Sportul si gradinita

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cris_ctin spune:

la gradinita unde merge piticul meu se face inot optional - dar numai cu bebeii mai mari dee 2 ani. Costurile acestui optinoal sunt destul de mari, asta ca sa nu mai vorbim de pretul lunar al gradinitei. Ca mamica, mi-as dori ca piticul meu sa beneficieze de cat mai multe optiuni - nu sa faca performanta, ci doar sa stie cu ce se "mananca" fiecare sport, sa isi consume energia si sa se dezvolte frumos. Nu cred ca exista parinti care sa ceara unui copil de gradinita performanta intr-un sport, deci seriozitatea cu care se practica aceste optionale este irelevanta -copii trebuie sa se amuze si sa isi consume energia -daca se poate face acest lucru gratis cu atat mai bine.
Ca si mare majoritate a mamicilor de pe forum, am un serviciu care imi ocupa mare parte din timp si daca fiul meu descopera in timpul orelor de gradinita ca ii place un sport sau altul, eu spun ca e un timp castigat- nu mai trebuie sa pierd saptamani si bani incercand un sport sau altul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Eu cred ca gradinitia poate organiza (cu costuri mici, adica ar putea fi chiar inclus in taxa) o "ora de sport". In ghilimele pentru ca nu trebuie sa fie neaparat ora, poate fi jumatate de ora.
Practic ar fi jocuri sportive gen stafeta, coarda, jocuri cu mingea.
In gradinita noastra n-a existat asa ceva si mie chiar mi se pare o combinatie buna intre util si placut.
"Ora" de sport poate fi facuta chiar de educatoare, necesita doar iesit in curte (o curte suficient de mare) sau chiar in parc.
Pentru copii e o joaca si un mod de a-si consuma energia, plus un mod de a invata sa relationeze in echipa.
Oare cati copii de 7 ani, care au terminat deja gradinita, nu stiu un lucru banal, cum ar fi sa sara coarda? Eu cred ca multi ....
In aceeasi ora pot fi chiar invatati regulile din diverse sporturi (baschet, handbal, volei) plus ca pot practica la nivelul lor, doar sa-si dea seama ce le place, aceste sporturi (un cos de baschet sau o poarta mica pentru handbal nu costa o avere, "terenul" poate fi desenat cu creta).
Asta si pentru ca inotul sau schiul sunt sporturi scumpe si nu e deloc sigur ca toti parintii si le permit ...

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anka74 spune:

Si ce bine ar fi daca in gradinita ar exista o sla de sport. Unde sa faca aport adaptat varstei lor..sa sara coarda, sa joace sotronul...nici nu trebuie sala de dimensiuni olipice, doar o incapere in care cei mici sa fie in siguranta.
Al meu face tenis de la 5 ani. Prin grupele antrenoarei lui s-au perindat multi copii, de varste diferite dar indeosebi mai mari..ati fi surpinse sa vedeti cati copii mari - 9, 10, 11 ani - nu stiu sa faca miscarile obisnuite de incalzire , miscari care se fac la inceputul orelor de ed fizica, nu stiu sa pastreze distanta in rand, nu stiu sa alerge corect...cati copii nu stiu sa alerge cu genunchii sus, sa faca mersul piticului, mersul voinicului...sa prinda si sa runce mingea corect.
Un lucru e cert, copilul meu va face sport, sa ma ajute DD sa imi permit sa ii platesc ore pt ce sport va vrea el.

La noi la gradi se face o ora de dansuri pe saptamana, sper sa o mai faca si din toamna. Au avut si o lectie deschisa la sfarsitul anului...dansurile lor fiind foarte ritmate presupun ceva activitate fizica , asa ca ma multumesc si cu ele in lipsa unui sport la gradi.

Mergi la inceput

Exact asta vroiam sa spun si eu Anka.
Ajung copii la scoala si nu stiu chestii banale - sa se alinieze, sa "marsaluiasca" gen stang-drept, sa faca "mersul piticului", etc.
Iar "sala de sport" poate fi o camera obisnuita, dar care sa nu fie folosita ca sala de clasa, ci sa vina acolo grupele pe rand.
O exista vreo gradi cu asa ceva?

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

In Bucuresti, taote gradinitele din sectorul 2 care au corpuri noi de cladire (vre-o 16 am inteles) au sala de sport si sala de festivitati, separate de clasele obisnuite. Din pacate nu prea fac sport, dar asta e vina personalului si a parintilor. De ce a parintilor? Stiu mamici care si-au retras copiii de la dansuri pe motiv ca transpira!

Mergi la inceput

Pai si cu ce e de vina copilul meu ca x /y transpira si mami il retrage? Al meu sa faca sport in continuare....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Si al meu a mers la dansuri in continuare , doar ca din cauza ca mai multe mamici au reclamat "transpiratia" si au retras copiii, nu se mai strang bani suficienti ca sa renteze desfasurarea orei in cadrul gradinitei. La karate au renuntat de acum un an .
Sala de sport sta goala si parintii se planga ca le racesc/grasunesc copiii.
Am eu un "of" cu sportul care nu se face cum trebuie la nici-un nivel. Pe langa copilul din gradinita mai ma unul in clasa 2-a. In clasa 1 cred ca a facut cu totul 10 ore de sport in sala, desi cf programei au 2 ore pe saptamana cu profesor (nu cu invatatoarea) si scoala are sala de sport. Motive s-au gasit destule: ca nu e spatiu suficient si sunt prea multe clase - asa ca fac doar 1 din ore in sala iar cealalta in clasa , apoi a venit gripa porcina si nu e bine in sala ca se ridica praful si iau copiii "porcina", dupa ce-a trecut porcina, a venit zapada si s-a stricat tavanul intr-un colt. Cand in sfarsit a venit caldura, si-a rupt profesorul mana - nu inteleg de ce nu putea sa-i puna pe ei sa alrge in curte si profesorul doar sa-i supravegheze...dar poate ca le-o fi fost frica ca transpira copiii.
Al meu copil face sport de performanta, la un club, dar ma intreb ce se intampla cu marea majoritate a copiilor care nu merg la alta sala...Ei ce fac?

Mergi la inceput

Anya, esti de-a mea!
Tot mergand cu copilul la tenis am vazut multi copii cu muulte Kg in plus, care nu pot (nu ca nu stiu, dar fizic, nu pot) face unele miscari, exercitii, din cauaza burticii sau a picioarelor. Copii care, ajunsi la o anumita varsta - 8-9 ani - sunt adusi la sport dupa ce pana atunci au fost protejati...sa nu transpire, vorba ta! Copii care nu stiu sa se integreze intr-un grup de copii sportivi. E tare trist!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

La noi nu exista o cultura a sportului, asta e clar. Auzi mult mai des de copii care fac meditatii la o limba straina sau iau cursuri de vioara si pian decit de cei care fac sport. La scoala parintii prefera ca in ora de sport sa se faca "aprofundare" la te miri de materie "importanta" decit sa le transpire copilul. La gradinita unde este baietelul meu a venit un profesor de arte martiale care a plecat din lipsa de clienti. Ca atare, eu cred ca fara niste parinti dispusi sa alerge iarna/vara pentru un sport, copiii nu au nicio sansa sa primeasca asta din sistem.
Asa, ca amuzament, cred ca la noi copiilor le e mai frig si racesc la orice adiere mai repede decit cei din alte parti. Eu am fost de doua ori apostrofata ca-mi tin copilul fara caciula la 10-15 grade, iar o data, cind erau cam 25 de grade si batea vintul mi s-a spus mamos sa pun un pulover pe copil (astea venind de la oameni straini). Este clar ca avind in vedere pericolele meteo multi dintre parinti nu si le pot asuma si pe cele care pot veni o data cu practicarea unui sport!

Mergi la inceput

Eu, din pacate, nu am un copil sportiv. Nu pentru ca n-o duc (imping e corect spus) sa faca un sport ci pentru ca ... asa e ea.
De-asta as vrea sa faca sport si la gradi si la scoala. Face si ea si dansuri la un club (am mai incercat patinaj si nu i-a placut) dar asta nu inseamna sa nu faca si sportul la scoala. Chitara si engleza face si ea. Chitara o vrea ea (cu insistente mari) iar engleza mi se pare ca nu se poate fara ....
La noi la scoala sala de sport e chiar mica (cat o sala de clasa) si fac 2 clase o data. Eu as fi votat sa faca afara in curte in majoritatea timpului, poate doar cand sunt -10 si gheata nu, in rest nu vad de ce nu ... dar in realitate au facut doar vreo 10 ore afara, restul in sala. Bine macar ca le-au facut pe majoritatea ....

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput