practicii" si cunosc persoane carora rotitele le merg unse sclipitor dara care n-au deschis decat cartile obligatorii de la scoala. au mari lacune comportamentale. mari de tot. si nu, nu vin din lipsa de educatie. plus nu sesizeaza toate nuantele, nu pot exprima bine nuantele, in ciuda unui bagaj cerebral mai mult decat indestulator.
ideal este sa ai si experienta si cultura. daca e sa ai doar una dintre ele o prefer pe a doua, desi eu sunt o fire practica si instinctuala. zic azi ca o prefer pe a doua, dupa ce am intalnit multi oameni in viata mea si cei sclipitori fara cultura m-au lasat la nivel de "ok", pentru ca nu am vazut niciunul sa patrunda pana in adancimea unei situatii, in schimb am intalnit si din cei fara experienta, dar foarte cititi si, daca pentru majoritatea am simtit parere de rau ca "nu sunt vii", dintre ei am remarcat cativa pentru care am o admiratie totala. absolut. reusesc sa acopere, sa ascunda perfect lipsa de experienta; daca nu cunosti asta din particular, poti sa juri ca au mai trecut de 10 ori prin aceeasi situatie, au invatat din greseli si acum gestioneaza perfect conjunctura respectiva. nu au trecut, doar au citit cu pasiune in 10 carti, 10 situatii asemanatoare.
ma opresc inainte sa trec la cu totul alte disertatii, ideea este ca nu am nicio jena in faptul ca l-am invata pe nic sa citeasca la 4 ani fara sa fie inclinat spre asta. ba chiar ma felicit.
sanatate fetelor convalescente si celor care se pregatesc de interventii. faptul ca toate interventiile sunt in jumatatea de jos a corpului are si o explicatie de conjunctura astrologica, nu ca asta ar coafa pe cineva, dar zic si io...
am mare suparare ca nu l-am dus pe nic in niciun concediu la o mare/ocean in vara asta (doar de week-end la olimp, dar nici n-a apucat bine sa miroasa algele) din lipsa de bani, dar sper sa fie mai bine la anul. am vazut si cateva poze frumoase in contul comun. bravo voua, mi-au placut.
felicitari ina, pentru slabirea spectaculoasa si la multi ani cu mare intarziere, dar sincer!