In campu' muncii, dupa 2 ani de stat cu bebe

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andira spune:

Citat:
citat din mesajul lui Burtocika

Andira - referitor la contractul pe durata determinata / nedeterminata, cred ca vorbim despre acelasi lucru. Tu n-ai intalnit niciodata situatia ca un angajator sa angajeze pe cineva pe durata nedeterminata, avand de fapt nevoie de cineva pe o perioada mai mult sau mai putin determinata ? Dupa ce isi face treaba, ce crezi tu ca il impiedica pe angajator sa gaseasca un motiv legal pentru a desface contractul de munca ?

Oricum, din cate am inteles de la Magghyc, "Au angajat om nou pe proiect meu cu contract normal - pe perioada nedeterminata" , deci discutia e inutila.

Ralcat, Sabina, teoretic, asa e cum spuneti voi. Practic, nu uitati ca (noi) traim in Romania, iar fetei i s-a pus cumva in vedere ca postul ei a fost deja ocupat si ca o primesc din mila (scuze daca n-am inteles ideea). Deci, daca vine acum cu pretentii (legitime, nu ma intelegeti gresit), cred ca foarte rapid i se va pune in vedere sa-si caute de lucru in alta parte.

Cum vad eu lucrurile ai doar 2 optiuni:
- ori incerci sa te reafirmi la fostul / actualul loc de munca, inghitind niste lucrui care nu-ti plac
- ori iti cauti altceva, dar parerea mea e ca nu iti vei gasi prea usor daca vei spune ca ai fost 2 ani in CIC; deci te intorci la optiunea 1, macar temporar.

Cam ce ti-a sugerat si Cleo78.



Iti spun eu ce-l impiedica: legislatia, care in proportie de 99% da dreptate angajatului, nu angajatorului.
Daca o sa citesti Codul Muncii, o sa vezi cati pasi trebuie sa indeplineasca angajatorul pentru desfacerea contractului de munca pe motive de necorespundere profesionala sau disciplinar.
Chiar si cu acesti pasi facuti, in maaaarea majoritate a cazurilor, procesele de munca sunt castigate de angajati.
Ca sa-ti dau un ex, Petromul, cea mai mare companie romaneasca, avea anul trecut vreo 6500 de litigii de munca. Nu mai stiu cifra, si mi-e lene sa caut acum, dar avea provizioane imense facute tocmai pentru aceste litigii. Pentru ca in mare parte le-a pierdut.

Sunt case de avocatura care NU vor sa reprezinte firmele in procesele de munca contra angajatilor, tocmai pentru ca in mare parte sunt cauze pierdute.

Tocmai de-asta ""Au angajat om nou pe proiect meu cu contract normal - pe perioada nedeterminata" , deci discutia e inutila." - discutia nu e inutila. Daca nu vrei sa fii calcat in picioare, iti ceri drepturile, exact cum spuneau si Sabina si Ralcat.

Eu una asa as face, si Slava Domnului, mijloace sunt destule. Important e sa vrei si sa fii informat.

Sunt angajatori care au nevoie de oameni pe nedeterminata, dar angajeaza intial pe perioada determinata, tocmai in ideea de a testa oamenii angajati sau pentru anumite proiecte. Dupa care prelungesc sau nu contractul. Insa sa ai nevoie de un angajat pe perioada determinata, si tu angajator sa-l iei pe nedeterminata... hm... inseamna ca cel care se ocupa de HR in firma aia n-are ce cauta acolo.
Ok, nu-i spui ca-l iei in locul cuiva care e in CIC (la interviu nici n-are cum sa afle asta), il imbrobodesti cu alte motive (politica firmei, promisiuni ferme de trecere pe nedeterminata dupa cele 6 luni / 1 an etc), dar nu ti-l iei din start cu contract pe nedeterminata, stiind ca vei fi pus in fata unei posibile situatii dificile, la intoarcerea titularului de post.


Magghyc - ce-as face eu in locul tau: in primul rand n-as accepta faza cu altcineva pe jobul tau. E dreptul tau sa sa intorci pe aceeasi pozitie, cere-l. Nu vor, poti sa le faci reclamatie la ITM, in prima faza. Nu trebuie sa ajungi in tribunal din start.
Chestia cu inghitul tine daca tu vrei sa faci cariera in firma asta. Dar din cate ne spui, ei oricum nu prea mai vor asta, deci parerea mea e ca e inutil sa te porti cu manusi.
So, stai la servici exact timpul pentru care esti platita. Intre timp, iti cauti si de lucru, iar eu una n-as spune ca vin din CIC. Daca treci de interviuri si ti se face oferta, conteaza prea putin pauza pe care ai facut-o. Pana la urma te angajeaza pt experienta si cunostintele pe care deja le ai, indiferent ca le-ai dobandit acum 5 sau 2 ani. Bafta multa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Salut! Vreau sa va spun ca discriminarea de acest gen, mai mult sau mai putin pe fatza se face cam peste tot, inclusiv aici in US. Poate mai voalat, dar dc. devii mama esti si aici privita ca fiind mai putin competenta, cu suspciune cel putin. Si este real ca dc. ai stat 2 ani acasa, plus randament mai scazut in sarcina, nu poti sa concurezi de la egal la egal cu cineva care nu a avut aceasta intrerupere in activitate. Dar ar trebui ca aceste intreruperi sa fie privite cu intelegere, ca pe ceva normal si sa ti se dea sansa saajungi din nou la nivelul de dinainte, cat mai repede si lin. In cazul de fatza, nu legea este asa de importanta, ci considerentele practice. Majoritatea femeilor au ceva probleme la nastere, chiar dc. stau putin acasa dupa nastere, sunt totusi privite mai stramb. In locul tau m-as intoarce la actualul loc de munca si as incepe imediat, sau dupa 6 luni, sa imi caut alt job. Trebuie sa vii dintr-un job, catre alt job, nu din CIC. Vestea buna e ca in cativa ani vei recupera si odata ce copilul mai creste, lumea nu te va mai privi ca mai putin competitiva. Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Din ceea ce stiu eu (ma puteti contrazice) firma este obligata sa te primeasca inapoi dupa concediul de maternitate. DAR postul e obligata sa ti-l pastreze doar 121 (sau 126 sau oricum, pe acolo) ZILE.
Cu alte cuvinte daca te intorci dupa mai mult de 4 luni firma iti prezinta lista posturilor disponibile, nu are nicio obligatie sa te primeasca pe acelasi post.



Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andira spune:

Citat:
citat din mesajul lui sorana

Din ceea ce stiu eu (ma puteti contrazice) firma este obligata sa te primeasca inapoi dupa concediul de maternitate. DAR postul e obligata sa ti-l pastreze doar 121 (sau 126 sau oricum, pe acolo) ZILE.
Cu alte cuvinte daca te intorci dupa mai mult de 4 luni firma iti prezinta lista posturilor disponibile, nu are nicio obligatie sa te primeasca pe acelasi post.



NU este corect. Angajatorul e obligat sa te primeasca pe acelasi post.
Practic, pe perioada CIC, ctr de munca este suspendat, nu incetat, de aceea si persoana angajata in loc este angajata pe perioada determinata, pana la intoarcere titularului.
Intre angajatul revenit din CIC si angajator exista un contract de munca, ce-si produce efectele pana la incetare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

evident, legal, a acceptat-o pe magghyc inapoi.
Dar a umilit-o. Si e in stare sa o mai umileasca ... facand-o sa se simta aiurea la munca.

Nu cunosc legislatia, poate sa ii scada salariul pe cartea de munca fara motiv intemeiat, gen: trecut pe alt post?
eu asa am inteles, ca tre sa iti pastreze postul.


magghyc -nu ai de ales, te intorci. Dar cred ca e nevoie sa faci o reclamatie - sau o sesizare ca nu are voie sa te treaca pe alt post decat daca departamentul/postul s-a desfiintat.
Sau poa sa te treaca, dar sa nu iti taie salariul


Repet, nu cunosc legislatia.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magghyc spune:

Vreau sa va multumesc tuturor pentru implicare.

Am recitit acum ce s-a scris si m-am felicitat ca nu am resetat topicul. (am avut un gand la un moment dat ).

Ce am decis eu, pe termen scurt:
De revenit la job sigur ca voi reveni, in cateva zile incep.Ma astept sa mi se faca multe mizerii, mai multe ca media pe firma, oricum. O sa incerc sa ma "blindez" inainte sa intru la ei pe usa si cand nu mai pot sa bocesc acasa, nu in public.
Si da, sunt dispusa sa muncesc, nu insa sa stau peste program. Cleo, multumesc de idee, cred ca intr-adevar solutia este sa incerc pe cat posibil sa nu le arat ca "fac eforturi" ci ca "fac performanta".
Doamne, ma simt ca si cum m-as duce la razboi, nu la job.

Pe termen mediu:
Sper ori sa reusesc sa schimb jobul ori sa reusesc sa cladesc ceva pe cont propriu care sa imi asigure un venit suficient. Chiar daca aici imi tripleaza salariul,sa zicem, o sa ramana nechimbata componenta umana. Nu stiu daca in alta parte, la un alt job va fi mai bine, dar sunt dispusa (ba chiar datoare fatza de mine) sa incerc. Cu riscul, evident, de a nimeri mai rau ....

Si ca o mentiune despre legislativ/drepturi. Evident ca din punct de vedere legal pot sa ma iau de gat cu ei. Insa eu una psihic nu as rezista sa lucrez intr-o firma cu care sunt in razboi juridic direct. Din pacate nu am nervii astia.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralcat spune:

Magghyc, draga mea, tot ce-ti doresc este sa ai puterea sa treci in pace peste perioada asta de readaptare la viata din firma cu pricina.
Nu plange pentru mizeriile pe care ti le va face o femeie de nimic, nu-ti merita nici lacrimile, nici amaraciunea.
Cauta-ti un loc al tau, pana atunci ... fa-ti munca, nu baga voluntariate si ore suplimentare pana ti se afunda ochii in cap ... ca la cum se poarta cu tine nu merita. Si nu uita sa din cand in cand sa faci cunoscut calm si rece ca dupa experienta nasterii ... nu te mai sperie multe lucruri ...
Crezi ca lor le-ar conveni sa stati prin tribunale ? Pe langa publicitatea negativa pe care le-ar face-o o astfel de situatie ... riscurile sunt foarte mari ca ei sa piarda un eventual proces.
Si crede-ma, departe de mine gandul sau sfatul sa te judeci cu ei ... dar le poti raspunde la incercarea de intimidare in felul asta. Ca sa inteleaga ca singura ta "problema" e ca esti mama, nu ca ti-ai pierdut creierii intre timp ...
Daca ea joaca tare cu tine, joaca-te si tu cu ea, de ce nu, tu nu poti? Ba da, poti.
Si in timpul asta, cauta-ti un alt loc. Eu una asa am facut de fiecare data cand au incercat sa ma calce in picioare, si crede-ma ca nu s-a intamplat doar o data (am plecat din tara de putin timp ... experienta mea majoritara e romaneasca, bucuresteana ... ce poate fi mai placut?)

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Angajajatorul care primeste banii de la colaboratori in functie de produs, livrat la timp, poate fi afectat daca unul din angajati da randament mai mic. In mod normal seful de proiect stabileste in comum de acord cu ceilalti termenul de predare. Daca unul termina in 8 ore ce are de facut, ok, daca nu, termina in 10 ore, doar si el a fost de acord cu termenul. Daca acest termen este afectat, poti sa nu primesti banii. Scurt, nu te iarta nimeni, ei vor produs bun, la timp. Si sunt afectati si ceilalti. Intre a periclita salariul a 20 angajati, alegi sa "sacrifici" pe al unuia. Bineinteles ca nu-si doreste nimeni sa se intample asta. la stat unde productivitatea nu s-a "masurat"niciodata nu e problema.Acolo de multe ori "timpul trece, leafa merge...", probabil ca si de asta suntem asa in gaura...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MIRCLAU spune:

buna seara fetelor
bun subiect,cred ca multe dintre noi suntem disciminate din punctul asta de vedere,la fel si eu,cand am plecat a fost mare show cum de mi-am permis sa fac si al doilea copil si la plecare tot asa o "doamna directoare" mi-a spus sa nu indraznesc sa ma mai intorc pt ca o sa ma scoata lipsa si o sa imi faca multe sicanii si oricum o sa plec eu singura

mentionez ca lucram ca lucrator comercial (vanzator) intr-un magazin de electrice si scule

intrebarea mea este cum as putea sa ma protejez pt ca mi-as dori sa ma intorc sa-i fac in ciuda dar nu as vrea sa o dau intr-o alta extrema

va multumesc din suflet

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Citesc si ma sperii, ce mentalitate au insesi femeile-mame, ajunse in posturi de conducere !!!

Si se mai mira specialistii ca romanii isi doresc, in proportie de peste 50 la suta, sa lucreze pe cont propriu.

In Romania, omul nu este respectat, ci tratat ca un bun de care sa se foloseasca o firma, pana cand se strica. Bunul nu se va repara, ci arunca si inlocui cu un altul nou.

Tot specialistii se mira ca romanii nu sunt dedicati firmei in care lucreaza. De parca firma ar da pune pret pe om !



allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput