Refuza orice fel de mancare
Raspunsuri - Pagina 2
alexalorena spune:
Nepotelul meu refuza tot. Oul, ficatelul, supita, legume, carnita, branzica, iaurtul. Nici pasate,nici cu biberonul, nici amestecate cu lapte. Doar cereale cu lapte mananca cam 10 lingurite. Un membru al familiei trebuie sa-i dea de mancare, ceilalti fac spectacol pentru distragerea atentiei. Daca este singur.....nu. Nu are rabdare sa se joace.O privire la o jucarie, o alta la cealalta, pipaim repede a treia jucarie si ne aducem aminte ca suntem la masa si trebuie sa scoatem din gurita ce mancam.
Daca la biberon i-a mai amestecat putin ou a simtit imediat diferenta de gust si nu mai bea lapticul. Ba, se pune pe un plans....
Nu vreau sa intelegeti ca sunt obsedata cu mancarea lor. Departe de mine gandul acesta. Eu ma intalnesc cu ei seara doua-trei ore si ma chinui sa le fac ceva bun, doar-doar papa si ei putin. Pentru ca nepotica mea, de exemplu, vine si intreaba, ce ai de mancare, ca mi-e foame? Eu insir aia, aia,aia. Ea se stamba. "Pai cascaval nu ai? Atunci vreau paine goala". Nici macar nu se atinge de painea facuta in casa, ea vrea din cea cumparata. Daca ne asezam la masa si nu are "specialitatile" ei plange ca "eu nu am ce manca". Dar nu gusta altceva.......Si raman asa, cu un gust amar la plecarea lor, ca uneori nu-i cedez si pleaca nemancata si suparata....
Stiu ca trebuie rabdare, si ma repet, nu am o obsesie din asta, sa le bag copiilor mancare pe gat cu forta. Vreau doar sa manance si ei putin mai sanatos.
Si, va multumesc pentru ganduri, sfaturi si idei.
IRA_LIZA spune:
Alexalorena, deci la revedere ketchup & cascaval! oricat ar plange dupa ele. Nu intru in amanunte despre procesul de fabricatie al cascavalului si nici despre potentiatorii de gust, in mod sigur dr Mencinicopschi explica despre potentiatorii de gust mult mai bine in cartile lui. Iar despre paine tot asa: ceea ce, la ora actuala, se vinde pe piata pe post de paine este orice altceva decat paine. Nu vreau sa intru in amanunte pt a nu crea polemici pe tema acestor 3 alimente (daca ma apuc sa pov faptul k fetita mea, la 1 an si jumatate, nu a mancat paine din comert in viata ei, nici pufuleti nici grisine nici multe, muuulte altele, arunca lumea cu pietre or smth).
Revenind: adio cascaval, paine "d'aia rea" & ketchup din comert! da, fireste k e suparata k nu gaseste cand vine in vizita ce vrea ea, eu sper spre binele ei sa nu mai gaseasca deloc nici acasa, suparata va mai fi o vreme, dupa care o sa uite si se adapteaza. Pt Dzeu, mizati pe instinctul de supravietuire! NU moare de foame, o sa aiba cateva crizutze, o perioada in care va sta imbufnata si gata, ii trece intr-o zi, k nu are ce sa faca. Suna rau de tot ce spun, insa nu vad alta solutie decat asta "ori-ori". Nu te supara, insa ref la proastele obiceiuri alimentare nu e fetita de vina, ci parintii, asa k acum e momentul sa repare ceea ce nu au fost suficient de precauti sa implementeze din start.
Sa ne scrii constant despre rezultate, bine?
Editez: evident, INTREAGA familie va renunta la aceste alimente. Ele NU trebuie sa se mai gaseasca DELOC in casa. Parintii n-au decat sa manace la sv cascaval si toate celelalte minunele, insa in frigiderul de acasa nu mai au ce cauta! Deloc!
Ira, mamica Elizei
anca81 spune:
Ira, si ce sa punem in frigider? Nici eu nu vreau sa starnesc polemici si evident cascavalul, ketchup-ul si painea nu reprezinta neaparat alimente de care sa nu te poti lipsi dar sunt curioasa ce anume recomanzi.
Te intreb pentru ca fetita mea are aproape 2 ani si de un an de zile nu mai accepta legume, carne, ou, peste. Doar cereale de bb, formula, fructe (cateva doar), supa de pui cu taietei, iaurt simplu. Branza de vaca ii mai dau in amestec cu fructe. Mananca foarte greu, foarte putin si are anemie. Are doar 2 ani deci nu pot sa-i explic prea multe astfel incat sa inteleaga cat de importanta este alimentatia corecta pentru dezvoltarea ei. Mie ce sfat imi dai?
Si inca ceva, nici eu nu ii dau pufuleti, grisine si alte minunatii, dar daca vede in parc copii mancand si se duce si isi baga mana in punga lor, ce fac? Ii scot fructele din cutiuta si o chem sa manance de la mine dar nu intotdeauna functioneaza. Tu cum procedezi in astfel de cazuri?
Carla & mami
alexalorena spune:
IRA_LIZA multumim pentru sfat. Incercam dar...greu.Dupa doua zile de ambitii si nemancare cedam si o luam de la capat.Parintii nu au avut taria sa incerce sa vada cate zile poate rabda. Te doare sufletul cand o stii ca nu a mancat nimic. Numai la asta te gandesti.
IRA_LIZA spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anca81 Ira, si ce sa punem in frigider? Nici eu nu vreau sa starnesc polemici si evident cascavalul, ketchup-ul si painea nu reprezinta neaparat alimente de care sa nu te poti lipsi dar sunt curioasa ce anume recomanzi. Te intreb pentru ca fetita mea are aproape 2 ani si de un an de zile nu mai accepta legume, carne, ou, peste. Doar cereale de bb, formula, fructe (cateva doar), supa de pui cu taietei, iaurt simplu. Branza de vaca ii mai dau in amestec cu fructe. Mananca foarte greu, foarte putin si are anemie. Are doar 2 ani deci nu pot sa-i explic prea multe astfel incat sa inteleaga cat de importanta este alimentatia corecta pentru dezvoltarea ei. Mie ce sfat imi dai? Si inca ceva, nici eu nu ii dau pufuleti, grisine si alte minunatii, dar daca vede in parc copii mancand si se duce si isi baga mana in punga lor, ce fac? Ii scot fructele din cutiuta si o chem sa manance de la mine dar nu intotdeauna functioneaza. Tu cum procedezi in astfel de cazuri? Carla & mami |
Anca, din fericire - k sa zic asa - la 2 ani inca e la varsta la care educarea obiceiurilor alimentare este la inceput. De ce a inceput sa refuze legume, carne, ou, peste? le-a mancat o vreme si pe urma a renuntat sa le manance sau nu le-a mancat de la inceput?
Anemia stiu k e de mai multe feluri, acolo un medic ar trebui sa se pronunte. In afara de alimentatie presupun k ar trebui sa ia anumite suplimente.
Fetita ta mananca impreuna cu voi la masa? sau mananca separat? Daca mananca separat, poate e timpul sa o puneti la masa cu voi. Macar o vreme veti scoate condimentele, carnea de porc, carnea tocata si alte alimente nepermise copiilor de 2 ani (partea buna k se va vedea la silueta parintilor). Puterea exemplului s-ar putea sa functioneze minunat!
Ti-as da acelasi sfat: ofera-i mai rar sau deloc (o perioada) anumite alimente si pur si simplu pune pe masa ceea ce ar trebui sa manance. Azi asa, maine asa, ar trebui sa se adapteze.
Eliza mea are 1 an si 7 luni (deci nu suntem departe de voi k varsa!) si de 3 luni mananca 2 din 3 mesele principale cu noi, la pranz si seara. Si mananca haiduceste, cot la cot cu noi. Rar de tot mai are mici fitze, insa atunci tratez situatia perfect calm "lasa k daca nu vrei tu mananca mami/tati" ceea ce realmente fac, iar ea asista la scena asta! si dupa 1-2-3 linguri pe care ea le refuza si le mancam noi s-o vezi ce-si revine simte clar k nu e loc de figuri asa k nu insista, nu-mi dau seama exact daca realizeaza k risca sa ramana nemancata la masa respectiva, insa clar schimba foaia si reincepe sa manance. Nu uit k, din cand in cand, sa fac asa o figura extaziata si sa-i spun cu zambet pana la urechi "mmmm, ce buuun!"
Dar, slava Dlui, chiar nu avem probleme cu mancarea. E adevarat k nici eu nu iau in tragic situatiile in care mananca mai putin la o masa. Ma gandesc k, la masa urmatoare, va manca mai bine si gata. Ceea ce se si intampla.
Despre celebrii pufuleti din parc: un fruct (unul singur!) avem si noi la noi in parc (desi noi mancam ceva mai complicat, fructele crude reprezinta masa de-sine-statatoare, nu in amestec cu orice alt aliment datorita felului in care se digera fructele). Daca tine schema cu fructul, ok, daca nu, o iau de langa punga de pufuleti si gata. Incerc sa o antrenez intr-o activitate, o urc in carut/bicicleta si facem o plimbarica, o urca in leagan, etc. In perspectiva ma gandesc sa-i coc eu cu mana mea niste biscuiti k sa stiu exact ce pun in ei, ma mai gandesc, nu sunt fericita de solutia asta pt k ma intereseaza nu numai ce mananca Eliza, ci si la ce ore mananca, de aia aman sa fac biscuiti.
Te previn k pe mine m-au tot privit mai chioras mame/bunici prin parc, ba mi-am mai si luat replici de genul "de ce nu-i dai si ei? e doar un copil, pofteste!". Mdada, of course! pai daca am cedat o data ea va intelege k are voie si, din momentul ala, va cere mereu, eventual va plange furtunos si gata linistea, ordinea si disciplina! Insa mie fix de asta nu-mi pasa, ma intereseaza sanatatea copilului meu, ma intereseaza sa respect orele ei de masa - adica sa-i fie foame pe bune la orele respective - si gata. Daca te izbesti de o asemenea problema si ti-e greu sa le spui k nu e OK sa manance pufuleti, spune-le k e alergica.
Ira, mamica Elizei
IRA_LIZA spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alexalorena IRA_LIZA multumim pentru sfat. Incercam dar...greu.Dupa doua zile de ambitii si nemancare cedam si o luam de la capat.Parintii nu au avut taria sa incerce sa vada cate zile poate rabda. Te doare sufletul cand o stii ca nu a mancat nimic. Numai la asta te gandesti. |
Alexalorena, nu 2 zile. Nu-s suficiente. Altfel o sa o tineti asa la nesfarsit. E forever. Cu schema "doua zile pauza dupa care din nou cascaval & co", mesajul transmis de parinti catre fetita este k e suficient sa reziste nemancata o vreme pt k parintii vor ceda intr-un final, asa k nici o problema. Multa rabdare le doresc. Si sa nu o certe pe fetita, sa nu se arate ingrijorati in fata ei pt k nu mananca, sa-i puna in fata farfuria cu mancare si cat mananca, mananca. Daca cea mica va avea accese de furie (absolut de asteptat sa se intample!) doar sa-i spuna iar si iar in toata perioada de dezvatare k nu vor mai cumpara cascaval & co.
Nu pot sa cred k instinctul de supravietuire nu-i functioneaza perfect la varsta asta, astfel incat, dupa o vreme, sa nu manance si pietre de foame. Sa fie bine hidratata, asta neaparat.
Sa stii k mi-e foarte greu sa-ti scriu atat de dur, multi, multi parinti care citesc s-ar putea sa se incrunte rau, insa eu nu vad alta rezolvare. Ce e da e da, ce e nu e nu.
Despre faptul k "te doare sufletul cand o stii ca nu a mancat nimic", mai bine sa te doara sufletul gandindu-te k ii dai otrava cu lingurita (ref la E-urile si tot ce e rau in alimentele alea). Efectele ingerarii unor alimente complet nocive nu se vad de pe o zi pe alta, iar asta poate adormi constiitele, din pacate. Exista informatii la tot pasul despre ce contin alimente alea, cred k e bine k parintii sa nu le ignore.
Intre cateva zile de mancat f putin spre deloc (zile care pot parea nesfarsite, insa NU sunt!) si ce i se poate intampla copilului de-atat cascaval & ketchup, as alege clar prima varianta.
Poate si o vacanta pe la tara ar grabi putin lucrurile. La tara, langa vacutza, cu lapte, branza, mamaliga, oua de la gaina si, cel mai important, poate si cu alti copii de aceeasi varsta in preajma. Chiar, a existat vreo ocazie in care sa se afle la aceeasi masa cu copii de varsta ei? daca da, cum s-a comportat?
Ira, mamica Elizei
anca81 spune:
Ira, multumesc pentru sfaturi. Mananca cu noi la masa si este pofticioasa, dar ia 2-3 inghitituri si atat, apoi scuipa . Carne de porc, mezeluri, ketchup si alte chestii greu digerabile/interzise nu exista nici in alimentatia noastra (doar cascaval ) . Carne, ou, peste, legume a mancat la inceputul diversificarii, intre 6-12 luni le-am introdus treptat in alimentatie si desi manca greu - le-a acceptat. Dupa 1 an n-a mai vrut nimic. I-am dat suplimente de Fe Haussman si acum voi repeta analiza. Per total ea mananca cantitativ bine (adica aprox 350-400 ml lapte, 200-250 g iaurt, fructe - banana/piersica/para/mar + branza de vaci, un castronel cu supa de pui cu taietei), sunt insa ingrijorata de faptul ca nu doreste cateva alimente esentiale pentru dezvoltarea si cresterea ei si chiar nu stiu cum as putea sa o fac sa le accepte.
Aaaa, cunosc si eu "privirea" din parcuri. Desi eu o las pe Carla sa manance 2-3 pufuleti sau biscuiti atunci cand vede alti copii mancand.
Carla & mami