Mamica incapabila sa-si educe copilul cauta...(2)
Raspunsuri - Pagina 7
gmmm spune:
Citat: |
citat din mesajul lui denizel da' de ce spalatul pe dinti iese in afara negocierilor? Mai, mie imi e tare mila de picii astia. Viata lor e un 'trebuie' permanent, pe bune... Am auzit de multi copii care urasc sa se spele pe dinti. Eu, adult, ma spal pe dinti fiindca vreau sa miros placut, fiindca vreau sa-i am albi, fiindca nu vreau sa am carii. Care din toate aceste motive il intereseaza pe un copil? Eu zic ca nici unul. Are el de ales? Nope, nu are. De asemenea, spalatul pe par e un chin pentru multi copii. La fel, eu ma chinui sa ma spal pe par la doo zile (la mine dureaza 40 de minute operatiunea, cu tot cu ceva uscat ), fiindca imi place sa il am stralucitor, fiindca imi place sa miros proaspat, fiindca nu vreau sa imi stea precum o matura etc. Nu mai pot copiii de mirosul pe care il poate avea parul lor sau ca nu e stralucitor sau ca nu li se aseaza bine. Cand li-i lumea mai draga, se gaseste cineva care sa le zica ca trebuie sa faca baie si sa se spele pe par. Au ei de ales? Nope, nici aici. Daca vreau sa mananc o ciocolata intreaga + jumate de kil de creveti + un castron cu cartofi prajiti, mananc. Nu se gaseste nimeni sa-mi tina teoria chibritului si sa se ingrijoreze ca nu mananc sanatos (eh, se gaseste... , dar eu sunt mai independenta, asa :))))). Si mananac toate astea, poate sa imi fie rau dupa aia, DAR... daca am chef sa repet figura dupa 2 luni, o pot repeta, nu exista cineva care sa ma opreasca. Pot copii sa faca excese dintr-astea fara rost? Nope, nu pot! Ei TREBUIE sa faca intotdeauna ceea ce e cel mai sanatos, cel mai cuminte, cel mai bine pentru ei si cei din jur. Daca am chef sa vad 8 episoade la rand din Dr. Who (as vrea sa vreau asta :))), le vad si nu e nimeni care sa-mi spuna ca unul e de ajuns, ca teveu' imi face rau la creieras si ca nu trebuie sa le vad pe toate intr-o zi, ca doar n-au intrat zilele in sac si ca hai mai bine sa ne punem hainutele alea frumoase si sa mergem in parc. etc, etc.... Ideea e ca eu am tot timpul decizia in mainile mele, iar ei nu o au. Depind de noi in totalitate. Ce vreau io sa zic, ca ceva vreau totusi sa zic , este ca ar fi de dorit sa incercam sa tinem cont de toate astea, chiar daca nu avem intotdeauna energie, chef, timp, inspiratie samd. Da, am auzit de umor. Si-nca cum... :)). Rox, am eu asa un feeling ca muuulti parinti nu concep ca un pici, propriul pici sa se rasteasca la ei . Pentru parinti, de dragul copiilor "Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel. |
denizel, va invidiez daca aveti tot timpul libertatea de a decide.
Eu, cam 90% din timp, fac lucruri care pur si simplu trebuiesc facute.
rrox3 spune:
Pai denizel se presupune ca tu stii exact ce consecinte vor avea actiunile tale si ti le asumi, ca deh, raspunzi pentru propria persoana. Da' copilul din dotare nu stie, cel putin la varste mai mici, si e responsabilitatea parintelui sa evite consecintele neplacute sau periculoase. Aici intervine imaginatia parintelui, sa-l camufleze pe TREBUIE asta cat mai frumos si sa-l livreze cu arta.
Problemele apar cand parintele se simte dator si indreptatit sa-si extinda controlul peste masura...
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
gmmm spune:
citat din mesajul lui Sabina gmmm, raspunde-mi te rog frumos fara ironie la o intrebare. cand copilul se arunca pe jos in magazin, a cui e vina? Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! Cum mi-am alaptat copiii Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă. |
E in parte vina faptului ca la ora de... in ziua de.... eu trebuie sa fiu in locul respectiv.
Cind pot sa evit, evit in general.
Citeodata nu poti sa eviti (cind avionul decoleaza exact cind el ar trebui sa doarma, ce te faci?).
Insa nici nu-mi fac o regula absoluta sa renunt intodeauna la ce trebuie/vreau sa fac doar ca s-ar putea sa declanseze scandal.
Caci "tantrumuri" cum le ziceti au loc si acasa, chiar daca copilul est mincat, odihnit, dragalit. Pur si simplu pentru ca in viata e greu sa renunti la lucruri atit de ademenitore precum ....
E vorba de un raport intre pragul de toleranta (dat de oboseala, foame...)si intensitatea tentatiei.
Sabina spune:
in situatiile in care nu poti sa eviti, si ele sunt multe in viata, trebuie sa fii pregatit sa iti ajuti copilul si sa te doara fix undeva de reactiile din public.
nu poti preveni situatia stresanta,m dar te poti pregati sa reactionezi in interesul copilului.
Despre asta e vorba aici in subiectul asta.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
rrox3 spune:
citat din mesajul lui gmmm Si ca raspuns la citeva dintre ideile enuntate pe ultimele pagini. 1.Despre rolul psihologilor in cresterea copiiilor. Nu stiu daca ati remarcat, insa unele carti spun un lucru, altele alt lucru, adesea exact pe dos. De pilda, unii sint pro-autoritate, altii anti-autoritate. Or, in final fiecare face o selectie si alege de fapt ce se potriveste cu felul in care gindea deja. 2. Ca noi cum ne-am simti daca am fi tratati la fel. Pai chiar vreti sa va spun cum as fi eu tratata daca m-as arunca pe jos in mijlocul magazinulu si as incepe sa tip ca vreau nu-stiu-ce? 3.Ca noi cum ne-am simti daca sotul ne-ar face acelasi lucru. Eu sper, pentru binele copilului (si al barbatului...) ca relatia mama-copil nu e aceeasi cu cea sot-sotie. |
1. Asa e, sunt mai multe teorii si curente. Dar te poti uita la data studiilor implicate si o sa vezi ca cele mai recente cam seamana intre ele. Fiindca omenirea a inceput sa se preocupe relativ recent de psihologie, si in special de a copilului, si nu s-a prins imediat ce si cum ar fi mai bine. A cautat si a cercetat.
In rest, sigur ca ti-o vei insusi numai pe cea pe care o simti tu a fi corecta.
2. Eu cred ca ai fi lasata in pace, s-ar face putin loc in jurul tau. Cu putin noroc te-ar intreba cineva daca te simti bine. Cam atat.
3. Asta-i evitare intr-o oarecare masura. Sigur ca relatiile nu-s similare, pe asta te-ai bazat cand ai scris asta, nu-i asa? Dar d.p.d.v. al respectului reciproc sunt similare.
Sabina spune:
si n-am inteles prea bine, deci la tantrumul e acasa cand totul e perfect, inseamna ca e vina copilului?
ca doar parintele l-a dragalit si l-a hranit.
Ei bine, de fapt nu e vina cuiva, ci a unor stimuli pe care noi nu ii mai percepem, dar pt copiii sunt foarte puternici, deoarece copiii exceleaza in sensiblitate.
Cum mi-am alaptat copiii
rrox3 spune:
citat din mesajul lui denizel gmmm, sper ca nu ai copil. |
Denizel asta nu a fost frumos.
Ideea e sa ajutam, sa dezbatem, sa explicam, nu sa ne aratam cu degetu' si sa ne luam cu mainile de cap...
Nu stiu... poate o pana, doua...
Jasmin012 spune:
citat din mesajul lui tangerine cartea este a lui Jesper Juul, "the competent child" am pus-o aici http://dlf.transfer.ro/transfer_ro-13aug-24d108ea55768a.zip ar mai fi si emotile si trairile copiilor, isabelle fillizoat, se gaseste online de cumparat mai e doamna care se cheama Naomi Aldort care scrie foarte frumos despre competenta copilului; are o carte Raising your children, raising yourself extraordinara; nu o am in format electronic |
Tangerine, multumesc. Nu prea ma descurc cu engleza, dar o sa incerc sa gasesc cartile.
Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://elblogdeluquitas.blogspot.es
Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...
gmmm spune:
citat din mesajul lui Sabina si n-am inteles prea bine, deci la tantrumul e acasa cand totul e perfect, inseamna ca e vina copilului? ca doar parintele l-a dragalit si l-a hranit. Ei bine, de fapt nu e vina cuiva, ci a unor stimuli pe care noi nu ii mai percepem, dar pt copiii sunt foarte puternici, deoarece copiii exceleaza in sensiblitate. Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! Cum mi-am alaptat copiii Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă. |
Pai cam asta am spus si eu, n-am zis ca e vina copilului.
Printre altele, cam asta tot spun: ca nu e tot timpul vina cuiva. N-am spus niciodata ca ar fi vina copilului.
Incerc doar sa spun ca nu e tot timpul mama vinovata.
Sabina spune:
mama e vinovata , de fapt parintii sunt vinovati atunci cand cred ca rezolva situatiile stresante pedepsind sau cand au impresia ca cel mic e ala rau care ii face de rusine.
Cum mi-am alaptat copiii