Refuza orice fel de mancare

Refuza orice fel de mancare | Autor: alexalorena

Link direct la acest mesaj

Am doi nepoti, o fetita de 6 ani si un baietel 10 luni.Imi doresc sa-i pot ajuta si nu stiu cum, asa ca indraznesc sa apelez la experienta voastra, dragi mamici.
Fetita este f f f mofturoasa. Nu legume, nu fructe, nu mancare gatita.Daca insisti sa guste, daca o fortezi cu autoritate sau daca o pacalesti cu ceva premiu, pune pe varful limbii si isi face singura greata si senzatie de voma, pur si simplu nu poate inghiti. Mananca foarte putin, doar doua-trei alimente preferate si acelea bineinteles nu din categoria celor "sanatoase". Este foarte slaba, parca fara vlaga, fara energie. Degeaba vitamine, ca nu au efect.
Baietelul, la fel, refuza mancarea, mananca f putin, doar lapte cu placere (din acela praf pentru ca mamica a pierdut laptele). Daca incerci sa-i pui in gurita ceva isi face si el greata imediat. Chiar vitamine daca vrei sa-i dai, Vigantolul de exemplu, le scuipa pe loc. Cum il fortezi putin cum isi face greata si vomita.Daca i le strecori in laptele praf , simte imediat diferenta si-l refuza.
Amandoi sufera de reflux gastro-esofagian.
Analizele ies bine, doar usoare anemii, medicii dau diverse retete de "pacalit" copiii dar nu ai cum sa le aplici. Din cauza asta sunt diferit dezvoltati fata de copiii de varsta lor si mi se rupe sufletul pentru ca as vrea sa-i pot ajuta cumva si nu stiu cum.
Multumesc anticipat pentru raspunsurile voastre.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns monalac spune:

eu zic sa nu ti mai faci probleme si sa lasi copiii sa se dezvolte in ritmul lor.mie ingrijorarea asta[ce esti,bunica sau matusa?] nu mi suna prea bine,chiar sunt curioasa daca asta crede si mama copiilor sau e doar parerea ta...
daca analizele copiilor sunt ok,tb sa va impacati cu gandul ca nu toti copiii sunt la fel si ca ceea ce vi se pare acum a fi un ''handicap'',se poate transforma intr un atu mai tarziu.de ex,baiatul meu cel mare are 5 ani si 7 luni.si tot asa,a fost un slabanog si un mofturos nevoie mare...mama,cu ce jind ma uitam la copiii de o varsta cu el care erau mai grasunei,mai pufosi...acum,cunosc cel putin 3 cazuri in care copiii cu pricina au devenit f grasi,iar fii miu arata ca un fotomodel[cra,cra].
si culmea,s a apucat de mancat...numai soacra mea il vede in continuare f slab...desi fiul sau are la 33 de ani 52 kg....,iar nepotul,of course,ii seamana leit...
asa ca,nu mai fortati copiii,nu mai faceti o obsesie cu kg lor,ca mai tarziu vor dori sa fie slabi[aka eu]si le va fi f greu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

In primul rind nu-i mai fortati cu mincarea! Daca in mintea lor masa se asociaza cu ceva rau, chiar nu aveti cum progresa. Cu fetita de sase ani poti incerca sa discuti, sa-i explici cum functioneaza corpul nostru si de ce are nevoie pentru a functiona bine. Ia-o cu tine la piata si las-o sa aleaga citeva fructe (acum sint destule pe tarabe), mergeti acasa, las-o pe ea sa le spele si sa le taie bucatele si apoi da-i libertatea sa guste din ce i se pare ei mai gustos. Pune-o sa dea note gusturilor, sa-ti spuna care miroase mai frumos...Fa-o ca pe un joc, nu o certa daca nu-i place nimic, mai repetati cu alte fructe. E un proces lung sa o imprietenesti cu mincarea si asta nu se face intr-o zi daca ani de zile a crezut ca e ceva rau.
Ce-i place sa manince? Poti gati cu ea ceea ce-i place, cartofii prajiti se pot face destul de asemanatori la gust si la cuptor, la fel chiftelutele. Exista metode, dar cer timp si multa rabdare.
Cu baietelul mic e un pic mai greu dar si mai usor pentru ca inca nu si-a facut scirba la toate alimentele. Nu accepta cereale in lapte? Unele sint gustoase, as incerca pina as nimeri ceva sa-i placa. Piureurile alea de bebelusi nu le-a acceptat cu placere nici baietelul meu desi altfel era un mincacios. A baut mult lapte pina cind mincarea a inceput sa fie mai solida, cu bucatele de carne pe care le putea gusta, cu bucatele de fructe, biscuiti facuti in casa.
Daca le place mincarea mai dulceaga, atunci ar putea accepta cartofii dulci (care sint si foarte hranitori)... Da si tu mai multe detalii si iti mai spunem din experienta noastra!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IRA_LIZA spune:

Citat:
citat din mesajul lui alexalorena

Am doi nepoti, o fetita de 6 ani si un baietel 10 luni.Imi doresc sa-i pot ajuta si nu stiu cum, asa ca indraznesc sa apelez la experienta voastra, dragi mamici.
Fetita este f f f mofturoasa. Nu legume, nu fructe, nu mancare gatita.Daca insisti sa guste, daca o fortezi cu autoritate sau daca o pacalesti cu ceva premiu, pune pe varful limbii si isi face singura greata si senzatie de voma, pur si simplu nu poate inghiti. Mananca foarte putin, doar doua-trei alimente preferate si acelea bineinteles nu din categoria celor "sanatoase". Este foarte slaba, parca fara vlaga, fara energie. Degeaba vitamine, ca nu au efect.
Baietelul, la fel, refuza mancarea, mananca f putin, doar lapte cu placere (din acela praf pentru ca mamica a pierdut laptele). Daca incerci sa-i pui in gurita ceva isi face si el greata imediat. Chiar vitamine daca vrei sa-i dai, Vigantolul de exemplu, le scuipa pe loc. Cum il fortezi putin cum isi face greata si vomita.Daca i le strecori in laptele praf , simte imediat diferenta si-l refuza.
Amandoi sufera de reflux gastro-esofagian.
Analizele ies bine, doar usoare anemii, medicii dau diverse retete de "pacalit" copiii dar nu ai cum sa le aplici. Din cauza asta sunt diferit dezvoltati fata de copiii de varsta lor si mi se rupe sufletul pentru ca as vrea sa-i pot ajuta cumva si nu stiu cum.
Multumesc anticipat pentru raspunsurile voastre.

Alexalorena, parintii ce alimente mananca? intreb asta din perspectiva fetitei celei mari. K, daca nici parintii nu mananca fructe & legume, posibil k ea ii imita si uite-asa salut verzituri! In plus, parintii sa inceteze sa cumpere acele alimente nesanatoase oricat le-ar prefera fetita. Nu le cumpara si gata. Va fi suparata o o vreme si, intr-un final, instinctul de supravietuire isi va spune cuvantul si va imcepe sa manance ceea ce trebuie.

Despre cel mic e mai greu sa scriu. Lui ar trebui sa ii inlocuiasca usor-usor unele dintre mesele de lapte cu alimente diversificate, insa aici e putin mai complicat, comunicarea functioneaza altfel decat cu fetita de 6 ani.

...insa inainte de orice ar trebui verificat cu seriozitate ce-i cu refluxul asta gastro-esofagian.

In orice caz, in nici un caz fortati. Mese desfasurate cu calm. Portii mai mici si mese mai dese daca este necesar, alimente sanatoase la aceste mese, multa-muuulta perseverenta din partea mamei mai ales in privinta interzicerii alimentelor alea nesanatoase, oricat de suparata ar fi fetita. Supararea ii va trece la un moment dat, insa obiceiurile alimentare se vor fi schimbat in bine.

Dar ce inseamna "mananca f putin"? dupa cate am tot citit & discutat cu diversi parinti, notiunea de "mananca f putin" este foarte larga.

Si ce inseamna "isi face greata singura"? adica vrea sa demonstreze k, daca nu vrea ea, mai bine vomita decat sa manance altceva? daca e asa, atunci as putea sa deduc k nu e o prbl de alimente/alimentatie, ci de autoritate in casa aia.

Ira, mamica Elizei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexalorena spune:

Multumesc pentru raspunsurile voastre. Multumesc pentru ca incercati sa ma ajutati chiar avand atat de putine detalii.
Sunt matusa copiilor, nu bunica. Nu ma deranjeaza greutatea lor, faptul ca sunt slabi,ma gandesc doar ca lipsa alimentatiei corespunzatoare poate afecta dezvoltarea lor viitoare.
De exemplu, in cazul fetitei,cand vad ca nu vrea sa guste o capsuna, o cireasa, o banana, o piersica, o nectarina, o bucatica de pepene, un mar, ma incearca un sentiment de neputinta, de vina ca nu pot sa o conving ca sunt bune pentru ea.Nu le vrea nici intregi, nici bucatele, nici pasate, nici suc. Se joaca cu ele cu degetele, face mancare pentru "copilasii" ei, dar ....atat. Parintii mananca, ea refuza. La gradinita, toti copii mananca ea nu. Ba, dimineata plange ca nu vrea la gradinita "ca-i da ciorba cu legume".
Analizele ies bine, doar anemie usoara.
Parintii s-au obisnuit cu situatia dar sunt momente in care auzi ce mananca ceilalti, vezi ce mananca si atunci te incearca niste sentimente.....
Ea mananca cascaval cu paine, paine goala, fulgi de porumb, cartofii din mancarea de cartofi, galustele din supa, foarte rar putina carnita de pui, orez gol (sa nu cumva sa vada vreo leguma ), paste cu sos.
Daca insisti sa guste ceva pune pe limba, mesteca putin si "ticneste" (scuzati-mi exprimarea dar nu stiu cum sa explic), nu inghite pentru ca-i vine sa vomite.
Am sperat ca macar nepotelul meu sa fie altfel, dar cu cat trece timpul, refuza mancarica. Baga degetelul in gura si scoate afara. Daca insisti se enerveaza si plange.Pui pe masa in fata lui mancarica sa bage el manuta (am incercat si varianta asta, sa nu-i mai dam noi cu lingurita), te vede ca mananci,ia si el, se joaca , foarte rar duce la gurita, mesteca putin si nu inghite. Iar daca scapa vreo bucatica de mancare," ticneste" si el pana il ajuti sa-i scoti din gurita ce a luat. Nu vrea supita, nu legume nici fierte, nici pasate, nu pireuri de fructe. Ia trei lingurite, se stramba cand mesteca si gata masa.
Va rog iertati-ma daca nu am fost coerenta in exprimare, nu stiu ce amanunte sunt importante. Sunt constienta ca nu puteti sa-mi dati o solutie miraculoasa. Am vrut sa impartasesc cu cineva nelinistea ce-o port in suflet pentru ca imi doresc doar sa le fie lor bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns theo_2004 spune:

am vazut in meniul fetitei "paste cu sos"!

ce fel de paste? ce fel de sos?

pastele sunt de multe feluri: de cereale integrale, din diverse fainuri (vezi oferta de la un magazin bio -pukkafood de ex), de orez.

sosul ... daca e din comert (nu stiu ce sa zic, cred ca poate fi inbunatatit). dar daca il face mami in casa: mmmmm poate fi o bunatate. eu de ex pun morcov, telina, ardei gras, kapia, gogosar, usturoi si ceapa, rosii proaspete sau suc facut in casa. este o nebunie.

peste paste intotdeauna ulei de masline. chiar si la orez.

painea se poate face in casa. ar fi chiar ideal pt a introduce diverse fainuri bogate in fibre si fier. pentru ambii copii ar fi ideala painea de casa.

mami de theo
"o zi in care nu ai ras este o zi pierduta"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexalorena spune:

Pai ea vrea numai un anumit fel de ketchup, din comert. Degeaba m-am muncit eu toamna sa-i fac sos de rosii cu diverse ca nu-l vrea si gata.Am incercat sa aiba consistenta si gustul celui cumparat, ba am pus in sticla de ketchup ca sa o pacalesc cumva dar a spus ca este expirat probabil, ca nu este ca de obicei si nu a mai mancat. Daca nu-i dai ce vrea ea prefera sa stea nemancata dar nu face compromisuri. Si in dreptul pastelor, bineinteles ca ea vrea numai un anumit fel. Si, ca parinte e greu sa-ti lasi copilul sa se ridice de la masa nemancat. Dupa negocieri esuate tot ea castiga si primeste doar ce vrea. Dar au fost muuuuulte ocazii in care nu a mancat nimic pentru ca parintii nu au vrut sa cedeze.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns theo_2004 spune:

mda ... nu stiu ce sa zic. cred ca s-au facut ceva greseli undeva dar numai voi le stiti sau le puteti descoperi.

imi pare rau. intr-adevar nu stiu cum e sa ai un astfel de copil care nu mananca.
mai bine paste simple cu ulei de masline poate chiar parmezan/cascaval ras decat ketchup din comert!

paine de care este? din comert? acolo nu puteti schimba ceva? de casa cu seminte/fainuri diferite?

mami de theo
"o zi in care nu ai ras este o zi pierduta"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns philip spune:

alexalorena, parca scrii de baietelul meu cel mare. si el are tot 6 ani si e EXACT la fel. noi nici nu-l mai fortam, cand are el chef mai gusta cate ceva din ce mancam noi, dar foarte rar. week-endul asta am cutreierat prin natura si a mancat acolo fruct de catus, era asa de fericit ca mananca FRUCTE. Philip nu accepta nici un sos la paste, eu i le fac cu unt.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_alex spune:

Buna, fetita mea de 10 luni sufera de reflux gastro-esofagian(fara ca sa vomite) si la fel de mult refuza mancarea ca si nepotii tai...cu mici diferenta. Eu reusesc sa o hranesc cu foarte multa rabdare(mi-a dat D-zeu mai mult decat ma asteptam) si incercand sa ii distrag atentia cu cantecele, ne uitam pe carti si imitam animalele, ne jucam cu papusile si astfel reusim cu greu sa papam dar PAPAM. Ea nu-si face greata si doar daca nu-i place ceva casca gurita si clar nu-i place.Din cauza ca papa putin am incercat sa-i dau papita cat mai consistenta si anume: dimineata lapte cu cereale cu lingurita(destul de gros), apoi fructele cu barnzica si punem si o cupa de cereale, lapte cu cereale la biberon , legumele si carnita, oul, le papa doar pasate in laptic cu cereale...nu le prea simte gustul ...mai ales la ficatel...seara lapte cu cereale la biberon.Este destul de reticienta la noi alimente si ffff greu reusesc sa o conving...si m-am invatat sa-i las bucatele de fructe si legume pe masuta ei ...uneori le arunca, se joaca cu ele, alteori le mai baga in gura ...
Asa ca sfatul meu este sa aveti foarte multa rabdare si sa perseverati. Multa sanatate!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_alex spune:

aaa, am uitat sa specific ca la noi PUTIN INSEAMNA CAM 80-100G/MASA, cu cate 5-6 mese/zi...Chiar si cu distrasul atentiei mai mult nu papam...cand isi face "norma" stop nu o mai pot pacali cu nimic...

Mergi la inceput