In campu' muncii, dupa 2 ani de stat cu bebe
Raspunsuri - Pagina 5
MIRCLAU spune:
stie cineva sa imi raspunda si mie la intrebare,chiar sunt curioasa daca ma pot proteja cumva impotriva acestei scorpii
o zi buna!
cleo78 spune:
allinta, nu e cazul sa categorisim: ca e femeie, ca e mama, etc. Cunosc si barbat asa... care s-a plans de un subaltern care, de cand are copil, pleaca inainte de a-si termina treaba (mentionez ca am lucrat si eu pt acel shef si dadea termene de de genul: IERI SA FIE GATA).
Cred ca tine de om, de suflet si de educatie. Si pt ca suntem la Cabinetul Psi, depinde de ce a vazut acasa la mama lui.
Si as face si morala, ca tot suntem mame: nu duceti acasa problemele de serviciu. COpiii care vad parintii ca isi vorbesc de rau sefii/colegii, isi vor vorbi de rau parintii/profesorii/prietenii. Lipsa de respect se invata. Si nu vorbesc de respectul fata de profesor, ci respectul fata de sine si de familie. NU MERITA familia sa auda ce sef de 2 lei ai. Cat ii poti face fata, ok, cand te saturi ai dreptul de a alege si schimbi. Intodeauna exista o solutie, si un loc si pt mine.
A_Iulia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui MIRCLAU buna seara fetelor bun subiect,cred ca multe dintre noi suntem disciminate din punctul asta de vedere,la fel si eu,cand am plecat a fost mare show cum de mi-am permis sa fac si al doilea copil si la plecare tot asa o "doamna directoare" mi-a spus sa nu indraznesc sa ma mai intorc pt ca o sa ma scoata lipsa si o sa imi faca multe sicanii si oricum o sa plec eu singura mentionez ca lucram ca lucrator comercial (vanzator) intr-un magazin de electrice si scule intrebarea mea este cum as putea sa ma protejez pt ca mi-as dori sa ma intorc sa-i fac in ciuda dar nu as vrea sa o dau intr-o alta extrema va multumesc din suflet MIRELA mami de andreas nazdravan 10.09.2005 si de maria-lavinia 14.08.2009 |
In majoritatea cazurilor, atunci cand nu te intelegi cu seful, nu zboara seful din firma, ci zbori tu.
Chestia asta cu legea si obligativitatea sa te primeasca din CIC etc - e ok pana o pui in practica. Pentru ca te pot primi inapoi, totusi in ziua de azi nu mai este atat de complicat sa dai un om afara. Sigur, sunt de urmat cativa pasi...dar de aia exista departament de HR la multinationale (sau responsabil cu HR), ca sa se ocupe de angajari cat si de concedieri,in mod legal,evident.
N-am auzit pana acum nici o firma care sa fie nevoita sa-si tina vreun angajat contrar dorintei, pe termen lung.
Burtocika spune:
Adica voi vreti sa-mi spuneti ca un patron, daca vrea sa dea un om afara, nu poate s-o faca, legal vorbind ???
Daca ii desfiinteaza postul ? Chiar daca e pe termen nedeterminat contractul ?
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele
ruxij spune:
Referitor la ideea ca biznisul nu asteapta si firma trebuie sa livreze la termen. Este adevarat, dar firma tb sa ia in consideratie faptul ca lucreaza cu oameni, nu cu roboti si sa isi planifice activitatea in mod realist, tinand cont de posibilele neprevazute aparute si deasemenea tinand cont de faptul ca exista un program de lucru, oamenii nu lucreaza 24/7. In Romania se muncesc ore inacceptabil de lungi in ziua de azi. O sarcina nu este ceva neprevazut de azi pe maine, se anunta cu cateva luni inainte de a ramane in concediu de maternitate, exista timp sa se ia masuri pt ca firma sa nu fie afectata. Toate astea sunt lucruri normale, nu este in schimb normal sa abuzezi angajatul, sa il umilesti, sa te uiti urat si sa cauti metode de razbunare pt. ca a indraznit sa aiba familie.
blackgirl0 spune:
Nu merge sa devii PFA sau sa-ti faci tu singura un biznis ceva? Macar stii tu cat lucrezi, cum lucrezi, fara sa depinzi de sefi.
andira spune:
citat din mesajul lui A_Iulia In majoritatea cazurilor, atunci cand nu te intelegi cu seful, nu zboara seful din firma, ci zbori tu. |
Perfect de acord. La mine insa a zburat seful. Vorbesc foarte serios - si nu stiam despre legislatia muncii atat cat stiu acum (mult, putin, whatever) .
Chestia asta cu legea si obligativitatea sa te primeasca din CIC etc - e ok pana o pui in practica. Pentru ca te pot primi inapoi, totusi in ziua de azi nu mai este atat de complicat sa dai un om afara. Sigur, sunt de urmat cativa pasi...dar de aia exista departament de HR la multinationale (sau responsabil cu HR), ca sa se ocupe de angajari cat si de concedieri,in mod legal,evident. |
Cuvantul de baza e "legal". Iar ceea ce face sefa lui Magghyc nu e legal.
N-am auzit pana acum nici o firma care sa fie nevoita sa-si tina vreun angajat contrar dorintei, pe termen lung. |
Tu practic spui ca toate firmele au angajatii pe care si-i doresc, pe TL? Nu cred ca se poate, omeneste nu e posibil sa fie toti asa cum isi doreste seful. Fie ca unul mai sta pe mess, altul intarzie, altul nu preda rapoartele la timp, altul le face gresit etc, fiecare firma are balastul ei. Pe care nu-l da neaparat afara, ci incearca sa-l corijeze, sa-l educe cf celorlalti.
Si daca vrea sa scape de el, de cele mai multe ori nu-l da afara (tocmai din motivele de care spuneam mai devreme), ci il face sa plece singur. Ceea ce e mult mai simplu de facut decat o ancheta disciplinara, o necorespundere profesioanala sau o desfiintare de post.
Nu mai primeste mariri de salariu, bonusuri, promovari, in schimb are stres din belsug etc, si sa vezi ce-si cauta omul singur, fara a mai fi nevoie de chestii ilegale.
Iar daca vrei neaparat sa scapi repede de el, solutia simpla este chematul in biroul sefului si "azi iti dai demisia sau iti desfac contractul de munca disciplinar". Si pentru ca maaarea majoritate habar n-are ce inseamna asta, normal ca prefera sa-si puna demisia pe masa instant. Stiu chestia asta facuta unor femei gravide, care nici nu stiau ce le-a lovit. Abia cand s-au dezmeticit si-au dat seama ca nu pot beneficia de indemnizatie (cine le angajeaza apoi in 4-5-6 luni de sarcina). Too late, insa, dupa ce ti-ai pus semnatura pe demisie.
Eh, asta e piata muncii de la noi, din pacate. Cred ca putem discuta mult si bine pe tema asta, si sa ne intindem pe n capitole .
dara spune:
La mine a fost mai nasol la intoarcerea din CIC dupa 2 ani. Se desfiintase firma la care lucram si fusesem transferata la o alta firma din grup, pe un post de umplutura. M-am dus cu o luna inainte sa se termine CIC-ul sa ii spun directorului de filiala ca peste o luna vin la munca si sa-l intreb ce voi face. M-a chemat dupa o saptamana si mi-a spus sa-mi caut altceva ca n-are ce sa-mi dea de lucru...
M-am tinut tare pe pozitie si pana la urma s-a gasit un post. Am aflat ce voi face in dimineata primei zile de munca...
Am primit cel mai mic salariu posibil in firma. Am fost primita cu reticenta de colege (parte din ele imi fusesera colege si la veche firma). Si acum imi suna in minte ce mi-a spus una dintre ele: "O sa suni clientii cand o sa inveti cum sa vorbesti cu ei". Eu, care lucrasem ani de zile inainte cu oameni, in vanzari... In fine. Am strans din dinti, mi-am sters lacrimile si am mers mai departe. M-am luptat pentru ca salariul sa imi creasca si mi-a crescut.
Am luat-o de la 0 cu acest job, am invatat mii de produse, am descopeit un domeniu in care nu credeam ca voi activa vreodata dar care mi-a placut foarte tare. Si imi place in continuare, desi acum de cand cu criza se intampla alte aberatii. Dupa o vreme am gasit alt job dar n-am mai vrut eu sa plec. Am zis ca u ma las unor persoane care nu merita...
Am e alta situatie la noi: la sfarsitul anului 2008 s-au facut primele restructurari si de-atunci inca 2 etape de acest fel. S-a redus personalul la minimum posibil, avem cumulate cate 2-3 functii fiecare. Una dintre colege a plecat in CIC chiar inainte de prima tura de concedieri. Am ramas cu inca o colega pe un departament pe care la alte filiale e o singura persoana. L-a noi s-a facut vezi-Doamne o exceptie si am ramas doua pentru ca, din cauza amplasamentului departamentului in care lucram era imposibil altfel.
Ei bine, colega care ar fi a 3-a pe departament nu stiu unde se v-a intoarce. Sau daca se va intoarce nu avem cum sa ramanem 3 sub nici o forma. Iar filiala noastra are dupa noua politica a firmei surplus de personal...
Asa ca... Ea a fost in maternitate, e normal sa se intoarca la serviciu... Cealalta care are deja vechime cumulata mai multa pe acest departament iar e normal sa ramana pe post... Eu sunt deja veche si cu rezultate zic eu fara falsa modestie bune (am fost manager de divizie dar s-a desfiintat divizia, s-au comasat departamentele si am acceptat sa fac ce faceam aici dintotdeauna, oricum asta mi-a placut mereu). Ce se v-a intampla asteptam cu nerabdare sa vedem...
Greu...
Oricum, ideea e sa te intorci la job, apoi sa cauti... Desi stiu cazuri care au mers pe job-uri bun in alta parte dupa maternitate (chiar cu mult mai bune, dar incepute cam cu 3 luni inainte de finalizarea concediului, pentru a vedea ce si cum)...
dara spune:
Ce-am mai vrut sa spun, alta situatie: la o alta filiala s-a intors tot asa o fata din CIC. Directorului de filiala i s-a transmis "de sus" sa nfaca ce-o stii dar sa n-o primeasca. Asa ca a convins-o sa ia 3 salarii compensatorii (dupa negocieri cu ea, bineinteles, initial i-a zis ca nu mai e postul(chiar s-a desfiintat postul respectiv la nivel de filiale; apoi i-a oferit 2 salarii, iar in cele din urma cu 3 a plecat). I-a spus ca si daca tine mortis sa se intoarca dupa 6 luni tot v-a trebui sa plece...
A_Iulia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andira
Tu practic spui ca toate firmele au angajatii pe care si-i doresc, pe TL? Nu cred ca se poate, omeneste nu e posibil sa fie toti asa cum isi doreste seful. Fie ca unul mai sta pe mess, altul intarzie, altul nu preda rapoartele la timp, altul le face gresit etc, fiecare firma are balastul ei. Pe care nu-l da neaparat afara, ci incearca sa-l corijeze, sa-l educe cf celorlalti. |
Doream sa spun ca daca ei au in vizor sa te dea afara, pai in cateva luni se rezolva asta foarte legal, deci e nerealist sa-ti planifici ca ramai intr-o firma pe termen lung cand stii de la bun inceput ca nu esti dorit.