Mamica incapabila sa-si educe copilul cauta...(2)
Raspunsuri - Pagina 16
gmmm spune:
Sabina, nu stiu daca era o mama perfecta. Insa o mama sigura pe sine e mai fericita decit una roasa de indoieli. Si asta nu se face in detrimentul fericirii copilului.
Cu dormitul in acelasi pat, eu am fost exact pe dos. N-aveam nici o prejudecata impotriva dormitului cu copilul; din contra, in cartile pe care le citeam eu scria cit de minunat este pentru copil. Si in plus as fi facut orice sa o fac sa taca. Din pacate, in pat suptul era si mai dureros ca de obicei. In plus, cum am somnul usor, ma trezeam la fiecare scincet cit de mic. Ce mai, un cosmar. Am renuntat rapid.
tangerine spune:
gmmm, fiecare isi gaseste drumul care i se potriveste; eu de exemplu cred ca chiar saream pe geam daca benficiam mai mult de prezenta mamei, soacrei, etc -chiar daca foarte bine intentionate
eu si acum trebuie sa duc munca de convingere ca copilul NU trebuie sa fie mintit, ca are dreptul sa stie adevarul, chiar daca asta nu e cel mai placut lucru din lume
Jasmin012 spune:
Neata
Tangerine, de Supernanny (ma refer la carte) am fost dezamagita, desi era recomandata aici pe forum. Iar despre emisiune, nu functionau sfaturile ei fiindca aproape toti acei parinti nu aplicau nimic din ce zicea, ori aplicau in mod arbitrar, inconsecvent, iar altii aplicau o vreme apoi reveneau la vechile obiceiuri.
Gmmm, sa-ti traiasca puiutii.
Aminteai de vechile obiceiuri chineze, la nastere. Mie nu cred ca mi-ar fi placut sa nu ma pot ocupa de copilul meu timp de o luna. Acum, in zilele noastre, se recomanda si se urmareste o intalnire cat mai rapida si mai naturala intre mama si copilul ei. Este firesc sa fie asa. Cu cat mai repede se intalnesc cei doi si coplul este mai repede pus la san cu atat puterea de acomodare si legatura afectiva dintre ei sunt mai mari.
Nu stiu cum e in Franta cand nasti, dar cum eu am nascut in Spania iti spun cu ce m-am confruntat acolo: mi l-au pus pe Lucas imediat la san, ni l-au dat cam 10-15 minute, apoi l-au luat si l-au toaletat, cam 20 minute, maxim 30. Dupa accea mi l-au adus in salon si mi l-au lasat de tot, nu s-au mai bagat, a fost treaba mea sa-l schimb, sa fac ce voiam cu el. Doar venea sa se uite din candin cand si de doua ori pe zi il luau sa-l imbaieze si sa-l schimbe de body (ca asa era acolo, nu aveam voie sa-i pun eu nimic adus de acasa).
Si mi s-a parut foarte normal asa. Binenteles ca poti sa te sperii putin cand esti la primul copil dar face parte din procesul de acomodare la noua situatie.
Cum ti-am mai spus am fost singura cu el timp de aproape un an, cand am venit din nou in Romania, mi-a fost greu, nu pot sa spun ca nu, dar cred ca mi-ar fi fost si mai greu daca as fi avut pe capul meu musafiri care sa vina, chipurile sa ma ajute cu copilul si care sa ma enerveze cu fel si fel de tampenii gen leaga copilul de picioare sa le aiba drepte sau maseaza-i capul ca sa fie rotund, etc.
Nu a intervenit nimeni intre mine si copilul meu si mi s-a parut foarte firesc si bine sa fie asa. Si cred ca asta se vede in relatia mea cu el.
Referitor la situatia emotionala destul de dificila in care te afli, iar te inteleg: cu trei copilasi nu e atat de usor. Poatefi chiar innebunitor. Ar trebui poate sa ai mai multa incredere in tine si in instinctul tau de mama, sa lasi lucrurile sa decurga normal, fara sa le fortezi. Poate a daca te veirelaxa un pic nu ti-ar mai fi atat de greu.
Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es
Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...
gmmm spune:
Jasmin, nu eu am gemeni, ci mama aceea pe care am intilinit-o. Oricum, iti multumesc.
Cit despre ajutorul dat de familie, acum depinde si de relatiile pe care le aveai dinainte. Daca nu te intelegeai cu soacra dinainte, e logic sa-ti sara tandara de cum incepe cu sfaturile.
Insa se poate si altfel. Uite, eu am o prietena iraniana. Mama ei a venit cind a nascut si timp de doua luni s-a ocupat de copil si de casa. I-l aducea noaptea doar ca sa suga, dupa care il lua ea si il adormea. Mi s-a parut ca situatia a convenit perfect la toata lumea.
Sper sa nu stirnesc polemici precum Burtocika acum multe, multe pagini, insa chiar asa, tot ce au facut generatiile anterioare e de aruncat?
Jasmin012 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm Jasmin, nu eu am gemeni, ci mama aceea pe care am intilinit-o. Oricum, iti multumesc. |
Stiu, am fost pe faza la discutie. Nu am zis deloc ca ai gemeni, am zis doar ca e greu sa ai trei copilasi. Priveste partea buna: e foarte frumos sa ai mai multi copii daca ai si cu ce sa-i cresti, desigur.
Si ca sa-ti raspund la intrebare, nu, nu tot ce-au facut ei (stramosii nostri) a fost gresit, nu in privinta cresterii copilului, ma refer la alimentat, ingrijit. Dar in privinta educatiei, e alta poveste. Nu ca au gresit neaparat, dar nu aveau informatiile necesare. Lumea a mai evoluat. S-au facut noi descoperiri in toate domeniile, inclusiv in domeniul psihologiei infantile si al pedagogiei. Intre timp s-au putut evalua acele modele de educatie si s-a ajuns la concluzia ca ele nu au fost cele potrivite. S-au descoperit noi moduri de a scoate ce e mai bun si mai frumos dintr-o fiinta umana, etc. Datoria noastra acum este sa facem mult mai bine, sa avansam,sa progresam, sa ne crestem si sa ne educam copiii mult mai bine decat au facut-o ei. Sa invatam din greselile lor si sa incercam sa nu facem si noi aceleasi greseli. Putem sa facem mult mai mult si mult mai bine decat au facut-o ei cu mijloacele lor de atunci. Asta e.
Ca zici de prietena ta iraniana, da, multa lume primeste ajutor de la rude, la nastere. Poate sa te ajute mult, cand esti obosita, inteleg. Atunci cand simti ca explodezi, ca nu stii cum sa te descurci...
Dar eu ma refer la acea legatura afectiva cu copilul pe care eu am inteles-o si pe care mi-o doresc. Acea legatura pe care ai putea s-o pierzi atunci cand cineva iti ingrijeste bebelusul si tu doar ii dai sa suga. Nu stiu daca ma intelegi, se pare ca nu. Cred ca esti foarte obosita, intr-adevar, si putine lucruri te mai bucura si te mai sensibilizeaza. Asta e, ca trebuie sa patrunzi dincolo de oboseala si sa te bucuri de bebelus (sau de copil), de maternitate, sa te consideri obosita dar fericita alaturi de copilasul tau. Of, sper sa nu para totul prea filosofic, nu asta e intentia mea. Trebuie sa simti totul cu o mare dragoste, si atunci iti va fi mult mai usor sa treci peste oboseala si peste greutati.
Si Burtocika n-a starnit polemici, ci pur si simplu ne-a facut sa discutam despre modelele de educatie din vechime. A fost bine ca a deschis discutia asta, chiar foarte bine. Ea a fost norocoasa intr-adevar. Si se vede asta fiindca ea are o inocenta, pe care numai traiul linistit si armonios din familie ti-o da. Foarte frumos. Daca s-a suparat pe noi imi pare rau. Sper sa nu fie asa.
Jasmin012 spune:
Gmmm, eu chiar te consider norocoasa ca ai trei copii, mi-ar placea si mie. Chiar atatia imi doresc, desi viata a fost zgarcita cu mine in privinta asta.
tangerine spune:
gmmm, cred ca eu am incurcat borcanele azi noapte cu gemenii; mi-am editat mesajul in sensul asta; scuze
altfel, nimeni nu iti poate spune ce e bine si ce e rau si cum ar trebui sa iti cresti copiii; tu esti cea care decizi; eu cred ca orice ajuta pe cineva sa iasa dintr-o pasa foarte proasta, este binevenit; o mama are nevoie sa se simta ea bine pentru a putea se ocupa la randul ei de copiii; daca asta inseamna sa plece 2 saptamani aiurea si copiii sa stea la bunici, why not? sau inseamna sa o ajute cineva din familie cu cresterea lor, iarasi nu vad problema
Jasmin012 spune:
Ideea lui Tangerine, de a pleca in concediu, fara copii, este una foarte buna. Poate chiar de asta ai nevoie, sa te odihnesti. Asta spun si eu, esti obosita si probabil ca nu mai dai randament.
Si da, cum tot de la Tangerine am citit, printre randuri: ar trebui sa ai mai multa incredere in tine, lasa naibii cartile si filosofia. Fii asa cum simti tu ca trebuie sa fii, nu cum zice X carte sau X persoana.
Sabina spune:
da, si eu m-am trezit singura, fara mama, fara soacra fara nimic, dar tptusi cu sotul alaturi.
Numai ca la mine ce era nasol era ca daca totusi dormea cat de cat copilul, eu in loc sa dorm si eu, trebuia sa invat si sa compun, ca eram studenta.
Oboseala cronica e extrem de periculoasa.
dar , cum am zis, am schimbat filosofia. Am luat foecare clipa grea ca un cadou care mi se face ca sa progresez.
Nu stiu cum am reusit, ca eram si f tanara(23), dar p[e uneva cred ca tot respectul fata de fiinta pe care am nascut-o a determinat modul asta de gandire.
si asa am scapat si de prejudecata copilul e rau cand pune plastilina pe perete.
cat despre inaintasii nostri, intoteauna au existat si familii in care iubirea prima si nu luau copiii nicio palmuta, sotul meu e un exemplu in sensul asta. si mama lui la fel.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
rrox3 spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui denizel
Ei, si?! Si ce daca nu a fost frumos? Din cate stiu, n-am semnat vreun contract in care ma oblig sa performez conform STAS-ului in vitrina cu "Asa da!"-uri (aia din care se transmite zilnic live in tot Universul), prin urmare, am libertatea de a ma purta... aaa... urat atunci cand am chef si atunci cand asa consider ca trebuie sa o fac. Libertate pentru care pledez de ani buni, libertate de care tot sper sa se tina odata seama si atunci cand e vorba de propriii copii (sau ai altora). Iar tu, draga Rox (ca tot draga imi esti, chiar daca... hmmm.... :)), ai avut libertatea de a ma trage de maneca si de a-mi oferi doo pene , libertate pe care ti-o respect si, iata, nu ma supar pe tine . La fel cum, gmmmm are libertatea de a-mi raspunde cu aceeasi moneda. Pentru parinti, de dragul copiilor "Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel. |
Denizel ma bucur ca nu te-ai suparat, chiar nu asta era scopul meu.
Cred insa ca noi doua (si nu numai noi doua) intelegem diferit notiunea de libertate. Mai exact eu cred ca libertatea mea se intinde fix pana unde stirbeste din libertatea altuia. Ori dreptul de a avea copii este o libertate elementara a oricui... asta e, si cumva e normal sa fie asa, fie ca tu si eu suntem de acord cu asta, fie ca nu.
Respectand libertatea celorlalti, nu poti sa comunici decat asertiv ce te nemultumeste si ce crezi ca e gresit.
Chestia asta cu libertatea e esenta democratiei, nu e inventia mea , dar e o valoare in care cred, asa ca trag oamenii de maneca cand o vad incalcata. Penele erau desigur simbolice
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)