Incendiu la maternitatea Giulesti

Raspunsuri - Pagina 32

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ralucis spune:

Sper sa putem vedea si imaginile de pe camera video sa stie bietii parinti mai multe. Oricum, este absolut ingrozitor totul, de ieri ma tot gandesc la ce s-a intamplat si tot nu-mi vine sa cred. Bietii copilasi

Eu as naste acasa, pe cuvant, cu o moasa pregatita langa mine, asta in cazul in care nu am indicatie pentru cezariana, bineinteles. Eu am nascut ambii copii foarte usor, mi-am revenit imediat, ma vad in aceeasi situatie si acasa, ba chiar mai linistita si mai odihnita, sigura ca bebelusul sta inca de la inceput langa mine.

In ceea ce priveste slujba de inmormantare, ceea ce li se va face copilasilor nebotezati este tot o slujba, doar ca mai scurta. Nu are nicio legatura cu afirmatiile de genul ca daca n-are slujba de inmormantare nu stiu ce o sa fie dincolo. Pana la urma, fara sa fim patimasi, ci incercand sa fim obiectivi, este o chestiune de logica, oare nu se procedeaza la fel in cazul altor religii ? De exp, intr-o situatie similara, in care copilul este al unor parinti de religie catolica/(neo)protestanta/mozaica cum se procedeaza? Poate cineva sa explice?
Oricum, eu cred sincer ca Dumnezeu va avea grija de sufletele micutilor, cu sau fara slujba completa de inmormantare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

Lali normal ar fi sa nu ai posibilitatea de a face asta in sistemul public, social de stat etc....
vrei sa ai dr personal 24/24 , dreptul tau, numai ca ar tb sa platesti pt asta dar nu bani negrii ci legal , cu chitanta, cu scutiri fiscale daca vrem sa incurajam asta etc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Astazi, medicul in al carui cabinet eram, discuta cu un alt medic despre ceea s-a intamplat la Maternitatea Giulesti.
Oameni buni, bebelusii au fost lasati O ORA nesupravegheati !
Au murit sufocati de fum, inainte de a lua foc.

In Romania, cadrele medicale vor deveni responsabile numai dupa ce vor incepe sa fie judecati penal, ca orice criminali, dandu-le pedeapsa maxima.
Degeaba le taie din salariu pt cateva luni sau ii dau afara din sistem. Ei vor continua sa nu se simta responsabili pt vietile noastre si ale copiiilor nostri, pt ca pedepsele astea sunt infime, fata de gravitatea actului criminal.

Ne este teama sa ne lasam pe mana oricarui medic, fiindca au ajuns ca niste negustori; numai ca ei fac negot cu viata noastra !







allinta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Sigur ca in alte tari serviciile medicale sunt mai bune dar adevarul este ca sunt si platite corespunzator. Ne place sau nu, serviciile medicale costa mult, educatia si specializarea doctorilor costa, riscul pe care ei si-l asuma costa, asistentele, aparatura ... costa mult.

In America, cezariana mea a costat fix $14.000 (pret platit de asigurare)in care intra: spitalizare 4 zile, operatia in sine, medicul, asistentele, grija pentru copil ... etc.

Ma intreb cat costa in Romania, la privat, o nastere ? Sunt convinsa ca acolo unde costa sunt conditii decente ...

Toata lumea blameaza sistemul de stat, blameaza spaga, dar pana la urma spaga este tot un fel de plata a serviciilor medicale. La privat platiti pe factura, la stat platiti direct in buzunar. Banuiesc ca daca toata lumea se duce la stat, este mai ieftina "spaga" decat plata pe factura ... pana la urma, ce deranjeaza ? Ca platiti ? Ati dori servicii medicale gratuite, perfecte sl alb mirositoare si cu doctorul disponibil 24 de ore din 24 ?

Stiu de contributia de sanatate - realitatea este ca este putin si de acei bani se primesc serviciile (proaste) de la stat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MoiLolita spune:

Dupa cateva zile, vom fi uitat acest dezastru si nu se va schimba nimic, ca in cazul oricarei tragedii. Daca vor fi dati afara cativa angajati ai spitalului, asta nu rezolva nimic. Cum e posibil ca intr-un spital sa lipseasca un lucru atat de elementar cum sunt senzorii de fum? E foarte usor sa se dea vina pe o singura persoana, care daca e data afara se considera ca e cazul rezolvat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bic spune:

Cind vorbeam de medic in cazul nasterii acasa, nu vorbeam de medic care sta la dispozite si vine acasa. Nici un medic din lumea asta nu vine acasa pentru nasteri la domiciliu. Nasterile la domiciliu, in tarile in care se practica acesta metoda, sint asistate de moase. Vorbeam de medic pentru ca in cazul in care exista complicatii, sa stii la cine te duci la spital.

Iar daca sarcina nu este cu probleme, nu vad de ce m-as duce la un spital in care exista foarte multe riscuri, cind pot naste acasa unde riscurile sint mult mai mici. Dar in Romania as fi deschizatoare de drumuri si iti trebuie mult, mult curaj sa fii deschizator de drumuri cu propiul copi.
Traiesc intr-o comunitate unde nasterile acasa reprezinta un proces destul de mare din totalul nasterilor. Eu una am ales sa nasc la spital din mai multe motive: inchiriez o casa intr-un cartier foarte populat si nu m-as fi simtit in largul meu sa ma auda vecinii cind tzip. Abia ne mutasem de o luna in casa si nu era un loc in care sa ma simt confortabil. Eu sint in general o persoana care are nevoie de multa atentie si rasfat in jur si la spital asta am primit. Si, de ce sa nu recunosc, nu eram foarte mult in tema si fiind primul copil am preferat sa nasc cu medic. Dar daca as fi fost in Romania, as fi considerat la modul foarte serios sa nasc acasa.
Ah, si inca ceva, este statistic dovedit ca nasterile acasa decurg mult mai bine decit multe nasteri la spital.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui MoiLolita

Dupa cateva zile, vom fi uitat acest dezastru si nu se va schimba nimic, ca in cazul oricarei tragedii. Daca vor fi dati afara cativa angajati ai spitalului, asta nu rezolva nimic. Cum e posibil ca intr-un spital sa lipseasca un lucru atat de elementar cum sunt senzorii de fum? E foarte usor sa se dea vina pe o singura persoana, care daca e data afara se considera ca e cazul rezolvat.

Pai de fapt, persoana care trebuia sa stea acolo este vinovata. Acea persoana / persoane era senzor de fum, alarma de incendiu si ce mai vrei tu. Nu exista scuza pentru acea persoana si sunt sigura ca regulamentul spitalului spune clar ca sectia aceea nu poate fi lasata nesupravegheata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lia popescu spune:

Sunt mai multe lucruri care mi se par intolerabile:
- ca asistenta a lipsit o ora (daca o fi adevarat, ca si ziaristii astia...)
- ca nu exista un sistem de siguranta impotriva incendiilor
Ma intreb cine s-a ocupat de montarea si de verificarea acelor aparate de aer conditionat... normal ar fi sa existe un proiect facut de specialisti, de ingineri de instalatii, sa existe si un personal tehnic care sa verifice aparatele. Probabil ca aceste aparate au fost luate prin sponsorizari si instalate de un ageamiu. Fara proiect, fara masuri de siguranta, fara verificare periodica. Oricum, raul ar fi putut fi prevenit daca acesti copii ar fi fost supravegheati permanent asa cum se cuvine, cand este vorba despre prematuri care necesita monitorizare.. Sunt curioasa ce explicatie ar da asistenta pt acea absenta de o ora...

Ma abtin sa comentez "dragalaseniile" unor persoane "inteligente" de pe forum care continua sa creada ca aceste accidente se intampla din cauza unei razbunari a personalului medical pe intreaga lume, datorata faptului ca sunt prost platiti sau ca nu au primit spaga...Da-le Doamne sanatate, ca au mare nevoie cu asa o atitudine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

Imi iau copilul in brate si sufletul imi plange pentru acei copilasi, pentru parintii lor...

Ii multumesc lui Dumnezeu ca imi tin copilasul in brate, dar sunt ingrozita ca asa ceva se poate intampla, ca s-a intamplat, ca niste ingerasi au murit asa de chinuiti, altii inca se chinuiesc sa traiasca, durerea fara margini a parintilor...

Ma intreb daca putem face ceva - noi, o comunitate de parinti, pt ca asa ceva sa fie evitat pe viitor. Nu pot, nu vreau sa cred ca nu se poate face nimic impotriva iresponsabilitatii si a neglijentei - cand e vorba de viata oamenilor.

Haideti sa iesim in strada si sa cerem alte legi, alte norme de aplicare, alta severitate in aplicarea lor - sau macar sa sensibilizam lumea ca trebuie schimbat ceva.

Condoleante familiilor care si-au pierdut ingerasii! Cu tot sufletul sunt alaturi de ei, desi stiu ca o asemenea durere nu le-o poate alina nimeni...
Si ma rog pentru bebelusii care au supravietuit, dar au fost afectati, sa se faca bine, macar ei sa se intoarca in bratele parintilor, sa se refaca cat mai bine si sa fie sanatosi, dragii de ei.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chrysion spune:

O tragedie... Condoleante parintilor copilasilor care au murit - nu imi inchipui ce e in sufletul lor ...

Sper ca ceilalti copilasi sa se faca repede cat mai bine...

Sper sa fie luate masuri pentru ca astfel de tragedii sa fie evitate pe viitor!


Apropos de sistemul de stat, eu nu am incredere in el (insa am mare incredere in medicii romani) in sensul ca birocratia e foarte mare, iar conditiile din spitale in mare parte proaste. (Spuneam insa ca am incredere in medici - spre deosebire de cei din America de Nord de pilda, unde insa conditiile din spitale sunt relativ OK). Ma bucur ca au aparut si la noi spitalele private. Problema o reprezinta banii - daca nu ii ai, nu ai alternativa decat spitalele de stat.

Eu una nu as rezista usor intr-un spital de stat: urasc murdaria, lipsa conditiilor decente si lipsa de maniere a unor membri ai personalului (unele asistente si infiermiere). Am trecut odata prin maternitatea Odobescu din Timisoara si locul mi s-a parut cam horror (intunecat, vechi, deprimant). E adevarat insa ca sunt mult mai pretentioasa decat majoritatea (de exemplu, nu pot dormi decat in asternuturi imaculate, baia trebuie sa fie la fel, etc). Nasa mea a ales de pilda sa nasca si al doilea copil in aceasta maternitate (conditiile nu i-au placut, insa modul cum s-a purtat personalul cu ea - da).

buflea, in spitalul privat "Athena" din Timisoara o nastere costa 1500 sau 1700 euro (nu mai stiu exact cat mi-a spus vecina, care lucreaza acolo ca medic si e super incantata de conditii - totul e curat, civilizat, etc). Uite ce am gasit despre preturile din acest spital intr-un articol online:

"Tarifele sunt afi#351;ate la recep#355;ie. O interven#355;ie chirurgicale cost#259; între 600 de euro #351;i peste 3.000 de euro. O na#351;tere cost#259; 1.500 de euro, indiferent de metoda aleas#259; (natural#259; sau prin cezarian#259;), iar o interven#355;ie chirugical#259; laparospic#259; începe de la 1.350 de euro. Pre#355;urile interven#355;iilor chirurgicale includ #351;i un anumit num#259;r de zile de spitalizare (cazare, mas#259; la alegere, TV, tratament medical)."

Inainte de deschiderea acestui spital mamicile din Timisoara care nu vroiau sa nasca in sistemul de stat alegeau Ungaria (unde parca preturile sunt mai mici decat la "Athena"). Multi alti pacienti merg in Ungaria (socrul meu s-a operat acolo cu succes de cataracta).

In Bucuresti exista doua spitale private - sunt thread-uri despre experientele (pozitive ale) nasterii acolo (+ alte detalii - preturi, etc) in sectiunea "Nasterea unei stele" de pe forum.

Inteleg ca in Romania exista si unele spitale model de stat (parca cel din Medgidia?), dar ar trebui desigur sa constituie regula, nu exceptia. Eu sper ca in timp toate cele de stat vor urma modelul pozitiv al celor private privind conditiile oferite.

Oricum, pentru nastere iti alegi intai medicul (+ replacement-ul in caz de concediu/conferinta in strainatate) si apoi vezi - in caz ca banii iti permit - daca poti naste cu respectivul intr-un spital privat. In caz de nastere pe cale naturala, nasti desigur cu cine se nimereste de garda, dar atunci poti alege de la inceput spitalul.

Nasterea acasa e riscanta deoarece nu exista posibilitatea interventiei rapide in caz de necesitate (nu e totuna sa te transfere pentru operatie urgenta in sala alaturata sau la cel mai apropiat spital). Dar fiecare mamica are dreptul sa aleaga cum sa nasca.

S-a discutat problema empatiei la un moment dat: sigur, este preferabil un medic care sa fie cat mai cald si cat mai intelegator cu pacientii sai, insa nu toti sunt si nu le poti cere sa fie (e o trasatura de personalitate - nu se invata, ci se mosteneste). Medicii trebuie sa fie in primul rand buni profesionisti (a se intelege din pounct de vedere tehnic); empatia e un bonus (desi nu e asa considerata in cazul chirurgiei). (Apropos, XIO, mie imi place cum scrii (ce am vazut pe acest thread): esti foarte la obiect & a no-B.S. person).

Mergi la inceput