In campu' muncii, dupa 2 ani de stat cu bebe

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andira spune:

Eu tocmai asta vroiam sa spun, ca chestia cu "te dau afaraaaaaa!!!" a sefului, la prima boacana facuta, nu mai e de actualitate.
Merge probabil in firmele mici unde te lucreaza la psihic , dar in realitate s-au mai schimbat lucrurile de 20 ani incoace.
De-asta am si spus ca daca vrei sa scapi de un angajat, simplu nu e sa-l dai afara in cateva luni, legal (s-a intamplat la voi? poti sa-mi spui cum? sunt chiar curioasa cum au facut-o), ci sa-l faci sa plece.
Iar asta incepi sa o faci daca nu reusesti si nu reusesti sa-l aduci pe drumul cel bun. Banuiesc ca stii ca poti face reclamatie / proces pentru discriminare / hartuire .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Ruxij, termenele se discuta cu fiecare, normal ca se iua in calcul si "neprevazutul", dar cand "neprevazutul" dureaza 3, 4, ba chiar si 6 ani 9adica 3 copii unul dupa altul) nu prea mai ai cum sa nu iei in calcul alta varianta. In 4 ani deja poate altul este proiectul, poate de persoana angajata in loc nu mai ai cum sa te dispensezi.Multe isi iau concediu si pe perioada sarcinii, eventual isi mai scot un certificat de handicap si tot asa. Si apoi intr-o firma normala se lucreaza in echipa, toti au familie, copii, nu poti sa-i spui celuilalt ca eu n-am terminat treaba, termin-o tu in locul meu, pt ca si pe el il asteapta copiii. ca sa nu mai vorbesc de timpii morti, cati recunosc ca petrec mult timp la servici citind presa, pe forum, pe ym..., si-apoi se plang ca stau peste program.
La noi multi suspina dupa munca la stat (degeaba), la pauze lungi si dese, la bani multi..etc.
ma uitam azi dimineata cum reparau o sina de tramvai. 4 stateu la tigara pe margine si unul sapa o groapa..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dara spune:

Apropo de chestia cu "te dau afara"...
La noi sunt niste cerinte absolut exagerate, se fac evaluari lunar si 80% din oameni sunt cel mult mediu, majoritatea slab. Asa ca te pot da afara ca iesi prost la evaluarea respectiva. S-au schimbat fisele de post si s-au semnat de fiecare. N-ai ce sa comentezi ca ai acceptat.

Exista pretentii absurde, de ex un baiat din depozit care a fost angajat sa incarce/descarce/receptioneze marfa, are acum target de vanzari cat avea pe vremuri un agent de vanzari care numai asta facea... Unii reusesc sa vanda cat de cat altii nu pot, n-au inclinatii, n-au cum.

Si-atunci i-au dat pe aia afara cand au vrut sa faca restructurari...

Ideea e ca la noi te pot scoate incompetent daca vor, e cea mai mica problema, indiferent cat si cum muncesti, au de ce sa se lege...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mina spune:

Magghyc, spune-i sefei tale urmatorul lucru: chef de munca si entuziasm si implicare mai mare ca mamicile abia intoarse din CIC n-are nimeni pe lumea asta si daca ar fi desteapta (ceea ce, in mod evident, nu e) ar specula aspectul asta, in loc sa te culpabilizeze.

Nu glumesc, cele mai bune persoane din echipa mea sunt mamicile si chiar am constatat ca fac treaba foarte buna la intoarcerea din concediu. Asta simteam si eu la intoarcerea la birou dupa CIC: deodata realizezi ca poti face, si inca foarte bine, multe alte lucruri decat masa casa pampers papica somnic calcat plimbare hainute, etc.
Bineinteles, poti avea un astfel de entuziasm doar intr-un colectiv care se poarta normal, nu unde esti blamat ca ti-a trecut prin cap sa ai un copil si sa stai acasa sa-l cresti. Chestie care mi se pare foarte urata.

In privinta postului: da, pe durata CIC contractul de munca este suspendat. Uzual, angajezi pe cineva pe durata determinata. In general, acel cineva, daca-si face bine treaba, poate ramane a la long, dar asta nu inseamna inlaturarea persoanei al carui inlocuitor a fost.

Pana la urma conteaza omul, omenia, educatia, bunul simt...etc. Ce e legal e una, ceea ce se poate face in realitate - si se pot face multe, poti fi dat afara daca se doreste sau poti fi pastrat daca se doreste "curat" pe acte dar complet ne-legal, in fapt - dar elementul uman este cel care determina binele sau raul, confortul sau disconfortul intr-un colectiv.

Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Citat:
citat din mesajul lui andira
[De-asta am si spus ca daca vrei sa scapi de un angajat, simplu nu e sa-l dai afara in cateva luni, legal (s-a intamplat la voi? poti sa-mi spui cum? sunt chiar curioasa cum au facut-o), ci sa-l faci sa plece.

Simplu. Exista legislatie totusi, doar nu crezi ca o firma nu-si poate disponibiliza un angajat?. Un avocat iti poate spune exact ce pasi sunt de urmat legal (cercetari disciplinare etc). De cele mai multe ori e drept ca angajatul nu mai rezista psihic si-si depune singur demisia.

Mergi la inceput

Eu te-am intrebat pe tine, in ideea in care stii tu ce implica datul afara al unui angajat, de vreme ce mi se pare ca privesti oarecum simplist lucrurile (nu o spun cu sens peiorativ, sa nu ma intelegi gresit, pur si simplu asta e impresia mea).
N-am nevoie sa intreb un avocat, nu asta era ideea.
Am participat la 2 procese de-astea, si de-aia am zis ca nu mi se pare asa simplu. In ideea in care vrei sa le faci ca la carte, binenteles, ca sa nu te trezesti apoi cu proces. Si nici asa.

Da' ma rog, deja discutam discutii , fiecare si-a exprimat punctul de vedere, nu facem decat sa reluam.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magghyc spune:

Andira,
Tu ai dreptate, insa putini sunt dispusi sa moara cu legea in mana. Din pacate nici eu. Imi asum aceasta lipsa.Probabil ca daca se mai joaca mult cu nervii mei o sa ajung la o varianta extrema , insa deocamdata sper inca (precum prostul) ca nu va fi cazul si ca pana la urma o sa fie bine.
Oricum, m-am schimbat, nu neaparat in bine. NU mai sunt deschisa si zambareata la job, cum eram acum doi ani, sunt mereu in defensiva. Imi vad de treaba si atat. Nu am chef nici sa ies in pauza 2 minute.
Avantajul e insa ca acasa nu mai simt nevoia sa turui despre ce faceam la firma, ma detasez mult mai usor. Sper sa ma tina.

Mina,
Daca faptul ca ai "in echipa" inseamna ca esti sefa si gandesti asa atunci meriti tot respectul. Inseamna ca exista si exceptii pozitive. Adevarul e ca da, aveam chef de munca, si evident si dorinta de a avea rezultate. Insa eu prin constructie nu pot fi entuziasta si in defensiva simultan.

Noroc ca piticii mei de acasa ma sustin, intr-un mod miraculos chiar. Cel mare vorbeste cu poza mea in fiecare zi, iar cea mica a pupat aceeasi poza de a albit-o...Cand ii aud, imi trece de orice discriminare si alte probleme de office.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IRA_LIZA spune:

Magghyc, bun subiect! bun de tot! multe dintre noi au trecut, trec sau vor trece la un moment dat prin situatia in care treci tu acum.

Dintr-o dilema asemanatoare cu a ta m-a salvat situatia obiectiva: nemernicii astia (la care, dealtfel, am in continuare CIM) au dat faliment, au disparut cu totul, asa k sunt nevoita sa o iau de la capat - nu k vroiam eu ci k trebuie. Ceea ce ma bucura maxim din perspectiva faptului k nu mai tre' sa vad anumite mutre absolut de neinghitit. Desigur, va fi dificil la inceput, insa, vreau-nu vreau, privesc inainte. Am in fatza mea cca 5 luni in care sa pun la punct ce voi face cu viata mea dpdv profesional. Un sfarsit e un inceput - cat de adevarat!

Cu sefa aia a ta: daca ai nevoie de referinte din partea ei pt un eventual nou job nu o contrazice f vehement, vezi-ti interesul, las-o sa bata campii, inceteaza sa mai ai asteptari de la ea dpdv uman k sa nu aiba ce te dezamagi dupa discutii/sedinte, gandeste-te la ceva frumos cand te cheama sa iti spuna tot felul de lucruri urate, detaseaza-te. Daca nu ai nevoie de referinte (m-as mira...) infrunt-o.

Una peste alta, eu mi-as pune la punct CVul si m-as apuca linistita de cautat. Lin istita sa stiu k nu firma asta m-a facut pe mine, ci eu, prin vaoarea mea, am sporit-o iar acum vor pierde un om care valora. Sase luni de la intoarcerea din CIC nu au voie legal sa te dea afara insa iti pot face viata un asa iad incat sa vrei sa pleci singura. Si am eu asa un feeling k vor incerca sa te determine sa pleci. Atitudinea sefei spune multe, mai ales daca e un sef "mic", de obicei el transmite mai departe (pe langa propriile frustrari) mesajul impus de seful al' mare. In plus, cine anume este angajat pe postul tau? un necunoscut sau vreo "pila" a cuiva din firma?

De plecat, cand & daca pleci: sa pleci prin demisie numai in cazul in care urmeaza sigur sa semnezi CIM cu un nou angajator, altfel nu demisie k nu cred k poti beneficia de somaj. Cel mai elegant: incetare CIM prin acordul partilor.

Deocamdata, reia-ti activitatea atat cat se poate dpdv al atmosferei la job, incearca sa recuperezi cat mai mult avand sentimentul k, odata cu tine, din firm a asta va pleca si ceva experienta, ceea ce nu e deloc de neglijat. Incearca pe cat posibil sa nu duci acasa sicanele de la sv, copilul tau nu are nici o vina k sefa e cum e. Si nici ceilalti membri ai familiei.

Faptul k sefa are sau nu copii poate fi sau nu relevant. De ex, daca ea a prins perioada cu 600 lei/lunar/CIC, fii sotto k te uraste pasional pt atata noroc cat ai avut sa "stai" (ce tampenie asta cu statul!!) 2 ani pe niste sume semnificativ mai mari decat, poate, a prins ea.

Daca crezi k te ajuta cu ceva, incearca o discutie deschisa cu sefa si vezi de ce te-a tratat asa la prima intalnire.

Mult noroc in orice iti doresti sa faci! cel mai important: sa nu sacrifici ce ai acasa pt ce iti ofera vremelnic un angajator. Angajatorii vin si trec, ramane ce ai acasa.

Nu uita k, in aceste luni care urmeaza, sa incerci sa-ti pui ceva bani deoparte pt orice eventualitate.

Cineva de aici spunea k din munca nu se moare? pai ati uitat cazul mamicii aleia de gemeni care s-a prapadit acum vreo cateva luni de epuizare? a meritat sa moara?

Ira, mamica Elizei

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui magghyc
Noroc ca piticii mei de acasa ma sustin, intr-un mod miraculos chiar. Cel mare vorbeste cu poza mea in fiecare zi, iar cea mica a pupat aceeasi poza de a albit-o...Cand ii aud, imi trece de orice discriminare si alte probleme de office.

M-ai topit....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Citat:
citat din mesajul lui andira

Am participat la 2 procese de-astea, si de-aia am zis ca nu mi se pare asa simplu. In ideea in care vrei sa le faci ca la carte, binenteles, ca sa nu te trezesti apoi cu proces. Si nici asa.

Da' ma rog, deja discutam discutii , fiecare si-a exprimat punctul de vedere, nu facem decat sa reluam.

Pai nici nu am sustinut ca ar fi simplu - am spus doar ca se poate si ca multe firme au suport de natura juridica tocmai pentru a preveni procesele intentate de angajati.

Acum daca cineva vrea sa creada ca daca s-a angajat undeva angajatorul n-are nici o sansa sa-l disponibilizeze vreodata...treaba lui.

Mergi la inceput