fetita mea nu vrea sa faca kk de frica
![](images/user_woman.png)
Buna ziua dragi mamici!
Am o mare problema cu fetita mea in varsta de 2 ani si 7 luni,care nu vrea sa mai faca kk pt ca ii este ff frica.Ca sa intelegeti mai bine cu ce ne confruntam o sa va spun cum a inceput problema.I-am dat in noiembrie anul trecut gris facut cu lapte de vaca si de atunci s-a constipat ff tare.Am fost la 3 doctori,ni s-au dat tot felul de sfaturi pe care le-am si pus in practica si problema se mai remediase,dar acum a ajuns sa stea numai si numai in pat de frica sa nu faca kk.Trebuie sa precizez ca are o alimentatie ff echilibrata.I-am dat tot ce se poate da.Mananca fructe in fiecare dimineata(mar,prune,piersici,pere,kiwi,etc)i-am dat si iaurt activia,ceai de musetel indulcit cu miere,miere pe stomacul gol si degeaba.Mananca in fiecare zi ciorbita,lapte praf milumil junior cu cereale si alte mancaruri normale pt varsta ei.Ii vine sa faca kk dar nu vrea sa il lase sa iasa.Nu pot sa inteleg cum de are o asemenea vointa.I-am bagat si supozitor aseara si degeaba.Nu a facut desi se vede clar care are discomfort.Ieri era a doua zi de cand nu facuse dar a stat si 7 zile fara sa faca.I-am dat si inca ii dau,la sfatul doctoritei ei,duphalac(lactuloza) care ii inmoaie kk si cu toate ca vede ca nu o doare cand face,ea nu vrea sa il lase sa iasa afara.
Ea nu face inca pipi si kk la olita,desi la varsta de 1 an si 10 luni a inceput sa faca pipi,dar la putina vreme nu a mai vrut sa faca si nu am vrut sa o fortez.Am incercat sa o ademenesc cu olita,sa ii dau jucarii dar ma lovesc de un refuz categoric.Incepe sa planga si nu vrea sa faca nici macar pipi.
Imi cer scuze ca scriu asa mult dar am incercat sa explic cat se poate situatia prin care trecem.
Acum,intrebarea mea este:s-a mai confruntat cineva cu asa ceva?Cu refuzul total al copilului de a face kk?
Astept cu nerabdare pareri si va multumesc f mult anticipat.
Emma.
Raspunsuri
Natasa spune:
A durut-o rau si a ramas cu teama, asta e clar. Nu o poti tenta cu un colacel pus direct pe wc, sa-i spui ca asa fac copiii mari? O poti pune pe wc doar sa faca pipi, te mai joci cu ea si poate incet-incet trece peste teama asta. Cumpara-i chilotei haiosi si pune-i cind sta prin casa, poate asa nu mai face in scutece. Mai poti sa-i dai sucuri de fructe (facute in casa), amestecuri cit mai laxative, cereale (astea sint ceva mai greu de dat unui copil)...Si poti sa-i explici cum functioneaza burtica, ce se intimpla cu mincarea, la virsta asta intelege multe. Rabdare multa iti doresc!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/emilia_p_m/emilia_p_m.jpg)
emilia.m spune:
Daca asa ar sta lucrurile cu copilul meu i-as spune ca daca nu face zilnic inseamna ca burtica nu functioneaza bine si trebuie sa mergem la doctor sa vedem ce se intampla. Si i-as spune si ca daca nu face o va durea burtica din ce in ce mai rau, in schimb daca face nu o va durea.
Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai.
Bee spune:
Fetita mea a invatat sa faca la WC, tocmai pentru ca era extrem de constipata. Ai putea incerca sa scapi si de frica ei de eliminare invatand-o sa foloseasca WC-ul. EU i-am spus fetitei mele, ca WC-ul o ajuta sa scape de durerile de burtica. Si ca kk iese singur mai repede si mai usor. Ai putea sa nu mai pomenesti nimic de actiunea in sine si sa-i spui ca la asezarea pe WC, se intampla o magie (si n-o sa o mai doara nimic si kk va disparea?). Poate pozitia asezat in sine o sa o mai ajute. Si cel putin ai mei suporta orice mai usor daca e vorba de magie. Cred ca trebuie sa incerci cu multa atentie sa dregi lucrurile, fiindca e clar ca are controlul sfincterului de vreme ce se poate tine atata vreme. Explicatii mai amanuntite, dar pe intelesul ei despre procesul eliminarii ai incercat? Poate e curioasa, poate ar vrea sa stie ce se intampla, poate ar ajuta-o. Astea au fost niste idei, sper sa primesti si alte sfaturi si sa rezolvati problema!
Natasa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui emilia.m Daca asa ar sta lucrurile cu copilul meu i-as spune ca daca nu face zilnic inseamna ca burtica nu functioneaza bine si trebuie sa mergem la doctor sa vedem ce se intampla. Si i-as spune si ca daca nu face o va durea burtica din ce in ce mai rau, in schimb daca face nu o va durea. Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai. |
Daca o ameninti cu doctorul nu faci decit sa inrautatesti situatia!!! Oare chiar nu putem renunta la amenintarile astea absurde? DOctorul nu e un bau-bau este cel care te face bine, asta ii spui copilului daca nu vrei sa mearga in urlete la medic atunci cind chiar e nevoie!!! Copilul are un blocaj cauzat de amintirea unei senzatii neplacute, de mersul la 3 doctori care au consultat-o, cam cum ar ajuta-o amenintarea "daca nu faci te duc la doctor?"
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/CorinaDani/CorinaDani.jpg)
CorinaDani spune:
desi poate parea aiurea de tot, ce-ar fi sa incerci sa-i arati cum fac kk animalutele ? poate un caine, o pisica, sau mergeti la gradina zoologica, imposibil sa nu asistati la un astfel de episod
apoi ii explici foarte frumos ca mancarica ce ajunge in burtica se transforma in kk, atat la oameni cat si la animalute, ca e ceva absolut normal si ea trebuie sa-l lase sa iasa, ca sa nu miroasa urat si sa nu o doara burtica de la atata kk strans acolo
la 2 ani si 7 luni e capabila sa inteleaga foarte multe lucruri, daca sunt explicate pe intelesul ei, in cuvinte simple si clare...
important este sa nu faci din iesitul ei la toaleta un scop in sine sau o obsesie, pentru ca fetita mai rau se va inversuna
lasa lucrurile sa mearga de la sine, nu o mai bate la cap, nu-i mai baga supozitor, accelereaza-i tranzitul intestinal cu alimente care fac acest lucru (iaurt cu bifidus, fibre, tarate, seminte de in macinate)
a verificat vreunul dintre cei 3 medici daca fetita are sau nu fisura anala ? ai observat firisoare de sange in scaun sau pe scutec/chilotel ?
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Burtocika/Burtocika.jpg)
Burtocika spune:
Eu n-am inteles, face la scutec sau la olita ? Poate o traumatizeaza olita ...
Eu as lasa-o sa faca in scutec pana ii dispare frica si pe urma as trece la faza cu olita.
E adevarat ca poate o deranjeaza sa simta kk in scutec, si atunci ar merge faza cu wc-ul ...
Fata mea face asta cu pipi, cand mergem in concediu nu face pipi 24 de ore !!! Se abtine pt ca nu-i place wc-ul din locurile straine; pana la urma se obisnuieste si face, dar tot foarte rar, limiteaza la minim mersul la wc.
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tala/Tala.jpg)
Tala spune:
Si noi am trecut prin asta si cred ca tot la aceeasi varsta. Deja cerea la wc pt pipi dar, cum aveam mari probleme cu constipatia n-am insistat si pt kk. Pe asta il facea in scutece imediat cum se trezea si nu vroiam sa 'stric' ceva de teama sa nu se constipe. Mi-a venit mie ideea stralucita intr-o zi sa-l mut pe wc in timp ce facea si am avut ghinionul sa fie unul dureros, asa ca wc-ul s-a transformat in bau-bau.
Pana la urma le-am rezolvat pe rand: constipatia cu lactoza (milkzucker, natural) sau seminte de in macinate (au super efect ambele) plus toate fructele din lume care mai decare mai laxative, iar cu wc-ul dupa muuuulte explicatii in care am insistat cu diverse:
- daca nu lasam kk sa iasa la timp se supara si musca funduletul (explicatia pentru durerile facerii daca se abtinea prea mult) asa ca hai sa-l lasam sa iasa
- kk trebuie sa mearga la mamica lui
- kk e plin de microbi si trebuie sa-l lasam sa mearga in fosa sa-l manance bacteriile cele rele pt ca mi-a chinuit baiatul
in fine tot ce-mi venea in minte dar ma axam pe explicatii (in nici un caz amenintari pt ca era oricum bietul de el ingrozit de proces in sine). Mai aveam o crema din muguri de plop (el a facut si fisura anala) cu care-l mai ungeam inainte, sa alunece mai usor. Supozitorul era pedeapsa suprema asa ca nu puteam sa-l folosim.
Cand situatia devenea presanta (am avut si noi parca o pauza de 5 zile cred pana sa descopar lactoza si semintele de in) il bagam in cada cu apa calda sau in bideu cu apa calda si il ajuta si asta (caci plangea deja si de durere de burtica).
E ingrozitor intr-adevar sa-l vezi cum sufera si sa nu prea stii cum sa-l ajuti.
Ca sa inchei, pot sa spun acum ca metoda prin care pana la urma m-a ajutat sa-l fac sa uite de frica de wc si de a face kk au fost carticelele: ii aduceam cartea preferata si comentam f aprofundat povestea si uite asa iesea si dusmanul...Iar dupa aceasta victorie 'analizam'rezultatul, forma, culoare...laude pt ca l-a lasat sa iasa, sau certam rezultatul ca mi-a chinuit baiatul...imaginatie sa ai...
succes si sanatate multa
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
adelamaria spune:
Da, eu am trecut prin asa ceva recent, cu fetita mea de 2 ani si 8 luni. Problemele au inceput cand bunica a invatat-o la olita. Copilul a prins repede faza cu pipi si totul e OK, in schimb banuiesc ca a tot auzit ca "e rusine sa faca kk" sau chestii de genul asta, asa ca s-a abtinut. Si sa vezi ce vointa, tot asa ca si fetita ta!! Eu nu pricep si pace cum poate!
Lucrurile s-au remediat cand i-am zis ca e decizia ei cand si cum vrea sa faca, ca asta nu ma priveste. I-am explicat ca o doare burtica si de ce, i-am zis ca eu cred ca i-ar fi mai bine daca ar face, dar ca e decizia ei.
Am asigurat-o ca poate sa faca oricum si oriunde, ca eu n-am de ce sa ma supar si nici altcineva pentru ca nu e treaba noastra.
Desigur am umblat la alimentatie si a primit si Humana Milkzucher la fiecare biberon de lapte.
Treptat, a inceput sa faca, dar face doar in chilotei (nu pampers!); se duce dupa un fotoliu, face si apoi vine si ma anunta, iar eu o schimb. Din cand in cand ii mai aduc aminte ca poate sa foloseasca toaleta sau olita, dar nu insist.
La noi problema a fost si mai complicata pentru ca efectiv isi face sila pana vomita pentru ca nu-i place cum miroase!!! Sa vezi acolo strategii ...
Nu pot sa-ti recomand decat sa n-o fortezi si sa nu-i amplifici sentimentele de vinovatie. Am mai citit ca e posibil ca la varsta asta sa fie foarte atasati de KK - il percep ca pe ceva al lor, ceva care le apartine si la care nu vor sa renunte, nu vor sa vada cum "dispare" la WC/olita.
Sau isi dau seama ca e ceva ce pot controla ei (nu adultii din jur) si atunci experimenteaza.
Sau pur si simplu a durut-o vreodata si acum asociaza defecatia cu durerea; ii e teama.
Doar tu poti sti care e cazul vostru si doar tu poti gasi, cu blandete si rabdare, solutia. Insa dureaza.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/emilia_p_m/emilia_p_m.jpg)
emilia.m spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Natasa
Daca o ameninti cu doctorul nu faci decit sa inrautatesti situatia!!! Oare chiar nu putem renunta la amenintarile astea absurde? DOctorul nu e un bau-bau este cel care te face bine, asta ii spui copilului daca nu vrei sa mearga in urlete la medic atunci cind chiar e nevoie!!! Copilul are un blocaj cauzat de amintirea unei senzatii neplacute, de mersul la 3 doctori care au consultat-o, cam cum ar ajuta-o amenintarea "daca nu faci te duc la doctor?" |
Nu era vorba de amenintare. Soacra mea este medic si ar fi culmea sa fie privita ca un bau-bau. Pur si simplu le-as prezenta faptele in asa fel incat sa inteleaga ca sunt ingrijorata.
Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai.
Emilena spune:
In primul rand va multumesc mult pt raspunsuri si pareri.
A ramas cu o trauma,de asta imi dau clar seama.Noi suntem in tara momentan si avem probleme asa mari de cand am venit, pt ca zborul cu avionul a fost f lung si schimbul de fus orar a dat-o peste cap si mai mult,s-a constipat si a tinut minte ca o doare.Atunci a avut un scaun dureros cu un pic de sange in el.Dar de atunci au trecut 2 luni si au fost momente cand a fost mai bine,venea la mine in brate si facea.Ce ma sperie acum f tare si nu pot sa inteleg de ce ,este ca acum vrea sa stea numai in pat,nu mai are chef de joaca si innebunesc cand o vad asa.
O sa incerc sa ii iau un colacel si sa o ademenesc cu wc-ul,poate cine stie, functioneaza.Si va multumesc pt ideea cu semintele de in.O sa le incerc si pe acestea.I-am explicat si eu si sotul ca o doare burtica daca nu face kk,ca se strange prea mult in fundulet,ca toti oamenii fac kk,i-a spus si un baietel de 7 ani cu care s-a mai jucat ea ca nu o doare ca si el a avut problema asta,am incercat sa ii explicam in fel si chip si degeaba.I-am aratat si cum fac kk animalele la tara la bunici,ii arat porumbeii de pe balcon cu fac kk pe masina si desi intelege f bine ce i se explica,frica este mult prea mare.
M-a intrebat cineva daca doctorii au consultat-o sa vada daca are fisura anala.Raspunsul este nu.Este posibil sa fie si asta un motiv,sa aiba o fisura si sa o doara indiferent de cat de moale face.Dar de la scaunul acela cu sange pe care l-a avut,nu s-a mai repetat.
Daca are o fisura sa zicem,ce unguent ar fi bun?Crema de galbenele?
Eu nu stiu cum s-o determin sa se joace ,sa mai uite de el,sa se dea jos din pat.Daca incerc sa o iau la joaca ,sta 2 minute dupa care se urca iar in pat si ma lasa sa ma joc singura,se uita la mine si atat.Mor cand o vad cum se chinuie singura.
Azi i-am dat si ceai de crusin,lactuloza,dimineata a mancat fructe(mar cu prune)si a baut mai tarziu si lapte cu cereale de ovaz cu prune.Si desi o vad ca o jeneaza nu vrea sa il scoata afara.Nu stiu ce sa mai fac.sunt de-a dreptul disperata.Mai astept pareri si va multumesc f mult tuturor celor care mi-au raspuns.