Mamica incapabila sa-si educe copilul cauta...(2)

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui gmmm

De aceea, ladyJ, pampersul nu e in domeniul "limitelor", ci e in domeniul supravietuirii.

Eu cred ca prin "limite" se intelege partea variabila, cea care nu e aceeasi pentru toti parintii.

Sau n-ai inteles ce am scris, sau treci peste, cu intentie.

Cum crezi tu ca un copil poate incalca limitele unui adult?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

LadyJ, n-am deloc intentia de a enerva pe cineva.

Poate n-am formulat corect. Nu ma refeream la faptul ca parintii au o capacitate diferita de a rezista la oboseala, un prag de toleranta mai mult sau mai putin scazut etc. (« limita » in sens fiziologic: pina aici ii tin fortele).

Eu vorbeam despre « limite » in sensul de concept educativ, limite care nu sint aceleasi pentru toti parintii.

« Nevoia de limite » nu se refera, cred, la interdictia de a baga degetele in priza, asta incercam sa spun.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmin012 spune:

Citat:
citat din mesajul lui gmmm

Eu vorbeam despre « limite » in sensul de concept educativ, limite care nu sint aceleasi pentru toti parintii.

Scuze, ca ma bag
Nu stiu ca limitele ar avea vreun scop educativ, ele sunt impuse copilului doar ca invete sa respecte anumite reguli pentru a-l pregati sa traiasca in societate.

Gmmm, te referi la reguli de genul: faci ce spun eu, ca eu sunt maica-ta? Sau: cand eu vorbesc tu sa taci? Sau mami e obosita, deci voi, copii, duceti-va in camera voastra si nu deranjati?
Te referi la metode de a-i invata pe copii limitele de acest fel? Probabil ca cel mai simplu ar fi sa inveti metode de dresaj. Se vede ca ai ramas impactata de mama acelor gemeni, ti s-a parut ca ei o asculta si fac tot ce zice ea, probabil ca cei trei copii ai ei erau foarte cuminti. Daca ai fi vorbit mai mult cu ea ai fi putut-o intreba ce metode a folosit efectiv.

Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es

Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

gmmm, singurul fel in care un copil devine educat e prin imitatie.
daca parintii sunt civilizati, vor fi si copiii, macar in public.
De aia nu are niciun sens sa stam de-aiurea cu gura pe ei.

un mi cexemplu, am mai zis eu ca fimea inca vrea uneori sa i se dea in gura si noi ii dam.si face si mofturi si fitze si you get the picture.
dar cand e invitata undeva are cele mai desavarsite maniere la masa, si toata lumea o lauda si o da exemplu.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bic spune:

Prin limite inteleg ca eu, adultul, sint in control, nu copilul. Asta nu inseamna ca nu-mi las copilul sa se dezvolte, ca il tin in cusca. Dimpotriva. Inseamna ca eu ii asigur un mediu confortabil pentru ca el sa-si canalizeze energia spre a se dezvolta si nu spre a avea grija de el si spre a a lua decizii pe care parintii lui trebuie sa le ia.

Ce inseamna un copil fara limite: un copil carora parintii nu ii pot spune "nu" si care nu adreseaza problemele comportamentale specfice virstei (lovit in parc, vorbit urit cu copiii, lipsa de generozitate, datul cu piciorul in pamint, amenintari, scos limba, etc. depinde de ce considera fiecare familie in parte ca sint lucruri de neacceptat)
Dupa parerea mea, un copil fara limite, e un copil abuzat pentru ca nimeni nu ii arata cum ar putea sa se dezvolte dintr-un copil minunat intr-un adult minunat. Si pentru ca atunci cind va iesi din coconul caldutz al familiei va suferi dezamagirea vietii lui. Practic, va fi un inadapat.

Ce vad eu prin parcuri in Romania sint multe restrictii ("nu fa aia/nu fa ailalta/nu te duce/nu te imbraca asa/ faci asa pentru ca asa ti-am spus eu") si foarte putine limite (cedat la cererile imediate si nejustificabile copilului. De fapt aceeste asa-zise cereri de rasfat ascund alte nevoie pe care noi, parintii, uneori nu sintem in stare sa le decodificam.)

Mergi la inceput

Bic, da-mi si mie exemplu de cerere nejustificabila:)

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bic spune:

[b]Sabina[b]
"Vreau bomboana. ACUM."
In traducere libera in cazul fica-mii asta poate sa insemne mai multe lucruri: "sint plictisita." "vreau sa ma joc cu cineva si nu am cu cine." Vreau sa ma joc cu tine si tu ai alta treaba." Vreau sa ies in parc."Sint obosita si zaharul ma face sa ma simt mai bine."

Mergi la inceput

pai vezi, nu e nejustificabila:)))

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LilianaR spune:

Pai nu e nejustificabila, ca orice are o justificare... Bic nu a spus ca nu are o juustificare la baza, ci numai ca parintele nu o decodifica intotdeauna corect.

Jasmine, ma indoiesc s se refere la astfel de limite impuse atat de idiot… Scuze, dar sa spui asa unui copil, cum au fost date exemplele alea, arata numai incapacitatea parintelui de a empatiza, de a se gandi si la copil, la prin ce trece el… Adica incapacitatea parintelui de a decodifica in mod corect, real, nevoia copilului si/sau trairile lui.
Limitele sunt diferite de modul de a fi impuse. Limitele inseamna invatarea unor norme de convietuire sociala si normele astea, asa cum spune si gmmm, pot diferi de la om la om.
Puterea exemplului nu functioneaza mereu, sunt familii in care copilul sufera de ceva si nu mai are disponibilitatea sa aplice exemplul parental. Deci nu e o regula absoluta, ca orice alta regula, dealtfel.

Exempul Sabinei e bun, arata ca fiica ei a inteles o anumita limita, anume ca in public nu se da in gura (sau ceva de gen, poate nu ma exprim exact).
E o limita, o regula, desi, Sabina, tot tu ziceai ca ce conteaza ce spune publicul; iacata ca modul de prezentare a situatiei arata ca iti pasa, fie numai subconstient si ai impus o limita, la fel, poate nu tocmai constient.
Ce inseamna desavarsit la un copil, nu e cam mult? Ce ascunde nevoia fetei de a fi hranita ca un bebelus? E o nevoie de afectiune suplimentara ori exprimata in alt mod? La fel cum baietelul de care spuneam simte nevoia atentiei exagerate numai in public, tot un lucru care vrea sa transmita ecva.
Nu stiu insa ce...
Sa lauzi o anumita comportanre este tot un mod de a impune limite, de a face conditionari, de a ghida pe un drum dorit. Nu inseamna musai sa-i spui copilului: stai naibii locului ca suntem in vizita! Poate fi sustinuta si prin: Ce frumos ai mancat azi la matusa in vizita!

Asa incat, repet, limita e diferita de modul ei de impunere. Si, da, interdictia nejustificata, absurda, nu e o limita reala, e un capriciu parintesc, e o actiune de genul "iti impun pentru ca pot" sau "iti impun pentru ca nu stiu gestiona situatia altfel".
Si, da, de multe ori aceste "limitari" duc la vinovatia parinteljui care va ceda, la fel de nejustificat, altadata.

Capraru, sarmanu', era pediatru, nu vreun psiholog... de aia nu stia alta abprdare decat dezvoltarea fizica a copilului...

34+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmin012 spune:

Citat:
citat din mesajul lui LilianaR

Jasmine, ma indoiesc s se refere la astfel de limite impuse atat de idiot… Scuze, dar sa spui asa unui copil, cum au fost date exemplele alea, arata numai incapacitatea parintelui de a empatiza, de a se gandi si la copil, la prin ce trece el… Adica incapacitatea parintelui de a decodifica in mod corect, real, nevoia copilului si/sau trairile lui.

34+

Lili, incercam sa-mi dau seama la ce se referea Gmmm cu latura educativa. No offense, dar daca ai fi fost atenta ai fi citit ca Gmmm a fost impactata de o famile cu trei copii, niste copii cuminti si ascultatori. Ea probabil se intreaba ce i-o fi facut pe copiii aia sa fie asa, Pentru ca si Gmmm doreste sa ajunga cu copiii ei la acel stadiu.
Bun, in teoria exprimata de tine totul suna minunat, armonios, filosofic si tot ce vrei. E usor sa inveti pe de rost o teorie. Dar practica nu e acelasi lucru. Asta e, ca Gmmm e toba de teorii care nu au functionat. Asa ca te rog, daca ai inteles mecanismul impunerii de reguli si limite, te rugam sa ni le expui si noua. Chiar vrem sa invatam.
Binenteles exemplele Sabinei sunt foarte bune si de bun-simt, ca tot ce spune de altfel.
Dar sa vedem daca la acest lucru se refera Gmmm.

Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es

Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...

Mergi la inceput