Mamica incapabila sa-si educe copilul cauta...(2)
Raspunsuri - Pagina 6
Bic spune:
Sa te completez Sabina., ca tocmai asta voiam sa scriu: umor si muzica fratilor!
Si eu taaaare uit de aceste doua instrumente ESENTIALE pentru detensionare.
Ar trebui sa mi le scriu, de fapt uite o fac acum, imi scriu deasupra broului: UMOR Si MUZICA!
Cind nu mai aveit solutii, cintati-le. In loc sa tzipatzi, spuneti aceleasei cuvinte pe muzica!
frunza am mai citit din urma. SI intrebai daca mai are cineva sentimente de vinovatie.... Glumesti? Tot timpul. De cite ori reactionez inadecvat, ma simt groaznic.
denizel spune:
da' de ce spalatul pe dinti iese in afara negocierilor?
Mai, mie imi e tare mila de picii astia. Viata lor e un 'trebuie' permanent, pe bune...
Am auzit de multi copii care urasc sa se spele pe dinti.
Eu, adult, ma spal pe dinti fiindca vreau sa miros placut, fiindca vreau sa-i am albi, fiindca nu vreau sa am carii.
Care din toate aceste motive il intereseaza pe un copil?
Eu zic ca nici unul.
Are el de ales?
Nope, nu are.
De asemenea, spalatul pe par e un chin pentru multi copii.
La fel, eu ma chinui sa ma spal pe par la doo zile (la mine dureaza 40 de minute operatiunea, cu tot cu ceva uscat ), fiindca imi place sa il am stralucitor, fiindca imi place sa miros proaspat, fiindca nu vreau sa imi stea precum o matura etc.
Nu mai pot copiii de mirosul pe care il poate avea parul lor sau ca nu e stralucitor sau ca nu li se aseaza bine.
Cand li-i lumea mai draga, se gaseste cineva care sa le zica ca trebuie sa faca baie si sa se spele pe par.
Au ei de ales?
Nope, nici aici.
Daca vreau sa mananc o ciocolata intreaga + jumate de kil de creveti + un castron cu cartofi prajiti, mananc.
Nu se gaseste nimeni sa-mi tina teoria chibritului si sa se ingrijoreze ca nu mananc sanatos (eh, se gaseste... , dar eu sunt mai independenta, asa :))))).
Si mananac toate astea, poate sa imi fie rau dupa aia, DAR... daca am chef sa repet figura dupa 2 luni, o pot repeta, nu exista cineva care sa ma opreasca.
Pot copii sa faca excese dintr-astea fara rost?
Nope, nu pot!
Ei TREBUIE sa faca intotdeauna ceea ce e cel mai sanatos, cel mai cuminte, cel mai bine pentru ei si cei din jur.
Daca am chef sa vad 8 episoade la rand din Dr. Who (as vrea sa vreau asta :))), le vad si nu e nimeni care sa-mi spuna ca unul e de ajuns, ca teveu' imi face rau la creieras si ca nu trebuie sa le vad pe toate intr-o zi, ca doar n-au intrat zilele in sac si ca hai mai bine sa ne punem hainutele alea frumoase si sa mergem in parc.
etc, etc....
Ideea e ca eu am tot timpul decizia in mainile mele, iar ei nu o au.
Depind de noi in totalitate.
Ce vreau io sa zic, ca ceva vreau totusi sa zic , este ca ar fi de dorit sa incercam sa tinem cont de toate astea, chiar daca nu avem intotdeauna energie, chef, timp, inspiratie samd.
Da, am auzit de umor. Si-nca cum... :)).
Rox, am eu asa un feeling ca muuulti parinti nu concep ca un pici, propriul pici sa se rasteasca la ei .
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
Bic spune:
Nu stiu de e va luati de amanunte, cind eu dadeam un exemplu aleatoriu ca sa ilustrez un principiu.
Si ca sa explic mai departe princpiul, exista lucruri la care poti schimba si poti sa lasi copilul sa ia decizii, de exemplu cu ce se imbraca, si exista lucruri la care nu exista exceptii, cum ar fi, in familia noastra, spalatul pe dinti. Poate in alte familii nu e, la noi e. La fel cu violenta. Nu se raspunde cu violenta la ceva ce nu-ti covine. Si Punct. Nu e negociere aici. Nu exista "da el mi-a facut nu stiu ce." Exista alte metode de a raspunde, violenta nu este una dintre ele.
denizel spune:
Citat: |
Nu se raspunde cu violenta la ceva ce nu-ti covine. Si Punct. Nu e negociere aici. Nu exista "da el mi-a facut nu stiu ce." Exista alte metode de a raspunde, violenta nu este una dintre ele. |
da' cu nesuferenie e voie sa se raspunda?
Uite, eu am chef sa fiu nesuferita cu un personaj pe care nu il plac si care ma enerveaza cumplit.
Nu ma ia nimeni de o parte ca sa-mi spuna ca, stii, nu-i draga frumos sa fii nesuferita, daca mai faci, voi fi nevoit sa te iau acasa...
Ce se intampla daca un copilas indrazneste sa fie nesuferit cu unul/una (care sunt convinsa ca merita ca cineva sa fie nesuferit cu el - copiii au un nasuc exttrem de fin)?
Pai, e bagat imediat in sedinta, saracu'...
Bine, eu nu zic ca un copil trebuie incurajat sa fie nesuferit sau sa nu se spele pe dinti sau sa stea non stop la teveu, vreau doar sa arat ca exista o maaaaare diferenta intre libertatea noastra si libertatea lor, diferenta pe care ei o suporta incredibil de bine, totusi (si nu intotdeauna din cauza maiestriei noastre :).
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
szivarvany spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ladyJ
Vrei sa spui ca Giulia n-a avut perioada ´´de ce-urilor´? Poate pentru ca i-ai dat tu tot timpul explicatii inainte sa apuce ea sa intrebe ceva?:) |
Nu stiu, ea e genul care ne-am urcat in masina in Oradea si pana la Praid a avut doo lucruri de spus "vomit" si "vomit iar"
Si nici eu nu o mai sacai la cap, cand are ceva de spus, sunt ochi si urechi
Undeva de pe la 3 ani am incetat sacaiala
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
gmmm spune:
citat din mesajul lui Bic Vad ca ati vorbit in timp de negociere si explicatii inutile. As vrea sa adaug doua idei pe tema celor deja spuse. 1. Cind am fost la un seminar cu autoarea cartilor despre disciplina afirmativa, eu am fost una dintre cele care a pus o intrebare la sfirsit. Intrebarea mea era urmatoarea (copilul meu avea in jur de 3 ani atunci). "Ce sa fac, pentru ca sint pur si simplu extenuata si mi-e sila de negociere?" Eu, care ma asteptam la un raspuns lung si elaborat, am fost socata sa primesc urmatorul raspuns: "Nu mai negocia." WOW. Chestia asta mi-a schimbat total optica. Ceea ce spunea doamna respectiva este ca exista situatii in care nu se negociaza, ci exista reguli si rutine care asa sint. De ce? Pentru ca asa e lumea, familia noastra, etc. De exemplu, spalatul pe dinti nu se negociaza. (ma rog, la noi asta e cu mult tam-tam si pina la urma negociem la greu momentul in care o facem... dar cine a spus ca eu sint perfecta????) Ca sa fie eficienta, negocierea trebuie controlata. Ideea negocierii este ca ii oferi copilului optiuni care sint convenabile pentru adult, nu ii lasi optiuni deschise. (problema e cind se fac mai mari si vin cu a treia optiune sau cu replica "This is not a good choice. This is a yuckie choice." :-)) Dar eu cred ca daca ne-am facut temele pina la acea virsta, atunci copilul a intrat intr-un mecanism de relatii si comportamente care il constringe sa se conformeze atunci cind trebuie. 2. Explicatiile. Eu sint clar sustinatoare explicatiilor, dar ceea ce nu-mi dadusem seama e ca parintii au tendinta sa....hmm.... cicaleasca. Sa vorbeasca prea mult. La virste mici (si cred ca si ca adulti), nu inteleg concepte complexe, iar vorbaria prea multa ii defocuseaza. Mie mi-a fost si imi este in continuare foarte greu sa aplic aces principiu, dar ma straduiesc sa nu mai cicalesc. (inca nu-mi iese.) O explicatie simpla, cu cuvinte putine e cea mai eficienta. Si, fireste, din nou consecventa in reactii. Adica de fiecare data, ii spui acelasi lucru. Nu adaugi alte explicatii stufoase pentru ca ele vor reprezenta un nou stimul. Smaranda Ioana, 3.11.2005 www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii Info utile despre cresterea copiilor www.askdrsears.com/" target="_blank">Dr. Sears www.positivediscipline.com/" target="_blank">Disciplina afirmativa Breathe, count to ten, think happy thoughts, and count your blessings. |
Eu sint de acord.
Si ca raspuns la citeva dintre ideile enuntate pe ultimele pagini.
1.Despre rolul psihologilor in cresterea copiiilor. Nu stiu daca ati remarcat, insa unele carti spun un lucru, altele alt lucru, adesea exact pe dos. De pilda, unii sint pro-autoritate, altii anti-autoritate. Or, in final fiecare face o selectie si alege de fapt ce se potriveste cu felul in care gindea deja.
2. Ca noi cum ne-am simti daca am fi tratati la fel.
Pai chiar vreti sa va spun cum as fi eu tratata daca m-as arunca pe jos in mijlocul magazinulu si as incepe sa tip ca vreau nu-stiu-ce?
3.Ca noi cum ne-am simti daca sotul ne-ar face acelasi lucru. Eu sper, pentru binele copilului (si al barbatului...) ca relatia mama-copil nu e aceeasi cu cea sot-sotie.
denizel spune:
ha ha, ce dulce e Giulia!!!!!!
Daria, sa nu te ingrijorezi :). Asa e ea, mai nevorbareata :). Cred ca are o viata interioara deosebit de bogata. Si frumoasa tare, tare... :).
Desigur, daca tu crezi ca ne-placerea ei de a vorbi are vreo cauza serioasa, ingrijoreaza-te... Dar eu nu cred. Pur si simplu asa e ea.
denizel spune:
citat din mesajul lui gmmm 2. Ca noi cum ne-am simti daca am fi tratati la fel. Pai chiar vreti sa va spun cum as fi eu tratata daca m-as arunca pe jos in mijlocul magazinulu si as incepe sa tip ca vreau nu-stiu-ce? 3.Ca noi cum ne-am simti daca sotul ne-ar face acelasi lucru. Eu sper, pentru binele copilului (si al barbatului...) ca relatia mama-copil nu e aceeasi cu cea sot-sotie. |
+ iar
dati-mi avertisment, ungeti-ma cu smoala si pene, dar sunt revoltata cand vad asemenea panseuri .
gmmm, sper ca nu ai copil.
Sabina spune:
gmmm, raspunde-mi te rog frumos fara ironie la o intrebare.
cand copilul se arunca pe jos in magazin, a cui e vina?
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
szivarvany spune:
Teoretic nu are, asa a declarat si doamna doc psiholog
Insa tot ma deranjeaza uneori, cand lumea se uita asa, crucis si te intreaba subtil daca , copilul are ceva la bibilica Am invatat sa raspund frumos ca nu, e educata si nu vorbeste cu strainii
Isi pune fatzuca aia cu mutra neutra si se uita fix, in ochi, fara nicio mima si oricate intrebari i se pun, tace.
Denizel, sa raman pe subiect, si eu am obiceiul sa intreb copilu` daca vrea sa faca unele treburi obligatorii si daca incerc sa o conving e ok, daca nu, amanam oleaca
Ma gandesc mereu ca nici eu, ca adult responsabil, nu execut intotdeauna ce am de facut ci mai gasesc cate o amanare
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"